Ce poti face pentru a preveni ateroscleroza

Ateroscleroza este un inamic al multor oameni si este destul de frecventa. In plus, efectele ei pot fi foarte grave: ateroscleroza poate duce la accidente vasculare cerebrale, la infarct miocardic si chiar la deces. Exista, insa, cateva masuri pe care le poti lua pentru a te proteja impotriva efectelor aterosclerozei.

Ateroscleroza poate afecta orice artera din corp, iar cand boala afecteaza arterele care iriga inima cu sange, ea se numeste boala arteriala coronariana (sau cardiopatie ischemica).

Exista anumiti factori care reprezinta un risc mai mare de a dezvolta ateroscleroza, potrivit expertilor, iar acestia sunt: fumatul, hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, istoricul familial de ateroscleroza sau de boala coronariana, un stil de viata sedentar, supraponderalitatea sau obezitatea, diabetul zaharat.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Daca o persoana are mai mult de un factor de risc precum cei de mai sus, probabilitatea de a face ateroscleroza creste si mai mult. Din fericire, factorii acestia de risc pot fi controlati.

Respecta urmatoarele recomandari ale medicilor, pentru ca aceste masuri te pot ajuta sa previi ateroscleroza sau sa intarzii dezvoltarea ei si iti pot imbunatati starea generala de sanatate.

Alege o alimentatie sanatoasa, cu alimente benefice pentru inima

Adopta obiceiuri alimentare sanatoase si incearca sa mananci diferite fructe si legume, printre care si leguminoase (fasole boabe si mazare), cereale integrale, cat si carne slaba, carne de pasare fara piele, fructe de mare si lapte si produse lactate degresate sau cu un continut scazut de grasimi.

In plus, o dieta sanatoasa este una saraca in sare, care contine putin zahar si putine grasimi solide, cat si cantitati cat mai mici de cereale rafinate.

Asociatia Americana a Inimii (AHA) recomanda sa reducem cantitatile de carne, de oua, de lapte si de alte produse lactate din alimentatia noastra. Este bine sa evitam sa consumam in exces sare si zahar. Totodata, o atentie sporita trebuie acordata produselor congelate si celor semi-preparate, pentru ca acestea pot fi adevarate pericole: contin multe grasimi, zahar, sare si mult colesterol.

Renunta la fumat

Daca fumezi si vrei sa previi ateroscleroza, e cazul sa renunti cat mai repede la fumat, pentru ca acest obicei iti poate deteriora si ingusta vasele de sange si, in acelasi timp, iti creste riscul de ateroscleroza. Important este sa eviti si fumatul pasiv ("la mana a doua"). Daca ai incercat fara succes sa te lasi de fumat, intreaba-ti medicul despre produsele care inlocuiesc nicotina, pe care ti le-ar putea recomanda ca sa abandonezi acest obicei.

Fumatul este si mai riscant daca ai alti factori de risc, precum hipertensiunea arteriala sau diabetul.

Si activitatea fizica este importanta

De aceea, medicii spun sa fii cat mai activ din punct de vedere fizic. Activitatea fizica iti imbunatateste conditia fizica si sanatatea. Ca sa nu existe probleme, intreaba-ti medicul ce tipuri de activitati sunt sigure in cazul tau si cate minute ar trebui sa aloci zilnic sau saptamanal acelor activitati.

Controlul greutatii

In cazul in care esti supraponderal sau obez, este bine sa discuti si sa colaborezi cu medicul tau, intrucat impreuna cu el poti pune la cale un plan rezonabil pentru scaderea in greutate. In plus, prin controlul greutatii, vei descoperi un aliat care te ajuta sa controlezi factorii de risc pentru ateroscleroza. Retine: este important sa slabesti intr-un mod sanatos, treptat, fara a apela la diete care iti pun sanatatea in pericol.

Diabetul

Daca suferi de diabet, este bine sa tii boala sub control - desigur, cu ajutorul medicului tau. Specialistii spun ca persoanele care au diabet dezvolta ateroscleroza mult mai rapid. Asa ca, daca esti diabetic, fii foarte atent si tine-ti glicemia sub control.

Medicatia

In cazul in care schimbarile pe care le-ai facut in stilul de viata nu sunt suficiente, medicul tau specialist iti poate prescrie medicamentele necesare pentru a controla in acest mod factorii de risc care te predispun la ateroscleroza. Ia toate medicamentele intocmai cum ti-a prescris medicul tau si nu micsora dozele.

Mergi la controale medicale

Retine ca este important si sa mergi in mod regulat la medic, pentru controale medicale de rutina. La cabinetul sau, medicul iti va masura tensiunea arteriala si iti va recomanda teste pentru a afla nivelul colesterolului (profilul lipidic). Un factor care poate complica si mai mult ateroscleroza, facand ca peretii arterelor sa se intareasca (sa devina rigizi) si sa se ingroase este hipertensiunea arteriala (acesta afectiune se numeste arterioscleroza). Discuta cu medicul tau despre starea ta de sanatate si despre cum poti tine hipertensiunea sub control.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • National Heart, Lung, and Blood Institute - https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/atherosclerosis
  • University of Rochester Medical Center - https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=1583
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0