

Cum iti dai seama cand deprimarea se transforma in depresie?
Cum iti dai seama cand deprimarea se transforma in depresie?
Cum iti dai seama cand deprimarea se transforma in depresie?
Tristetea este normala, cu totii avem momente in care suntem deprimati si nu e nimic in neregula cu asta. Insa daca deprimarea se transforma in depresie, e nevoie sa primim ajutor de specialitate pentru a depasi perioada grea in care ne aflam.
Greutatile pe care le intampinam in fiecare zi, deceptiile si pierderile ne fac sa ne simtim uneori tristi, insa atunci cand tristetea ia amploare si devine coplesitoare, vorbim deja de depresie.
Statisticile arata ca peste 50% dintre persoanele care sufera de depresie nu sunt diagnosticate niciodata si nici macar nu banuiesc ca au o asemenea problema. Identificarea depresiei este esentiala pentru ca tratamentul este necesar pentru vindecare, fie ca vorbim despre cel medicamentos, fie ca ne referim la consilierea terapeutica.
Iata ce semne indica faptul ca deprimarea s-a transformat deja in depresie:
- Tristetea nu dispare pe parcursul zilei, ba persista chiar zile la rand, fara sa se observe o ameliorare.
- Apar senzatia de vina, pesimismul, pierderea sperantei si lipsa totala a stimei de sine.
- Apar insomniile.
- Individul devine irascibil, nelinistit si vesnic obosit.
- Apetitul fie este scazut, fie este potentat – extremele in ceea ce priveste pofta de mancare sunt asociate cu depresia.
- Pierderea interesului fata de orice activitate, apatia.
- Dureri de cap, crampe musculare.
- Probleme de natura gastrointestinala.
- Anxietate, senzatia de vid in interior.
- Probleme de concentrare.
- Incapacitatea de a lua decizii.
- Ganduri suicidale.
Daca aceste simptome persista mai mult de 2 saptamani ori daca apar gandurile suicidale, pacientul trebuie sa mearga de urgenta la medicul psihiatru, intrucat este nevoie de tratament. Si psihologul poate fi de ajutor in tratarea depresiei, terapia cognitiv-comportamentala fiind in special eficienta in acest sens.
Intrucat nu exista un test sau o analiza care sa permita diagnosticarea depresiei, discutia pacientului cu medicul este esentiala. De aceea, pacientul trebuie sa fie extrem de sincer si deschis in discutia pe care o are cu specialistul, fie ca este vorba despre psihiatru, psiholog sau chiar medicul de familie.
De ce depresia necesita tratament
Daca tristetea trece de la sine in cel mult cateva zile, depresia poate persista zile la rand, saptamani sau chiar ani. Riscurile asociate cu depresia sunt foarte mari (riscul de suicid, dar si afectarea relatiilor cu cei din jur, pierderea jobului, declansarea unor probleme de sanatate), de aceea este foarte important sa fie tratata cat mai devreme.
Tratamentul pentru depresie este ales de specialist in functie de severitatea simptomelor pe care le resimte pacientul. De pilda, in cazurile blande de depresie, care se instaleaza in urma unui stres emotional mare (examene, pierderea jobulului) sau decesul unui apropiat, medicul de familie poate recomanda sedintele de consiliere la psiholog.
Insa in cazurile mai grave, de depresie majora, pacientul trebuie sa mearga la psihiatru, care este singurul in masura sa prescrie tratamentul medicamentos pe baza de antidepresive si anxiolitice.
Medicamentele antidepresive maresc cantitatea de serotonina eliberata in creier, imbunatatind astfel considerabil starea pacientului. Totusi, aceste medicamente vin cu o serie de efecte adverse, pe care pacientul trebuie sa le observe si sa le comunice medicului.
Uneori, medicii recomanda si psihoterapia in paralel cu tratamentul medicamentos prescris pentru depresie. Asta pentru ca de multe ori, dupa incetarea administrarii antidepresivelor, multi pacienti au de-a face cu o recadere. Insa cu ajutorul consilierii terapeutice, acestia vor reusi sa se mentina pe linia de plutire si dupa incheierea tratamentului medicamentos.
Daca cineva apropiat tie are simptome specifice depresiei, sfatuieste-l sa ceara ajutor de specialitate. Persoanele depresive au abilitatea de a-si ascunde foarte bine starile, ceea ce inseamna ca este posibil sa mimeze fericirea pentru a-i linisti pe cei din jur – nu te lasa pacalit.
Sursa foto: Shutterstock