Cum poți să faci față anxietății dacă suferi de colită ulcerativă
Cum poți să faci față anxietății dacă suferi de colită ulcerativă
Cum poți să faci față anxietății dacă suferi de colită ulcerativă
Atunci când ești diagnosticat cu colită ulcerativă este important să ai grijă de sănătatea ta fizică. Dacă îți iei medicamentele prescrise, mergi regulat la medic și eviți alimentele care îți agravează simptomele, atunci durerile abdominale și stările de diaree se pot ameliora și chiar să intre în remisie.
Dar gestionarea sănătății fizice este doar un aspect al vieții atunci când ai colită ulcerativă. La fel de important este să ai grijă și de sănătatea ta mentală. Când ești diagnosticat cu această afecțiune, ai provocări zilnice care pot avea un impact negativ asupra stării tale de spirit și este posibil să te confrunți cu perioade de anxietate și depresie prelungite.
Cum se manifestă anxietatea?
Pacienții care suferă de anxietate se confruntă cu sentimente de panică, îngrijorare și nervozitate. Când anxietatea devine persistentă și excesivă, poate interfera cu sănătatea mintală și fizică.
Anxietatea se manifestă prin simptome precum:
- Senzație de nervozitate
- Îngrijorare intensă
- Neliniștea care te împiedică să stai nemișcat
- Iritabilitate
- Frică intensă de parcă urmează să se petrească ceva îngrozitor deși nimic concret nu anunță asta
Care este legătura dintre colita ulceroasă și sănătatea mintală?
Colita ulcerativă este o boală imprevizibilă. Într-o zi poți să te simți plin de energie, iar câteva zile mai târziu să ai parte de dureri abdominale și diaree, mai ales dacă acestea au loc într-o situație socială sau într-un loc public. Acest lucru poate provoca în mod direct anxietate sau te poate face să te izolezi, ceea ce poate provoca, la rândul său, sentimente de singurătate și disperare și poate contribui la apariția depresiei.
Câteva cercetări mai vechi au arătat că atât depresia, cât și anxietatea sunt mai frecvente la persoanele care dezvoltă ulterior colită ulceroasă decât la populația generală. Această legătură pare să fie cea mai puternică atunci când afecțiunile de sănătate mintală sunt diagnosticate cu puțin timp înainte de colita ulceroasă.
Aceste descoperiri sugerează că atât tulburările de sănătate mintală, cât și colita ulceroasă pot avea factori de risc comuni și că depresia și anxietatea pot chiar să ducă la dezvoltarea colitei ulceroase.
Riscul de anxietate crește, de asemenea, după un diagnostic de colită ulceroasă, totuși, ceea ce indică faptul că, în rândul foarte multor pacienți, boala poate contribui la anxietate.
Toate suișurile și coborâșurile acestei afecțiuni îți pot crea dificultăți în finalizarea activităților cotidiene și în planificarea altora noi și de cele mai multe ori poate să fie o provocare să îți menții o viață socială activă și chiar să își duci la bun sfârșit sarcinile de zi cu zi de la locul tău de muncă.
Colita ulcerativă este o afecțiune cronică, pe termen lung, care nu are încă o cură, iar natura imprevizibilă a acestei boli îți poate afecta semnificativ calitatea vieții. Mai mult decât atât, potrivit unui studiu recent, pacienții care se confruntă cu această boală au un risc foarte mare de a se confrunta cu depresia sau cu anxietatea1. Iar specialiștii atrag atenția că activitatea bolii colitei ulcerative a fost corelată cu severitatea depresiei și anxietății.
Un studiu din 2020 arată că tinerii care au între 14 și 25 de ani și care au fost diagnosticați cu boala inflamatorie intestinală, precum este colita ulcerativă, se confruntă cu o sănătate mintală precară2. În plus, sentimentele de jenă față de simptomele cu care se confruntă cresc riscul de depresie, anxietate și singurătate.
Studii recente arată că ratele de depresie sunt mai mari în rândul persoanelor care au colită ulcerativă în comparație cu alte boli, așa că e important să recunoști semnele de depresie și de anxietate. Dacă sunt lăsate netratate, aceste tulburări de dispoziție se pot agrava, iar ție îți va fi mai greu să faci față afecțiunii cu care te confrunți.
Semne că trebuie să soliciți ajutor
Fiecare dintre noi are parte de perioade de tristețe, dar dacă te confrunți pe o perioadă mai lungă de timp cu sentimente de lipsă de speranță, de lipsă de valoare, de vinovăție, cu oboseală extremă, cu dificultate de concentrare, cu pierderea poftei de mâncare și a interesului pentru activitățile preferate, dacă ai stări de iritabilitate și alegi să te izolezi de grupul tău de prieteni, atunci ar fi indicat să te adresezi unui medic specialist. În plus, stările de depresie și anxietate îți pot provoca, de asemenea, simptome fizice, precum dureri de cap și dureri de spate.
Unde poți să găsești ajutor
Tratamentul pe care îl primești poate include ajustarea medicației pentru a controla mai bine inflamația cronică, dar și un medicament antidepresiv sau anti-anxietate care să îți îmbunătățească starea de spirit.
Atât tulburările de anxietate, cât și depresia pot fi tratate eficient atât prin farmacoterapie, cât și prin psihoterapie. Terapiile psihologice ar trebui luate în considerare la pacienții cu boala inflamatorie intestinală și simptome funcționale. Majoritatea cazurilor de tulburări mintale pot fi tratate cu succes prin intervenții comportamentale, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, hipnoză și tehnicile de mindfulness.
Terapia cognitiv-comportamentală îi ajută pe oameni să dezvolte abilități de a face față provocărilor emoționale, cum ar fi cele asociate cu colita ulcerativă. Terapia de acceptare și angajament este un tip de terapie care ajută persoanele care au o boală cronică să gestioneze anxietatea legată de simptomele cu care se confruntă. Potrivit unui studiu recent, tipul acesta de terapie poate să reducă stresul și depresia, dar nu și anxietatea, la persoanele care au fost diagnosticați cu o boală intestinală inflamatorie3.
Alături de psihoterapie, antidepresivele sunt recunoscute ca tratamente pentru tulburările intestinului, având beneficii atât pentru sănătatea psihologică, cât și de cea gastrointestinală. Antidepresivele s-au dovedit a fi eficiente pentru tratamentul depresiei, anxietății și sindroamelor de durere cronică, dar sprijinul general pentru eficacitatea lor este în cel mai bun caz modest. Deși nu există studii randomizate mari pentru pacienții cu boli inflamatorii intestinale, există dovezi că inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), inhibitorii recaptării serotoninei și norepinefrinei (IRSN) și antidepresivele triciclice (TCA) pot reduce psihoterapia anxietății și depresiei atunci când sunt utilizate în combinație4.
Antidepresivele pot avea un efect benefic asupra activității colitei ulcerative, recidivei bolii, calității vieții și complianței tratamentului. Metoda cuprinzătoare de management al pacienților cu colită ulcerativă, compusă din gastroenterologi și psihiatri, ar trebui inclusă ca standard de îngrijire, atraga atenția specialiștii.
Cum faci față anxietății
Pentru început, este important să identifici factorii declanșatori care îți cauzează stres și anxietate și să încerci mai multe tehnici de relaxare. Prin identificarea factorilor legați de dezvoltarea tulburărilor mintale la pacienții cu boala inflamatorie intestinală este posibilă inversarea tulburărilor de anxietate și depresia, nu numai pentru a îmbunătăți calitatea vieții, ci și pentru a îmbunătăți evoluția bolii, susțin oamenii de știință.
Poți încerca meditația, yoga sau alte tipuri de exerciții - acestea te pot ajuta să previi declanșarea anxietății. Ar mai fi de folos și să îți faci un jurnal în care să îți notezi gândurile. Astfel, poți să identifici mai repede ce anume îți cauzează anxietate.
Uite cum ai putea să elimini factorii de stres care ar putea declanșa anxietatea:
- Setează-ți obiective realiste în fiecare zi;
- Priorititează-ți responsabilitățile: de exemplu, pregătește gustarea copiilor sau prânzul tău cu o zi înainte, dacă asta îți provoacă stres
- Folosești un calendar sau un planificator zilnic pentru a ține evidența activităților și responsabilităților pe care le ai
Tehnicile de relaxare te pot ajuta în reducerea anxietății. Poți încerca exercițiile de respirație, relaxarea musculară și meditația. O tehnică este de a combina respirația lentă și profundă cu încordarea și relaxarea mușchilor. Tot ce trebuie să faci este să îți strângi pumnii în timp ce inspiri, apoi să-i eliberezi lent pe măsură ce expiri.
Pe lângă toate acestea, e important să duci un stil de viață sănătos, iar asta include să faci exerciții fizice regulat, să eviți alcoolul și drogurile, să îți accepți limitele, să te implici în activități care îți fac plăcere și să găsești un grup de sprijin local. Prioritar este și suportul pe care ți-l oferă familia și prietenii apropiați. Este extrem de important ca tu să te deschizi în fața lor, să le spui prin ce treci, iar faptul că ei te ascultă, te sprijină, nu te judecă, sunt empatici va face să îți crească încrederea în tine și să poți face față mai bine problemelor tale de sănătate. Chiar și cel mai mic gest de suport mental, emoțional și social pe care îl primești din partea celorlalți va face diferența pentru sănătatea ta mintală, așa că nu refuza ajutorul, ori de câte ori îl primești.
Deși nu există remediu pentru colita ulcerativă, este posibil să tratezi depresia și anxietatea care pot să o însoțească. Vorbește cu medicul tău sau cu un profesionist în sănătate mintală și discutați despre cum te simți. Depresia și anxietatea nu vor dispărea peste noapte, dar tratamentul și asistența potrivite îți pot îmbunătăți garantat simptomele și calitatea vieții.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Prevalence of anxiety and depression in inflammatory bowel disease: systematic review and meta-analysis”. SSRN Electron J. 2021, Barberio B, Zamani M, Black CJ, Savarino EV, Ford A.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33721557/
2 Studiul „Depression, anxiety, and loneliness among adolescents and young adults with IBD in the UK: the role of disease severity, age of onset, and embarrassment of the condition”, Quality of Life Research, 2020, Pamela Qualter, Alison Rouncefield-Swales, Lucy Bray, Lucy Blake, Steven Allen, Chris Probert, Kay Crook & Bernie Carter
https://link.springer.com/article/10.1007/s11136-020-02653-9
3 Studiul „Understanding and managing psychological disorders in patients with inflammatory bowel disease: a practical guide”, BMJ Gastroenterology, 2022, Klaartje Bel Kok1,Peter Byrne Ana R Ibarra, Peter Martin, David S Rampton
https://fg.bmj.com/content/14/1/78
4 Studiul „Depression and Anxiety Disorders in Patients With Inflammatory Bowel Disease”, Front. Psychiatry, 08 October 2021, Shurong Hu, Yiping Chen, Yan Chen, Caihua Wang
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2021.714057/full
Te-ar mai putea interesa și...