4 retete de preparate care combat constipatia la copii

Copiii mici au adesea probleme cu constipația, așa că este posibil să îți prindă bine aceste rețete care reglează tranzitul intestinal al celor mici. Atât felurile principale, cât și gustările, pot fi alese și preparate astfel încât să favorizeze tranzitul intestinal, iar constipația la copii să devină doar o amintire.

Constipația la copii nu este ceva neobișnuit. Dacă micuțul nu consumă suficiente fibre, dacă nu bea destulă apă și nu are activitate fizică, se poate confrunta cu această problemă.

Stresul și anxietatea pot afecta, de asemenea, funcționarea sistemului digestiv, inclusiv tranzitul intestinal. Unele situații sau evenimente stresante, cum ar fi schimbarea mediului sau rutina zilnică a copilului, pot contribui la constipație.

În ce privește alimentația, preparatele consumate de copiii care suferă de constipație trebuie să fie bogate în fibre și să conțină cantități semnificative de lichid. De asemenea, e bine să știi și unele remedii naturale când e vorba de constipație la copii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Rețete care combat constipația la copii

Iată câteva rețete de preparate care pot ameliora această problemă la copii.

Brioșe cu tărâțe

Oferă-i copilului la micul dejun brioșe făcute din tărâțe, care stimulează tranzitul intestinal, mai ales dacă sunt consumate pe stomacul gol, dimineața.

Pentru a prepara asemenea brioșe ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 ½ cană de tărâțe, 1 cană de lapte bătut, 1/3 cană ulei vegetal, 1 ou, 2/3 cană de zahăr brun, ½ linguriță de esență de vanilie, 1 cană de făină integrală, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu, 1 linguriță de praf de copt, ½ linguriță de sare, ½ cană de stafide.

Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Dacă folosești o tavă pentru brioșe, unge-i pereții cu ulei sau unt. Amestecă, într-un bol, tărâțele și laptele bătut și lasă amestecul să se așeze în jur de 10 minute.

Separat, bate oul alături de ulei, esență de vanilie și zahăr și adaugă apoi compoziția de tărâțe și lapte bătut. Încorporează făina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea. Amestecă bine, apoi adaugă și stafidele. Pune umplutura în formele de brioșe și coace-le în jur de 15-20 de minute.

Sos de mere fară zahăr

Acest desert gustos are efecte laxative care sunt resimțite imediat. Prepară-i celui mic un sos de mere și oferă-i-l pe post de desert sau gustare.

Pentru a prepara 8 porții ai nevoie de: 2,7 kg de mere, 1 linguriță de scorțișoară, 1 praf de nucșoară, 1 ½ cană de apă, 2 felii subțiri de lămâie, ¼ linguriță de sare.

Curăță și taie merele cubulețe. Pune merele într-o tigaie, alături de celelalte ingrediente și fierbe în jur de 20 de minute la foc mic. Amestecă în mod constant pentru a preveni lipirea sosului de tigaie. Adaugă apă dacă ți se pare că este cazul. Îndepărtează feliile de lămâie și oprește focul când merele sunt complet fierte. Folosește o furculiță pentru a pisa merele. Servește-i celui mic sosul cald ori rece.

Smoothie anti-constipație

Înlocuiește sucul de fructe preferat de copilul tău cu un smoothie cu efecte laxative, care să combată constipația.

Pentru a prepara un asemenea smoothie ai nevoie de următoarele ingrediente: 6 prune, 1 cană de suc de mere proaspăt, 1 cană de cuburi de gheață, 1 cană de chefir, ¼ linguriță de scorțișoară, 1 praf de nucșoară.

Pune gheața în blender, iar după ce este pisată, completează cu celelalte ingrediente. Oferă-i celui mic smoothie-ul pe post de gustare între mese.

Tocăniță de legume și linte

Un fel de mâncare bun pentru combaterea constipației este tocănița de legume cu linte. Ai nevoie de 1 ceapă mică, curățată și tocată, 2 morcovi curățați tăiați în cubulețe, 2 cartofi, curățați și tăiați în cubulețe, 1 dovlecel tăiat în cubulețe, 1/2 cană de linte roșie (spălată și scursă), 2 căni de supă de legume sau apă în care pui o lingură de vegeta naturala, fără aditivi, 1 lingură de ulei de măsline, sare și piper după gust, și, opțional, oregano, busuioc.

Încălzește uleiul de măsline într-o cratiță, adăugă ceapa tocată și gătește la foc mic până devine ușor transparentă. Adaugă morcovii, cartofii și dovleceii în oală și călește-le timp de câteva minute. Adaugă lintea și supa de legume sau apa cu vegeta în oală și lasă să fiarbă. Redu apoi focul și lasă să fiarbă la foc mic până când legumele și lintea sunt moi și fragede (aproximativ 20 de minute). Condimentează cu sare, piper și alte condimente opționale după gust.

Lasă tocanița să se răcească puțin înainte de a o servi copilului. Această tocaniță de legume și linte este bogată în fibre și nutrienți sănătoși, care pot ajuta la stimularea tranzitului intestinal. Asigură-te că legumele sunt tăiate în bucăți mici și sunt suficient de moi, astfel încât să fie ușor de mestecat și de înghițit de către copil. Bineînțeles, poți face înlocuiri în rețetă, dacă celui mic nu îi place lintea, de exemplu, poți pune fasole, mazăre sau năut.

Alimente indicate în constipație

  • Include în dieta copilului fructe și legume proaspete, cum ar fi merele, perele, prunele, căpșunile, zmeura, kiwi-ul, morcovii, spanacul și broccoli. Acestea sunt bogate în fibre și pot ajuta la înmuierea scaunului.
  • Optează pentru cereale integrale, cum ar fi ovăzul, orezul brun, quinoa și fulgii de secară. Acestea sunt bogate în fibre și pot contribui la tranzitul intestinal regulat.
  • Adaugă în alimentația copilului leguminoase precum lintea, fasolea și năutul. Acestea sunt o sursă excelentă de fibre și proteine.
  • Semințele de in, semințele de chia și nucile conțin fibre și grăsimi sănătoase, care pot ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Poți adăuga aceste ingrediente în cereale, iaurt sau smoothie-uri.
  • Asigură-te că micuțul bea suficientă apă pe parcursul zilei. Hidratarea adecvată ajută la menținerea unui tranzit intestinal normal.
  • Consumul de iaurt bogat în probiotice poate ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos și la stimularea tranzitului intestinal.
  • Evită alimentele ultra procesate și alimentele bogate în grăsimi (gogoși, burgeri, dulciuri din comerț cu făină albă și grăsimi etc.).

Remedii constipație copii

Constipația este, cum spuneam încă de la început, o afecțiune comună la copii. Mai multe măsuri pot fi încercate pentru a trata și preveni această problemă la cei mici, dar este important să ceri sfatul medicului medicul pediatru înainte de a încerca orice tratament, pentru a exclude alte afecțiuni și pentru a primi recomandări adecvate în funcție de vârsta și starea de sănătate generală a copilului. 

Iată câteva măsuri generale și remedii când e vorba de constipație la copii:

Dietă bogată în fibre

O dietă echilibrată și bogată în fibre este importantă pentru a combate constipația. Include alimente precum fructe și legume proaspete, cereale integrale și leguminoase în meniul zilnic al copilului. Fibrele ajută la crearea unui scaun moale și ușor de eliminat.

Hidratare adecvată

Asigură-te că micuțul tău bea suficientă apă și alte lichide sănătoase pe parcursul zilei (supe, sucuri de fructe și legume, ceaiuri de plante), deoarece copiii pot fi de multe ori distrași de diverse activități și uită să bea apă. Hidratarea adecvată ajută la menținerea unui tranzit intestinal normal.

Activitate fizică regulată

În general, copiii sunt plini de energie, aleargă, se cațără, deci au suficientă activitate fizică. Dacă, însă, observi că micuțul tău nu se mișcă destul, încurajează-l să se angajeze în activitate fizică regulată, deoarece acest lucru poate stimula mișcarea intestinelor și poate menține un tranzit intestinal sănătos.

Evitarea alimentelor care pot provoca constipație

Există alimente care pot agrava constipația la copii, cum ar fi alimentele ultra procesate (mezeluri, brânză topită, produse de patiserie etc.), alimentele bogate în grăsimi și zaharuri, precum și produsele lactate în exces. Limitează consumul acestor alimente în cazul copiilor și oferă-le alimente nutritive.

Program regulat pentru eliminare

Încurajează copilul să meargă la toaletă în momentele potrivite și să nu amâne eliminarea deșeurilor. Stabilirea unui program regulat pentru eliminare poate ajuta la menținerea unui tranzit intestinal normal.

Suplimente de fibre

În anumite cazuri, ca remedii pentru constipație la copii, medicul pediatru poate recomanda suplimente de fibre. Este important să urmezi instrucțiunile medicului cu privire la dozaj și utilizare.

Ce poate ascunde constipația la copii?

Constipația la copii poate fi cauzată de mai mulți factori și, în unele cazuri, poate ascunde o afecțiune subiacentă.

Probleme alimentare

O dietă necorespunzătoare, lipsa de fibre și de hidratare adecvată pot contribui la constipația la copii. Anumite alimente sau grupuri de alimente pot provoca constipație la unii copii. De exemplu, intoleranța la lactoză sau la gluten poate fi asociată cu constipație.

O altă afecțiune

Constipația persistentă la copii poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi hipotiroidismul, boala Hirschsprung (o afecțiune congenitală care afectează mușchii colonului), probleme anatomice ale tractului intestinal sau alte tulburări gastrointestinale. Uneori, constipația la copii poate fi cauzată de probleme de tranzit intestinal, cum ar fi intestinul leneș. Anumite tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi paralizia cerebrală, pot fi asociate cu constipație la copii. În astfel de cazuri, este necesară evaluarea și gestionarea adecvată a tulburării subiacente.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Constipation in children
https://www.nhs.uk/conditions/baby/health/constipation-in-children/
NIDDK - Eating, Diet, & Nutrition for Constipation in Children
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation-children/eating-diet-nutrition

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0