Terapia anxietatii - 5 tehnici de relaxare eficiente dovedite stiintific

Tulburarile de anxietate reprezinta o patologie in continua crestere, atat in cabinetele de psihiatrie, cat si in cele ale psihoterapeutilor, iar numarul real al persoanelor care sufera de anxietate este cu mult mai mare decat arata cifrele.

Aproximativ 25% din populatia care sufera de anxietate ar necesita tratament intr-o anumita perioada a vietii lor. Alti 25% au o anxietate mai putin severa. Femeile prezinta un risc aproape de doua ori mai mare decat barbatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Toata lumea poate fi nelinistita in anumite situatii, ca de exemplu in cazul vorbitului in public, interviurile de angajare sau consultatia la dentist. Pentru aproximativ 1 din 6 persoane, acest lucru este catalogat de psihologi ca o tulburare la un moment dat in viata acestora.

In sine, anxietatea putem spune ca este o reactie perfect normala si naturala a corpului la situatiile stresante prin care trece. Fara starile de anxietate si fara frica, specia umana nu ar fi putut supravietui. “Normalitatea” anxietatii se manifesta atunci cand intregul compus minte-corp se aduna pentru a rezolva orice provocare, de orice natura si pentru a se adapta schimbarilor.

Dar, daca starea de alerta a corpului numita “lupta sau fugi” nu te paraseste nici cand iti e bine si cand totul e in regula in viata ta, respectiv te agiti, dramatizezi o situatie care nu ar necesita asa de multe resurse emotionale, fizice si psihice din partea ta, atunci trimite clar catre o tulburare anxioasa sau o anxietate acuta, ori cronica.

Cum se manifesta anxietatea?

Simptomele anxietatii includ: oboseala, ingrijorare constanta si incordare, reactii disproportionate la stimuli, episoade mai lungi sau mai scurte de depresie, tensiune musculara, insomnie, dureri abdominale, gheara in piept, puls marit sau neregulat, aritmii, transpiratie, cefalee, etc.

Cum o putem trata?

5 Tehnici de Relaxare pentru Tratamentul Anxietatii

Oamenilor le sunt adesea prescrise medicamente pentru anxietate, dar acestea sunt mai putin eficiente pe termen lung si au efecte secundare, astfel incat tehnicile de relaxare sunt adesea preferate.

Tehnicile de relaxare vin intr-o varietate de forme, dar cele 5 metode care au multe in comun si care au cele mai multe dovezi care le sustin, sunt (Manzoni et all., 2005):

1. Relaxarea progresiva

Cel mai frecvent si studiat tip de terapie de relaxare ar putea sa va fie cunoscut. Acesta implica concentrarea mentala asupra grupurilor musculare din corpul vostru, mai intai tensionand apoi relaxandu-l pe fiecare.

Este simplu si odata cu practica devine mai usor sa observati cand deveniti anxiosi si muschii devin tensionati deoarece, ciudat, oamenii adesea nu observa primele semne fizice de anxietate.

Aceasta tehnica se bazeaza pe ideea ca mintea urmeaza corpul. Cand va relaxati corpul, mintea se curata si ea.

 

 

2. Relaxarea aplicata

Relaxarea aplicata se bazeaza pe relaxarea progresiva. In primul rand, veti invata sa va relaxati grupurile musculare unul dupa altul. Urmatoarea etapa este de a elimina faza de tensionare si de a va muta direct la relaxarea fiecarui muschi.

Apoi, veti invata sa asociati o anumita indicatie, sa spuneti gandindu-va "calm acum!" si avand o stare relaxata. Invatati apoi sa va relaxati foarte repede. In cele din urma, veti practica tehnica de relaxare in situatiile de anxietate din lumea reala.

Inca o data, in cea mai mare parte este vorba despre mintea care urmeaza corpul.

3. Trainingul autogenic

Folosit inca din anii 1930 este o tehnica foarte eficienta pentru relaxarea progresiva a muschilor. In zilele noastre este folosit chiar in terapia virtuala unde pacientul este ghidat pas cu pas cum sa relaxeze fiecare muschi.

Pentru a va ajuta sa faceti acest lucru, aveti o mantra pe care o repetati in timp ce mergeti in jurul unor grupe importante de muschi: "bratul meu drept este foarte greu" si asa mai departe.

O a doua etapa implica inducerea unui sentiment de caldura in muschi. Odata ce se simt "grei" din prima etapa, urmeaza o alta mantra despre caldura: "bratul meu drept este foarte cald" si asa mai departe.

Alte etape implica calmarea inimii si a abdomenului si racirea fruntii in acelasi mod.

Inca o data, veti observa ca totul se refera la mintea care urmeaza unui corp calm. Ca si inainte, practicantii recomanda exercitiul zilnic, astfel incat sa va puteti relaxa din ce in ce mai repede.

Odata cu practica, simpla intentie de a incepe trainingul va fi suficienta pentru a determina corpul sa se relaxeze si sa se incalzeasca.

4. Meditatia

Iata aici meditatia, care are atat de multe beneficii diferite. Meditatia poate fi folosita in numeroase contexte. Exista cu siguranta dovezi ca aceasta poate functiona si pentru persoanele care sufera de anxietate.

Este nevoie sa fiti constienti de faptul ca meditatia este destul de dificila si ca rata abandonului este ridicata, potrivit studiilor care o investigheaza (Krisanaprakornkit et all., 2009).

Acest lucru sugereaza ca unii oameni nu o considera foarte acceptabila. Insa, pentru persoanele care o pot gestiona, rezultatele sunt adesea mai bune decat in cazul celorlalte tehnici (Manzoni et all., 2005).

Observati ca aceasta tehnica este mult mai activ legata de minte decat primele trei metode. Nu vizeaza doar corpul si asteapta apoi ca mintea sa-i urmeze, ci reprezinta modul in care este concentrata atentia.

Acest lucru poate fi partial motivul pentru care oamenii o gasesc mai grea. Totusi, probabil ca nu va va face nici un rau daca incercati.

5. Psihoterapia cognitiv comportamentala

In cele din urma, terapia cognitiv comportamentala vizeaza si mintea si corpul.

Deoarece este vorba in primul rand de o terapie prin vorbire, in mod normal, trebuie sa te duci la un psihoterapeut care te va ajuta sa tintesti modelele de gandire nefolositoare.

Nu exista niciun motiv pentru care ar trebui sa ramaneti la o singura abordare.

Daca trebuie sa va relaxati - indiferent de motiv si in orice moment - atunci incercati una sau mai multe dintre aceste metode diferite. Dupa cum ati observat, tehnicile eficiente impartasesc multe in comun. Practica regulata este cheia si, daca ii dati o sansa, mintea va urma cu adevarat corpul.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Nadia Gorduza.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0