Schimbări necesare în stilul de viață pentru a evita recidiva unui AVC
Schimbări necesare în stilul de viață pentru a evita recidiva unui AVC
Schimbări necesare în stilul de viață pentru a evita recidiva unui AVC
Vrei să afli cum poți preveni un al doilea accident vascular cerebral (AVC)? Mai jos vei găsi toate informațiile de care ai nevoie și vei descoperi ce schimbări sunt necesare în stilul tău de viață, pentru a evita să te confrunți din nou cu un astfel de eveniment.
Ca supraviețuitor al unui atac cerebral, cunoscut și sub numele de accident vascular cerebral, trebuie să știi că există un risc semnificativ să suferi un al doilea AVC în decurs de numai doi ani. Așa că este bine să te informezi din timp, pentru a întoarce șansele în favoarea ta și pentru a evita să te confrunți din nou cu o astfel de problemă gravă. Iată ce poți face:
Menține-ți tensiunea arterială cât mai aproape de normal
Hipertensiunea arterială exercită o presiune continuă pe pereții arterelor. Dacă este lăsată netratată, deteriorează și slăbește arterele, făcându-le mai predispuse să se înfunde sau să se rupă și să provoace astfel un accident vascular cerebral. Hipertensiunea este cel mai mare factor de risc care contribuie la apariția unui AVC.
Lasă-te de fumat
Renunțarea la țigări este un pas important pe care îl poți face pentru a reduce riscul de recidivă când vine vorba de al doilea accident vascular cerebral. Iar beneficiile renunțării la fumat vin destul de repede; în doar 5 ani după ce te-ai lăsat de fumat, riscul tău de AVC va fi la fel că acela al unui nefumător. Fumatul reprezintă unul dintre cei mai mari factori de risc care contribuie la declanșarea unui AVC.
Revizuiește-ți alimentația obișnuită
Îmbunătățirea dietei va rezolva un număr de factori de risc responsabili de accidentul vascular cerebral, inclusiv supragreutatea sau obezitatea. Începe prin a înlocui alimentele bogate în grăsimi trans și saturate cu versiuni cu alimente care conțin grăsimi nesaturate și alimente cu un conținut redus de grăsime. De asemenea, înlocuiește alimentele rafinate și cu un conținut ridicat de zahăr cu cele integrale, cum sunt fructele și legumele, pâinea integrală, orezul brun.
Aceste schimbări îți vor oferi mulți antioxidanți care protejează mușchiul inimii și îți vor crește cantitatea de fibre din alimentație. Fibrele te vor ajuta să îți simți stomacul mai plin, pentru că ele contribuie la senzația de sațietate și, ca un bonus, anumite fibre te pot ajută și să reduci colesterolul.
Pune accentul pe mișcare
Când vine vorba de beneficiile exercițiilor fizice, nu există niciun dezavantaj al faptului că îți pui corpul în mișcare. Cu toate acestea, pentru că ai suferit deja un accident vascular cerebral, ar trebui să discuți cu medicul tău înainte de a începe un program de exerciții. O dată ce ai primit acordul medicului legat de ce exerciții fizice poți face, este bine să te pui în mișcare. Dacă ai dizabilități de pe urma primului AVC, un fizioterapeut îți va concepe un program de exerciții care funcționează cel mai bine în cazul tău.
Pentru majoritatea oamenilor, o plimbare de 30 de minute în fiecare zi este ideală. Dacă această perioadă de timp este prea mare pentru tine acum, o poți împărți în două sau în trei episoade de 10 minute, în care poți face plimbări, în fiecare zi. Gradual, poți să acumulezi cel puțin 30 de minute de exerciții de intensitate moderată, în majoritatea zilelor. Aceste activități de intensitate moderată includ mersul alert, grădinăritul, exercițiile de gimnastică în apă.
Consumă alcool cu moderație sau renunță complet
Consumul excesiv de alcool - mai mult de un pahar cu bere sau vin în cazul femeilor și mai mult de două pahare pe zi în cazul bărbaților - crește riscul de accident vascular cerebral cu până la 69% în cazul persoanelor care nu au suferit niciodată un AVC. Consumul excesiv de alcool poate, totodată, să îți crească tensiunea arterială.
Consumul moderat de vin roșu, definit că două băuturi alcoolice pe zi, la bărbați, respectiv o băutură alcoolică pe zi, la femei, ar putea avea un efect protector împotriva unui AVC. Dacă nu bei alcool de felul tău, nu ai niciun motiv să începi acum să consumi.
Întreabă medicul dacă ai voie să iei anumite suplimente
În funcție de tipul de AVC pe care l-ai avut (hemoragic sau ischemic), medicul îți poate explica ce suplimente nutritive sunt recomandate în cazul tău, astfel încât să nu existe interacțiuni între acestea și medicamentele pe care le iei. De pildă, există anumiți aliați care ajută la menținerea sănătății creierului și care sunt disponibili sub formă de suplimente, printre aceștia numărându-se și acizii grași esențiali Omega 3.
Studiile arată că acizii grași Omega 3 pot îmbunătăți factorii de risc pentru bolile cardiovasculare (cardiopatia ischemică). Să ne amintim că infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze de deces, la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
În urmă cu câteva decenii, oamenii de știință au observat că în acele comunități unde oamenii mâncau mult pește, existau procente foarte mici ale persoanelor cu aceste afecțiuni. Acest lucru a fost asociat mai târziu cu consumul de Omega 3. Așa se face că aceste grăsimi bune au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătatea inimii și a creierului nostru.
Printre aceste beneficii se numără: reducerea valorilor trigliceridelor, reducerea tensiunii arteriale, creșterea colesterolului bun (HDL), prevenirea formării cheagurilor de sânge periculoase, prevenirea formării plăcii ateromatoase (acele plăci care reduc circulația sângelui și duc la întărirea și îngustarea arterelor), reducerea producției unor substanțe eliberate în timpul răspunsului inflamator al corpului.
Persoanele care au suferit un AVC hemoragic, o afecțiune caracterizată de o hemoragie în creier, cauzată de regulă de o ruptură a vaselor de sânge slăbite, trebuie să fie cu băgare de seamă, pentru că unele studii efectuate pe animale au arătat că aportul mare de acizi grași Omega 3 ar putea să reducă abilitatea de coagulare a sângelui și ar putea să crească riscul de AVC hemoragic. În prezent, rezultatele cercetărilor sunt mixte, așa că este nevoie de mai multe studii efectuate pe oameni, pentru a se determina modul în care Omega 3 influențează riscul de AVC hemoragic.
În cazul unui AVC ischemic, studiile pe animale arată că un regim terapeutic cu acizi grași polinesaturati Omega 3 ar putea ajuta la restabiliarea substanței albe cerebrale după atacul cerebral
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
WHO, World Health Organization - The top 10 causes of death
http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
Pub Med - Dietary supplementation of omega-3 polyunsaturated fatty acids worsens forelimb motor function after intracerebral hemorrhage in rats
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15589518/
Pub Med - Historical overview of n-3 fatty acids and coronary heart disease
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18541598/
NCBI - A Post-stroke Therapeutic Regimen with Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids that Promotes White Matter Integrity and Beneficial Microglial Responses after Cerebral Ischemia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5125517/
Te-ar mai putea interesa și...