Vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson poate cauza sindromul Guillain-Barré?

Autoritățile americane de sănătate au lansat avertizări despre unele riscuri asociate cu vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson, și anume sindromul Guillain-Barré și tromboză cu sindrom de trombocitopenie.

Efectele secundare raportate des în legătură cu vaccinul Janssen de la Johnson & Johnson includ reacții la locul injectării (durere, roșeață a pielii și umflături) și efecte secundare generale (cefalee, senzație de oboseală, dureri musculare, greață, febră). Există însă un risc mic și de efecte adverse mai grave, precum sindromul Guillain-Barré și tromboza cu sindrom de trombocitopenie.

Riscul de sindrom Guillain-Barré rămâne scăzut după administrarea vaccinului de la Johnson & Johnson 

Oficialii din cadrul Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) au anunțat în luna iulie 2021 atașarea unui avertisment pentru sindromul Guillain-Barré asociat cu vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson. Deși cercetătorii au descoperit că riscul dezvoltării acestei afecțiuni rare după vaccinare este scăzut, acesta pare a fi de 3 până la 5 ori mai mare în rândul celor care primesc vaccinul în comparație cu populația generală. Acest avertisment apare după ce, la începutul anului, a existat o pauză în utilizarea vaccinului, pentru îngrijorări legate de probleme rare de coagulare a sângelui.

Un sistem federal de monitorizare a identificat aproximativ 100 de cazuri suspectate de sindrom Guillain-Barré în rândul persoanelor inoculate cu vaccinul de la Johnson & Johnson, însă aceste rapoarte sunt considerate preliminare și majoritatea celor afectați se recuperează.

Sindromul Guillain-Barré apare atunci când sistemul imunitar al corpului atacă nervii. Primele semne sunt de obicei slăbiciune și furnicături la nivelul extremităților, deși simptomele se pot răspândi rapid și pot paraliza întregul corp. Formele grave ale acestui sindrom pot constitui o urgență medicală și majoritatea celor afectați necesită spitalizare.

Cauza exactă a sindromului este necunoscută, deși două treimi dintre pacienți raportează simptome ale unei infecții în cele 6 săptămâni anterioare diagnosticului lor. Aceste infecții pot include infecții respiratorii sau gastro-intestinale. Tratamentele pot ajuta la ușurarea simptomelor și la reducerea duratei bolii. Deși majoritatea oamenilor se recuperează, sindromul Guillain-Barré are o rată a mortalității de 4% până la 7%. Efectele persistente pot include slăbiciune, amorțeală sau oboseală.

Rapoartele din baza de date de monitorizare FDA arată că sindromul Guillain-Barré s-a dezvoltat în decurs de 3 săptămâni de la vaccinare. Într-un caz, un bărbat în vârstă de 57 de ani care suferise în ultimii 4 ani atât un atac de cord, cât și un accident vascular cerebral, a decedat după ce a primit vaccinul Johnson & Johnson și a dezvoltat sindromul Guillain-Barré.

Persoanele care au primit vaccinul de la Johnson & Johnson trebuie să solicite imediat asistență medicală dacă, după vaccinare, se confruntă cu senzație de slăbiciune sau furnicături în special la nivelul picioarelor sau brațelor (care se agravează și se răspândește în alte părți ale corpului), dificultate la mers, dificultăți la a executa mișcări ale feței, inclusiv vorbit, mestecat sau înghițit, vedere dublă sau incapacitate de a mișca ochii, precum și dificultăți în controlul vezicii urinare sau al funcției intestinale.

Oficialii de la FDA au ajuns la concluzia că beneficiile vaccinului Janssen în prevenirea formelor grave de COVID-19 și a decesului cauzat de această boală depășesc cu mult riscul de a dezvolta sindromul Guillain-Barré. Nu s-a găsit nicio legătură între acest sindrom și alte vaccinuri anti-COVID-19, cum sunt cele dezvoltate de Moderna sau de Pfizer.

Și tromboza cu sindrom de trombocitopenie poate fi un efect advers al vaccinului de la Johnson & Johnson

Alte rapoarte ale evenimentelor adverse după utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson sugerează un risc crescut al unui eveniment advers rar numit tromboză cu sindrom de trombocitopenie. Aproape toate rapoartele despre această afecțiune gravă, care implică cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, au implicat femei adulte cu vârsta sub 50 de ani, care au prezentat simptomele acestui eveniment advers după 6-15 zile de la vaccinare.

Deși, potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, o analiză a tuturor datelor disponibile arată că beneficiile cunoscute și potențiale ale acestui vaccin depășesc riscurile sale cunoscute și potențiale, femeile cu vârste mai mici de 50 de ani ar trebui să fie conștiente de existența acestui risc rar și să ia în calcul și alte opțiuni de vaccinare anti-COVID-19 disponibile, pentru care acest risc nu a fost depistat. Tromboza cu sindrom de trombocitopenie NU a fost asociată nici cu vaccinul de la Moderna, nici cu cel de la Pfizer, după mai mult de 210 milioane de doze administrate.

Vaccinul de la Johnson & Johnson, eficient împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2

Într-un comunicat al companiei, reprezntanții Johnson & Johnson au declarat că vaccinul lor în doză unică a generat o activitate puternică și persistentă împotriva variantei Delta a coronaviruslui, precum și a altor tulpini virale SARS-CoV-2. În plus, datele din studii au arătat că răspunsul imunitar durează cel puțin opt luni (durată evaluată până în prezent).

Astfel, date din studiul ENSEMBLE de fază 3 au arătat că vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson a creat anticorpi neutralizanți împotriva variantei Delta la un nivel chiar mai mare decât ceea ce s-a observat pentru varianta Beta (B.1.351). În acest studiu, vaccinul a fost eficient în proporție de 85% împotriva formelor grave și critice de COVID-19 și a demonstrat protecție împotriva spitalizării și decesului. 

Un alt studiu a arătat că răspunsurile imunitare umorale și celulare generate de vaccinul de la Johnson & Johnson au durat cel puțin opt luni, cel mai recent punct de timp înregistrat în studiu până acum. Datele au arătat că răspunsurile celulelor T - inclusiv celulele T CD8 + care caută și distrug celulele infectate - au persistat pe parcursul perioadei de opt luni examinate.

Cine nu trebuie să facă vaccinul Johnson & Johnson?

Persoanelor care au avut o reacție alergică severă la oricare dintre ingredientele vaccinului de la Johnson & Johnson nu trebuie să li se adminsitreze acest vaccin. Persoanele care suferă de alergii, au febră, au o tulburare de sângerare sau sunt în tratament cu un diluant de sânge, sunt imunocompromise sau iau un medicament care le afectează sistemul imunitar, precum și femeile gravide sau care alăptează trebuie să declare personalului medical aceste aspecte înainte de vaccinare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
FDA - Coronavirus (COVID-19) Update: July 13, 2021
https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-july-13-2021
CDC - CDC Recommends Use of Johnson & Johnson’s Janssen COVID-19 Vaccine Resume
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/JJUpdate.html
Johnson & Johnson - Positive New Data for Johnson & Johnson Single-Shot COVID-19 Vaccine on Activity Against Delta Variant and Long-lasting Durability of Response
https://www.jnj.com/positive-new-data-for-johnson-johnson-single-shot-covid-19-vaccine-on-activity-against-delta-variant-and-long-lasting-durability-of-response

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0