Cum sa previi anxietatea in vacanta

Calatoriile pot deveni o adevarata corvoada pentru persoana care sufera de anxietate, declansandu-i o serie de temeri, ganduri negative si chiar si atacuri de panica. Asta nu inseamna, insa, ca anxiosul trebuie sa ramana, acasa intrucat adoptarea unui comportament evitant nu numai ca intareste anxietatea, insa pe de alta parte il poate priva pe anxios de o serie de experiente memorabile.

Anxietatea generalizata este caracterizata de incordare, tensiune, un val de ganduri negative si ingrijorare nemotivata. Pacientul care sufera de anxietate priveste unele situatii normale, deloc iesite din comun, ca fiind extrem de periculoase. De aceea, comportamentul evitant este specific anxiosului, care isi modifica stilul de viata, astfel incat sa nu se expuna anumitor situatii, pe care le considera (in mod eronat) periculoase.

Crezi că suferi de anxietate?

Anxietatea inaintea si in timpul calatoriei determina multi pacienti anxiosi sa renunte la calatorii, cu toate ca inainte de debutul acestei tulburari calatoriile faceau parte din activitatile favorite. Relatiile cu cei din jur, dar si stima de sine pot avea de suferit de pe urma amanarii la nesfarsit a unei vacante.

Iata cum poate fi combatuta anxietatea asociata cu calatoriile:

Planifica totul in detaliu – persoanele anxioase nu reactioneaza foarte bine in situatiile neprevazute si nici la gandul acestora. De aceea, e indicat sa iti planifici calatoria in amanunt, astfel incat sa ai impresia ca detii controlul. Bineinteles, nu trebuie sa exagerezi, ci doar sa stii, in linii mari, ce ai de facut. Fa-ti planuri pentru fiecare zi si documenteaza-te cu privire la locurile pe care le vei vizita – in acest fel te vei simti in siguranta.

Practica tehnici de relaxare inainte de a pleca in vacanta – reaminteste-ti tehnicile de relaxare folosite, in special exercitiile de respiratie, inainte de a pleca in vacanta. In acest fel, le vei avea proaspete in minte si le vei putea practica in momentele tensionate – cand pleci de acasa, cand decoleaza avionul, cand ajungi la destinatie.

Cu cat ritmul respiratiei este mai lent, cu atat mai relaxat vei fi si anxietatea se va risipi mai usor. Inspira intotdeauna pe nas si incearca sa prelungesti cat mai mult respiratiile.

Fa-ti o harta a locurilor in care vei ajunge – pentru a nu intra in panica din cauza contextului necunoscut, e indicat sa iti faci o harta de acasa. Poti scoate la imprimanta traseul pe care vrei sa il parcurgi si sa iti faci insemnari cu pixul cu punctele de interes. In acest fel, nu vei simti ca te-ai ratacit, ceea ce inseamna ca te vei simti in siguranta.

Gandeste-te, pe parcursul calatoriei, la destinatie – daca in timpul calatoriei (fie ea cu avionul, masina sau trenul) te apuca gandurile negative si anxietatea incepe sa atace, incearca sa te linistesti, gandindu-te la destinatia care te asteapta si la locurile frumoase in care te vei afla in viitorul apropiat. In acest fel, iti vei modifica usor starea de spirit.

Distrage-ti atentia cu o carte – daca nu te simti confortabil in timpul calatoriei cu avionul, iar vacanta ta include zboruri, incearca sa te pregatesti in avans cu lucruri care iti pot distrage atentia. O carte te va ajuta sa iti muti atentia catre altceva in afara gandurilor tale. De asemenea, psihologii recomanda chiar si cartile de colorat pentru adulti, pe care le poti folosi pentru a te relaxa pe timpul zborului. Nu uita sa iti pui in geanta si creioane colorate!

Asculta muzica – indiferent de mijlocul de transport pe care il folosesti, poti asculta muzica pentru a te simti mai relaxat. Ia-ti, asadar, castile cu tine si fa-ti un playlist cu melodiile tale preferate. Poti asculta si sesiuni de meditatie ghidata, daca simti ca te ajuta. In avion, e indicat sa folosesti casti care izoleaza foarte bine fonic, in acest fel vei estompa si zgomotul de fundal, care poate accentua anxietatea.

Mergi la psiholog inainte de a pleca in vacanta – daca stii ca anxietatea se instaleaza atunci cand trebuie sa pleci de acasa in vacanta, fa-ti o programare la psiholog cu cateva zile inainte de plecare. Terapeutul te va ajuta sa te aduni si iti va oferi cateva sfaturi ce te vor ajuta sa depasesti stresul specific acestei perioade.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0