Opțiuni de tratament pentru tulburarea bipolară

Tratamentul cu succes al tulburării bipolare depinde de o combinație de factori, deoarece doar medicamentele nu sunt suficiente.

Tulburarea bipolară este o problemă de sănătate mentală care provoacă schimbări de dispoziție extreme, incluzând creșteri emoționale, cum ar fi mania și scăderi, precum depresia. Aceste schimbări de dispoziție pot afecta somnul, energia, activitatea, judecata, comportamentul și capacitatea de a gândi clar.

Episoadele maniacale și cele depresive recurente care caracterizează boala fac dificilă obținerea unui trai stabil și productiv. În faza maniacală, persoana afectată poate fi hiperactivă și iresponsabilă, iar în faza depresivă îi poate fi foarte greu să întreprindă vreo acțiune. Diagnosticul și tratamentul precoce sunt foarte importante pentru o viață cât mai normală.

Tratarea cu succes a tulburării bipolare depinde de o combinație de factori, pentru că medicamentele nu sunt suficiente. Pentru a beneficia la maximum de tratament, este important ca persoana afectată să se informeze în legătură cu boala, să fie deschisă la a face terapie și să ia măsuri pentru a reduce nevoia de medicamente. 

Este important ca tratamentul pentru tulburarea bipolară recomandat de medic să fie respectat și reevaluat de-a lungul timpului. Trebuie spus că, la fel ca în cazul schimbărilor de dispoziție, și tratamentul poate fi cu suișuri și coborâșuri. Găsirea remediilor potrivite necesită timp, dar, odată stabilite tratamentele, pacientul își va putea controla simptomele și își va putea trăi viața la maximum.

Un plan cuprinzător de tratament pentru tulburarea bipolară are ca scop ușurarea simptomelor, restabilirea capacității de funcționare, rezolvarea problemelor cauzate de boală acasă și la locul de muncă și reducerea probabilității de reapariție.

Ce tipuri de tratament există pentru tulburarea bipolară?

Un plan cuprinzător de tratament pentru tulburarea bipolară implică:

Medicamente

Medicamentul este piatra de temelie a tratamentului tulburării bipolare. Administrarea unui medicament care stabilizează starea de spirit poate ajuta la minimizarea stărilor contradictorii specifice tulburării bipolare și la menținerea simptomelor sub control.

Psihoterapie

Terapia este esențială pentru a trata tulburarea bipolară și problemele pe care le cauzează în viața pacientului. Lucrând cu un terapeut, acesta poate învăța cum să facă față sentimentelor dificile sau inconfortabile, cum să își gestioneze mai bine relațiile cu cei din jur și cum să își regleze starea de spirit.

Educaţie

Gestionarea simptomelor și prevenirea complicațiilor începe cu o cunoaștere aprofundată a bolii. Cu cât pacientul și cei dragi au mai multe informații corecte despre tulburarea bipolară, cu atât crește șansa de a evita problemele și de a face față eșecurilor.

Stil de viață

O reglare atentă a stilului de viață poate reduce la minimum simptomele și episoadele maniacale și depresive. Această reglare implică menținerea unui program regulat de somn, evitarea consumului de alcool și droguri, o alimentație care contribuie la o stare de spirit bună, urmarea unui program regulat de exerciții fizice, reducerea stresului și expunerea la lumina solară pe tot parcursul anului.

Sprijin

Traiul cu tulburarea bipolară poate fi o provocare, iar existența unui sistem de sprijin solid contează foarte mult pentru pacient. De exemplu, participarea la un grup de sprijin pentru tulburarea bipolară oferă oportunitatea de a împărtăși experiențele și de a învăța mai multe despre gestionarea bolii de la persoane care simt la fel. Sprijinul prietenilor și al familiei este, de asemenea, neprețuit. 

E bine de reținut că majoritatea persoanelor cu tulburare bipolară au nevoie de medicamente pentru a-și menține simptomele sub control, iar când medicația este continuată pe termen lung, poate reduce frecvența și severitatea episoadelor de dispoziție bipolară și, uneori, le poate preveni complet.

Atenție, însă, medicamentele nu trebuie întrerupe când pacientului i se pare că se simte mai bine. Majoritatea oamenilor trebuie să ia aceste medicamente pe termen lung pentru a evita recidiva, însă acestea, ca atare, nu vor rezolva toate problemele, ci este nevoie și de ajustările stilului de viață așa cum am discutat mai sus.

Psihoterapia este de mare ajutor în tratamentul tulburării bipolare

Cercetările indică faptul că persoanele care iau medicamente pentru tulburarea bipolară au șanse mai mari de reușită a tratamentului dacă fac și terapie psihologică, deoarece așa pot învăța cum să facă față problemelor pe care le provoacă simptomele, inclusiv probleme de relaționare, de muncă și de stimă de sine.

Trei tipuri de terapie sunt deosebit de utile în tratamentul tulburării bipolare și anume cea cognitiv-comportamentală, cea interpersonală și ritmică socială și terapia centrată pe familie.

Terapia cognitiv-comportamentală învață persoana cum să își schimbe tiparele de gândire și comportamentele negative. Pentru tulburarea bipolară, accentul se pune pe gestionarea simptomelor, evitarea declanșatorilor recidivelor și rezolvarea problemelor.

Terapia interpersonală se concentrează pe probleme actuale de relație și ajută la îmbunătățirea modului în care pacientul relaționează cu oamenii importanți din viața lui. Prin abordarea și rezolvarea problemelor interpersonale, acest tip de terapie reduce stresul, un declanșator cunoscut al tulburării bipolare. 

Această terapie se combină adesea cu cea ritmică socială, concentrată pe stabilizarea ritmurilor sociale, cum ar fi somnul, mâncatul și efectuarea exercițiilor fizice. Când aceste ritmuri sunt stabile, ritmurile biologice care reglează starea de spirit rămân și ele stabile.

Conviețuirea cu o persoană care suferă de tulburare bipolară poate fi dificilă, provocând stres în relațiile de familie și conjugale. Terapia centrată pe familie abordează aceste probleme și contribuie la stabilirea unui mediu familial sănătos și favorabil. Educarea membrilor familiei despre boală și despre cum să facă față simptomelor acesteia este o componentă majoră a tratamentului. Rezolvarea problemelor de acasă și îmbunătățirea comunicării este, de asemenea, un punct central al tratamentului.

Tratamente complementare pentru tulburarea bipolară

Pe lângă medicamente, psihoterapie și ajustările stilului de viață, pot fi utile și unele tratamente complementare:

Terapie cu lumină și întuneric

Componenta majoră a acestei terapii implică crearea unui mediu de întuneric regulat prin restricționarea luminii artificiale timp de zece ore în fiecare noapte.

Mindfulness

Cercetările au arătat că terapia cognitivă și meditația bazată pe mindfulness ajută la combaterea și prevenirea depresiei, furiei, agitației și anxietății.

Acupunctura

Unii cercetători consideră că acupunctura poate modula răspunsul la stres al persoanelor cu tulburare bipolară. Studiile privind acupunctura pentru depresie au arătat o reducere a simptomelor și există tot mai multe dovezi că acupunctura poate ușura și simptomele maniei.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Bipolar disorder
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955
American Psychiatric Association - Bipolar disorders
https://www.psychiatry.org/patients-families/bipolar-disorders/what-are-bipolar-disorder


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0