10 modificari ale pielii care ar trebui sa te trimita la medicul dermatolog

Vizita la medicul dermatolog nu trebuie sa fie percepută ca o corvoadă ci, din contra, ar fi indicat să mergem regulat la acest specialist. Ori de câte ori apar modificări la nivelul pielii, care îți ridică semne de întrebare, medicul dermatolog va fi cel mai în măsură să îți explice cauzele și simptomele și să îți recomande cele mai bune tratamente pentru problema ta.

Modificări ale pielii care ar trebui să te trimită la medicul dermatolog

1. Alunițe cu forme ciudate sau pistrui apăruți peste noapte

Prin definiție, alunițele ori pistruii nu ar trebui să ne alarmeze. Cu toate acestea, dacă o persoană începe să observe modificări în ceea ce privește forma, dimensiunile, culoarea sau textura aluniței, asta înseamnă că trebuie să meargă rapid la medicul dermatolog, deoarece doar el poate fi în măsură să o verifice. 

Chiar și o aluniță care crește în ritm alarmant sau care are o formă ciudată ori un pistrui care a început să dea senzația de mâncărime necesită atenția unui medic dermatolog. El va recomanda mai multe teste, pentru a verifica dacă există motive de îngrijorare în privința alunițelor cu forme ciudate, asimetrice, care au o culoare anormală. Tot medicul dermatolog va crea un plan de tratament pentru pacient, mai ales că depistarea precoce este esențială pentru a învinge cancerul de piele.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

2. Pete apărute după acnee sau zone decolorate

Acneea poate da bătăi de cap chiar și adulților, iar cauzele pot fi multiple. După câteva zile de la erupție, pacienții vor observa că fața începe să se curețe, însă în urma acneei apar pete pe piele. Chiar dacă petele sunt inofensive, va dura ceva timp până când acestea vor dispărea complet, prin urmare, este recomandată vizita la medicul dermatolog. Medicul specialist poate oferi pacienților tratamente special concepute pentru a elimina petele nedorite. De asemenea, dermatologul va fi în măsură să ofere sfaturi despre cum putem preveni reapariția petelor pe față și cum putem preveni decolorarea pielii.

3. Erupții care au nevoie de mult timp pentru a se vindeca

Cei mai mulți oameni au tendința de a ignora erupțiile cutanate sau leziunile care nu par grave. Își spun că acestea se vor vindeca de la sine, așa că nu găsesc motive de îngrijorare, însă cu cât erupția stă mai mult timp pe piele, cu atât mai greu îi va fi medicului să o diagnosticheze. Aceste erupții pot fi un semn al eczemei sau al altor tipuri de dermatită. O erupție sau o leziune apărută pe piele poate însemna, de asemenea, că persoana în cauză are o reacție alergică la un aliment pe care l-a consumat sau la un anumit lucru pe care l-a atins. De obicei, spuzeala (numele popular dat erupțiilor care apar pe piele) este însoțită de mâncărimi, inflamarea sau iritația pielii.

Medicul dermatolog trebuie să vadă erupția în ziua în care aceasta apare pe piele, astfel încât să poată pune un diagnostic corect și să poată identifica foarte bine cauza apariției acesteia. În caz contrar, dacă nu vede în timp util semnele, este posibil să nu poată recomanda cea mai bună soluție pentru erupția cutanată.

4. Transpirație excesivă

Dacă ai observat că transpiri foarte mult în ultima vreme, acest lucru poate să însemne că folosești produsele de îngrijire care nu sunt corespunzătoare tipului tău de piele. Dar transpirația excesivă ar putea fi și un semn al dezechilibrelor hormonale. Numită și hiperhidroza, transpirația în exces este adeseori un simptom ce indică o problemă la nivelul glandei tiroide, o infecție în organism sau chiar diabet. Medicul dermatolog poate fi de ajutor în diagnosticarea hiperhidrozei.

5. Pete maronii

Dacă ai observat că pielea are pete sau zone maronii, este bine să mergi la medicul dermatolog. Melasma - o reacție hormonală la expunerea la soare care provoacă apariția unor zone cu pete pe față, cel mai adesea pe frunte și deasupra buzei de sus - este o problemă cu care se confruntă multe femei însărcinate și cele care folosesc contraceptive pe bază de hormoni. În acest caz, cel mai bine ar fi să faci o vizită medicului dermatolog dacă pielea nu răspunde la tratament, în decurs de două luni. Medicul dermatolog poate oferi substanțe de albire mai puternice, poate recomanda peelinguri chimice, tratamente cu laser și produse cu factor de protecție solară care vor da rezultate mai bune.

6. Acnee

Contrar așteptărilor, acneea nu încetează să apară odată ce am ajuns la vârsta adultă. Alti factori precum dezechilibrele hormonale, umiditatea, stresul, transpirația abundentă pot cauza apariția coșurilor. Și chiar dacă ai o igienă personală perfectă și o dietă echilibrată, tot pot apărea episoade cu acnee severă. Dacă semnele lăsate de coșuri îți afectează deja încrederea în sine, e bine să mergi la medicul dermatolog, mai ales că acneea este o problemă care necesită, în anumite cauzuri, tratament medical. Un medic dermatolog poate identifica cauzele apariției acneei și poate oferi cele mai bune recomandări pentru un tratament personalizat.

7. Piele extrem de uscată în anumite zone

Există situații în care pielea uscată ajunge în etape extreme, iar aplicarea unei loțiuni hidratante nu va fi suficientă, oricât de multă cremă vei aplica. Prin urmare, cel mai bine este să mergi la un medic dermatolog, pentru a verifica posibilele cauze. Pielea excesiv de uscată poate fi influențată de dezechilibrele hormonale sau de problemele glandei tiroide. De asemenea, ea ar putea să indice boli de piele mai grave, precum eczema și psoriazisul. O vizită până la cabinetul medicului dermatolog te va ajuta să identifici cauza reală și să găsești tratamentul indicat pentru o astfel de modificare a pielii.

8. Roșeață pe arii extinse

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii, iar persoanele cu rozacee ar putea să pară pentru ceilalți că sunt mereu îmbujorate. Roșeața apare de obicei pe nas, pe obraji și pe bărbie. Zonele roșii se pot extinde și pe urechi și pe piept. Uneori, apar protuberanțe pe piele și aceasta se poate umfla. În cazuri severe, pielea devine mai groasă. Este indicată vizita la medicul dermatolog, pentru a identifica acei factori care pot face ca simptomele să se înrăutățească. Nu există niciun leac pentru rozacee, însă chiar și așa, medicamentele, terapia cu laser și schimbările în ceea ce privește stilul de viață ajută pacienții să țină simptomele sub control.

9. Piele închisă la culoare (pliurile gâtului, zona inghinală și axile)

Când pielea devine închisă la culoare în anumite zone, ar putea fi un semn al unei boli numite "Acanthosis nigricans". Prea multă insulina în sângele pacientului poate să declanșeze o decolorare a pielii, aceasta devenind mai închisă la culoare în anumite zone. Mai mult, această boală poate fi un semn al rezistenței la insulină sau chiar un semn al diabetului de tip 2. Dacă ai observat că pliurile pielii încep să aibă o nuanță mai închisă, mergi la medicul dermatolog. Acesta va stabili un set de analize de sânge, pentru a verifica dacă este vorba de diabet. Tot dermatologul îți poate prescrie un agent de albire a pielii, pentru a trata petele maronii, dar tratamentul implică în același timp și abordarea unor probleme mai mari, cum ar fi ținerea sub control a diabetului și scăderea în greutate, mai ales că obezitatea poate contribui la problemele legate de nivelul insulinei.

10. Leziuni sau plăci tegumentare 

Chiar dacă o eczemă însoțită de mâncărime poate fi trecută cu vederea, trebuie să reții că ar putea indica ceva mai serios, precum psoriazisul. Psoriazisul este o boală cronică de piele care provine dintr-o problemă a sistemului imunitar. Această problemă este cea care determină celulele pielii să se formeze prea repede. Apoi acestea se adună la suprafața pielii. Aceste petice se numesc plăci hipercheratozice, care pot fi groase și roșii. În unele cazuri, pot provoca mâncărimi și pot fi dureroase. Plăcile îngroșate ale tegumentului apar de obicei pe coate, genunchi, picioare, față și scalp. Medicul dermatolog poate diagnostica psoriazisul, analizând o mostră de piele la microscop. Cremele prescrise ca tratament pot calma pielea și o pot ajuta să se vindece. Tratamentul prescris poate include și medicamente orale, pentru suprimarea sistemului imunitar hiperactiv.

Când ar trebui să mai ajungi la dermatolog

Este indicat să mergi la un consult de specialitate și dacă observi că a început să îți cadă părul. Este posibil să fie vorba despre o problemă la nivelul scalpului sau poate dorești un tratament preventiv înainte ca părul să înceapă să cadă.   

Și dacă observi modificări la nivelul unghiilor ar trebui să ajungi la medicul dermatolog. Indiferent dacă trebuie să urmezi un tratament pentru o infecție fungică sau pentru o unghie încarnată, este important să nu amâni consultul medical de specialitate. Modificările de la nivelul unghiei pot semnala și alte  probleme de sănătate, cum ar fi bolile hepatice, bolile de inimă, anemia sau diabetul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
British Skin Foundation - Checking your skin
https://www.britishskinfoundation.org.uk/checking-your-skin
American Academy of Dermatology - Treating acne? Is it time to see a dermatologist?
https://www.aad.org/public/diseases/acne/diy/when-derm

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0