Temperatura ideală în sufragerie, în dormitor și la locul de muncă

Temperaturile foarte scăzute ne slăbesc sistemul imunitar, însă nici cele foarte ridicate nu sunt benefice, mai ales dacă trecerea de la temperaturile ridicate din casă la cele cu minus de afară se face brusc.
 
Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, dar și pentru a te bucura de confort termic, temperatura din încăperea în care stai trebuie să fie potrivită, nici prea ridicată, dar nici prea scăzută.

Temperatura optimă pentru o persoană bine îmbrăcată este, potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătate, de 18 grade Celsius. Temperaturile cuprinse între 12 – 16 grade Celsius cresc riscul de afecțiuni respiratorii.

Recomadările experților Doc
 

Temperatura ideală a unei camere ar putea varia foarte mult din cauza unor serii de factori, inclusiv locația, sezonul, designul casei și preferințele personale. Confortul termic poate varia însă, din punct de vedere al temperaturilor, de la persoană la persoană. O încăpere poate părea foarte răcoroasă pentru cineva sensibil la frig, în timp ce, pentru cineva care nu are o asemenea sensibilitate poate părea să aibă chiar temperatura optimă.

Designul casei este, de asemenea, o considerație importantă atunci când definiți temperaturile ideale ale camerelor. De exemplu, temperatura ideală pentru dormitor, sufragerie și bucătărie ar fi diferită. În plus, dacă camerele sunt situate la etaj, temperatura necesară ar scădea în continuare, deoarece căldura se ridică, iar astfel, încăperile de la etaj sunt în general mai calde decât la parter.

Există însă, în mare, câteva repere cu privire la temperatura ideala la interior. Te poți ghida după aceste repere atunci când nu știi cum să setezi termostatul centralei de acasă ori temperatura aerului condiționat de la serviciu.

Temperatura optimă acasă

Temperatura optimă în sufragerie

Temperatura optimă în sufragerie, de pildă, acolo unde stai îmbracat în haine de casă, nici prea subțiri, dar nici prea groase, este de 19-22 de grade, în funcție de preferințe. Orice temperatură care depășește 22 de grade este considerată ca fiind prea ridicată pentru camera de zi.

Temperatura optimă în dormitor

Dacă în sufragerie e în regulă ca temperatura să atingă 22 de grade, în dormitor e recomandat să fie mai răcoare. Ideal ar fi ca temperatura din camera în care dormi să nu depășească 20 de grade, însă aceasta poate fi și mai scăzută, mai exact până la 15 grade Celsius.
Specialiștii susțin că tendința de a încălzi prea tare dormitorul ne afectează calitatea somnului. Asta pentru că, în timpul somnului, creierul funcționează precum un termostat, făcând eforturi să mențină echilibrată temperatura corpului. Dacă temperatura din încăperea în care te odihnești este fie prea mare, fie prea mică, organismul va face eforturi în timpul somnului să regleze temperatura corpului, în funcție de cea a mediului. Asta înseamnă că șansele ca tu să ai un somn neodihnitor sau să te trezești peste noapte sunt foarte mari.

Temperatura optimă în baie

În baie e de preferat ca temperatura să fie cu câteva grade mai ridicată decât în alte camere, însă să nu depășească 23 de grade Celsius. Prosoapele ținute pe un calorifer port-prosop sporesc confortul termic.

Temperatura optimă la serviciu

Pentru ca angajații să nu fie afectați de temperaturile prea scăzute sau prea ridicate, astfel încât să dea randament maximum, temperatura de la locul de muncă ar trebui să fie de 22 de grade Celsius.

Încălzirea prin pardoseală este, potrivit specialiștilor, o alternativă mai sănătoasă pentru încălzirea clasică întrucât nu redistribuie particulele de praf la fel ca și încălzirea prin calorifere sau, și mai rău, prin sistem de ventilare. Încălzirea prin pardoseală este, în mod deosebit, recomandată persoanelor care suferă de afecțiuni ale aparatului respirator sau alergii.
 

Temperatura confortabilă în funcție de anotimp

Temperatura confortabilă în timpul verii

În timpul verii, totuși, se optează mai ales pentru o temperatură puțin mai scăzută a locuinței, de 20 de grade Celsius. Pentru a economisi energie și pentru a menține un mediu confortabil în cameră, Departamentul de Energie al SUA recomandă să optați pentru 25 de grade vara.

Temperatura confortabilă a camerei în timpul iernii

În timpul lunilor de iarnă, temperatura general acceptată a locuinței este de preferat să fie în jur de 20-22 de grade Celsius. Acest lucru oferă camerei tale o senzație de căldură confortabilă.

Temperatura optimă a camerei pentru bebeluși

Bebelușii sunt deosebit de sensibili la variațiile de temperatură. Prin urmare, este nevoie să se asigure o temperatură ideală a camerei unui copil. Un mediu cald face copilul mai susceptibil la SIDS (Moartea subită a sugarului). Este în general recomandat ca temperatura camerei să fie între 20 și 22 de grade Celsius, astfel fiind ideală pentru ca bebelușii să se simtă confortabil.

Temperatura ideală a camerei pentru persoanele în vârstă

Persoanele în vârstă sunt deosebit de predispuse la îmbolnăvire în cazul variațiilor minore de temperatură. O temperatură sigură este acceptată a fi între 20 și 23 de grade Celsius pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Temperatura din interiorul casei dvs. nu ar trebui să ajungă sub 20 de grade Celsius în niciun caz, deoarece aceasta crește riscul de boli respiratorii și chiar de hipotermie dacă există expunerea prelungită. Acesta este mai ales cazul persoanelor cu boli pulmonare și cardiace.

Temperatura perfectă a camerei pentru animale de companie

Ca și în cazul oamenilor, și animalele de companie au nevoie de un anumit interval de temperatură pentru a funcționa cât mai bine. Această temperatură depinde de tipul de blană pe care o are un animal de companie, de cantitatea de blană, de rasa animalului de companie și de stilul de viață al animalului.

Chiar dacă nu există o singură temperatură care să se potrivească tuturor, termostatul ar trebui setat între 23 și 25 de grade Celsius vara, pentru câini. Pentru rasele mai mari de câini, se preferă 23 de grade. Iarna, cele mai bune setări sunt între 20-22 de grade Celsius. Pentru pisici, temperatura ar trebui să fie de 29-32 grade Celsius vara, în timp ce în timpul iernii, o temperatură de 20 până la 21 de grade este ideală pentru pisicile mari. Pentru pisicile mai mici, chiar și 25-26 de grade Celsius ar fi perfect în regulă, deoarece preferă temperaturile calde.

Utilizați cel mai bine ferestrele camerei

Ferestrele pot fi o sursă de căldură în cameră prin lumina soarelui care pătrunde în încăpere prin acestea. Prin urmare, în perioadele din zi când lumina directă a soarelui pătrunde prin geamuri, camera va deveni mult mai caldă decât de obicei, astfel fiind mult mai greu de controlat temperatura. O soluție la acest lucru este să folosești jaluzele pentru ferestre sau să aplici filtre UV și ecrane colorate pe ferestre, dar și clasicele draperi și perdele. Acest lucru reduce cantitatea de lumină solară și intensitatea acesteia care intră în cameră.
 
Cea mai mare parte a timpului nostru este petrecut în interiorul casei noastre. După cum am menționat deja, temperaturile ne pot afecta starea de spirit, sănătatea și somnul. Cu un impact atât de profund asupra vieților noastre, este normal să urmărim cu atenție temperatura camerei și să ne străduim să o menținem.

 

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0