Depresia postoperatorie: 11 cauze posibile

Depresia este o tulburare a dispoziției care provoacă un sentiment persistent de tristețe și pierderea interesului. Numită și tulburare depresivă majoră sau depresie clinică, aceasta afectează modul în care te simți, gândești și te comporți, dar poate duce și la o varietate de probleme emoționale și fizice. Este posibil să ai probleme cu activitățile zilnice obișnuite și, uneori, poți să simți că viața nu merită trăită.

Depresia postoperatorie

Recuperarea după intervenția chirurgicală poate necesita timp și poate fi incomodă. Mulți pacienți sunt încurajați și încrezători că sunt pe cale să se simtă din nou mai bine. Uneori, cu toate acestea, depresia postoperatorie se poate dezvolta. Interacțiunea depresiei, anesteziei și intervențiilor chirurgicale poate duce la creșteri semnificative ale morbidității pacienților. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Aproximativ 15% dintre pacienții supuși unei intervenții chirurgicale prezintă un risc ridicat de complicații, iar depresia poate fi un efect secundar al intervenției chirurgicale. Tulburarea depresivă majoră este o complicație frecventă a intervenției chirurgicale, care poate duce la morbiditate și mortalitate.

Anumite operații pot prezenta un risc mai mare de depresie postoperatorie, dar depresia este o complicație care poate apărea după orice tip de intervenție chirurgicală. Este o afecțiune gravă care necesită atenție, astfel încât să poți găsi tratamentul corespunzător, care să te ajute să-i faci față.

Cauze depresia postoperatorie

Mulți dintre pacienții care suferă de depresie postoperatorie nu se așteaptă să aibă această afecțiune. Medicii nu îi avertizează întotdeauna în prealabil despre acest aspect. 

Factorii care pot contribui la dezvoltarea depresiei postoperatorii includ:
1. depresia preoperatorie –pacientul a fost diagnosticat deja cu depresie, dinainte de efectuarea intervenției chirurgicale; suprimarea sistemului imunitar în tulburările depresive poate expune pacienții la rate crescute de infecții postoperatorii și la creșterea mortalității prin cancer. Depresia este frecvent asociată cu afectarea cognitivă, care poate fi agravată postoperator. 

Oamenii de știință au identificat depresia ca un factor de risc independent pentru dezvoltarea delirului postoperator, care poate fi o cauză a unei recuperări lungi și incomplete după intervenția chirurgicală. 

2. durerile cronice –există dovezi că durerea acută postoperatorie cauzează depresie, iar depresia scade pragul durerii; depresia este, de asemenea, un predictor puternic și un corelat al durerii cronice post-chirurgicale;

3. reacțiile la anestezie;

4. reacțiile la medicamente pentru durere;

5. confruntarea cu propria mortalitate – teama de deces;

6. stresul fizic și emoțional, pe care îl implică intervenția chirurgicală în sine;

7. îngrijorările legate de ritmul, rapiditatea recuperării;

8. anxietatea în privința posibilelor complicații;

9. sentimentele de vinovăție în legătură cu faptul că depinzi de ceilalți;

10. îngrijorările că operația poate nu este de ajuns pentru a te vindeca;

11. stresul legat de recuperare, întoarcerea acasă, costurile financiare și altele.

Mai mult decât atât, depresia este, de asemenea, frecventă la pacienții cu terapie intensivă și este asociată cu o calitate a vieții mai mică legată de sănătate și cu o mortalitate crescută.

Depresia, intervențiile chirurgicale la genunchi și osteoartrita

Potrivit unui studiu1, 10,3% dintre pacienții care au fost supuși unei intervenții chirurgicale la genunchi s-au confruntat cu depresia. În plus, cercetările sugerează că depresia poate afecta 20% dintre pacienții cu osteoartrită, o cauză comună pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale la genunchi. Mai mult decât atât, depresia poate crește riscul de infecție articulară periprostetică la persoanele în vârstă supuse unei înlocuiri totale a genunchiului, conform unui alt studiu2. Cu toate acestea, unii pacienții pot descoperi o îmbunătățire a depresiei lor după operație, mai ales dacă au un rezultat bun.

Depresia după operația la inimă

Depresia după operația cardiacă este atât de obișnuită încât are un nume propriu: depresie cardiacă. Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), aproximativ 25% dintre toți pacienții care suferă o intervenție chirurgicală la inimă vor avea depresie în urma acestei proceduri. Totuși, o perspectivă pozitivă te poate ajuta să îți îmbunătățești recuperarea.

Simptome depresia postoperatorie

Simptomele depresiei postoperatorii pot fi ușor de omis, pentru că unele dintre ele pot fi similare cu efectele ulterioare ale intervenției chirurgicale în sine.

Semnele și simptomele prin care poți identifica depresia postoperatorie, includ:
•    dormi excesiv sau dormi mai des decât în mod normal; 
•    ți-e greu să dormi sau să te trezești devreme;
•    te simți iritat;
•    ți-ai pierdut interesul pentru activități care îți plăceau și, spre exemplu, nu vrei să mai fii alături de prieteni și familie;
•    ești obosit;
•    te simți anxios, stresat sau lipsit de speranță, neajutorat;
•    ți-ai pierdut pofta de mâncare sau mănânci mai mult decât de obicei;
•    simți că familia sau prietenii tăi ar fi mai bine fără tine;
•    nu te poți concentra chiar și asupra unor sarcini simple, precum privitul la televizor sau citirea unei de știri;
•    simți că nu ai aceeași energie sau interes pentru lucruri, cum aveai în mod obișnuit;

Medicamentele și efectele ulterioare ale intervenției chirurgicale pot duce la pierderea poftei de mâncare și somn excesiv. Cu toate acestea, dacă ai simptome emoționale, cum ar fi lipsă de speranță, agitație sau pierderea interesului pentru activități, alături de oboseală și pierderea poftei de mâncare, acestea pot fi semne care indică depresia postoperatorie. Dacă simptomele durează mai mult de două săptămâni, stabilește o întâlnire cu un specialist pentru a discuta despre cum te simți. 

Dacă depresia apare imediat după operație, acesta ar putea fi un efect al medicamentației. Totuși, dacă simptomele se mențin timp de două săptămâni sau mai mult, acestea pot fi un semn de depresie postoperatorie.

Intervenții chirurgicale cu risc crescut de depresie postoperatorie

Factorii care pot crește riscul de a dezvolta depresia postoperatorie, includ:
•    durerile cronice sau bolile deja existente;
•    alte tratamente în curs de desfășurare care cauzează disconfort, cum ar fi chimioterapia;
•    un timp lung de recuperare;
•    o schimbare majoră, cum ar fi mobilitatea redusă.

Unele intervenții chirurgicale sunt mai susceptibile de a duce la depresie. Printre acestea se numără:
•    intervențiile chirurgicale la inimă, la coloana vertebrală sau chirurgia bariatrică (de micșorare a stomacului), cum ar fi bypass-ul gastric, una dintre cele mai eficiente și frecvente tipuri de intervenții chirurgicale împotriva obezității și a bolilor cauzate de această afecțiune;
•    operațiile pentru cancer;
•    amputarea după un traumatism.

Potrivit specialiștilor, femeile pot experimenta depresie timp de până la trei ani după o mastectomie. Cu depresie și anxietate pot fi diagnosticate și persoanele care pierd pe cineva drag.

În plus, diverși factori pot afecta sănătatea mintală după o intervenție chirurgicală, inclusiv:

  • Diabet;
  • Terapie intensivă;
  • Boala Alzheimer în stadiu incipient;
  • Îmbătrânirea.

Cum să înfrunți depresia postoperatorie

Să știi de dinainte ce trebuie făcut pentru a gestiona depresia postoperatorie, din timp, este un pas important.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să faci față situației:

1. Consultă-ți medicul

Fă-ți o programare pentru a discuta cu medicul, dacă crezi că este posibil să ai depresie postoperatorie. Acesta poate că îți va prescrie medicamente care nu vor interfera cu îngrijirea postoperatorie. De asemenea, îți poate recomanda un specialist în sănătatea mintală la care să apelezi. Dacă te gândești să iei suplimente naturale, întreabă-ți medicul, dacă acestea sunt sigure sau dacă ar putea interfera cu medicamentele pe care le iei deja.

Crezi ca suferi de depresie?

2. Ieși la plimbare

O schimbare de peisaj și o gură de aer proaspăt te pot ajuta să-ți gestionezi unele dintre simptomele depresiei. Dacă operația sau o altă afecțiune medicală îți afectează mobilitatea, un prieten, un membru al familiei sau un asistent social te poate ajuta să ieși la o plimbare.   

3. Concentrează-te pe aspectele pozitive

Stabilește-ți obiective pozitive și realiste și recompensează-ți progresul, oricât de mic ar fi. Stabilirea obiectivelor te poate ajuta să îți menții o perspectivă pozitivă. Concentrează-te pe recuperarea pe termen lung în loc să te simți frustrat că nu poți fi acolo unde îți dorești, la fel de repede pe cât vrei.

4. Fă mișcare

Fă exerciții fizice, de îndată ce medicul îți recomandă acest lucru. Dacă intervenția chirurgicală a fost pentru înlocuirea genunchiului sau șoldului, exercițiile fizice vor face parte din planul de tratament. Un specialist îți poate prescrie exerciții speciale pentru a te ajuta să te recuperezi. Pentru alte tipuri de intervenții chirurgicale, întreabă-ți medicul când și cum poți face sport. Medicul te poate  ajuta să-ți creezi un plan de exerciții potrivit pentru tine.

5. Urmează o dietă echilibrată

O dietă sănătoasă te poate ajuta să te simți mai bine și să îți controlezi greutatea. De asemenea, îți va oferi substanțele nutritive de care are corpul tău are nevoie pentru a se vindeca. Consumă o mulțime de: fructe și legume proaspete, cereale integrale, uleiuri sănătoase, apă. Limitează sau evită: hrana procesată, alimentele cu adaos de grăsimi sau de zahăr, băuturile alcoolice.

6. Ridică-te din pat în fiecare dimineață

Multor pacienți li se pare o adevărată corvoadă simpla activitate de a se ridica din pat dimineața. Însă specialiștii atrag atenția că acțiunea de sta în pat nu va face decât să adâncească și mai mult starea depresivă cu care te confrunți. Așa că, adună-ți forțele și dă-te jos din pat în fiecare dimineață, fă un duș, îmbracă-te cu hainele preferate - toate acestea îți pot stimula starea de spirit și îți pot oferi un sentiment de împlinire.

Cum un membru al familiei îl poate ajuta pe cel suferă de depresie postoperatorie

Iată câteva modalități de a ajuta dacă crezi că o persoană dragă este posibil să se confrunte cu depresie postoperatorie:
•    rămâi pozitiv fără a minimaliza, ignora sentimentele sale de tristețe sau durere;
•    lasă-l să se descarce cu privire la orice frustrări pe care le are –ascultă-i durerea;
•    încurajează-o să dezvolte obiceiuri sănătoase;
•    formați împreună rutine;
•    ajut-o să respecte recomandările medicului referitoare la dietă și exerciții fizice;
•    sărbătoriți orice progres mic, pentru că fiecare este semnificativ;
•    dacă starea sa fizică începe să se îmbunătățească, depresia se poate diminua și ea –în caz contrar, încurajeaz-o să meargă la un medic.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1.Studiul „Patterns of depressive symptoms before and after surgery for osteoarthritis: A descriptive study”, publicat în ACR open rheumatology 1.4 (2019): 203-212, autori: Power, J. Denise, et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6857983/
2.Studiul „Patient-related risk factors for postoperative mortality and periprosthetic joint infection in medicare patients undergoing TKA” , publicat în Clinical Orthopaedics and Related Research® 470.1 (2012): 130-137, autori: Bozic, Kevin J., et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3237966/#
NCBI: „Depression and postoperative complications: an overview”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4736276/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0