Cum arata un melanom

Exista mai multe forme de melanom. Cele mai frecvente sunt melanomul extensiv in suprafata si melanomul nodular. Alte forme mai rare includ lentigo maligna si lentigo maligna melanoma, melanom lentiginos acral, melanom desmoplastic, melanom spitzoid, melanom nevoid, melanom amelanotic (fara pigment).

Pentru melanomul extensiv in suprafata se descriu mai multe seturi de criterii dupa care poate fi recunoscut clinic. Poate cele mai cunoscute sunt asa-numitele criterii ABCDE. Aceste elemente ce fac parte din criteriile ABCDE reprezinta modificari ce sunt caracteristice pentru melanoame, dar si pentru nevii atipici. Ele trag un semnal de alarma in legatura cu riscul unei alunite de a fi melanom. Aceste criterii se grupeaza dupa formula mnemotehnica ABCDE, astfel:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

A: asimetrie a formei = o linie imaginara trasa prin mijlocul leziunii va imparti alunita in doua parti asimetrice (in cazul unei plicaturari imaginare pe linia trasa, cele doua jumatati nu se suprapun simetric una peste alta).

B: borduri (margini) = marginile alunitei nu sunt regulate, ci ondulate, neregulate, pot avea unele prelungiri ce ies din contur.

C: culoare = o alunita ce prezinta doua sau mai multe nuante de culoare, ce variaza de la negru, brun deschis, brun inchis, negru, uneori chiar albastrui, roz si alb.

D: dimensiuni = diametru peste 6 mm.

E: evolutie in timp = schimbarea in timp a caracteristicilor unei alunite, fie ca este vorba de forma, culoare, dimensiuni, aparitia de proeminente pe suprafata unei alunite, sangerari sau aparitia unor cruste la nivelul alunitei.

Nu toate melanoamele respecta aceste reguli, insa ele sunt cele mai intalnite criterii de diagnostic clinic.

Un alt semn care poate iesi in evidenta la o evaluare a alunitelor este asa numitul semn “ratusca cea urata”. Acesta se refera la o alunita care este mult mai urata decat celelalte, adica are un aspect mult diferit de cel al celorlalte alunite pe care le are o persoana. Este o alunita ce iese in evidenta fie prin culoare, dimensiuni, margini, simetrie.

 

 

Pentru melanoamele nodulare, acestea sunt formatiuni tumorale reliefate, ovalare, ce se prezinta ca noduri pe suprafata pielii, de culoare negru intens si care pot sangera usor la atingere. Uneori prezinta in jur o pata de culoare neagra, cu margini neregulate.

Melanomul amelanotic poate fi trecut cu vederea mai mult timp, asta pentru ca nu este pigmentat. Asadar, poate arata precum un mic punct alb, care nu ridica de multe ori vreun semn de intrebare si este ignorat ani la rand. Melanomul amelanotic poate fi si roz, dar si rosu. Pentru a se asigura ca nu este vorba despre melanom, medicul poate face o biopsie – este singura metoda prin care se poate identifica melanomul, indiferent de forma si tipul sau.

Melanomul este cel mai rar, insa totodata si cel mai periculos tip de cancer de piele. Daca este depistat in stadiu incipient, acesta este indepartat chirurgical si pacientul se vindeca in totalitate, nemaifiind nevoie de alte proceduri suplimentare. Pe de alta parte insa, daca melanomul nu este identificat in timp util, acesta se poate metastazia, celulele canceroase migrand in prima faza catre nodulii limfatici, iar apoi catre alte organe. Pe masura ce melanomul se imprastie, devine din ce in ce mai greu de vindecat.

Pentru depistarea melanomului in stadiu incipient, se recomanda autoexaminarea lunara si examinarea facuta la cabinetul dermatologului o data pe an. Autoexaminarea se va face cu ajutorul unei oglinzi, care ne va permite sa observam si zonele corpului la care nu avem altfel acces – spatele, posteriorul. Controlul anual la medicul dermatolog e indicat sa se faca la finalul sezonului cald, dupa ce pielea a fost expusa in mod repetat la radiatiile ultraviolete.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0