

Tratamentul endocrin in cancerul mamar: reguli si recomandari
Tratamentul endocrin in cancerul mamar: reguli si recomandari
Tratamentul endocrin in cancerul mamar: reguli si recomandari
Cancerul mamar este in continuare, spun cercetatorii, a doua cea mai frecventa cauza de deces asociata cancerelor, insa mortalitatea acestei boli a intrat in declin, deoarece s-au facut noi descoperiri in ceea ce priveste folosirea terapiilor adjuvante. Una dintre acestea este tratamentul endocrin.
Oamenii de stiinta spun ca, in prezent, tratamentul endocrin1 este de mare valoare terapeutica in cazul pacientelor cu tumori care au receptori estrogenici pozitivi.
Care sunt recomandarile pentru tratamentul endocrin
Terapia endocrina are, in general, o morbiditate relativ scazuta, ducand la o reducere semnificativa a mortalitatii prin cancer mamar, iar medicamentele folosite in cadrul tratamentului endocrin sunt numeroase. Medicul oncolog poate recomanda, in functie de fiecare caz in parte, un medicament ori o combinatie de medicamente care inhiba anumiti hormoni, care pot avea rezultate in cazul femeilor pre-menopauzale, cat si in cazul femeilor post-menopauzale.
Cercetatorii de la Oxford2 explica faptul ca manipularea endocrina (a anumitor hormoni) a fost recunoscuta ca fiind o modalitate buna de tratament pentru cancerul mamar de mai bine de 100 de ani. Estrogenul este un important activator in patogeneza cancerului mamar si in raspunsul endocrin, iar in mare parte, acest hormon este dependent de prezenta receptorului de estrogen, o proteina care a fost detectata in aproape 70% din cancerele mamare primare.
In trecut, in urma cu 30 sau 40 de ani, tratamentele implicau indepartarea chirurgicala a glandelor endocrine, cum ar fi ovarele, glandele suprarenale sau hipofiza. Cu toate acestea, cercetatorii spun ca au ajuns sa inteleaga si mai bine mecanismele acestei boli, astfel incat au dezvoltat terapii care au inlocuit in mare parte procedurile chirurgicale la unele paciente.
Expertii de la Oxford vorbesc despre manipularea hormonilor, care poate fi obtinuta la nivel celular prin punerea la grea incercare a receptorului de estrogen din tumora de la san, prin folosirea asa-numitilor "antiestrogeni", precum tamoxifenul (care poate avea efecte antiestrogenice asupra celulelor canceroase de la san).
Cum este raspunsul la tratamentul endocrin, in functie de paciente
In cazul pacientelor cu cancer mamar avansat care este ER pozitiv (ER+, adica are receptori estrogenici prezenti), in general, tratamentul endocrin obtine o rata de raspuns cuprinsa intre 20 si 40%, in functie de tipul de terapie folosita si de expunerea anterioara la tratamentul endocrin.
Expertii de la Oxford mai spun ca durata medie de raspuns la tratamentul endocrin, in cazul unei boli in stadiu avansat, este de aproximativ 8-14 luni, iar in cazul anumitor paciente, durata de raspuns poate continua cativa ani.
In cazul pacientelor cu cancer mamar in stadiu incipient cu receptori estrogenici pozitivi (ER+), terapia endocrina adjuvanta administrata pe o perioada de 5 ani dupa interventia chirurgicala primara intarzie reaparitia bolii (tumorile locale si distale) si prelungeste supravietuirea pacientei.
De asemenea, tratamentul endocrin reduce substantial incidenta de cancer la sanul contralateral in cazul pacientelor cu cancere mamare primare si, in mod similar, va reduce incidenta de cancer mamar in cazul femeilor sanatoase cu pana la 50%. Prin urmare, cercetatorii spun ca tratamentul endocrin poate fi folosit ca metoda de preventie a cancerului mamar.
O speranta pentru paciente
Oamenii de stiinta3 subliniaza ca tratamentele endocrine, precum cel cu tamoxifen, au revolutionat tratamentul cancerului mamar, rezultatul fiind o scadere semnificativa a mortalitatii prin cancer. Inhibitorii de aromataza, cum sunt anastrozol si letrozol au imbunatatit si mai mult rata de supravietuire in cazul cancerului mamar. Prin folosirea unor astfel de terapii endocrine, ce au ca rezultat scaderea mortalitatii, pacientele cu cancer mamar au o rata de supravietuire mai mare decat in trecut.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- 1"Endocrine therapy of breast cancer.", publicat in 2011 in Current Medicinal Chemistry, autori: Lumachi F, Luisetto G, Basso SM, Basso U, Brunello A, Camozzi V.
- 2Cartea "Oxford Textbook of Endocrinology and Diabetes (2 ed.)", editata de John A.H. Wass, Paul M. Stewart, Stephanie A. Amiel, Melanie J. Davies; autori: Amna Sheri si Stephen Johnston; iulie 2011, oxfordmedicine.com.
- 3"Endocrine Therapy for Early Breast Cancer: Updated Review", 2017, in The Ochsner journal, autori: Alexander Tremont, DO, Jonathan Lu, MBBS, John T. Cole.