Melanomul malign rezecabil - un nou standard terapeutic?

Melanomul malign cutanat este cel mai agresiv cancer cutanat si unul dintre cele mai agresive cancere, raspunzator pentru peste 90% dintre decesele cauzate de cancerele cutanate.

Punctul de plecare este reprezentat de melanocit, celula pigmentara situata la nivelul pielii, celula care sufera o serie de alterari genetice sau alterari ale ADN-ului. Incidenta calculata pentru 2011 a fost pentru Statele Unite ale Americii de peste 70.000 cazuri si se estimeaza pentru urmatorul deceniu o dublare a cazurilor de melanom malign. La nivel global, se estimeaza peste 250.000 cazuri cu peste 50.000 decese, de asemenea in crestere, in ciuda progreselor terapeutice inregistrate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Peste 90% dintre cazurile de melanom malign sunt diagnosticate in stadiul rezecabil. Supravietuirea la 10 ani scade de la 75-98%, pentru melanoamele localizate, la 24-88% la cei cu metastaze ganglionare locoregionale sau metastaze la distanta.

Pana nu demult, standardul terapeutic in melanomul metastatic era reprezentat de chimioterapie, procedura terapeutica cu rate modeste de raspuns si, implicit, cu impact modest asupra supravietuirii. In ultimii ani insa, proceduri revolutionare de tratament de tipul imunoterapiei sau terapiei target au schimbat radical evolutia si prognosticul acestei afectiuni. Acelasi beneficiu a fost raportat in boala localizata, dupa rezectia bolii regionale, in conditiile terapiei adjuvante.

Odata cu implementarea terapiei neoadjuvante (terapia initiata inaintea unei interventii chirurgicale cu scop curativ), situatia pare sa se imbunatateasca vizibil. Prin administrarea terapiei neoadjuvante, raspunsul terapeutic poate fi usor masurat prin compararea biopsiei tisulare anterioare cu piesa de excizie chirurgicala, pe aceasta cale putandu-se face aprecieri legate de eficienta imunoterapiei sau terapiei target. Deoarece patientii prezinta o heterogenitate semnificativa in privinta raspunsului la diversele terapii aplicate, raspunsul la tratamentul neoadjuvant poate orienta catre optiunile terapeutice subsecvente cele mai eficiente in conditii de adjuvanta sau boala metastatica.

Majoritatea studiilor clinice care au avut ca obiect terapia neoadjuvanta au evaluat raspunsul patologic complet (pcR), ceea ce inseamna disparitia completa a elementelor de boala pe piesa de rezectie, si au incercat sa stabileasca o corelatie intre pcR si rata de recidiva, respectiv supravietuirea globala.

Rezultatele cele mai bune au fost obtinute cu imunoterapie cu inhibitori ai punctelor de control, fie ca este vorba de inhibitori ai receptorului CTLA-4 (Ipilimumab), fie ca este vorba de inhibitori ai proteinei mortii programate (PD-1), (Pembrolizumab, Nivolumab). Asocierea celor doi inhibitori are efect sinergic, cu ameliorari semnificative ale supravietuirii fara progresie si a supravietuirii generale, asociere care tinde sa devina standard terapeutic si in neoadjuvanta.

Pe de alta parte, alti agenti terapeutici extrem de importanti au drept tinta gena BRAF, care codifica o proteina implicata in tumorigeneza. Aproximativ 50% dintre melanoame au gena BRAF exprimata, ceea ce face ca terapia neoadjuvanta cu agenti anti BRAF sa fie o optiune extrem de atragatoare (Vemurafenib, Dabrafenib, Encorafenib). Asadar, sunt pasi preliminari care pregatesc terenul pentru o noua abordare terapeutica in cancerele avansate rezecabile, prin utilizarea terapiei neoadjuvante, fie ca este vorba de imunoterapia combinata, fie ca este vorba de terapia target.

Tratamentele tintite sunt importante

Aproximativ 40 sau 50 din 100 de pacienti cu melanom* au modificari (mutatii) in anumite gene, ceea ce determina celulele sa se dezvolte si sa se divida mult prea repede.

Daca la un pacient au fost indentificate mutatii genetice, anumite medicamente pot fi utilizate pentru a tinti in mod clar aceste mutatii genetice, pentru a incetini sau stopa dezvoltarea celulelor canceroase. Posibile terapii target (tintite) sunt:

Vemurafenib - este un medicament care blocheaza activitatea unei mutatii genetice canceroase, cunoscute sub denumirea de BRAF V600. Este recomandat ca tratament pentru pacientii care au fost testati pozitiv pentru aceasta mutati si care au melanom avansat local sau cei care au melanom care s-a extins.

Dabrafenib - si acest medicament blocheaza activitatea BRAF V600. Este recomandat de experti pentru a trata adultii cu mutatia BRAF V600 care au melanom care nu s-a extins in alte zone ori care nu poate fi excizat chirurgical.

Trametinib - blocheaza activitatea proteinei BRAF anormale, incetinind cresterea sau extinderea cancerului de piele. Este recomandat de experti fie pentru a fi utilizat singur, ori in combinatie cu dabrafenib, pentru a trata pacientii cu melanom cu o mutatie a genei BRAF V600, in cazul in care tumora s-a extins ori nu poate fi excizata chirurgical.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

*NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/melanoma-skin-cancer/treatment/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0