Vârstnicii care ascultă muzică relaxantă seara dorm mai bine (studiu)

Muzica relaxantă ascultată înainte de culcare poate îmbunătăți calitatea somnului la adulții în vârstă, potrivit unei analize a tuturor studiilor clinice relevante publicate.

Calitatea slabă a somnului este o problemă obișnuită în rândul adulților în vârstă și poate duce la o calitate slabă a vieții, la afectarea funcției cognitive și a sănătății fizice. Sondajele estimează că mai mult de 50% dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani sau peste au tulburări de somn (le ia mult timp să adoramă, se trezesc des în timpul nopții și se simt obosite în timpul zilei).

DOC EXPERT INSIGHTS

Cercetările arată că tulburările de somn pot duce nu doar la oboseală și lipsa vigilenței în timpul zilei, ci și la depresie, anxietate, iritabilitate, sensibilitate mai mare la durere, tremurături și scăderea imunității.

Metode pentru obținerea unui somn odihnitor sunt mai multe, cum ar fi evitarea cofeinei, a cinelor grele și a alcoolului înainte de culcare sau efectuarea unor activități relaxante seara, cum ar fi cititul dintr-o carte sau o baie caldă. De asemenea, unele persoane iau suplimente alimentare pe bază de plante (roiniță, valeriană, floarea pasiunii etc.) sau beau diverse ceaiuri relaxante pentru a dormi mai bine.

Alte persoane nu reușesc să aibă un somn odihnitor indiferent de remediile încercate și atunci cer sfatul medicului, care le prescrie diverse sedative ori hipnotice. Se pare că hipnoticele sunt luate în mod regulat de 15-19% dintre adulții în vârstă, numai că acestea pot avea efecte reziduale în timpul zilei, ori pacientul poate dezvolta toleranță la ele sau dependență.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Printre metodele non-farmacologice care susțin inducerea naturală a somnului fără efecte secundare se numără și terapia prin muzică. Pe baza unei teorii psihofiziologice sintetizate din literatura științică, muzica lentă poate induce răspunsuri de relaxare și distragere a atenției, care reduc activitatea în sistemul nervos neuroendocrin și simpatic, rezultând anxietate scăzută, calmarea ritmului cardiac și scăderea tensiunii arteriale.

Vârstnicii au un somn mai bun dacă ascultă seara muzică liniștitoare

O analiză¹ apărută în Journal of the American Geriatrics Society și-a propus să efectueze o analiză sistematică a efectului ascultării muzicii asupra calității somnului la adulții mai în vârstă (peste 60 de ani). Cinci studii de control randomizate au fost incluse în această meta-analiză, în urma căreia a reieșit că adulții mai în vârstă care au ascultat muzică au avut o calitate a somnului semnificativ mai bună decât cei care nu au ascultat. 

Având în vedere că participanții au fost împărțiți în subgrupuri care au ascultat muzică relaxantă și muzică ritmată, s-a efectuat și o analiză a acestora. A reieșit că adulții mai în vârstă care au ascultat muzică liniștitoare înainte de culcare au obținut o calitate mai bună a somnului decât cei care au ascultat muzică ritmată. 

Concret, ascultarea muzicii mai multe săptămâni la rând pare să fie eficientă la îmbunătățirea calității somnului. Participanții la studiu au folosit muzica drept terapie pentru 45 de minute, înainte de culcare, timp de 3 săptămâni și s-a dovedit că aceștia au avut un somn mai odihnitor și s-au simțit mai puțin obosiți în timpul zilei.

În concluzie, spun cercetătorii, muzicoterapia poate îmbunătăți în mod eficient calitatea somnului în rândul adulților în vârstă, în special a celor care ascultă o muzică mai lentă pentru o durată de cel puțin trei săptămâni. Muzicoterapia ar putea fi o soluție utilă pentru somn tullburat, având în vedere că este sigură și ușor de administrat.

Muzicoterapia poate avea multe efecte benefice pentru fizic și psihic

Muzica poate fi utilizată în mediul clinic pentru a trata persoane cu diverse probleme de sănătate fizică sau mentală. Prin terapia muzicală se pot atinge obiective individualizate, cum ar fi reducerea stresului și îmbunătățirea stării de spirit. Experiențele de muzicoterapie pot include ascultarea muzicii, cântatul cu vocea, cântatul la instrumente sau compunerea muzicii. Abilitățile sau talentele muzicale nu sunt necesare pentru a participa la aceste sesiuni.

Mai pe larg, terapia muzicală poate ajuta o persoană atât emoțional, cât și fizic, cognitiv și social. Pe lista scurtă de beneficii a muzicoterapiei se numără scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea memoriei, a comunicării și a abilităților sociale, dezvoltarea atenției către propria persoană, prin observarea gândurilor și a emoțiilor, reducerea tensiunii musculare, dezvoltarea unor abilități de gestionare a gândurilor negative și a emoțiilor, creșterea puterii motivaționale.

Cum ne ajută ascultatul muzicii?

  • Este sănătos pentru inimă. Cercetările au arătat că sângele curge mai ușor când o persoană ascultă o piesă muzicală care îi place. De asemenea, poate reduce ritmul cardiac, scade tensiunea arterială, reduce nivelurile de cortizol (hormonul stresului) și crește nivelul serotoninei și al endorfinei din sânge.
  • Îmbunătățește starea de spirit. Muzica poate stimula producția unui hormon numit dopamină de către creier, care contribuie la reducerea sentimentelor de anxietate și depresie. Muzica este procesată direct de amigdală, acea parte a creierului implicată în dispoziție și emoții.
  • Este un remediu antistres. Cercetările au descoperit că ascultarea muzicii poate scădea nivelul de stres prin declanșarea reducătorilor de stres biochimici.
  • Ușurează simptomele depresiei. La fel ca exercițiile fizice, și muzica poate să combată simptomele depresiei. Iar dacă se combină ascultarea muzicii cu efectuarea exercițiilor fizice, efectul benefic este și mai mare.În plus, ascultarea muzicii crește rezistența la antrenament în timpul unei sesiuni de exerciții dificile și poate spori performanța fizică.
  • Stimulează amintirile. Nu există nici un remediu care să vindece boala Alzheimer sau alte tipuri de demență, dar s-a demonstrat că terapia muzicală atenuează unele dintre simptome. Muzicoterapia poate relaxa un pacient agitat, îi poate îmbunătăți starea de spirit și îl poate ajuta să comunice mai bine.
  • Ajută la gestionarea durerii. Prin reducerea nivelului de stres și oferirea unui stimul puternic concurent semnalelor de durere care intră în creier, muzicoterapia se poate dovedi de ajutor în gestionarea durerii.
  • Poate regla pofta de mâncare. Dacă o persoană ascultă o muzică lentă de fundal în timpul mesei, acest lucru o poate face să mănânce mai încet, să mestece alimentele mai bine și, în cele din urmă, să consume mai puțină mâncare la masa respectivă. Atunci când mănânci mai încet, senzația de sațietate apare mai repede. Dacă mănânci repede, poți mânca mai mult decât ai nevoie de fapt până ajungi să te simți sătul, deoarece creierul nu are timp să primească semnalele de sațietate.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AGS - Effect of music therapy on improving sleep quality in older adults: A systematic review and meta-analysis
https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgs.17149
1. Studiul „Effect of music therapy on improving sleep quality in older adults: A systematic review and meta-analysis”, apărut în Journal of the American Geriatrics Society, 20 aprilie 2021, https://doi.org/10.1111/jgs.17149, autori: Chia-Te Chen et al.
Cleveland Clinic - Music Therapy
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/8817-music-therapy


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0