Balonarea în colita ulcerativă - cum găsești tratamentul potrivit

Colita ulcerativă este o afecțiune inflamatorie intestinală, care se manifestă prin lezarea intestinului gros. Leziunile produse la nivelul intestinului se numesc ulcerații, iar acestea se formează în zonele în care mucoasa intestinală este slăbită sau afectată de infecție și pot produce sângerări și supurație. Câteva dintre simptomele reprezentative ale colitei ulcerative sunt durerile abdominale intense, scaunul diareic și/sau cu sânge, starea de oboseală, balonarea și pierderea apetitului.

Cauza senzației de balonare

În bolile intestinale cu profil inflamatoriu, precum colita ulcerativă, sindromul de colon iritabil sau boala Crohn, prezența gazelor în stomac și intestin pot produce senzația de balonare. Acumularea de gaze este un fenomen normal, însă în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni intestinale, acestea pot intensifica simptomele neplăcute ale bolii.

Pe lângă cauzele normale, precum înghițirea de aer în timpul mesei, consumul de alimente care produc flatulență, consumul de băuturi carbogazoase sau cu lactoză, acumulările de gaze adesea apar și din cauza procesului parțial de digerare al unor alimente greu digerabile. Alimentele care cuprind carbohidrați complecși, precum lintea, fasolea sau varza, sunt mai greu de digerat, prin urmare, ele ajung în colon, unde sunt descompuse de bacteriile responsabile pentru gaze. Alte alimente care trec printr-un proces similar de descompunere bacteriană sunt cele care conțin sorbitol. 

[{ads-colita-first}]

Persoanele care suferă de colită ulcerativă sau de boala Crohn manifestă, adesea, o absorbție scăzută a nutrienților în intestin, ceea ce rezultă în mai multă mâncare nedigerată care ajunge să fie descompusă de bacterii, de aici rezultând senzația de balonare și formarea de gaze. 

Cum tratăm balonarea în caz de colită ulcerativă?

Printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată, se poate scăpa de senzația de balonare și chiar ameliora simptomele neplăcute ale colitei ulcerative. Consumul de alimente bogate în probiotice este foarte indicat, în acest sens. Probioticele sunt bacterii care aparțin, în mod natural, florei intestinale umane și care au rolul de a susține absorbția nutrienților în organism, precum și cel de a ușura procesul de digestie. În acest fel, se reduce riscul alimentelor nedigerate, care ajung să fie descompuse de bacterii în colon. De asemenea, probioticele luptă împotriva bacteriilor dăunătoare din organism și restabilesc echilibrul digestiv. Orientați-vă spre alimente care nu conțin lactoză, dar sunt bogate în probiotice, precum măslinele verzi, oțetul de mere sau murăturile. 

Lichidele hidratante (mai puțin cele carbogazoase) sunt esențiale pentru o digestie ușoară și pentru reducerea senzației de balonare. Apa, ceaiurile din plante și supele clare sunt ideale pentru o bună hidratare. În plus, consumul de lichide elimină falsa senzație de foame, care, de multe ori, îndeamnă la gustări care pot balona.

Tot pentru o digestie ușoară este indicată respectarea unui orar fix de mese. Când ne hrănim corpul la același interval orar, nutrienții din mâncare sunt absorbiți în întregime, iar tractul intestinal funcționează corespunzător. Acest obicei poate avea efecte benefice și în ceea ce privește acumularea de gaze. Consistența meselor trebuie să scadă, de la micul dejun spre cină, pentru a avea un somn odihnitor și pentru a scădea riscul acumulărilor de gaze peste noapte, care pot cauza balonare a doua zi și chiar dureri abdominale puternice.

Activitatea fizică regulată, mai ales după o masă mai bogată, este foarte indicată. La polul opus se află siesta, prin somn sau odihnă imediat după masă. Acest lucru afectează atât procesul de digestie, cât și cel al arderilor metabolice și poate spori acumulările de gaze.

Nu în ultimul rând, somnul la aceeași oră, preferabil înainte de ora 12 noaptea, este un panaceu, chiar și pentru disconfortul intestinal și acumulările de gaze. Prin somn, metabolismul se echilibrează, iar un metabolism echilibrat implică și o digestie ușoară. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ulcerative-colitis/symptoms-causes/syc-20353326
https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ulcerative-colitis
https://www.healthline.com/health/ulcerative-colitis

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0