Palpitatiile la pacientii cu anxietate - Cand e cazul sa mergi la medic

Palpitatiile se numara printre simptomele specifice anxietatii – iata cum sa faci diferenta intre palpitatiile inofensive si cele care pot trada o afectiune mai grava.

Ti se intampla uneori, fie pe fondul unui eveniment, fie aparent din senin, inima sa iti bata din ce in ce mai tare si sa nu stii cauza? In primul rand, trebuie sa te gandesti la numarul de cafele baute – cu cat ai baut mai multe cesti de cafea in ziua respectiva, cu atat mai mari sunt sansele sa ai de-a face cu un asemenea simptom neplacut. Abia apoi te poti gandi la anxietate sau chiar la aritmii sau alte complicatii cardiovasculare.

Cum iti dai seama daca palpitatiile tale sunt cauzate de anxietate

Crezi că suferi de anxietate?

La fel ca si palpitatiile cauzate de aritmii, si cele ce apar pe fondul anxietatii sunt insotite de transpiratii, ameteli, slabiciune, oboseala sau chiar durere in piept. Asadar, acestea pot fi confundate cu usurinta.

 

Intrucat in cazul unei probleme cardiace e important sa mergi la medic cat mai repede, daca ai palpitatii si simptome asociate precum cele mentionate mai sus, e important sa mergi la spital sau sa suni la 112. Medicul iti va spune, in urma unor teste si analize, daca ai probleme cu inima sau este vorba despre anxietate.

Daca electrocardiograma si alte analize similare nu detecteaza probleme cardiace si medicul stabileste ca este vorba despre anxietate, trebuie sa stii ce tehnici poti folosi pentru a reduce bataile inimii si pentru a tine anxietatea sub control.

Un psiholog te poate ajuta sa intelegi ce este anxietatea, cum si cand se manifesta aceasta, insa totodata iti poate oferi si cateva ponturi de pret cu privire la combaterea acesteia.

Cum sa ameliorezi situatia atunci cand palpitatiile sunt cauzate de anxietate

Foloseste exercitii de respiratie – asemenea exercitii nu numai ca iti regleaza ritmul respiratiei, insa totodata vor relaxa mintea si corpul, risipind anxietatea. Inspira pe nas, directionand aerul catre cavitatea abdominala. Tine-ti respiratia pret de 2-4 secunde, apoi expira lent, pana cand scoti tot aerul din plamani afara. Repeta acest exercitiu pana cand simti ca palpitatiile dispar si incepi sa iti revii.

Bea multa apa – deshidratarea favorizeaza palpitatiile, de aceea e important sa o previi, consumand apa si alte lichide in cantitati mari, 8 - 10 pahare pe zi.

Evita substantele care iti stimuleaza creierul – aceste substante provoaca si palpitatii, asa ca ar trebui sa le eviti. Printre substantele care iti stimuleaza creierul se numara: cofeina, alcoolul si tutunul.

Odihneste-te suficient – privarea de somn poate creste atat riscul de anxietate, cat si pe cel de infarct miocardic. Asadar, este important pentru inima ta, dar si pentru mentinerea echilibrului psihic, sa dormi 8 ore pe noapte.

Practica sport – daca suferi de anxietate, in prima faza vei avea senzatia ca efortul fizic iti provoaca palpitatii si vei incerca sa eviti sportul. De fapt insa, practicarea in mod regulat a activitatilor sportive reduce riscul de palpitatii, regland tensiunea arteriala.

Uneori, anxietatea si problemele cardiovasculare se pot suprapune, de aceea daca observam ca simptomele se accentueaza, e recomandat sa mergem la medic in ciuda faptului ca stim deja ca suferim de anxietate. Ajutorul medical imediat poate face diferenta intre o situatie usoara si una critica.

Cand e cazul sa mergi de urgenta la medic din cauza palpitatiilor

Uneori, foarte rar ce-i drept, palpitatiile implica nevoia de a primi ajutor medical de urgenta. Iata ce simptome asociate cu palpitatiile ar trebui sa te trimita de urgenta la medic:

  • Probleme respiratorii
  • Ameteli
  • Durere in piept
  • Lesin.

 

Acesta va face o serie de analize si teste in vederea stabilirii diagnosticului corect. Unele cazuri vor necesita internare, insa altele nu. Indiferent de situatie, medicul va recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, renuntarea la alcool, cafea si tigari, in vederea prevenirii palpitatiilor.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0