

10 modificari ale pielii care ar trebui sa te trimita la medicul dermatolog
10 modificari ale pielii care ar trebui sa te trimita la medicul dermatolog
10 modificari ale pielii care ar trebui sa te trimita la medicul dermatolog
Vizita la medicul dermatolog nu trebuie fie perceputa ca o corvoada ci, din contra, ar fi indicat sa mergem regulat la acest specialist. Ori de cate ori apar modificari la nivelul pielii, care iti ridica semne de intrebare, medicul dermatolog va fi cel mai in masura sa iti explice cauzele si simptomele si sa iti recomande cele mai bune tratamente pentru problema ta.
1. Alunite cu forme ciudate sau pistrui aparuti peste noapte
Prin definitie, alunitele ori pistruii nu ar trebui sa ne alarmeze. Cu toate acestea, daca o persoana incepe sa observe modificari in ceea ce priveste forma, dimensiunile, culoarea sau textura alunitei, asta inseamna ca trebuie sa mearga rapid la medicul dermatolog, deoarece doar el poate fi in masura sa o verifice. Chiar si o alunita care creste in ritm alarmant sau care are o forma ciudata ori un pistrui care a inceput sa dea senzatia de mancarime necesita atentia unui medic dermatolog. El va recomanda mai multe teste, pentru a verifica daca exista motive de ingrijorare in privinta alunitelor cu forme ciudate, asimetrice, care au o culoare anormala. Tot medicul dermatolog va crea un plan de tratament pentru pacient, mai ales ca depistarea precoce este esentiala pentru a invinge cancerul de piele.
2. Pete aparute dupa acnee sau zone decolorate
Acneea iti poate face o vizita neplacuta chiar si adultilor, iar cauzele pot fi multiple. Dupa cateva zile de la eruptie, pacientii vor observa ca fata incepe sa se curete, insa in urma acneei apar pete pe piele. Chiar daca petele sunt inofensive, va dura ce va timp pana cand acestea vor disparea complet, prin urmare, este recomandata vizita la medicul dermatolog. Medicul specialist poate oferi pacientilor tratamente special concepute pentru a elimina petele nedorite. De asemenea, dermatologul va fi in masura sa ofere sfaturi despre cum putem preveni reaparitia petetelor pe fata si cum putem preveni decolorarea pielii.
3. Eruptii care au nevoie de mult timp pentru a se vindeca
Cei mai multi oamenilor au tendinta de a ignora eruptiile cutanate sau leziunile care nu par grave. Isi spun ca acestea se vor vindeca de la sine, asa ca nu gasesc motive de ingrijorare, insa cu cat eruptia sta mai mult timp pe piele, cu atat mai greu ii va fi medicului sa o diagnosticheze. Aceste eruptii pot fi un semn al eczemei sau al altor tipuri de dermatita. O eruptie sau leziune aparuta pe piele poate insemna, de asemenea, ca persoana are o reactie alergica la un aliment pe care l-a mancat sau la un anumit lucru pe care l-a atins. De obicei, spuzeala (numele popular dat eruptiilor care apar pe piele) este insotita de mancarimi, inflamarea sau iritatia pielii. Medicul dermatolog trebuie sa vada eruptia in ziua in care aceasta apare pe piele, astfel incat sa poata pune un diagnostic corect si sa poata identifica foarte bine cauza. In caz contrar, daca nu vede in timp util semnele, este posibil sa nu poata recomanda cea mai buna solutie pentru eruptia cutanata.
4. Transpiratie excesiva
Daca ai observat ca transpiri foarte mult in ultima vreme, acest lucru poate sa insemne ca folosesti produsele de ingrijire care nu sunt corespunzatoare tipului tau de piele. Dar transpiratia excesiva ar putea fi si un semn al dezechilibrelor hormonale. Numita si hiperhidroza, transpiratia in exces este adeseori un simptom ce indica o problema la nivelul glandei tiroide, o infectie in organism sau chiar diabet. Medicul dermatolog poate fi de ajutor in diagnosticarea hiperhidrozei.
5. Pete maronii
Daca ai observat ca pielea are pete sau zone maronii, este bine sa mergi la medicul dermatolog. Melasma - o reactie hormonala la expunerea la soare care provoaca aparitia unor zone cu pete pe fata, cel mai adesea pe frunte si deasupra buzei de sus - este o problema cu care se confrunta multe femei insarcinate si cele care folosesc contraceptive pe baza de hormoni. In acest caz, cel mai bine ar fi sa faci o vizita medicului dermatolog daca pielea nu raspunde la tratament, in decurs de doua luni. Medicul dermatolog poate oferi substante de albire mai puternice, poate recomanda peelinguri chimice, tratamente cu laser si produse cu factor de protectie solara care vor da rezultate mai bune.
6. Acnee
Contrar asteptarilor, acneea nu inceteaza sa apara o data ce am ajuns la varsta adulta. Alti factori precum dezechilibrele hormonale, umiditatea, stresul, transpiratia abundenta poate cauza aparitia cosurilor. Si chiar daca ai o igiena personala perfecta si o dieta echilibrata, tot pot aparea episoade cu acnee severa. Daca semnele iti afecteaza deja increderea in sine, e bine sa mergi la medicul dermatolog, mai ales ca acneea este o boala care necesita tratament medical. Un medic dermatolog poate identifica cauzele aparitiei acneei si poate oferi cele mai bune recomandari pentru un tratament personalizat.
7. Piele extrem de uscata in anumite zone
Exista situatii in care pielea uscata ajunge in etape extreme, iar aplicarea unei lotiuni hidratante nu va fi suficienta, oricat de multa vei aplica. Prin urmare, cel mai bine este sa mergi la un medic dermatolog, pentru a verifica posibilele cauze. Pielea excesiv de uscata poate fi influentata de dezechilibrele hormonale sau de problemele glandei tiroide. De asemenea, ea ar putea sa indice boli de piele mai grave, precum eczema si psoriazisul. O vizita pana la cabinetul medicului dermatolog te va ajuta sa identifici cauya reala si sa gasesti tratamentul indicat pentru o astfel de modificare a pielii.
8. Roseata pe arii extinse
Rozaceea este o afectiune cronica a pielii, iar persoanele cu rozacee ar putea sa para pentru ceilalti ca sunt imbujorate. Roseata apare de obicei pe nas, pe obraji si pe barbie. Zonele rosii se pot extinde si pe urechi si pe piept. Uneori, apar protuberante pe piele si aceasta se poate umfla. In cazuri severe, pielea devine mai groasa. Este indicata vizita la medicul dermatolog, pentru a identifica acei factori care pot face ca simtomele sa se inrautateasca. Nu exista niciun leac pentru rozacce, insa chiar si asa, medicamentele, terapia cu laser si schimbarile in ceea ce priveste stilul de viata ajuta pacientii sa tina simptomele sub control.
9. Piele inchisa la culoare (pliurile gatului, zona inghinala si axile)
Cand pielea devine inchisa la culoare in anumite zone, ar putea fi un semn al unei boli numite "Acanthosis nigricans". Prea multa insulina in sangele pacientului poate sa declanseze o decolorare a pielii, aceasta devenint mai inchisa la culoare in anumite arii. Mai mult, aceasta boala poate fi un semn al rezistentei la insulina sau chiar un semn al diabetului de tip 2. Daca ai observat ca pliurile pielii incep sa aiba o nuanta mai inchisa, mergi la medicul dermatolog. Acesta va stabili un set de analize de sange, pentru a verifica daca este vorba de diabet. Tot dermatologul iti poate prescrie un agent de albire a pielii, pentru a trata petele maronii, dar tratamentul implica in acelasi timp si abordarea unor probleme mai mari, cum ar fi tinerea sub control a diabetului si scaderea in greutate, mai ales ca obezitatea poate contribui la problemele legate de nivelul insulinei.
10. Leziuni sau placi tegumentare
Chiar daca o eczema insotita de mancarime poate fi trecuta cu vederea, trebuie sa retii ca ar putea indica ceva mai serios, precum psoriazisul. Psoriazisul este o boala cronica de piele care provine dintr-o problema a sistemului imunitar. Aceasta problema este cea care determina celulele pielii sa se formeze prea repede. Apoi acestea se aduna pe suprafata pielii. Aceste petice se numesc placi hipercheratozice, care pot fi groase si rosii. In unele cazuri, pot provoca mancarimi si pot fi dureroase. Placile ingrosate ale tegumentului apar de obicei pe coate, genunchi, picioare, fata si scalp. Medicul dermatolog poate diagnostica psoriazisul, analizand o mostra de piele la microscop. Cremele prescrise ca tratament pot calma pielea si o pot ajuta sa se vindece. Tratamentul prescris poate include si medicamente orale, pentru suprimarea sistemului imunitar hiperactiv.
Vrei sa afli ce risc de cancer de piele ai, in functie de culoarea pielii tale, numarul de alunite de pe corp, istoricul familial si multi alti factori? Completeaza aici chestionarul nostru de doar 2 minute si daca rezultatul indica un risc mediu sau crescut, iti oferim un dispozitiv Sun Meter, cu ajutorul caruia iti poti monitoriza mai atent expunerea la soare, pentru a diminua riscurile!
Sun Meter este un dispozitiv inteligent, foarte usor de folosit, care iti permite sa cunosti nivelul de radiatii ultraviolete la care ai fost expus in timpul unei zile. Produsul este disponibil in doua variante, plasture si bratara, rezistente la apa si transpiratie si trebuie purtate pe tot parcursul zilei, pe piele sau pe haine. Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa renunti la expunere si sa te acoperi sau sa te retragi la umbra.
Sursa foto: Shutterstock