Suferi de depresie sau anxietate? Aceste plante de apartament te ajuta

Plantele de apartament nu numai că măresc nivelul de oxigen din locuință, însă totodată îți pot oferi și o stare de bine. Iată ce plante ar trebui să ai în casă dacă suferi de depresie și anxietate!

În timp ce anxietatea este în general considerată a fi corelată cu o stare de energie mai intensă, iar depresia cu o stare de energie scăzută, cele două tulburări sunt mai strâns legate decât s-ar putea crede la prima vedere. O persoană cu depresie se confruntă de multe ori și cu anxietate, posibil chiar până la punctul de a avea atacuri de panică.

Crezi ca suferi de depresie?

Anxietatea și depresia sunt conectate

Potrivit terapeuților, când e vorba despre depresie și anxietate, cele două au o relație complicată. Riscul de a face depresie este mult mai mare atunci când o tulburare de anxietate există deja. Aproape jumătate dintre pacienții cu depresie majoră suferă și de anxietate severă și persistentă.

Persoanele care sunt deprimate se simt adesea anxioase și îngrijorate, deci o tulburare o poate declanșa cu ușurință pe cealaltă. Cum anxietatea este cea care precede adesea depresia, persoanele cu această tulburare ar trebui să ceară sfatul unui medic în momentul în care se confruntă des cu simptome precum sentimente de îngrijorare care nu pot fi controlate, neliniște pemanentă, iritabilitate, insomnie, dificultăți de concentrare, dureri inexplicabile de cap sau stomac.

În acest caz, ar trebui contactat un psiholog sau medicul de familie, care poate da pacientului o trimitere la un medic psihiatru pentru o evaluare.

Cum te ajută plantele de apartament să tratezi depresia și anxietatea?

Ginsengul, mușețelul, floarea pasiunii, levănțica, șofranul, cardamomul se numără printre plantele utilizate de-a lungul timpului pentru gestionarea tulburărilor mintale, sub formă de ceai sau pudră. Dar știai că și plantele de apartament pot fi utile prin simpla lor prezență?

Plantele de apartament îmbunătățesc calitatea aerului. Dacă petreci foarte mult timp în interior, așa cum tind să facă persoanele cu depresie, e important să te asiguri că aerul inspirat este unul cât mai pur. Cercetările în domeniu arată că plantele de apartament au următoarele efecte benefice:

  • Reduc anxietatea
  • Reduc depresia ușoară
  • Sporesc starea de bine
  • Scad tensiunea arterială mărită
  • Cresc productivitatea
  • Îmbunătățesc percepția
  • Purifică aerul inspirat
  • Îmbunătățesc calitatea somnului.

Așadar, poți să-ți aduci în casă plante care combat stările depresive și anxioase și, în același timp, decorează plăcut mediul în care îți petreci timpul. Iată către ce plante ar trebui să îți orientezi atenția:

Aloe

Pe de o parte, în vremea Antichității egiptene, oamenii obișnuiau să plaseze această plantă în dreptul ușii de la intrare, pentru a împiedica spiritele rele să pătrundă în încăpere. Pe de altă parte, despre aloe vera se spune și în zilele noastre că aduce energie pozitivă în casă.

Lăsând superstițiile la o parte, oamenii de știință susțin că această plantă purifică aerul de particulele cu potențial cancerigen și că, totodată, oxigenează încăperea mai ales pe timpul nopții, asigurând, astfel, un somn mai odihnitor. Așadar, dacă îți pui în dormitor un ghiveci sau două cu aloe, e posibil ca dimineața să te simți mai energic și să faci față mai ușor provocărilor din sfera simptomelor depresiei. 

Lavandă

Se știe că lavanda este un anxiolitic natural eficient, mirosul acesteia reducând nivelul de stres din organism, scăzând tensiunea arterială și oferind o stare de bine. Această plantă este folosită de sute de ani pentru calmarea nervilor, pentru ameliorarea durerilor de cap, precum și pentru tratarea insomniilor.

Totodată, lavanda este folosită foarte des în aromaterapie, tot datorită efectelor sale relaxante. Pune-ți așadar, un ghiveci cu lavandă în camera de zi ori plantează-ți lavandă în curte, în dreptul geamului de la dormitor. Pe lângă efectele sale benefice asupra anxietății și a stărilor depresive, aroma de lavandă va ține la distanță și insectele precum țânțarii, care detestă mirosul puternic al acestei plante.

Rozmarin

Nu este tocmai o plantă de apartament, însă poți ține la bucătărie, în dreptul geamului, un ghiveci cu rozmarin. În acest fel, vei avea mereu la îndemână rozmarin proaspăt pentru gătit și totodată vei avea și un aliat de preț împotriva anxietății. Mirosul de rozmarin combate efectele negative pe care stresul le are asupra organismului, îmbunătățește memoria, precum și capacitatea de concentrare.

Iederă englezească

Această plantă are abilitatea de a reduce mucegaiul în proporție de peste 90% în numai 12 ore. Totodată, elimină și formaldehida din aer, purificându-l. Cu cât calitatea aerului este sporită, cu atât mai bine vei dormi. Se știe că insomniile declanșează, dar și mențin stările depresive și anxioase, ceea ce înseamnă că somnul odihnitor te va ajuta să le combați și să le previi.

Dracena

Această plantă este foarte eficientă când vine vorba despre eliminarea toxinelor din aer. Așadar, aerul din interior va fi mai curat și somnul va fi mai odihnitor dacă ai o dracena în locuință, iar organismul va face mai bine față stresului, ceea ce înseamnă că anxietatea și depresia vor fi ameliorate.

Ce mai poți face pentru tratamentul natural al depresiei și anxietății?

Metode naturale de a gestiona depresia și anxietatea sunt și următoarele:

Exercițiile fizice

Activitatea fizică regulată poate fi foarte utilă pentru ambele tulburări. Mișcarea determină eliberarea în organism a unor substanțe chimice care contribuie la creșterea stării de bine, la combaterea stresului și la relaxare. 

Alege o activitate sau mai multe în funcție de preferințele tale, de programul zilnic și de starea generală de sănătate. În principiu, plimbările în aer liber sunt indicate pentru toată lumea, fiind un tip de mișcare nu foarte solicitant, dar cu efecte benefice asupra sănătății fizice și psihice. Dacă îți este mai ușor să nu ieși din casă pentru a face mișcare, caută pe internet exerciții simple de efectuat la domiciliu pentru care nu ai nevoie de echipamente sofisticate.

Tehnicile de relaxare

Acestea implică de obicei meditație sau mindfulness. Aceste tehnici pot ajuta adesea la remedierea ambelor tulburări și la îmbunătățirea calității vieții. Și yoga poate fi utilă în depresie și anxietate. Posturile de yoga sunt indicate nu doar pentru un corp mai armonios, întărirea musculaturii și combaterea durerilor de spate, ci și pentru o claritate mentală sporită și o stare de spirit mai bună.

Dacă vrei să încerci yoga, e bine să mergi mai întâi la un curs cu un instructor acreditat pentru a te asigura că execuți corect posturile, deoarece altfel riști să te accidentezi. Posturile pentru începători nu sunt dificile, dar e bine să știi cum să le faci corect pentru beneficii optime.

Aromaterapia și masajul

Aromaterapia este utilizarea uleiurilor esențiale pentru a trata o varietate de afecțiuni. Medicii naturopați folosesc aromaterapia pentru a trata depresia, anxietatea, insomnia și tulburările legate de stres și pentru a gestiona durerea cronică. 

Unele uleiuri esențiale, diluate într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale, de cocos sau de măsline, pot fi masate pe piele, unde sunt absorbite în sânge, fiind utile în tratamentul depresiei și anxietății. De exemplu, busuiocul ajută la combaterea oboselii, dar și a anxietății și depresiei, ylang-ylang-ul este folosit pentru anxietate, depresie, insomnie și stres, iar iasomia îmbunătățește starea de spirit.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

O alimentație potrivită

Principalul obiectiv alimentar în tratarea depresiei este ca meniul pacientului să fie bogat în alimente care conțin acizi grași Omega 3 și magneziu, vitaminele B și D și vitaminele antioxidante A, C și E. Împreună cu o alimentație adecvată, aportul suficient de apă joacă un rol vital în menținerea echilibrului chimic adecvat în organism; chiar si o deshidratare ușoară poate provoca oboseală. 

  • Cele mai bogate surse de Omega 3 sunt semințele de in, semințele de chia, nucile, somonul, halibutul, sardinele, heringul.
  • Magneziul se găsește în pește, anghinare, hrișcă, tărâțe de ovăz, migdale, caju, fasole albă și neagră, porumb, spanac, broccoli, roșii, semințe de dovleac și boabe de soia.
  • Vitamine din complexul B se găsesc în sparanghel, broccoli, spanac, banane, cartofi, caise uscate, curmale și smochine, lapte, ouă, brânză, iaurt, nuci și leguminoase, orez brun, cereale integrale, pește.
  • Vitamina D se ia de la soare (expunere fără protecție solară pentru 15 minute zilnic), dar și din ton, somon, lapte sau suplimente alimentare.
  • Vitamina A se găsește în cantități mari în ficat de vită, miel și cod, dar și în macrou, somon și ton, alimente foarte bogate în vitamina C sunt măceșele, ardeii iuți, ardeii grași galbeni, coacăzele, pătrunjelul, varza Kale, kiwi-ul, iar vitamina E se găsește în cantitățile cele mai  mari în semințele de floarea-soarelui și în ulei, în migdale și în ulei.

Când remediile naturale nu sunt de ajutor...

Decorarea locuinței tale cu plante de apartament, petrecerea timpului în aer liber, sportul și dieta sănătoasă sunt de mare ajutor în combaterea și prevenirea tulburărilor precum depresia și anxietatea. Însă, uneori, acestea nu sunt suficiente, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de sfatul unui specialist. Un psiholog sau un medic psihiatru pot să îți fie alături în tratarea stărilor depresive și anxioase, așa că nu mai amâna vizita la specialist.

Netratate, atât depresia, cât și anxietatea, afectează grav calitatea vieții individului, având un impact negativ asupra sănătății acestuia, dar și asupra vieții sociale ori a relațiilor cu cei apropiați.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC)

Acest gen de terapie este adesea folosită pentru a trata persoanele cu depresie și anxietate. Temerile, anxietățile și tendințele spre depresie sunt gestionate prin căutarea cauzelor fundamentale. Odată descoperite cu ajutorul terapeutului, pacienții învață cum să preia controlul asupra emoțiilor și asupra vieții lor.

Medicamente antidepresive

Unele persoane pot avea nevoie, pe lângă terapie, și de medicamente. Medicamentele pot fi prescrise în tratarea ambelor tulburări. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), de exemplu, sunt medicamente antidepresive de generație mai nouă care produc mai puține efecte secundare decât predecesorii lor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Mental Health Conditions: Depression and Anxiety
https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/diseases/depression-anxiety.html
Pub Med - Powerful Stress Relieving Medicinal Plants for Anger, Anxiety, Depression, and Stress During Global Pandemic
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35319401/
Studiul „Powerful Stress Relieving Medicinal Plants for Anger, Anxiety, Depression, and Stress During Global Pandemic”, apărut în Recent Pat Biotechnol. 2022;16(4):284-310. doi: 10.2174/1872208316666220321102216, autori: Mohamad Hesam Shahrajabian et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1