Cum arata un melanom?
Melanomul este un tip de cancer care se dezvoltă în celulele pielii cunoscute sub numele de melanocite. Melanocitele sunt responsabile pentru producerea melaninei, pigmentul care oferă culorile pielii, părului și ochilor. Melanomul este unul dintre cele mai grave tipuri de cancer de piele, deoarece poate crește și se poate răspândi rapid în alte părți ale corpului. Dar cum arată un melanom?
Există mai multe forme de melanom. Cele mai frecvente sunt melanomul extensiv în suprafață și melanomul nodular. Alte forme mai rare includ lentigo maligna și lentigo maligna melanoma, melanom lentiginos acral, melanom desmoplastic, melanom spitzoid, melanom nevoid, melanom amelanotic (fără pigment).
Melanomul extensiv în suprafață
Pentru melanomul extensiv în suprafață se descriu mai multe seturi de criterii după care poate fi recunoscut clinic. Poate cele mai cunoscute sunt așa-numitele criterii ABCDE. Aceste elemente care fac parte din criteriile ABCDE reprezintă modificări caracteristice pentru melanoame, dar și pentru nevii atipici. Ele trag un semnal de alarmă în legătură cu riscul unei alunițe de a fi melanom. Aceste criterii se grupează după formula mnemotehnică ABCDE, astfel:
- A: asimetrie a formei, adică o linie imaginară trasă prin mijlocul leziunii va împărți alunița în două părți asimetrice (în cazul unei plicaturări imaginare pe linia trasă, cele două jumătăți nu se suprapun simetric una peste alta).
- B: borduri (margini) - marginile aluniței nu sunt regulate, ci ondulate, neregulate, pot avea unele prelungiri care ies din contur.
- C: culoare - o aluniță care prezintă două sau mai multe nuanțe de culoare, care variază de la negru, brun deschis, brun închis, negru, uneori chiar albăstrui, roz și alb.
- D: dimensiuni diametru peste 6 mm.
- E: evoluție în timp - schimbarea în timp a caracteristicilor unei alunițe, fie că este vorba de formă, culoare, dimensiuni, apariția de proeminențe pe suprafața unei alunițe, sângerări sau apariția unor cruste la nivelul aluniței.
Nu toate melanoamele respectă aceste reguli, însă cele de mai sus sunt criterii mai des întâlnite de diagnostic clinic.
Un alt semn care poate ieși în evidență la o evaluare a alunițelor este așa numitul semn „rățușca cea urâtă”. Acesta se referă la o aluniță care este mult mai urâtă decât celelalte, adică are un aspect mult diferit de al celorlalte alunițe pe care le are o persoană. Este o aluniță care iese în evidență fie prin culoare, dimensiuni, margini, simetrie.
Melanomul nodular
În ce privește melanoamele nodulare, acestea sunt formațiuni tumorale reliefate, ovalare, care se prezintă ca noduri pe suprafața pielii, de culoare negru intens și care pot sângera ușor la atingere. Uneori prezintă în jur o pată de culoare neagră, cu margini neregulate.
Melanomul amelanotic
Melanomul amelanotic poate fi trecut cu vederea mai mult timp, deoarece nu este pigmentat. Așadar, poate arăta precum un mic punct alb, care nu ridică de multe ori vreun semn de întrebare și este ignorat ani la rând. Melanomul amelanotic poate fi și roz, dar și roșu. Pentru a se asigura că nu este vorba despre melanom, medicul poate face o biopsie - este singura metoda prin care se poate identifica melanomul, indiferent de forma și tipul său.
Melanomul este cel mai rar, însă totodată și cel mai periculos tip de cancer de piele. Dacă este depistat în stadiu incipient, acesta este îndepărtat chirurgical și pacientul se vindecă în totalitate, nemaifiind nevoie de alte proceduri suplimentare. Pe de altă parte însă, dacă melanomul nu este identificat în timp util, acesta se poate metastazia, celulele canceroase migrând în prima fază către nodulii limfatici, iar apoi către alte organe. Pe măsură ce melanomul se răspândește, devine din ce în ce mai greu de vindecat.
Pentru depistarea melanomului în stadiu incipient, se recomandă autoexaminarea lunară și examinarea făcută la cabinetul dermatologului o dată pe an. Autoexaminarea se va face cu ajutorul unei oglinzi, care ne va permite să observăm și zonele corpului la care nu avem altfel acces - spatele, posteriorul. Controlul anual la medicul dermatolog e indicat să se facă la finalul sezonului cald, după ce pielea a fost expusă în mod repetat la radiațiile ultraviolete.
Cum se tratează melanomul?
Tratamentul melanomului depinde de stadiul bolii, adică cât de mult s-a răspândit cancerul în organism, precum și de caracteristicile individuale ale pacientului. De obicei, tratamentul pentru melanom implică o abordare multidisciplinară, în care pot fi folosite mai multe modalități terapeutice. Acestea includ:
Intervenția chirurgicală
Îndepărtarea chirurgicală a tumorii și a țesutului sănătos din jurul acesteia este adesea prima opțiune de tratament pentru melanomul localizat. În unele cazuri, poate fi necesară îndepărtarea ganglionilor limfatici afectați. Dacă melanomul este diagnosticat în stadii incipiente, șansele de vindecare sunt mari.
Terapia țintită
Pentru anumite tipuri de melanom care prezintă mutații genetice specifice (cum ar fi mutațiile BRAF), pot fi prescrise medicamente țintite pentru a bloca semnalele care stimulează creșterea celulelor canceroase.
Imunoterapia
Imunoterapia stimulează sistemul imunitar al pacientului să recunoască și să distrugă celulele canceroase. Aceasta poate include administrarea de medicamente precum inhibitorii de punct de control, care ajută la deblocarea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva cancerului.
Chimioterapia
Deși chimioterapia nu este întotdeauna prima opțiune în tratamentul melanomului, poate fi utilizată în cazurile în care cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului și nu poate fi îndepărtat chirurgical.
Radioterapia
Radioterapia implică utilizarea radiațiilor pentru a distruge sau a încetini creșterea celulelor canceroase. Poate fi folosită pentru tratarea melanomului localizat sau pentru ameliorarea simptomelor în cazurile avansate.
Terapia cu virus oncolitic
Aceasta implică utilizarea unui virus pentru a infecta și a distruge celulele canceroase evitând în același timp celulele normale și sănătoase.
Terapie combinată
În unele cazuri, medicii pot recomanda combinații de terapii pentru a trata melanomul în mod eficient.
Melanomul în stadiul 0 (melanomul in situ) este tratat de obicei prin intervenție chirurgicală (excizie largă) pentru a îndepărta cancerul și o mică porțiune de piele din jurul acestuia. Proba îndepărtată este apoi trimisă la un laborator pentru a fi examinată cu un microscop. Dacă celulele canceroase sunt văzute la marginile probei, se poate face o a doua excizie mai largă a zonei.
Melanomul în stadiul I este de obicei tratat prin același tip de operație precum cel în stadiul 0. Cel mai adesea, nu este nevoie de alt tratament. Unii medici pot recomanda o biopsie a ganglionului santinelă pentru a afla dacă boala s-a extins în ganglionii limfatici din apropiere, mai ales dacă melanomul are caracteristici care cresc susceptibiliatea de răspândire. Dacă nu sunt depistate celule canceroase în ganglionii limfatici, atunci nu este nevoie de tratament suplimentar, doar de monitorizare ulterioară. Dacă sunt depistate celule canceroase, ar putea fi recomandată o disecție a ganglionilor limfatici (eliminarea tuturor ganglionilor limfatici din apropierea cancerului).
Excizia largă este tratamentul standard pentru melanomul în stadiul II. Pentru anumite melanoame în stadiul II, după operație, poate fi administrat inhibitorul punctului de control imunitar pembrolizumab pentru a ajuta la reducerea riscului de revenire a cancerului.
Tratamentul chirurgical pentru melanomul în stadiul III necesită de obicei excizia largă, împreună cu disecția ganglionilor limfatici. După operație, tratamentul adjuvant cu inhibitori ai punctelor de control imun sau cu medicamente de terapie țintită poate ajuta la scăderea riscului de revenire a bolii. O altă opțiune este să se administreze radioterapie în zonele din care au fost îndepărtați ganglionii limfatici.
Tumora și ganglionii sunt îndepărtați prin intervenție chirurgicală sau tratați cu radioterapie. Inhibitorii punctelor de control sunt de obicei primele medicamente recomandate în tratamentul melanomului de stadiul IV, în special la persoanele ale căror celule canceroase nu au modificări ale genei BRAF. Dacă celulele canceroase au modificări ale genei BRAF, o opțiune bună de tratament ar putea fi o combinație între un inhibitor BRAF și un inhibitor MEK.
Cum se poate preveni melanomul?
Scăderea riscului de melanom implică adoptarea unor măsuri de protecție solară și a unui stil de viață sănătos. Iată câteva strategii importante pentru prevenirea melanomului:
Protecția solară
Evită expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare sau de la aparatele de bronzat. Utilizează întotdeauna loțiune de protecție solară cu factor de protecție ridicat (cel puțin 30), aplicată generos pe pielea expusă la soare, și reaplică frecvent, mai ales după înot sau dacă ai transpirat.
Îmbrăcăminte de protecție
Poartă haine largi și confortabile, bluze subțiri cu mâneci lungi, pantaloni lungi și o șapcă sau o pălărie atunci când mergi prin soare puternic. Materialele cu factor de protecție solară încorporat pot oferi o protecție suplimentară. Nu uita să-ți protejezi ochii de radiațiile UV purtând ochelari de soare cu filtru UV.
Evitarea expunerii în intervalul orar critic
Încearcă să eviți expunerea la soare în intervalul orar când radiațiile UV sunt cele mai intense, de obicei între orele 10 dimineața și 4 după-amiaza.
Evitarea bronzării artificiale
Utilizarea aparatelor de bronzat, care emit radiații UV, poate crește riscul de melanom și de alte tipuri de cancer de piele. Poate fi o idee mai bună să optezi pentru alternative de autobronzare.
Autoexaminarea regulată a pielii
Verifică regulat pielea pentru a observa eventuale modificări sau leziuni suspecte. Dacă observi orice schimbare în dimensiune, formă, culoare sau textură a alunițelor, mergi cât mai repede la un consult dermatologic.
Controlul dermatologic regulat
Programul de examinare dermatologică poate varia în funcție de riscul personal și de istoricul familial, dar este important să vizitezi un dermatolog cel puțin o dată pe an sau la indicația medicului tău.
Stil de viață sănătos
Adoptă un stil de viață sănătos care să includă o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și gestionarea stresului. Un sistem imunitar sănătos poate ajuta la prevenirea dezvoltării cancerului, în general.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manuals - Melanoma
https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/cancers-of-the-skin/melanoma
Skin Cancer Foundation - Melanoma Overview
https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/melanoma/
American Cancer Society - Treatment of Melanoma Skin Cancer, by Stage
https://www.cancer.org/cancer/types/melanoma-skin-cancer/treating/by-stage.html
Te-ar mai putea interesa și...