

Nu doar alunitele, ci si petele suspecte de pe piele pot fi melanom
Nu doar alunitele, ci si petele suspecte de pe piele pot fi melanom
Nu doar alunitele, ci si petele suspecte de pe piele pot fi melanom
Formele de melanom sunt multiple. Pe langa melanoamele care seamana cu alunitele reliefate sau alunitele plate, si care au caracteristicile cele mai tipice de melanom, adica au o culoare intensa de negru sau au variatie de culoare, margini neregulate, dimensiuni mai mari (peste 1 cm), exista si melanoame ce nu se inscriu in aceste caracteristici.
Unele tipuri de melanom nu arata asa cum te-ai astepta, adica precum o alunita. De aceea, in aceste situatii, diagnosticul este stabilit mult mai tarziu decat atunci cand melanomul apare sub forma unei alunite. Pacientii trebuie sa fie informati si sa inteleaga ca orice leziune atipica, care nu se vindeca in cateva saptamani, care isi schimba forma sau care sangereaza fara motiv poate fi, de fapt, melanom.
In general, melanomul este un tip de cancer care are sanse mari de vindecare, atat timp cat este depistat in stadiu incipient. Daca melanomul este diagnosticat dupa ce se metastaziaza si ajunge la alte organe, tratamentul este mai complicat si astfel scad si sansele de vindecare.
Melanomul amelanotic
Melanomul amelanotic este o formatiune fara pigment. El nu respecta criteriile clasice de diagnostic al melanoamelor. Este o formatiune de culoarea tegumentului normal sau de culoare roz-rosu. Ca forma, pot fi atat leziuni plane, asemenea unor pete, cat si nodulare. Pot avea orice localizare la nivelul corpului.
Aceste tipuri de tumori nu au caracteristici specifice, ele pot semana cu alte tipuri de cancere de piele, cu formatiuni benigne, chisturi, uneori chiar cu mici placi de eczema. Din aceasta cauza, de multe ori stabilirea diagnosticului se face mai tardiv. Diagnosticarea mai tardiva face ca tumora sa fie gasita intr-un stadiu mai avansat. Pentru aceasta este important ca orice leziune suspecta, mai ales una care isi schimba aspectul rapid in timp, sa fie investigata de medicul dermatolog.
Lentigo maligna si lentigo maligna melanoma
Acestea sunt leziuni particulare tip melanom, care apar la nivelul zonelor de piele cu agresiune solara intensa (la nivelul fetei si gatului). Apar la persoane varstice, majoritatea intre 60 si 80 de ani si, de obicei, evolutia este mai lenta decat la alte forme de melanom.
Lentigo maligna este o forma de melanom in situ. Poate evolua spre forma mai agresiva de lentigo maligna melanoma. Se manifesta sub forma de pete brune, cu asimetrie de forma, margini si culoare (frecvent au mai multe nuante de culoare, de la brun deschis, la brun inchis). Acestui tip de leziuni li se aplica regula ABCDE pentru diagnosticul clinic al melanomului.
Dimensiunile sunt mari, cresterea este lenta, putand ajunge la dimensiuni de cativa centimetri in ani de zile. Nu apare dintr-o alunita preexistenta, iar numarul de nevi pigmentari nu se coreleaza cu risc crescut pentru a dezvolta lentigo malign. Chiar daca nu este atat de agresiva ca alte forme de melanom, este de dorit ca diagnosticul sa fie stabilit cat mai timpuriu.
Lentigo maligna melanoma este forma de melanom agresiv, invaziv, care se dezvolta pe un lentigo malign. Cu cat leziunea de lentigo malign este mai extinsa, cu atat creste si riscul ca ea sa devina invaziva.
De aceea, prezenta cat mai timpurie la medic si autoevaluarile periodice pentru depistarea unor formatiuni in evolutie sunt esentiale pentru un diagnostic timpuriu al oricarei formatiuni.
Sursa foto: Shutterstock