Preventia secundara la pacientii care au avut un accident vascular cerebral (AVC)

Specialiștii subliniază că, în cazul pacienților care au suferit un accident vascular cerebral, se recomandă în primul rând controlul factorilor de risc vasculari: renunțarea la fumat și la consumul excesiv de alcool.

Prevenția primară a AVC se referă la tratamentul persoanelor fără antecedente de AVC. Prevenția secundară a accidentului vascular cerebral se referă la tratamentul persoanelor care au avut deja un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu. Aceste persoane sunt predispuse riscului unui al doilea AVC, de aceea trebuie să aibă mai multă grijă și să își modifice stilul de viață pentru a preveni un eventual pericol. 

Care sunt recomandările medicilor după ce ai avut un AVC

După accidentul vascular cerebral, pacienții primesc de obicei terapie antitrombotică, pentru că aceasta reduce evenimentele vasculare, inclusiv infarctul miocardic non-fatal, AVC non-fatal și decesul de cauză vasculară la pacienții cu antecedente de AVC sau accident ischemic tranzitor (AIT). Anticoagulantele administrate pe cale orală se recomandă după AVC ischemic asociat cu fibrilația atriala.

Dacă ai avut un AVC, medicii recomandă modificarea regimului de viață prin adoptarea unei diete sărace în sare și grăsimi săturate și bogate în fructe, legume și fibre. De asemenea, nu trebuie să uiți de activitate fizică regulată, iar dacă ești supraponderal sau obez, ți se recomandă scăderea în greutate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Un alt aspect deosebit e important este monitorizarea tensiunii arteriale. Scăderea tensiunii arteriale se recomandă după faza acută, inclusiv la pacienții cu tensiune arterială normală. S-a demonstrat că medicamentele antihipertensive au scăzut recurența accidentelor vasculare cerebrale după accidentul vascular cerebral sau accidentul ischemic tranzitor. Tensiunea arterială nu trebuie scăzută intensiv la pacienții cu suspiciune de AVC hemodinamic sau la cei cu stenoza carotidiană bilaterală.

De asemenea, ai în vedere monitorizarea periodică a glicemiei. La pacienții diabetici, pe lângă modificarea stilului de viață, medicii recomandă și terapie farmacologică individualizată. 

După un AVC, la pacienții cu diabet de tip II care nu necesită insulină, se folosește tratamentul cu pioglitazona, care s-a demonstrat că reduce riscul de deces și boală cardiovasculară severă.

La persoanele cu AVC non-cardioembolic, poate fi aplicată terapia cu statine, care, conform dovezilor, ar avea efecte încurajatoare.

Ce presupune prevenția secundară în cazul celor cu AVC

După cum am văzut, prevenția secundară la pacienții care au avut un accident vascular cerebral este extrem de importantă. Pentru a preveni un eveniment cardiovascular major, pacientul cu AVC este încurajat în continuare de medic să renunțe la fumat (în cazul în care nu a renunțat deja la țigări), să își țină tensiunea arterială sub control, să țină diabetul sub control, să adopte o dietă săracă în grăsimi (de exemplu, dieta DASH sau dieta mediteraneană), să slăbească în cazul în care este supraponderal și să facă exerciții fizice simple, în mod regulat.

Metodele de tratament și prevenție secundară includ:

  • Prescrierea de antiagregante plachetare (precum aspirina și clopidogrelul) și anticoagulantele (precum warfarina), două clase de medicamente care se folosesc în tratamentul pacientului cu AVC;
  • Prescrierea medicamentelor pentru scăderea tensiunii arteriale;
  • Recomandarea renunțării la fumat
  • Prescrierea medicamentelor pentru scăderea colesterolului seric, se încearcă revascularizarea arterei carotide;
  • Revizuirea dietei pacientului, care este foarte importantă după un AVC;
  • Recomandarea exercițiilor fizice - pacientul nu trebuie să fie sedentar, el este încurajat să facă mișcare în mod regulat.

Terapia cu statine scade riscul de mortalitate

Potrivit recomandărilor făcute de Asociația Americană a Inimii (AHA/ASA, American Heart Association/American Stroke Association) în ceea ce privește prevenția unui AVC în cazul pacienților cu AVC sau cu atac ischemic tranzitoriu (AIT), tratamentul medical optim în cazul pacienților cu stenoza arterei carotide și cu AIT include terapia cu medicamente antiplachetare, terapia cu statine și modificarea factorilor de risc.

Studiile arată o reducere relativă cu 15% a riscului în ceea ce privește evenimentele vasculare (AVC, deces, infarct miocardic), în cazul administrării aspirinei, în comparație cu o pastilă placebo. Nu există o dovadă clară care să sugereze că dozele mai mari (de exemplu, 1300 mg pe zi) sunt mai eficiente decât dozele mai mici (de pildă, 50 mg pe zi), mai ales că dozele de aspirină recomandate de medici variază la nivel mondial.

În privința statinelor, un alt studiu a arătat o reducere cu 10 ani a riscului de recurență în privința AVC-ului, când terapia cu statine a fost inclusă în tratamentul pacientului, după primul accident vascular cerebral. De asemenea, folosirea statinelor a redus riscul de mortalitate, chiar și după ajustarea unor factori precum controlul tensiunii arteriale, au raportat cercetătorii.

Pacienții cu accident vascular cerebral ischemic aterosclerotic sau AIT fără boală coronariană cunoscută ar trebui să trateze de asemenea colesterolul LDL, cu scopul de a-l reduce cu cel puțin 50%, până la niveluri de sub 70 mg/dL. 

În studiile efectuate, Milionis și colaboratorii săi au descoperit o reducere de 10 ani a riscului de accident vascular cerebral recurent atunci când a fost utilizată terapia cu statine după un AVC.

Utilizarea statinelor a redus, de asemenea, riscul de mortalitate, chiar și după ajustarea pentru excluderea potențialilor factori de confuzie, cum ar fi controlul tensiunii arteriale. Studiul a fost o analiză retrospectivă, observațională, a 794 de pacienți internați pentru un accident vascular cerebral ischemic. Analiza a fost făcută într-o perioadă (începând cu ianuarie 1997) în care terapia cu statine post-accident vascular cerebral nu era o practică obișnuită. 

La pacienții cu antecedente de boală coronariană, pravastatina scade riscul viitorului accident vascular cerebral (reducerea riscului relativ cu 32% comparativ cu placebo), chiar și la pacienții cu niveluri normale de colesterol seric.

La pacienții cu antecedente de boală coronariană, alte boli vasculare sau diabet, British Regional Heart Study a arătat o reducere cu 25% a riscului de accident vascular cerebral cu simvastatină la 40 mg pe zi (o reducere a riscului absolut de aproximativ 1,4% în 5 ani). Beneficiul a fost independent de nivelul inițial al colesterolului seric, până la un nivel de 140 mg/dL. Reducerea riscului de accident vascular cerebral a fost redusă uniform după primul an, până la sfârșitul studiului, după 5 ani.

Studiul Stroke Prevention by Aggressive Reduction in Colesterol levels (SPARCL), care a analizat pacienții fără antecedente de boală coronariană și care aveau un nivel seric al colesterolului LDL de 100-180 mg/dL, a constatat că 80 mg pe zi de atorvastatină a redus riscul de AVC recurent cu aproximativ 16% pe parcursul a 5 ani.

Renunțarea la fumat, controlul tensiunii arteriale, controlul diabetului zaharat, o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, scăderea în greutate și exercițiile fizice regulate trebuie încurajate la fel de puternic ca și medicamentele descrise mai sus. Exercițiile fizice și medicamente pentru renunțarea la fumat (plasture de nicotină, bupropion, vareniclină) cresc probabilitatea de succes în cazul unor astfel de probleme.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0