Expunerea la ultraviolete si aparitia melanomului cutanat
Expunerea la ultraviolete si aparitia melanomului cutanat
Expunerea la ultraviolete si aparitia melanomului cutanat
Implicarea ultravioletelor ca factor declanșator în apariția unei tumori de tipul melanomului este cunoscută și studiată. Ultravioletele pot agresa ADN-ul celular, determinând astfel apariția unor celule canceroase.
Persoanele care se expun intempestiv la soare au un risc mai mare de a dezvolta, în timp, și alte forme de cancere de piele, nu doar melanom, atrag atenția oamenii de știință. Expunerea la soare este singurul factor major pe care îl putem controla atunci când vine vorba despre melanom, restul factorilor aparținând predispoziției genetice.
Ultravioletele sunt un factor de risc major, mai ales pentru populația cu factori de risc pentru dezvoltarea melanomului.
Principalii factori de risc pentru cancerul de piele sunt:
- Predispoziția genetică
- Pielea foarte deschisă la culoare, cu pistrui
- Părul blond sau roșcat
- Ochii deschiși la culoare (albaștri sau verzi)
- Istoricul medical personal în ceea ce privește cancerul de piele.
Majoritatea melanoamelor se dezvoltă pe zone fotoexpuse, adică cele care au fost expuse la soare. Astfel se face că localizările cele mai frecvente unde se dezvoltă melanoamele sunt reprezentate de zona spatelui (mai ales la bărbați), gambe (mai ales la femei), brațe și antebrațe.
Tipuri de radiații UV
Există diferite tipuri de raze ultraviolete, în funcție de cantitatea de energie pe care o au. Tipurile de radiații care emană energie mai mare sunt numite radiații ionizante. Asta înseamnă că au suficientă energie pentru a elimina (ioniza) un electron dintr-un atom sau o moleculă. Radiațiile ionizante pot deteriora ADN-ul (genele) din celule, care, la rândul lor, pot duce la cancer.
Unele tipuri mai mari de radiații UV sunt ionizante, dar chiar și razele UV cu cea mai mare energie nu au suficientă putere pentru a pătrunde adânc în organism, așa că efectul lor principal este asupra pielii.
Radiațiile ultraviolete sunt împărțite în 3 grupe principale:
Razele UVA sunt răspunzătoare de îmbătrânirea celulelor pielii și sunt cele din pricina cărora, de exemplu, apar ridurile. Chiar și așa, sunt specialiști care spun că tipul acesta de raze joacă un rol vital în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer de piele.
Spre deosebire de razele UVA, razele UVB pot să afecteze direct ADN-ul din celulele pielii. Din pricina acestora apar și arsurile solare și se dezvoltă melanomul.
Chiar dacă razele UVC au mai multă energie decât celelalte tipuri de raze UV, acestea nu reușesc să ajungă la sol, fiind împiedicate de stratul de ozon. De aceea, vestea bună este că acestea nu sunt un factor de risc pentru cancerul de piele. Însă razele UVC pot proveni și din unele surse create de om, cum ar lămpile cu mercur și lămpile de dezinfectare UV utilizate pentru a ucide bacteriile și alți germeni (cum ar fi în apă, aer, alimente sau pe suprafețe).
Cum ne expunem la radiațiile UV?
Stăm la soare
Razele soarelui reprezintă principala sursă de radiații UV. Așa cum am menționat mai sus, atât razele UVA, cât și UVB pot afecta pielea. Acest lucru se datorează faptului că aceste tipuri de radiații ajung la sol în cantități diferite. Aproximativ 95% din razele UV de la soare care ajung la sol sunt raze UVA, restul de 5% fiind raze UVB. Iar cantitatea de radiații extraviotele la care suntem expuși depinde de energia acestor raze, cât și de persoana în cauză care s-a expus la soare și dacă aceasta s-a protejat cu îmbrăcăminte specială sau cu protecție solară.
Surse artificiale de radiații ultraviolete
Ne putem expune și la surse artificiale de raze ultraviolete. Printre acestea se numără:
- Solarul: cantitatea și tipul de radiații UV la care cineva este expus de la un solar depinde de lămpile specifice utilizate, timpul de expunere al persoanei respective și de cât de multe ori este folosit. Cele mai multe astfel de surse de radiații ultraviolete emit în mare parte raze UVA, restul fiind UVB.
- Fototerapie (terapie UV): Multe persoane care au fost diagnosticate cu anumite probleme ale pielii, cum ar fi psoriazisul, urmează tratamente cu raze UV. Un astfel de tip de tratament, numit PUVA, folosește radiațiile UVA împreună cu un medicament numit psoralen care fac pielea mai sensibilă la UV.
- Lămpi cu ultraviolete (UV) sau lumina UVA: Aceste lămpi folosesc becuri care emit raze UVA. Becul emite, de asemenea, puțină lumină vizibilă, dar are un filtru care blochează cea mai mare parte a acesteia în timp ce permit razelor UV să treacă. Aceste becuri au o strălucire violet și sunt folosite pentru a vizualiza material fluorescent.
- Lămpi cu vapori de mercur: Lămpile cu vapori de mercur sunt utilizate, de regulă, pentru a ilumina zonele publice mari, cum ar fi străzile, stadioanele sau sălile de sport. Dacă sunt utilizate corespunzător, nu afectează în niciun fel sănătatea.
Expunerea la radiațiile ultraviolete cauzează cancer?
Expunerea la razele UV, fie de la soare, fie de la solar, reprezintă un factor de risc pentru toate tipurile de cancer de piele. Persoanele care au un sistem imunitar slăbit, cu antecedente personale sau familiale de cancer de piele și cu alunițe mari sau multe pe piele au un risc crescut de a se îmbolnăvi.
Majoritatea cancerelor de piele sunt rezultatul expunerii la razele UV în lumina naturală a soarelui. Cancerele bazocelulare și scuamoase sunt cele mai frecvente tipuri de cancer de piele și tind să se formeze pe părțile corpului expuse la soare. De cele mai multe ori acestea apar căci persoana în cauză s-a expus la soare și nu s-a protejat folosind, de exemplu, o cremă de protecție solară.
În schimb, unul dintre cele mai grave tipuri de cancer de piele, dar mai rar, este melanomul. Și acesta apare, de cele mai multe ori, din cauza expunerii la soare.
Cancerul de piele a fost, de asemenea, legat de expunerea la unele surse artificiale de raze UV, inclusiv solare. Însă nu toate melanoamele se dezvoltă din cauza expunerii neprotejate la soare. Există persoane care dezvoltă melanom pe zone care nu sunt expune frecvent la ultraviolete, cum ar fi tălpile sau alte zone ale corpului. Pentru apariția acestora, un rol important îl are predispoziția genetică.
Expunerea la ultraviolete poate fi de două feluri:
• expunere intermitentă la cantități mari de ultraviolete, cu apariția de arsuri solare. Această expunere intensă și periodică se pare că are o implicare mai mare în dezvoltarea melanomului. Arsurile solare, mai ales cele cu formare de vezicule și bule (leziuni cu lichid) și mai ales cele suferite în copilărie și adolescență cresc riscul de cancer de piele, atrag atenția oamenii de știință. Se pare că o arsură solară severă survenită în copilărie poate chiar să dubleze riscul de cancer de piele.
• expunerea continuă, de lungă durată, are de asemenea o implicare în apariția acestor tumori.
Unele studii efectuate pe populații care au migrat arăta o frecvență mai crescută a melanomului la persoanele care și-au petrecut copilăria în țări cu soare mai puternic decât țara de rezidență ca persoană adultă. La rasa caucaziană, frecvența melanomului cutanat se corelează cu latitudinea și doza de ultraviolete.
Expunerea la ultraviolete se referă atât la expunerea la soare, cât și la expunerea la solar. Lampa cu radiații UV din solar este poate chiar mai periculoasă decât razele soarelui, întrucât expunerea la aceasta se face de cele mai multe ori fără protecție solară.
Producția de vitamina D
Radiațiile ultraviolete în cantități mici sunt foarte importante pentru sănătate, deoarece acestea ajută la producerea de vitamina D la nivelul pielii. Vitamina D întărește oasele și sistemul musculo-scheletic. Persoanele care nu se expun regulat la soare– cum ar fi cele care sunt spitalizate sau care nu se pot ridica din pat și au nevoie de îngrijire instituțională ori cele cu pielea foarte pigmentată care trăiesc la latitudini mari sau cele care, din motive religioase sau culturale, își acoperă întreaga suprafață corporală atunci când se află în aer liber – ar trebui să ia în considerare administrarea suplimentelor cu vitamina D. Pentru doza exactă, trebuie neapărat consultat medicul de familie.
Cum previi apariția melanomului
Pentru a reduce considerabil riscul de melanom se recomandă următoarele:
- Evitarea expunerii pielii la soare în intervalul orar 10:00– 16:00, mai ales în timpul sezonului cald (în această perioadă, intensitatea radiațiilor ultraviolete atinge cote maxime).
- Este important să folosești o cremă cu factor de protecție care are cel puțin SPF 30.
- Dacă te arzi la soare o dată nu înseamnă că vei face cu siguranță cancer de piele. Însă dacă de-a lungul vieții te expui la soare fără protecție solară și te alegi cu arsuri solare, crește foarte mult riscul de cancer de piele.
- Protejarea feței, gâtului și decolteului de radiațiile solare prin purtarea unei pălării atunci când ne expunem radiațiilor UV.
- Consultul dermatologic anual, pentru monitorizarea pielii și a alunițelor.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Health Organization - Ultraviolet radiation
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ultraviolet-radiation
National Library of Medicine - Mechanisms and prevention of UV-induced melanoma
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5760354/
United States Environmental Protection Agency - Health Effects of UV Radiation
https://www.epa.gov/sunsafety/health-effects-uv-radiation
Te-ar mai putea interesa și...