Cum poti preveni un AVC daca ai trecut de 50 de ani

In zilele noastre, accidentul vascular cerebral (AVC) este o cauza majora de deces si de dizabilitati neurologice in randul pacientilor in varsta, la nivelul mai multor tari din lume. Cele mai eficiente masuri pentru a reduce "povara" unui eventual AVC implica modificarea factorilor de risc, mai ales daca ai trecut de 50 de ani.

Studiile longitudinale in desfasurare au identificat mai multi factori care tin de comportamentul pacientilor si despre care s-a demonstrat ca imbunatatesc starea generala de sanatate si ca reduc riscul de AVC. Acestia includ controlul eficient al hipertensiunii arteriale, renuntarea la fumat (in cazul persoanelor de peste 50 de ani) care fumeaza si mentinerea unei diete sanatoase si adoptarea unui stil de viata activ din punct de vedere fizic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul in care te intrebi cum poti preveni un AVC la varsta mijlocie, retine ca exista solutii care te pot ajuta sa iti reduci riscul de a suferi un atac cerebral. Statisticile arata ca numarul pacientilor care sufera un accident vascular cerebral in decada a patra si a cincea de viata a crescut dramatic. Asa ca daca si tu ai peste 50 de ani sau chiar peste 55 de ani, este esential sa iti reduci riscul ca un astfel de eveniment sa ti se intample.

Care sunt masurile pe care le poti lua pentru prevenirea unui AVC

Nu este prea tarziu sa renunti la fumat - Fumatul iti afecteaza arterele, crescand riscul de formare a unui cheag de sange si te predispune la a dezvolta tensiune arteriala mare, cel mai mare factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. Exista multe cercetari care arata ca, odata ce ai incetat sa fumezi, riscul mare de deces datorat fumatului aproape ca a disparut dupa 10 ani, explica profesorul Peter Rothwell, citat de The Guardian. In mai multe studii longitudinale, s-a demonstrat ca fumatul este un factor de risc pentru AVC si ca exista o relatie stransa in acest sens. Pentru fumatori, acest risc continua pe parcursul vietii, la ambele sexe.

O meta-analiza a aratat ca fumatul a fost un factor semnificativ, independent, care a contribuit la AVC, avand o crestere de aproape 50% a riscului de AVC, in comparatie cu riscul nefumatorilor. Fumatul creste frecventa cardiaca (numarul batailor inimii, pe minut), creste tensiunea arteriala si dezvoltarea aterosclerozei, iar renuntarea la fumat a fost asociata cu o reducere semnificativa a riscului de AVC incepand cu primul an de la renuntarea la acest viciu.

Este important sa faci miscare, nu sa te concentrezi pe numarul caloriilor pe care le arzi - Activitatea fizica este cheia succesului in ce priveste prevenirea unui AVC, ajutandu-te sa scazi tensiunea arteriala si contribuind la scaderea in greutate. Recomandarile specialistilor sunt sa incerci sa faci miscare pana la 30 de minute pe zi, de 5 ori pe saptamana, chiar daca ai senzatia ca rezultatele intarzie sa apara. Cand faci exercitii fizice ori alergi, iti "resetezi" rata metabolica, asa ca ajungi sa arzi mai multe calorii in timpul in care esti in repaus.

Este un lucru bine documentat faptul ca activitatea fizica exercita un efect benefic si protector in ceea ce priveste reducerea riscurilor de AVC si in ce priveste reducerea recurentei pe parcursul vietii, inclusiv in cazul adultilor varstnici. Chiar si exercitiile fizice de intensitate redusa, cum ar fi mersul pe jos, au fost asociate cu un risc redus de AVC.

Modifica-ti dieta si include mai multe alimente sanatoase - Cand vine vorba despre dieta, reducerea aportului de sare (o alta cauza a hipertensiunii arteriale) este cea mai importanta modificare pe care o poti face, spun expertii. Daca te temi ca renunti la savoarea mancarii pentru ca ai renuntat la sare, incearca sa te obisnuiesti sa folosesti condimente, piper si ierburi aromatice, pentru a da gust preparatelor tale.

Mananca fibre, legume si fructe - Cercetarile arata ca obezitatea creste cu pana la 64% riscurile de a avea un accident vascular cerebral asociat cu un cheag de sange, asa ca ai un motiv in plus sa reduci cantitatea de alimente bogate in grasimi, sa mananci mai multe fibre alimentare si sa consumi cele 5 portii zilnice de fructe si legume, pentru ca toate aceste masuri te pot ajuta sa reduci riscul de AVC.

Nu consuma alcool in exces, intr-o singura "sesiune" - Consumul excesiv de alcool poate cauza cresteri ale valorilor tensiunii arteriale, ceea ce iti poate creste riscul de AVC. Expertii recomanda sa nu consumam mult alcool intr-un interval scurt de timp, ci sa incercam sa impartim bauturile alcoolice pe mai multe zile, de exemplu. Si nu uita sa te hidratezi inainte de a incepe sa bei alcool, astfel incat sa nu consumi bauturile alcoolice pentru a potoli setea.

Masoara-ti tensiunea arteriala - Pe parcursul vietii, femeile isi monitorizeaza tensiunea arteriala in mod regulat, insa barbatii pot sa ajunga chiar si la 60 de ani fara sa isi fi masurat tensiunea de mai bine de cateva decenii. Il poti ruga pe medicul tau curant sa iti masoare tensiunea arteriala cand mergi la cabinetul sau sau iti poti cumpara un tensiometru de la farmacie, pentru a-ti masura chiar tu tensiunea arteriala, la intervale regulate.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Influence of age and health behaviors on stroke risk: lessons from longitudinal studies.", publicat in 2010 in Journal of the American Geriatrics Society, autor Margaret Kelly-Hayes. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3006180/)
  • Articolul "How to prevent a stroke in middle age", publicat in 2015 in The Guardian, autor Rachel Williams. (https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/may/12/prevent-stroke-middle-age-minimise-risk)

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0