Descoperiri facute recent despre colita ulcerativa si boala Crohn

Colita ulcerativă și boala Crohn sunt afecțiuni inflamatorii intestinale incurabile, dar care pot fi ținute sub control prin tratament medicamentos și un stil de viață adecvat. Oamenii de știință fac în continuare cercetări cu privire la aceste două afecțiuni inflamatorii, pentru a înțelege mai bine modul în care apar și evoluează, astfel încât să se poata dezvolta tratamente tot mai bune.

Colita ulcerativă este o afecțiune inflamatorie a colonului și a rectului, care face parte dintr-un grup de boli cunoscute sub denumirea de boală inflamatorie intestinală. Această boală cronică se caracterizează prin inflamație persistentă și ulcerații (leziuni) la nivelul mucoasei intestinale. Colita ulcerativă afectează, în mod specific, straturile superficiale ale mucoasei colonului. 

Boala Crohn este, de asemenea, o afecțiune cronică inflamatorie a tractului digestiv, care face parte din grupul de boli cunoscute sub denumirea de boala inflamatorie intestinală. Este o problemă care poate afecta orice parte a tractului digestiv, de la gură până la rect, însă cel mai adesea sunt implicate ileonul (ultima parte a intestinului subțire) și colonul.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Incidența bolilor inflamatorii intestinale, în creștere

O analiză de dată recentă arată că bolile inflamatorii intestinale sunt boli cronice cu morbidități semnificative și impact asupra calității vieții pacienților din cauza unui curs imprevizibil recidivant și remisiv, a dezvoltării complicațiilor, necesității de spitalizare, din cauza unor intervenții chirurgicale și utilizarea de terapii costisitoare. Se estimează că peste 7 milioane de oameni din Europa și SUA vor suferi de o boală inflamatorie intestinală până în 2030, iar prevalența acesteia este estimată a fi mai mare de 0,3% în America de Nord, Oceania și multe țări din Europa până în 2030.

În analiză se mai spune că, în secolul al XXI-lea, în țările nou industrializate din Asia și America Latină creșterea este mai rapidă, reflectând epidemiologia bolii Crohn observată în lumea occidentală în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Țările din Vest se confruntă cu o prevalență agravată a bolii, în care incidența s-a stabilizat, dar se estimează că prevalența va ajunge la cel puțin 0,5% din populație în următorul deceniu, din cauza ratelor de incidență a bolii care depășesc mortalitatea. Această creștere a prevalenței bolilor inflamatorii intestinale, mai spun cercetătorii, va duce la o creștere substanțială a poverii sistemelor de sănătate și a societății.

Bine de știut despre colita ulcerativă și boala Crohn

În ultimii ani, cercetătorii au descoperit o serie de lucruri noi cu privire la modul în care colita ulcerativă și boala Crohn afectează pacientul. Iată despre ce este vorba:

  1. Inflamația cronică specifică bolilor inflamatorii crește riscul de afecțiuni cardiovasculare - pacienții care suferă de afecțiuni precum colita ulcerativă sau boala Crohn prezintă un risc crescut de infarct miocardic, cu toate că la prima vedere nu se observă factori ai riscului crescut.
  2. Terapia biologică poate da greș la pacienții care suferă de obezitate - pacienții care primesc diagnosticul de colită ulcerativă și au un indice de masă corporală mai mare de 30 au șanse mai mici ca terapia biologică să fie eficientă.
  3. ADN-ul mitocondrial declanșează răspunsul imun la pacienții cu boli inflamatorii intestinale - răspunsul imun față de ADN-ul mitocondrial este o posibilă cauză a declanșării bolilor inflamatorii intestinale, sugerează un studiu făcut recent.
  4. Screeningul pentru cancerul la colon ar trebui făcut mai rar la unii pacienți cu boli inflamatorii - studiile arată că pacienții care suferă de o boală inflamatorie intestinală și nu intră și în altă categorie de risc pentru cancerul la colon (de pildă, nu au o rudă cu cancer colorectal) nu ar trebui să facă screening anual pentru acest tip de cancer, dacă rezultatele colonoscopiei au fost negative în acest sens. Oricum, se recomandă screeningul la câțiva ani, iar analizele amănunțite numai dacă apar simptome specifice cancerului de colon.
  5. Consumul de băuturi îndulcite nu crește riscul de boli inflamatorii intestinale - cu toate că studiile făcute în urmă cu câțiva ani sugerau o posibilă legătură între consumul de băuturi îndulcite și declanșarea unei afecțiuni intestinale inflamatorii, descoperirile mai recente arată că nu există nicio dovadă în acest sens.
  6. Prognosticul pacientului este important pentru optimizarea tratamentului folosit în bolile inflamatorii intestinale - potrivit unui nou studiu, este foarte important să se recunoască potențialul de evoluție al bolii înainte de stabilirea tratamentului pentru aceasta. Este mai important să se privească boala în ansamblu decât simptomele într-un anumit moment.
  7. În timp ce oamenii de știință se străduiesc să depisteze noi metode și terapii pentru învingerea acestor afecțiuni inflamatorii, pacientul trebuie să înfrunte boala cu propriile arme. Acesta trebuie să respecte tratamentul prescris de medic, dar totodată să adopte un stil de viață sănătos, pentru a reduce activitatea bolii.
  8. Și boala Crohn, dar și colita ulcerativă, se manifestă episodic, având perioade de remisiune ale bolii, în care pacientul se simte bine și are o calitate a vieții sporită, care alternează cu puseele de activitate ale acesteia. Cu cât se respectă mai mult tratamentul și indicațiile legate de stilul de viață, cu atât șansele ca remisiunea să țină o perioadă mai lungă sunt mai mari.
  9. În vederea menținerii remisiunii pentru o perioadă cât mai îndelungată, pacientul ar trebui să adopte o dietă potrivită, care să nu includă alimentele cu potențial inflamator precum: prăjelile, produsele lactate, grăsimile trans, zahărul.
  10. Cu cât pacientul care suferă de o afecțiune inflamatorie intestinală are un stil de viață mai sănătos, cu atât mai bine se va simți. În general, stilul de viață contează atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele care se luptă cu diverse afecțiuni.
  11. Fumatul, consumul de alcool, precum și stilul de viață sedentar contribuie la agravarea simptomelor cauzate de colita ulcerativă ori de boala Crohn. De aceea, se recomandă sportul moderat, hidratarea, alimentația sănătoasă și menținerea greutății pacienților cu asemenea afecțiuni în limite normale.

Noutăți în tratamentul medicamentos pentru boala inflamatorie intestinală

Medicament nou boala Crohn

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat în 2023 un medicament cu substanța activă upadacitinib pentru adulții cu boală Crohn activă moderată până la severă, care au avut un răspuns inadecvat sau intoleranță la unul sau mai mulți blocanți ai factorului de necroză tumorală. Acesta este primul produs oral aprobat disponibil pentru a trata boala Crohn activă moderată până la severă.

Potrivit FDA, bolnavii trebuie să înceapă tratamentul cu 45 mg o dată pe zi timp de 12 săptămâni, după care, doza de întreținere recomandată este de 15 mg o dată pe zi. O doză de întreținere de 30 mg o dată pe zi poate fi luată în considerare pentru pacienții cu boală Crohn refractară, severă sau extinsă. Eficacitatea și siguranța medicamentului au fost evaluate în două studii de inducție randomizate pe 857 de pacienți cu boală Crohn activă moderată până la severă, CD-1 (NCT03345836) și CD-2 (NCT03345849).

Medicament nou colita ulcerativă

Tot în 2023, FDA a aprobat mirikizumab perfuzie (300 mg/15 ml)/injecție (100 mg/ml), primul și singurul antagonist al interleukinei-23p19 (IL-23p19) pentru tratamentul colitei ulcerative moderate până la severe la adulți. Aprobarea medicmentului s-a bazat pe rezultatele programului LUCENT, care a inclus două studii clinice de fază 3 randomizate, dublu-orb, controlate cu placebo, constând dintr-un studiu de inducție de 12 săptămâni și un studiu de întreținere de 40 de săptămâni. Toți pacienții din programul LUCENT avuseseră tratamente anterioare, inclusiv tratamente biologice, care nu funcționaseră, încetaseră să funcționeze sau pe care nu le putuseră tolera.

Se pot preveni colita ulcerativă și boala Crohn?

Nu există modalități cunoscute de prevenire absolută a colitei ulcerative sau bolii Crohn. Ambele afecțiuni, colita ulcerativă și boala Crohn, sunt încadrate în categoria bolilor inflamatorii intestinale, iar cauzele exacte ale acestor condiții nu sunt pe deplin înțelese. Unele recomandări și strategii care pot ajuta, însă, la gestionarea riscului și la menținerea sănătății intestinale.

Adoptarea unui stil de viață sănătos

O alimentație hrănitoare, bogată în fibre și nutrienți, împreună cu evitarea consumului excesiv de alimente procesate și bogate în grăsimi trans, poate contribui la menținerea sănătății intestinale. Alimente bogate în fibre includ legumele, leguminoasele, fructele, nucile, semințele și cerealele integrale. Alimentele bogate în prebiotice (ceapă, usturoi, banane, sparanghel și leguminoase), care servesc ca hrană pentru bacteriile benefice din intestin, sunt, de asemenea, de folos pentru o mai bună sănătate intestinală. Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare și poate ajuta la reducerea disconfortului gastric și a inflamației, iar seminte de chia și de in sunt bogate în fibre solubile și acizi grași Omega 3 și ajută la menținerea unui sistem digestiv mai sănătos.

Evitarea fumatului

Fumatul a fost asociat cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor inflamatorii intestinale, inclusiv colita ulcerativă și boala Crohn. Renunțarea la fumat poate aduce beneficii semnificative în prevenirea acestor afecțiuni.

Controlul stresului

Gestionarea stresului poate fi benefică, deoarece stresul excesiv poate avea un impact asupra sistemului imunitar și al sănătății intestinale.

Monitorizarea sănătății intestinale

Persoanele cu istoric familial de boli inflamatorii intestinale pot beneficia de monitorizarea atentă a sănătății intestinale și de consultarea medicului în cazul apariției simptomelor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - What is inflammatory bowel disease (IBD)?
https://www.cdc.gov/ibd/what-is-IBD.htm
Lilly Investors - FDA Approves Lilly's Omvoh™ (mirikizumab-mrkz), A First-in-Class Treatment for Adults with Moderately to Severely Active Ulcerative Colitis
https://investor.lilly.com/news-releases/news-release-details/fda-approves-lillys-omvohtm-mirikizumab-mrkz-first-class
FDA - FDA approves first oral treatment for moderately to severely active Crohn’s disease
https://www.fda.gov/drugs/news-events-human-drugs/fda-approves-first-oral-treatment-moderately-severely-active-crohns-disease
BMC - Development of the global inflammatory bowel disease visualization of epidemiology studies in the 21st century (GIVES-21)
https://bmcmedresmethodol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12874-023-01944-2
Studiul „Development of the global inflammatory bowel disease visualization of epidemiology studies in the 21st century (GIVES-21)”, apărut în BMC Med Res Methodol 23, 129 (2023). https://doi.org/10.1186/s12874-023-01944-2, autori: Mak, J.W.Y., Sun, Y., Limsrivilai, J. et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0