Cum poţi preveni un AVC dacă ai trecut de 50 de ani

În prezent, accidentul cerebrovascular (ACV) este o cauză majoră de deces și dizabilități neurologice în rândul pacienților vârstnici, la nivelul mai multor țări din lume. Cele mai eficiente măsuri pentru a reduce „povara” unui posibil AVC implică modificarea factorilor de risc, mai ales dacă ai peste 50 de ani.

Studiile longitudinale în curs de desfășurare au identificat câțiva factori legați de comportamentul pacientului care s-au dovedit a îmbunătăți sănătatea generală și a reduce riscul de accident vascular cerebral. Aceştia includ controlul eficient al hipertensiunii arteriale, renunțarea la fumat ( în special la persoanele de peste 50 de ani), menținerea unei diete sănătoase și adoptarea unui stil de viață activ fizic.

Dacă te întrebi cum poți preveni un accident vascular cerebral la vârsta mijlocie, amintește-ți că există soluții care te pot ajuta să reduci riscul de a avea un accident vascular cerebral. Statisticile arată că numărul pacienților care suferă de un accident vascular cerebral în decada a patra și a cincea de viață a crescut dramatic. Deci, dacă ai peste 50 de ani sau chiar peste 55 de ani, este esențial să reduci riscul ca un astfel de eveniment să ţi se întâmple.

Recomandările experților DOC.ro

Care sunt măsurile pe care le poţi lua pentru prevenirea unui AVC

Nu este prea târziu să renunţi la fumat 

Fumatul îţi afectează arterele, crescând riscul apariției unui cheag de sânge și te predispune să dezvolți hipertensiune arterială, cel mai mare factor de risc pentru accident vascular cerebral. Există o mulțime de cercetări care arată că, odată ce te lași de fumat, riscul mare de deces din cauza fumatului aproape că a dispărut după 10 ani, explică profesorul Peter Rothwell, citat de The Guardian. În mai multe studii longitudinale, s-a demonstrat că fumatul este un factor de risc pentru accident vascular cerebral și că există o relație ciudată în acest sens. Pentru fumători, acest risc continuă pe viață, la ambele sexe.

O meta-analiză a arătat că fumatul a fost un factor semnificativ, independent, care a contribuit la accident vascular cerebral, cu o creștere de aproape 50% a riscului de accident vascular cerebral, comparativ cu riscul nefumătorilor. Fumatul crește ritmul cardiac (numărul de bătăi ale inimii pe minut), tensiunea arterială și dezvoltarea aterosclerozei, iar renunțarea la fumat a fost asociată cu o reducere semnificativă a riscului de accident vascular cerebral începând cu primul an de renunțare la acest obicei.

Menține-ţi greutatea corporală în limite normale 

Menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce riscul de AVC și alte probleme de sănătate. Dacă este necesar, adoptă măsuri pentru a pierde în greutate prin alimentație sănătoasă și exerciții fizice.

Este important să faci mişcare, nu să te concentrezi pe numărul caloriilor pe care le arzi 

Activitatea fizică este cheia succesului în ce privește prevenirea unui AVC, ajutându-te să scazi tensiunea arterială și contribuind la scăderea în greutate. Recomandările specialiștilor sunt să încerci să faci mișcare până la 30 de minute pe zi, de 5 ori pe săptămână, chiar daca ai senzația că rezultatele întârzie să apară. Când faci exerciții fizice sau alergi, îți "resetezi" rata metabolică, așa că ajungi să arzi mai multe calorii în timpul în care ești în repaus.

Este un lucru bine documentat faptul că activitatea fizică exercită un efect benefic și protector în ceea ce privește reducerea riscurilor de AVC și în ce privește reducerea recurenţei pe parcursul vieții, inclusiv în cazul adulților vârstnici. Chiar și exercițiile fizice de intensitate redusă, cum ar fi mersul pe jos, au fost asociate cu un risc redus de AVC.

 

 

Modifică-ți dieta și include mai multe alimente sănătoase 

Când vine vorba despre dietă, reducerea aportului de sare (o altă cauză a hipertensiunii arteriale) este cea mai importantă modificare pe care o poți face, spun experții. Dacă te temi că renunți la savoarea mâncării pentru că ai renunțat la sare, încearcă să te obișnuiești să folosești condimente, piper și ierburi aromatice, pentru a da gust preparatelor tale.

Gestionarea diabetului zaharat 

Persoanele cu diabet au un risc crescut de AVC. Gestionarea corespunzătoare a diabetului prin medicamente, dietă, exerciții regulate și monitorizarea nivelurilor de zahăr din sânge este esențială pentru prevenirea AVC-ului. Asociația Americană pentru Diabet subliniază importanța controlului diabetului pentru reducerea riscului de AVC.

Mănâncă fibre, legume și fructe 

Cercetările arata că obezitatea creşte cu până la 64% riscurile de a avea un accident vascular cerebral asociat cu un cheag de sânge, așa că ai un motiv în plus să reduci cantitatea de alimente bogate în grăsimi, să mănânci mai multe fibre alimentare și să consumi cele 5 porții zilnice de fructe și legume, pentru că toate aceste masuri te pot ajuta să reduci riscul de AVC.

Nu consuma alcool în exces, într-o singură "sesiune" 

Consumul excesiv de alcool poate cauza creșteri ale valorilor tensiunii arteriale, ceea ce iți poate creste riscul de AVC. Experții recomandă să nu consumăm mult alcool într-un interval scurt de timp, ci să încercam să împărțim băuturile alcoolice pe mai multe zile, de exemplu. Și nu uita să te hidratezi înainte de a începe să bei alcool, astfel încât să nu consumi băuturile alcoolice pentru a potoli setea.

Măsoară-ți tensiunea arteriala

Pe parcursul vieții, femeile își monitorizează tensiunea arteriala în mod regulat, însă bărbații pot să ajungă chiar și la 60 de ani fară să își fi măsurat tensiunea de mai bine de câteva decenii. Îl poți ruga pe medicul tău curant să iți măsoare tensiunea arterială când mergi la cabinetul său, sau iți poți cumpăra un tensiometru de la farmacie, pentru a-ți măsura chiar tu tensiunea arterială, la intervale regulate.

Gestionarea fibrilației atriale 

Fibrilația atrială (AFib) este o afecțiune cardiacă care crește riscul de AVC. Administrarea AFib prin medicamente sau alte tratamente, așa cum este prescris de un medic, poate ajuta la prevenirea AVC-ului. American Heart Association oferă ghiduri pentru gestionarea AFib.

Gestionarea stresului 

Stresul cronic poate afecta sănătatea cardiovasculară. Încearcă să îți gestionezi stresul prin tehnici de relaxare, meditație, yoga sau alte activități care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de tensiuni. De asemenea, practicarea tehnicilor de respirație profundă și conștientă poate calma sistemul nervos și reduce nivelul de stres. Încearcă să inspiri adânc pe nas, menții aerul câteva secunde, apoi expiri încet pe gură. Repetă acest exercițiu de mai multe ori pe parcursul zilei, în special în situațiile tensionate. Alergatul, înotul sau dansul, pot elibera endorfinele (substanțele chimice ale fericirii) și pot ajuta la eliberarea stresului și a tensiunii acumulate.

Menținerea controlului asupra factorilor de risc 

Dacă ai alte afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau fibrilația atrială, asigură-te că urmezi sfaturile medicului și iei medicația prescrisă pentru a menține aceste afecțiuni sub control.

Efectuează controale medicale regulate 

Vizitele regulate la medic te pot ajuta să identifici factorii de risc pentru AVC și să primești sfaturi pentru menținerea sănătății cardiovasculare.

Cunoaște semnele de AVC și cere ajutor imediat 

Fiind pregătit să recunoști semnele unui AVC și cerând imediat ajutor medical poate face diferența în recuperarea și tratamentul prompt al unui AVC.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
"Influence of age and health behaviors on stroke risk: lessons from longitudinal studies.", publicat in 2010, autor Margaret Kelly-Hayes. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3006180/
Prevent Stroke: What You Can Do - CDC - https://www.cdc.gov/stroke/prevention.htm 


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0