

Cum poți să faci față anxietății dacă suferi de colită ulcerativă
Cum poți să faci față anxietății dacă suferi de colită ulcerativă
Cum poți să faci față anxietății dacă suferi de colită ulcerativă
Atunci când ești diagnosticat cu colită ulcerativă este important să ai grijă de sănătatea ta fizică. Dacă îți iei medicamentele prescrise și eviți alimentele care îți agravează simptomele, atunci durerile abdominale și stările de diaree se pot ameliora și chiar să intre în remisie.
Dar gestionarea sănătății fizice este doar un aspect al vieții atunci când ai colită ulcerativă. La fel de important este să ai grijă și de sănătatea ta mentală. Când ești diagnosticat cu această afecțiune, ai provocări zilnice care pot avea un impact negativ asupra stării tale de spirit și este posibil să te confrunți cu perioade de anxietate și depresie prelungite.
Care este legătura dintre colita ulceroasă și sănătatea mintală?
Colita ulcerativă este o boală imprevizibilă. Într-o zi poți să te simți plin de energie, iar câteva zile mai târziu să ai parte de dureri abdominale și diaree. Toate suișurile și coborâșurile acestei afecțiuni îți pot crea dificultăți în finalizarea activităților cotidiene și în planificarea altora noi și de cele mai multe ori poate să fie o provocare să îți menții o viață socială activă și chiar să își duci la bun sfârșit sarcinile de zi cu zi de la locul tău de muncă.
Colita ulcerativă este o afecțiune cronică, pe termen lung, care nu are încă o cură, iar natura imprevizibilă a acestei boli îți poate afecta semnificativ calitatea vieții. Studii recente arată că ratele de depresie sunt mai mari în rândul persoanelor care au colită ulcerativă în comparație cu alte boli, așa că e important să recunoști semnele de depresie și de anxietate. Dacă sunt lăsate netratate, aceste tulburări de dispoziție se pot agrava, iar ție îți va fi mai greu să faci față afecțiunii tale cronice.
În plus, există cercetări care sugerează că există o legătură între inflamație și depresie. Colita ulcerativă este o boală inflamatorie a intestinului și s-a demonstrat că tratarea inflamației cronice poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor tulburărilor mintale.
Semne că trebuie să soliciți ajutor
Fiecare dintre noi are parte de perioade de tristețe, dar dacă te confrunți pe o perioadă mai lungă de timp cu sentimente de lipsă de speranță, de lipsă de valoare, de vinovăție, cu oboseală extremă, cu dificultate de concentrare, cu pierderea poftei de mâncare și a interesului pentru activitățile preferate, dacă ai stări de iritabilitate și alegi să te izolezi de grupul tău de prieteni, atunci ar fi indicat să te adresezi unui medic specialist. În plus, stările de depresie și anxietate îți pot provoca, de asemenea, simptome fizice, precum dureri de cap și dureri de spate.
Unde poți să găsești ajutor
Tratamentul pe care îl primești poate include ajustarea medicației pentru a controla mai bine inflamația cronică, dar și un medicament antidepresiv sau anti-anxietate care să îți îmbunătățească starea de spirit. De asemenea, îți pot fi de ajutor sesiunile cu un specialist care să îți poată furniza metode de abordare și abilități de gestionare a stresului pentru ca tu să înveți cum să îți schimbi modelele de gândire și să elimini gândurile negative care îți agravează starea de depresie.
În plus, e important să duci un stil de viață sănătos, iar asta include să faci exerciții fizice regulat, să eviți alcoolul și drogurile, să îți accepți limitele, să te implici în activități care îți fac plăcere și să găsești un grup de sprijin local. Prioritar este și suportul pe care ți-l oferă familia și prietenii apropiați. Este extrem de important ca tu să te deschizi în fața lor, să le spui prin ce treci, iar faptul că ei te ascultă, te sprijină, nu te judecă, sunt empatici va face să îți crească încrederea în tine și să poți face față mai bine problemelor tale de sănătate. Chiar și cel mai mic gest de suport mental, emoțional și social pe care îl primești din partea celorlalți va face diferența pentru sănătatea ta mintală, așa că nu refuza ajutorul, ori de câte ori îl primești.
Deși nu există remediu pentru colita ulcerativă, este posibil să tratezi depresia și anxietatea care pot să o însoțească. Vorbește cu medicul tău sau cu un profesionist în sănătate mentalămintală și discutați despre cum te simți. Depresia și anxietatea nu vor dispărea peste noapte, dar tratamentul și asistența potrivite îți pot îmbunătăți garantat simptomele și calitatea vieții.
Sursă foto: Shutterstock i