Factorii de risc in colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o afectiune intestinala de natura inflamatorie, care produce ulcere la nivelul tractului digestiv. Peretii colonului sunt cei mai afectati de aceasta boala.

Colita ulcerativa este, potrivit specialistilor, un soi de reactie autoimuna care are loc atunci cand sistemul imunitar confunda alimentele si bacteriile sanatoase din colon cu agenti externi periculosi pentru sanatate. Drept urmare, sistemul imunitar trimite celulele albe sa atace invadatorii din colon, declansand astfel inflamatia si celelalte simptome ale colitei ulcerative.

[{ads-colita-first}]

Factori de risc in colita ulcerativa

Exista mai multi factori de risc asociati cu aceasta boala, insa oamenii de stiinta nu au reusit sa identifice cauza exacta a acesteia. Colita ulcerativa afecteaza in mod egal barbatii si femerile.

Iata care sunt factorii ce pot contribui la declansarea colitei ulcerative:

Varsta – colita ulcerativa este diagnosticata, de cele mai multe ori, la persoanele cu varsta mai mica de 30 de ani. Aceasta poate sa apara la orice varsta, insa tinerii sunt mai predispusi decat varstinicii. De asemenea, si copiii mai mici de 10 ani au risc redus de colita ulcerativa.

Istoric in familie – peste 20% dintre pacientii care primesc diagnosticul de colita ulcerativa au rude care sufera de aceeasi afectiune. Asadar, persoanele care au rude de gradul I care sufera de colita ulcerativa prezinta risc crescut de a dezvolta, la randul lor, aceeasi afectiune.

Factorii de mediu – persoanele care traiesc in medii urbane, industrializate, si sunt expuse poluarii, au risc mai mare de dezvoltare a colitei ulcerative, in comparatie cu persoanele din medii rurale.

De asemenea, si expunerea la virusi sau bacterii precum Salmonella, poate declansa un raspuns anormal al sistemului imunitar, determinand astfel sistemul imunitar sa atace mucoasa care captuseste tractul digestiv. Astfel, poate sa apara colita ulcerativa.

 

 

Rasa – rasa europeana (caucaziana) prezinta risc crescut de dezvoltare a colitei ulcerative, comparativ cu alte rase. In mod deosebit, evreii sunt predispusi acestei afectiuni.

Persoanele stangace – in mod inexplicabil, persoanele stangace prezinta risc crescut de colita ulcerativa, dar si de dezvoltare a bolii Crohn ori a altor afectiuni autoimune.

Tratamentul indelungat cu antiinflamatoare – tratamentul medicamentos pe baza de antiinflamatoare este asociat cu dezvoltarea colitei ulcerative. Si femeile care iau pilule contraceptive pe perioade lungi, prezinta risc crescut de colita ulcerativa.

Tratamentul pentru acnee severa – oamenii de stiinta banuiesc ca ar exista o legatura intre tratamentul folosit pentru tratarea cazurilor de acnee severa, pe baza de isotretinoina (n.r. Roaccutane) si declansarea colitei ulcerative. Este nevoie de cercetare suplimentara pentru confirmarea acestei asocieri.

In ciuda miturilor existente, dieta nu are prea multe in comun cu aparitia colitei ulcerative. Colita ulcerativa nu poate fi declansata de o dieta nesanatoasa. Este adevarat insa ca o asemenea dieta poate accentua simptomele resimtite de catre pacientii care sufera de aceasta afectiune.

De asemenea, nici stresul emotional nu poate declansa aceasta boala inflamatorie de natura autoimuna, insa acesta contribuie la agravarea simptomelor neplacute.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0