Cum se măsoară corect tensiunea arterială

Un stetoscop, o manșetă și o pompiță erau folosite pentru a măsura tensiunea arterială, însă acum aparatele digitale cu senzori și display au înlocuit acele aparate vechi.

Tensiunea arterială ridicată este unul dintre principalii factori de risc pentru atac de cord și accident vascular cerebral. Este, de asemenea, frecventă în rândul persoanelor care dezvoltă simptome severe de COVID-19. 

Ce tip de metabolism ai?

Există cazuri în care deplasarea frecventă la medicul de familie pentru verificarea tensiunii arteriale este complicat de îndeplinit, astfel, este important ca fiecare persoană să știe care este metoda corectă de verificare a tensiunii arteriale și cum își poate alege un aparat pentru aceasta.

Pentru o citire corectă, este bine să fii așezat cu spatele sprijinit și picioarele neîncrucișate, relaxate, cu cel puțin 5 minute înainte de test.

Dacă porți mânecă lungă la momentul testului, aceasta trebuie ridicată, astfel încât manșeta aparatului să fie poziționată pe partea superioară a brațului. Dacă mâneca strânge prea tare brațul în momentul în care este ridicată, alege să o schimbi cu un tricou cu mânecă scurtă sau ceva mai lejer care permite relaxare brațului. În timpul testului încearcă să fii relaxat. 

Care sunt criterile după care poți alege un tensiometru pentru acasă

Măsurarea tensiunii arteriale direct din confortul casei este foarte importantă, deoarece reflectă presiunea cu care se confruntă inima ta zi de zi. 

Dispozitivul trebuie să măsoare tensiunea arterială pe brațul superior, care produce un rezultat mai fiabil decât cele care măsoară de la încheietura mâinii. În ziua de azi, multe dispozitive sunt automatizate. Pur și simplu pui manșeta și apeși un buton, nimic mai simplu. Iar mai apoi, rezultatele sunt afișate digital, pe ecranul aparatului. Unele stochează citirile, calculează o medie a tensiunii arteriale în timp sau chiar le pot transmite medicului tău. Atunci când tensiometrele nu pot transmite citirile către medicul pacientului, următorul lucru cel mai bun este să ai un dispozitiv care să stocheze citirile tensiunii arteriale, sau cel puțin să iei notițe zilnice cu fiecare tensiune, care mai apoi, pot să fie prezentate medicului.

În plus, furnizorul de servicii medicale ar trebui să verifice dispozitivul aproximativ o dată pe an pentru a se asigura de acuratețea acestuia.

Ce trebuie să faci în timpul testului

  • Unul din brațe trebuie să fie la nivelul inimii, iar manșeta să fie poziționată în partea superioară – brațul trebuie să fie sprijinit în această poziție pe o pernuță sau pe brațul scaunului.
  • Manșeta este umflată cu aer pentru a restricționa sângele să intre în braț – acest lucru poate fi inconfortabil, dar durează doar câteva secunde.
  • Presiunea din manșetă este eliberată treptat, iar senzorul preia vibrația din artere – doctorul va folosi stetoscopul pentru a detecta aceste vibrații în cazul în care presiunea este măsurată manual.
  • Presiunea din manșetă este înregistrată în două puncte, îndată ce sângele începe să curgă prin venele brațului – aceste măsurători sunt folosite pentru a citi tensiunea arterială totală.

Cum să folosești acasă un tensiometru electronic

Recomandările experților DOC.ro

Iată câteva recomandări pentru situațiile în care vrei să măsori la tine acasă tensiunea arterială, folosind un dispozitiv electronic.

Stai nemișcat

Nu fuma, nu consuma băuturi cofeinizate și nu fă efort sau exerciții fizice cu 30 de minute înainte de a-ți măsura tensiunea arterială. Cel puțin 5 minute stai liniștit, în tăcere, odihnindu-te înainte de a măsura presiunea din artere.

Stai în poziție corectă

Stai cu spatele drept și sprijinit (de un scaun, de preferat, și nu de o canapea). Picioarele ar trebui să stea drepte, pe podea. Nu sta picior peste picior.

Măsoară-ți tensiunea arterială la aceeași oră, în fiecare zi

Este important să măsori valorile tensiunii arteriale în același moment, în fiecare zi, cum ar fi, de exemplu, dimineața și seara. Cel mai bine este să măsori tensiunea zilnic, însă chiar și așa, ideal ar fi să începi să măsori tensiunea la 2 săptămâni după ce medicul ți-a făcut o schimbare în planul de tratament și în timpul săptămânii, înainte de următoarea vizită la cabinetul medicului tău.

Fă multiple măsurători și notează-ți rezultatele

De fiecare dată când îți măsori tensiunea arterială, ia în considerare două sau trei valori măsurate, la o distanță de 1 minut, și notează-ți rezultatele obținute, folosind un tabel. Dacă tensiometrul tău are o memorie a sa, aceasta va stoca valorile tensiunii tale arteriale, așa că îl poți lua cu tine la următoarele vizite pe care le faci la medicul tău.

Nu măsura tensiunea arterială peste haine

Sții deja că atunci când trebuie să îți iei tensiunea, manșeta trebuie așezată direct pe braț, după ce ți-ai suflecat mânecile, și nu peste haine.

Cum poți obține cea mai precisă măsurătoare a tensiunii arteriale

Nu fuma, nu consuma băuturi cu cofeină și nu fă exerciții fizice cu 30 de minute înainte de a-ți măsura tensiunea arterială. Este important să folosești o manșetă care să se potrivească brațului tău. Manșetele care sunt prea mici îți pot crește în mod artificial valoarea tensiunii arteriale. Cu manșeta pe brațul gol, stai în poziție verticală, cu spatele sprijinit, picioarele pe podea și brațul sprijinit la nivelul inimii. Asigură-te că partea de jos a manșetei se află direct deasupra curburii cotului. Relaxează-te timp de aproximativ cinci minute înainte de a face o măsurătoare, iar în plus, rezistă impulsului de a vorbi sau de a te uita la telefonul mobil. De asemenea, asigură-te că vezica este goală, deoarece una plină poate crește temporar tensiunea arterială. În plus, unele medicamente, inclusiv analgezicele fără prescripție medicală și decongestionantele obișnuite, pot ridica tensiunea arterială. 

Tensiunea arterială ideală este de aproximativ sau mai mică de 120/80. Dacă numărul superior este de 130 sau mai mare, sau numărul inferior este de 80 sau mai mare, este recomandat să discuți cu medicul tău despre riscul general de atac de cord și accident vascular cerebral. Dacă cineva are un risc mai mare - de exemplu, fumează sau are diabet - atunci ar trebui să înceapă să ia medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.

Este de așteptat ca tensiunea arterială să fluctueze foarte mult, așa că un pacient nu ar trebui să se îngrijoreze de o singură citire ridicată. Dacă media pe o săptămână întreagă este ridicată, există un motiv serios pentru ca pacientul să vorbească cu medicul lui. 

Există multe modalități de a reduce tensiunea arterială, inclusiv medicamente, făcând mai multe exerciții fizice, mâncând multe fructe și legume, renunțând la fumat, reducând consumul de sare și alcool, scăzând stresul și pierzând în greutate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.  
  
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
How to accurately measure blood pressure at home - https://www.heart.org/en/news/2020/05/22/how-to-accurately-measure-blood-pressure-at-home
Measure Your Blood Pressure - https://www.cdc.gov/bloodpressure/measure.htm#:~:text=Put%20both%20feet%20flat%20on,bare%20skin%2C%20not%20over%20clothing. 


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0