Tratamentul endocrin in cancerul mamar: reguli si recomandari

Cancerul mamar este în continuare, spun cercetătorii, a doua cea mai frecventă cauză de deces asociată cancerelor, însă mortalitatea acestei boli a intrat în declin, deoarece s-au făcut noi descoperiri în ceea ce privește folosirea terapiilor adjuvante. Una dintre acestea este tratamentul endocrin.

Cancerul de sân este cea mai frecventă afecțiune malignă în rândul femeilor din întreaga lume, cu peste 750.000 de persoane diagnosticate cu cancer de sân în stadiu incipient în fiecare an în SUA și Europa și 2,3 milioane în întreaga lume.

Oamenii de știință spun că, în prezent, tratamentul endocrin este de mare valoare terapeutică în cazul pacientelor cu tumori care au receptori de estrogen pozitivi

Newsletter DOC dedicat

Ce sunt hormonii și receptorii hormonali?

Hormonii sunt substanțe care influențează acțiunile celulelor și țesuturilor în diferite locații ale corpului, atingând adesea țintele prin fluxul sangvin. Hormonii estrogen și progesteron sunt produși de ovare la femei și de alte țesuturi, inclusiv grăsimea și pielea, atât la femeile în premenopauză, cât și la cele în postmenopauză. Estrogenul susține dezvoltarea și menținerea caracteristicilor sexuale feminine și dezvoltarea oaselor. Progesteronul joacă un rol important în ciclul menstrual și în sarcină.

Estrogenul și progesteronul susțin, de asemenea, creșterea unor tipuri de cancer de sân, care sunt numite cancere de sân hormono-sensibile (sau hormon-dependente). Celulele canceroase sensibile la hormoni conțin proteine ​​numite receptori hormonali (receptori de estrogen sau ER și receptori de progesteron sau PR) care se activează atunci când hormonii se leagă de ei. 

Pentru a determina dacă celulele maladiei conțin receptori hormonali, este important să se testeze mostre de țesut tumoral care au fost îndepărtate prin intervenție chirurgicală. Dacă celulele tumorale au în compoziție receptori de estrogen, cancerul poartă numele de receptor de estrogen pozitiv (ER pozitiv), sensibil la estrogen sau receptiv la estrogen. În cazul în care celulele tumorale conțin receptori de progesteron, cancerul poartă numele de receptor de progesteron pozitiv (PR sau PgR pozitiv). 

Ce reprezintă terapia hormonală?

hormonală (care mai este cunoscută și ca terapie endocrină) încetinește sau stopează creșterea tumorilor sensibile la hormoni prin blocarea capacității organismului de a produce hormoni sau împiedicând impactul pe care hormonii îl au asupra celulelor canceroase de sân. Tumorile care sunt insensibile la hormoni nu au receptori hormonali și nu răspund la terapia hormonală.

Este important să nu se confunde terapia hormonală pentru cancerul de sân  cu terapia de substituție hormonală recomandată în menopauză (MHT) - tratamentul cu estrogen singur sau în combinație cu progesteron pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei. 

Există o mare diferență între aceste două tipuri de terapie: terapia hormonală pentru cancerul de sân blochează creșterea cancerului de sân HR-pozitiv, în timp ce terapia hormonală pentru menopauză poate stimula creșterea cancerului de sân HR-pozitiv. Din acest motiv, atunci când o femeie este diagnosticată cu cancer de sân HR pozitiv și urmează un tratament cu terapie hormonală pentru menopauză, trebuie să nu mai continue cu acesta. 

Care sunt recomandările pentru tratamentul endocrin

Tratamentul endocrin este, de obicei, considerat o opțiune standard pentru pacientele cu cancer cu receptori de estrogen pozitivi și pentru cele care au o formă avansată a bolii care nu le pune viața în pericol ori este o opțiune standard și pentru pacientele care nu sunt candidatele potrivite pentru regimuri mai agresive de tratament, așa cum este chimioterapia.

Terapia endocrină are, în general, o morbiditate relativ scăzută, ducând la o reducere semnificativă a mortalității prin cancer mamar, iar medicamentele folosite în cadrul tratamentului endocrin sunt numeroase. Medicul oncolog poate recomanda, în funcție de fiecare caz în parte, un medicament ori o combinație de medicamente care inhibă anumiți hormoni, care pot avea rezultate în cazul femeilor pre-menopauzale, cât și în cazul femeilor post-menopauzale.

Cercetătorii de la Oxford2 explică faptul că manipularea endocrină (a anumitor hormoni) a fost recunoscută ca fiind o modalitate bună de tratament pentru cancerul mamar. Estrogenul este un important activator în patogeneza cancerului mamar și în răspunsul endocrin, iar în mare parte, acest hormon este dependent de prezența receptorului de estrogen, o proteină care a fost detectată în aproape 70% din cancerele mamare primare.

În trecut, în urmă cu 30 sau 40 de ani, tratamentele implicau îndepărtarea chirurgicală a glandelor endocrine, cum ar fi ovarele, glandele suprarenale sau hipofiza. Cu toate acestea, cercetătorii spun că au ajuns să înțeleagă și mai bine mecanismele acestei boli, astfel încât au dezvoltat terapii care au înlocuit în mare parte procedurile chirurgicale la unele paciente.

Experții de la Oxford vorbesc despre manipularea hormonilor, care poate fi obținută la nivel celular prin punerea la grea încercare a receptorului de estrogen din tumora de la sân, prin folosirea așa-numiților „antiestrogeni", precum tamoxifenul (care poate avea efecte antiestrogenice asupra celulelor canceroase de la sân).

Tamoxifenul este aprobat de Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) pentru tratamentul hormonal adjuvant al femeilor în premenopauză și postmenopauză cu cancer de sân în stadiu incipient ER pozitiv, iar inhibitorii de aromatază anastrozol, letrozol și exemestan sunt recomandați femeilor aflate în postmenopauză.

Un studiu mai vechi arată că pacientele care urmează cel puțin 5 ani de terapie adjuvantă cu tamoxifen după o intervenție chirurgicală pentru cancer de sân ER pozitiv în stadiu incipient au riscuri reduse de a se confrunta cu o recidivă a cancerului de sân, inclusiv un nou cancer de sân la celălalt sân, și un risc redus de apariție a cancerului de sân și deces la 15 ani de la diagnosticare.

Bărbații cu cancer de sân ER pozitiv în stadiu incipient care primesc terapie adjuvantă sunt de obicei tratați mai întâi cu tamoxifen. Cei tratați cu un inhibitor de aromatază primesc și un agonist GnRH.

Cum este răspunsul la tratamentul endocrin, în funcție de paciente

În cazul pacientelor cu cancer mamar avansat care este ER pozitiv (ER+, adică are receptori estrogenici prezenți), în general, tratamentul endocrin obține o rată de răspuns cuprinsă între 20 și 40%, în funcție de tipul de terapie folosită și de expunerea anterioară la tratamentul endocrin.

Factorii care pot oferi o predicție în ceea ce privește răspunsul la terapia hormonală includ mai multe aspecte: un răspuns anterior la tratamentul endocrin, locul unde există metastazele, co-expresia receptorului de estrogen la pacienta și vârsta acelei paciente.

Experții de la Oxford mai spun că durata medie de răspuns la tratamentul endocrin, în cazul unei boli în stadiu avansat, este de aproximativ 8-14 luni, iar în cazul anumitor paciente, durata de răspuns poate continua câțiva ani.

În cazul pacientelor cu cancer mamar în stadiu incipient cu receptori estrogenici pozitivi (ER+), terapia endocrină adjuvantă administrată pe o perioadă de 5 ani după intervenția chirurgicală primară întârzie reapariția bolii (tumorile locale și distale) și prelungește supraviețuirea acestora.

Recomandările Experților DOC

De asemenea, tratamentul endocrin reduce substanțial incidența de cancer la sânul contralateral în cazul pacientelor cu cancere mamare primare și, în mod similar, va reduce incidența de cancer mamar în cazul femeilor sănătoase cu până la 50%. Prin urmare, cercetătorii spun că tratamentul endocrin poate fi folosit ca metodă de prevenție a cancerului mamar.

O speranță pentru paciente

Oamenii de știință subliniază că tratamentele endocrine, precum cel cu tamoxifen, au revoluționat tratamentul cancerului mamar, rezultatul fiind o scădere semnificativă a mortalității prin cancer. Inhibitorii de aromatază, cum sunt anastrozol și letrozol au îmbunătățit și mai mult rata de supraviețuire în cazul cancerului mamar. Prin folosirea unor astfel de terapii endocrine, ce au ca rezultat scăderea mortalității, pacientele cu cancer mamar au o rata de supraviețuire mai mare decât în trecut.

Societatea Americană de Oncologie Clinică recomandă ca femeile cu cancer de sân cu ganglioni pozitivi să primească terapie prelungită, timp de 10 ani. Multe femei cu cancer de sân cu ganglioni negativi ar trebui să ia în considerare o terapie prelungită pentru un total de 10 ani de tratament endocrin adjuvant pe baza considerațiilor riscului de recidivă utilizând factori de prognostic stabiliți.

Tratamentul endocrin adjuvant este esențial pentru tratarea subtipurilor luminale ale cancerului de sân, care constituie 75% dintre tumorile maligne ale sânului. Cu toate acestea, efectele secundare dăunătoare ale tratamentului îngreunează tratamentul pacientelor1, atrag atenția oamenii de știință.   

Unele medicamente pot să interfereze cu terapia hormonală

Anumite medicamente, inclusiv anumite antidepresive prescrise în mod obișnuit (cele din categoria numită inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau ISRS), inhibă o enzimă care poartă denumirea de CYP2D6. Această enzimă joacă un rol critic în utilizarea tamoxifenului de către organism, deoarece CYP2D6 metabolizează sau descompune tamoxifenul în molecule sau metaboliți, care sunt mult mai activi decât medicamentul în sine. 

Specialiștii sugerează pacienților care iau antidepresive împreună cu tamoxifen să discute despre opțiunile de tratament cu medicii lor, cum ar fi trecerea de la un ISRS care este un inhibitor puternic al CYP2D6, cum ar fi clorhidratul de paroxetină, la unul care este un inhibitor mai slab, cum ar fi sertralina sau citalopram sau la un antidepresiv care nu inhibă CYP2D6, cum ar fi venlafaxina.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Importance of endocrine treatment adherence and persistence in breast cancer survivorship: a systematic review”, BMC Cancer volume 23, Article number: 625 (2023), Finn Magnus Eliassen, Vibeke Blåfjelldal et al.
https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12885-023-11122-8
National Cancer Institute - Hormone Therapy for Breast Cancer
https://www.cancer.gov/types/breast/breast-hormone-therapy-fact-sheet#r4


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0