Recuperarea dupa interventia chirurgicala in zona lombara

Intervenția chirurgicală în zona lombară nu este recomandată decât în cazuri grave, atunci când tratamentul medicamentos, remediile la domiciliu și alte metode terapeutice dau greș, iar calitatea vieții pacientului este serios afectată de durerile de spate.

O durere cronică de spate este de obicei asociată cu înaintarea în vârstă, dar poate rezulta și dintr-o accidentare anterioară. Cele mai frecvente cauze pentru o durere de spate includ artrita coloanei vertebrale (subțierea treptată a cartilajului din interiorul coloanei vertebrale), stenoza spinală (îngustarea canalului spinal care poate duce la dureri nervoase), probleme de disc (cum ar fi o hernie de disc), sindromul durerii miofasciale (dureri musculare inexplicabile și sensibilitate).

Dacă durerea lombară este severă sau nu se ameliorează, medicul de familie poate prescrie analgezice sau medicamente pentru relaxarea mușchilor. Alte tratamente nechirurgicale includ fizioterapia, injecțiile, acupunctura și schimbarea stillului de viață, cu atenție la alimentație. În ultimă instanță, se recomandă operația.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Operația pentru dureri lombare nu garantează vindecarea

În general, intervenția chirurgicală nu garantează vindecarea problemei din zona lombară. La unii pacienți, durerile lombare și celelalte simptome dispar complet după operație, în timp ce la alții revin la scurt timp după intervenția chirurgicală.

Rareori pacientul se află într-o situație care impune o intervenție chirurgicală de urgență în zona lombară. Varianta operației este luată în calcul dacă apar, în asociere cu dureri lombare, și simptome precum incontinență urinară/ fecală, slăbiciunea la nivelul picioarelor ori dureri abdominale severe. Afecțiunile precum sindromul cauda equina (sindromul cozii de cal) ori anevrismul de aortă abdominală pot necesita tratament chirurgical de urgență.

Intervenția chirurgicală pentru dureri lombare

Beneficiile unei intervenții chirurgicale în zona lombară pot fi următoarele:

  • Sporirea mobilității coloanei vertebrale
  • Îmbunătățirea posturii
  • Reducerea cantității de medicamente administrate pentru calmarea durerilor de spate
  • Îmbunătățirea calității vieții

Complicațiile la intervențiile chirurgicale în zona lombară sunt extrem de rare. O asemenea operație nu este una cu risc crescut. Riscurile cresc dacă pacientul suferă de afecțiuni asociate.

Recuperarea este, însă, cea care sperie pacientul ce trebuie să treacă printr-o asemenea intervenție chirurgicală. Asta pentru că, după o asemenea operație, pot apărea dureri severe de spate, precum și rigiditate și dificultate la mișcare.

Timpul în care pacientul se reface complet depinde de o serie de factori precum vârsta, starea generală de sănătate, severitatea problemei lombare și tipul de operație.

Recuperarea după intervenția chirurgicală în zona lombară

Cel mai important este să respecți recomandările postoperatorii făcute de medic.

Odihna este extrem de importantă după o asemenea intervenție, iar pacientul trebuie să țină cont de sfatul medicului, care îl va îndemna să stea în pat în primele zile după operație.

Este important ca pacientul să înțeleagă că vindecarea este un proces gradual, astfel încât să nu aștepte să se vindece imediat ce iese din operație.

Chiar dacă îți păstrezi atitudinea pozitivă, nu trebuie totuși să ignori durerile, dacă acestea apar. Durerile mari trebuie calmate cu medicamentele recomandate de medic, iar dacă acestea nu dau rezultate, e indicat să discuți de urgență cu medicul, pentru a te asigura că totul este în regulă. Dacă există probleme postoperatorii, e bine că acestea să fie depistate cât mai devreme, astfel încât să fie tratate în timp util.

Dacă medicul îți recomandă să porți un corset medical sau o centură pentru spate după operație, respectă-i indicațiile pentru că zona lombară are nevoie de susținere suplimentară și, dacă nu i-o oferi, pot apărea probleme.

Folosește, pentru ameliorarea durerilor, și compresele reci și calde. Alternarea compreselor reci cu cele calde va ameliora durerea de spate. Discută, însă, cu medicul tău despre folosirea acestor comprese, pentru a te asigura că nu îți pun în pericol recuperarea postoperatorie.

Cele mai intense dureri după operație dispar în 1-4 săptămâni. După ce durerile nu mai sunt o problemă, se recomandă exercițiile de recuperare, care accelerează procesul de refacere.

Stilul de viață sedentar, pe care poți fi tentat să îl adopți după o asemenea operație pentru a reduce durerile, nu va face altceva decât să prelungească perioada de recuperare. Fă mișcare în fiecare zi, fie că vorbim despre plimbări în ritmul suportat, de înot sau de kinetoterapie.

Asigură-te că dormi într-o postură cât mai confortabilă și folosește perne pentru a susține anumite zone ale spatelui. Poziția în care dormi este foarte importantă pentru recuperarea după tratamentul chirurgical în zona lombară.

După ce te recuperezi complet după intervenția chirurgicală în zona lombară, asigura-te că faci tot posibilul să previi apariția altor probleme. În acest sens, vei adopta o postură corectă, vei face mișcare zilnic, nu vei ridica greutăți mari și nu îți vei forță spatele în niciun fel.

Tratamente pentru durerile lombare în funcție de cauză

În funcție de cauza acestora, durerile lombare au diverse opțiuni de tratament.

Dureri lombare cauzate de întinderi

Persoana afectată poate trata adesea entorsele cu odihnă, aplicarea unor pungi cu gheață și administrarea unor medicamente antiinflamatoare fără prescripție medicală (OTC), cum ar fi ibuprofenul și naproxenul. Întinderea ușoară (stretching) și implicarea în activități fizice cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, poate ajuta la detensionarea mușchilor spatelui.

Dureri lombare cauzate de leziuni

În acest caz, opțiunile de tratament depind de tipul și severitatea leziunii. Persoana afectată poate trata leziunile minore la domiciliu, cu odihnă, gheață, analgezice și întinderi ușoare. Pentru persoanele cu leziuni mai grave, medicul poate recomanda terapie fizică, medicamente pe bază de rețetă sau intervenții chirurgicale.

Dureri lombare cauzate de infecții

Tratamentul va depinde de cauză, dar poate include administrarea de medicamente antibiotice sau antifungice. Pentru persoanele cu infecții severe, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a reduce presiunea asupra coloanei vertebrale și a drena zona infectată. 

Dureri lombare cauzate de boala degenerativă a discului intervertebral

Opțiunile de tratament pentru boala degenerativă a discului includ terapie fizică și ocupațională, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, administrarea de medicamente pentru durere fără prescripție medicală și a unora prescrise de medic. Dacă aceste tratamente nu funcționează, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală.

Dureri lombare cauzate de sciatică

Persoana afectată poate trata adesea simptomele ușoare la domiciliu cu odihnă, gheață și analgezice. Pentru a gestiona simptomele mai severe, medicul poate recomanda injecții cu steroizi sau intervenții chirurgicale.

Dureri lombare cauzate de scolioză

Tratamentul depinde de amploarea curburii și de vârsta persoanei afectate. Dacă e vorba de un copil, acesta ar putea să poarte un aparat special pentru spate în timp ce este încă în creștere, deoarece acest lucru poate ajuta la prevenirea curbării în continuare a coloanei vertebrale. La adulți, tratamentul poate implica medicamente pentru gestionarea durerii și exerciții fizice pentru a îmbunătăți flexibilitatea și postura. Medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală copiilor sau adulților cu scolioză severă.

Dureri lombare cauzate de stenoza spinală

Tratamentele la domiciliu pentru stenoza coloanei vertebrale pot include analgezice, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul și exerciții pentru întărirea mușchilor spatelui și îmbunătățirea mobilității. Pentru persoanele cu simptome mai severe, medicul poate recomanda injecții cu steroizi, blocante ale nervilor sau intervenții chirurgicale.

Fizioterapia, de bază pentru tratarea durerilor de spate

Când apare o durere de spate, fizioterapia ar putea fi răspunsul adecvat. Exercițiile fizice sunt fundamentul tratamentului durerii cronice de spate, unul dintre primele tratamente care ar trebui încercate sub îndrumarea medicului și a terapeutului specializat. 

Exercițiile trebuie să fie adaptate simptomelor și stării specifice a pacientului, deoarece nu orice exercițiu este bun pentru oricine. Menținerea unei rutinei de exerciții efectuate acasă constituie un element esențial pentru succesul terapiei.

Terapia fizică pentru durerile cronice de spate poate include antrenarea posturii corecte, testarea limitelor toleranței la durere, exerciții de întindere și flexibilitate, exerciții de tip aerobic și de întărire a trunchiului.

Și modificările în stilul de viață pot fi de ajutor

Când este vorba de dureri cronice, e important ca pacientul să învețe să își accepte limitările și să își adapteze stilul de viață în funcție de acestea. Nu degeaba se spune că trebuie să-ți asculți corpul, deoarece uneori e posibil ca ritmul adoptat de tine să nu fie cel mai potrivit. 

Când tunzi gazonul, ia o pauză, nu face totul într-o singură ședință. Când ai de adus mai multe sacoșe de la mașină, nu le transporta pe toate deodată dacă sunt prea grele, cere ajutorul cuiva sau mai fă un drum. Fii atent la activitățile care îți agravează durerea și evită-le dacă este posibil sau redu-le. În acest fel, spatele se va simți mai bine și, în plus, afecțiunea de bază va avansa mai lent. 

O altă schimbare importantă în stilul de viață care merită încercată este renunțarea la fumat, deoarece este dovedit științific că nicotina accentuează durerea și întârzie vindecarea. Dacă fumezi de mulți ani și nu știi cum să renunți la acest viciu, cere sfatul medicului de familie. Acesta te poate ajuta să faceți împreună un plan de renunțare la țigări și, de asemenea, îți poate prescrie unele medicamente care să îți fie utile în acest proces.

Nu mai puțin important, menținerea unei greutăți sănătoase ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea durerilor de spate prin reducerea presiunii asupra coloanei vertebrale. Poți observa că scazi în greutate dacă elimini din meniul zilnic produsele cu zahăr adăugat, inclusiv sucurile, alimentele ultra-procesate (brânză topită, chipsuri, mezeluri etc.) și prăjelile.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Recovery - Lumbar decompression surgery
https://www.nhs.uk/conditions/lumbar-decompression-surgery/recovery/
Johns Hopkins Medicine - 7 Ways to Treat Chronic Back Pain Without Surgery
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/back-pain/7-ways-to-treat-chronic-back-pain-without-surgery


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0