13 laxative naturale care ameliorează constipația

Balonarea și constipația sunt două probleme de sănătate minore, însă care îți dau bătăi de cap majore, având un impact negativ asupra calității vieții.

Constipația are o varietate de cauze, dar este adesea rezultatul mișcării lente a alimentelor prin sistemul digestiv. Acest lucru se poate datora deshidratării, unei alimentații nepotrivite, medicamentelor, anumitor boli sau bolilor care afectează sistemul nervos sau tulburărilor mentale.

Recomandările Experților DOC

Din fericire, anumite alimente pot ajuta la ameliorarea constipației prin adăugarea de volum, înmuierea scaunului, scăderea timpului de tranzit intestinal și creșterea frecvenței scaunelor. Iată 13 alimente care pot ajuta la ameliorarea constipației

Laxative naturale

1. Semințele de chia 

Sursă bogată de acizi grasi Omega-3, semințele de chia dețin proprietăți laxative, care ajută la golirea intestinelor. Atunci când sunt înmuiate în apă, aceste semințe capătă o textură gelatinoasă, care facilitează tranzitul intestinal și combate constipația. Și aportul mare de fibre solubile contribuie la combaterea constipației. Poți consuma semințe de chia sub formă de budincă, care se obține prin înmuierea acestora în apă sau în lapte vegetal, dar le poți adăuga și în smoothie-uri sau alte preparate.

2. Prunele 

Fie proaspete, fie deshidratate, prunele previn și tratează constipația. Un studiu a scos la iveală faptul că fibrele care se regăsesc în 6 prune deshidratate dublează mișcarile intestinale, așa că accelerează tranzitul intestinal.

3. Stafidele 

Stafidele ajută și ele la reglarea tranzitului intestinal, fiind extrem de bogate în conținutul de fibre, dar și de magneziu. Totodată, acestea combat și balonarea. Consumă stafidele fie ca atare, sub formă de gustare, fie în cerealele pe care le consumi dimineața, la micul dejun, ori în gustarea dulce de la orele amiezii.

4. Alimentele probiotice 

Alimentele probiotice precum kefirul, murăturile sau iaurtul conțin enzime digestive, dar și bacterii “bune”, care ameliorează constipația. Studiile au demonstrat că persoanele care suferă de constipație cronică și consumă zilnic probiotice, scapă de problema tranzitului intestinal deficitar. Pentru a îți ușura simptomele de balonare sau pentru a avea din nou mișcări regulate ale intestinului, poți încerca diferite tipuri de probiotice, cum ar fi:

  • Bifidobacterium infantis.
  • Bifidobacterium lactis.
  • Lactobacillus acidophilus.
  • Lactobacillus plantarum.
  • Saccharomyces boulardii.

O întrebare frecventă despre probiotice este dacă se pot lua în fiecare zi. Pot exista câteva excepții de la această regulă, precum persoanele cu imunodepresie severă. Unele persoane cu aceste afecțiuni au suferit infecții bacteriene sau fungice ca urmare a utilizării probioticelor. Altfel, însă, la majoritatea persoanelor, răspunsul general este da, este sigur și de obicei recomandat să le iei zilnic. Este important să înțelegi că probioticele sunt un supliment natural și nu un medicament.

5. Legumele cu frunze închise la culoare 

Spanacul, varza Kale și alte legume cu frunze închise la culoare conțin o cantitate ridicată de fibre solubile și insolubile, precum și de magneziu. Magneziul este responsabil pentru hidratarea mucoasei intestinale, așa că este esențial în menținerea unui tranzit intestinal sănătos. Consumă astfel de legume proaspete, în salate, ori sub formă de smoothie-uri.

6. Merele 

Fibrele care se regăsesc din belșug în mere ameliorează constipația și stimulează golirea intestinelor. Fă-ți un obicei din a consuma un măr zilnic, la aceeași oră. În doar câteva zile vei observa o îmbunătățire la capitolul tranzitului intestinal. Și oțetul obținut din mere combate constipația datorită acidului acetic pe care îl conține și care echilibrează nivelul de pH din intestine și contribuie la eliminarea bacteriilor.

7. Uleiul  

Uleiul din semințe de in, peștele gras sau chiar și alte uleiuri au un efect laxativ și pot crește frecvența mișcărilor intestinale.

8. Cafeaua

Probabil cel mai cunoscut și folosit remediu pentru constipatie este cafeaua. Licoarea de culoare neagră se pare că nu numai că te dezmeticește dimineața, însă stimulează și colonul. Acidul clorogenic din cafea este substanța care tratează și previne constipația. Acest acid se găsește și în varianta fără cofeină a cafelei. Un avantaj al acestui remediu natural constă în rapiditatea cu care își face efectul.

Studiul VITALISsCE

9. Aloe vera

Conținutul de enzime, vitamine, minerale și electroliți din aloe vera fac din acest dar al naturii și un laxativ eficient. Întrucât contribuie la menținerea florei intestinale în parametrii normali, aloe vera asigură un tranzit intestinal fără probleme.

10. Rubarba

Rubarba este o plantă bine cunoscută pentru proprietățile sale de stimulare a intestinului. Conține un compus cunoscut sub numele de sennozidă A, cunoscut mai frecvent sub numele de Senna, un laxativ popular pe bază de plante. Sennozida A din rubarbă funcționează prin scăderea nivelului de acvaporină 3, o proteină care reglează mișcarea apei în intestine. Tulpinile de rubarbă pot fi feliate și fierte și au o aromă acrișoară. Rubarba este adesea îndulcită și adăugată la plăcinte și tarte. Poate fi adăugat și în ovăz sau muesli pentru un mic dejun bogat în fibre.

11. Anghinare

Anghinarele sunt bogate în prebiotice precum inulina. Acestea pot crește cantitatea de bacterii benefice din intestin pentru a crește frecvența și consistența scaunului. Anghinarele gătite pot fi consumate calde sau reci. Petalele exterioare pot fi smulse, iar partea pulpoasă poate fi mâncată cu un sos. Partea din mijloc poate fi scoasă și tăiată în bucăți.

12. Smochine 

Smochinele pot ajuta la creșterea aportului de fibre și conțin ficină, o enzimă care poate promova regularitatea scaunului. Smochinele sunt o gustare delicioasă pe cont propriu și, de asemenea, se potrivesc bine cu mâncăruri dulci și sărate. Pot fi consumate crude, gătite sau uscate și se potrivesc bine cu brânză și carne de vânat, precum și pe pizza, în produse de patiserie și în salate.

13. Cartofii dulci 

Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de fibre insolubile, care pot adăuga volum scaunelor pentru a preveni constipația. Cartofii dulci pot fi prăjiți, aburiți, fierți sau preparați sub formă de piure. De asemenea, pot fi folosiți în orice rețetă care necesită cartofi obișnuiți.

Alte recomandări pentru ameliorarea constipației

  • Bea multă apă în fiecare zi pentru a preveni deshidratarea, dar si alte lichide, cum ar fi sucul de prune, cafeaua și ceaiul, care acționează ca laxative naturale. 
  • Mănâncă supe și ciorbe cu multe legume și acrite cu produse probiotice - borș, kefir, iaurt, precum și alimente bogate în fibre, cum ar fi grâu integral, pere, ovăz și legume. 
  • Redu aportul de alimente bogate în zahăr, care pot provoca constipație.
  • Potasiul este un electrolit important pentru o mișcare adecvată a mușchilor. Când nivelul acestuia este scăzut, mușchii netezi din colon nu se mișcă la fel de mult și pot duce la constipație. Din fericire, cura este simplă: adaugă mai mult potasiu în dietă, cu alimente precum cartofi, banane cât mai puțin coapte, mango, prune uscate, stafide și kiwi. 

Suplimentele și efectele asupra constipației

  • Suplimentele de calciu pot avea un efect ușor de deshidratare a scaunului, ceea ce face dificilă mișcarea în sistemul digestiv. Prea mult calciu în sânge poate schimba, de asemenea, modul în care mușchii primesc semnalul de a-ți contracta colonul și ar putea face acești mușchi lenți. 
  • Suplimentele cu carbonat de calciu au o reputație proastă pentru acest lucru, așa că este indicat să treci la citrat de calciu. Dar, într-adevăr, cel mai bun mod de a obține calciu cu cel mai mic risc de constipație este să îl obții din alimente precum lactatele cu conținut scăzut de grăsimi și fortificate.
  • Și suplimentele de fier pot genera constipatie, asa că dacă te confrunți cu anemie feriprivă și iei un astfel de supliment, fii mai activ și mănâncă mai multe alimente și legume din cereale integrale, cum ar fi morcovi, castraveți, dovlecei și țelină.

Mergi la medic dacă te confrunți cu constipație. Dereglările tiroidei, mai ales hipotiroidismul poate genera lenevirea calității intestinelor. De asmenea, o deficiență de B12 poate provoca simptome precum oboseală și constipație, dar poate duce chiar și la leziuni neurologice permanente dacă este lăsată netratată. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Evidence-Based Approach to Fiber Supplements and Clinically Meaningful Health Benefits, Part 2, What to Look for and How to Recommend an Effective Fiber Therapy, 2015, Johnson W. McRorie, - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25972619/ 
Aloe vera Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis, 2018, Seung Wook Hong, Jaeyoung Chun, Sunmin Park  - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30153721/ 
Rheinanthrone, a metabolite of sennoside A, triggers macrophage activation to decrease aquaporin-3 expression in the colon, causing the laxative effect of rhubarb extract - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24412547/ 
Prebiotics: Definition, Types, Sources, Mechanisms, and Clinical Applications - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/ 


Te-ar mai putea interesa și...





DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0