Sunt sanii densi mai predispusi aparitiei cancerului mamar?

Nu de puține ori, examinarea mamografică efectuată de screening sau întâmplător evidențiază prezența unor sâni cu densitate crescută. Este adevărat că o femeie cu sâni denși are un risc mai mare de cancer mamar?

Sânii sunt alcătuiți din țesut gras, țesut glandular și țesut conjunctiv de susținere. Densitatea sânului este invers proporțională cu cantitatea de țesut adipos de la nivelul sânului, ceea ce înseamnă că, cu cât sânii sunt mai bogați în țesut gras, cu atât mai puțin denși sunt.

Dacă peste 50% dintre femeile cu greutate normală prezintă sâni denși, doar 20% dintre femeile obeze prezintă această caracteristică. Potrivit statisticilor, mai mult de 40‑50% dintre femeile cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani prezintă o densitate crescută a sânilor.

Recomandările Experților DOC

Ce femei au sâni denși și de ce?

Densitatea mamară nu este o noțiune clinică, ci reprezintă o entitate radiologică, frecvent descrisă în protocoalele mamografice. Densitatea mamară variază considerabil cu vârsta și statusul ponderal, sânii denși fiind apanajul persoanelor tinere și slabe. Mai mult de 50‑60% dintre femeile cu vârste cuprinse între 40 și 45 ani au sâni denși, comparativ cu doar 20% dintre femeile cu vârste cuprinse între 70 și 75 de ani.

Nu de puține ori, densitatea mamară poate fi atribuită diverselor medicamente hormonale, așa cum este cazul femeilor în postmenopauză care, din diverse motive, primesc tratament substitutiv hormonal și care poate crește densitatea sânilor.

Odată cu înaintarea în vârstă, sânii devin mai puțin denși și mai bogați în grăsime. Medicația substitutivă hormonală poate crește densitatea mamară. În schimb, femeile care prezintă un risc crescut de a dezvolta un cancer mamar și care primesc terapie antiestrogenică de tipul tamoxifen, au o tendință semnificativă de scădere a densității țesutului glandular.

Nu mai puțin important, densitatea mamară crescută este atribuită și factorului genetic. De foarte multe ori, la o femeie cu sâni denși se identifică mama sau bunica cu același gen de stare.

Legătura dintre densitatea mamară crescută și riscul cancer mamar nu este încă pe deplin clarificată, dar este dovedit faptul că o densitate mamară crescută poate crește riscul apariției cancerului mamar. De asemenea, este încă neclar dacă tentativele de a reduce densitatea sânilor se regăsesc și în scăderea riscului de cancer mamar.

Există o simptomatologie specifică sânilor denși?

Fără îndoială, nu. Există, adesea, părerea că sânii denși ar trebui să fie fermi și mari. Ori sâni fermi nu înseamnă, în mod automat, că ei sunt și denși. Densitatea sânilor se modifică în timp, prin acumulare progresivă de țesut gras, secundară modificărilor hormonale.

Diagnosticul de densitate crescută al sânilor este eminamente radiologic. Examinarea de rutină, după vârsta de 40 de ani, rămâne mamografia. Potrivit mamografiei, din punctul de vedere al densității sânilor, pacientele se împart în cele cu sâni cu predominanța țesutului gras, cele cu sâni denși insular și cele cu sâni cu densitate extremă.

Pe examinarea mamografică, țesutul adipos apare întunecat (radiotransparent), în vreme ce țesutul glandular ca și cel conjunctiv apar deschise la culoare, în tonuri de gri sau alb (radioopac). În linii mari, cu cât sânii sunt mai „deschiși” la culoare, din considerente radiologice desigur, cu atât sunt mai denși. Marea majoritatea a femeilor (8 din 10) se situează în categoriile de densitate insulară sau eterogenă. Foarte rar se întâlnesc femei cu sâni cu densitate extremă sau cu țesut gras exclusiv.

Sânii denși pot masca un cancer mamar

Pentru că neoplaziile mamare apar pe mamografie sub forma unor imagini albe sau gri deschis, acestea pot fi foarte ușor confundate sau nu sunt identificate în cazul unor sâni cu densitate eterogenă sau extremă, din cauza modificărilor mamografice care le pot masca.

În aceste condiții, pentru o corectă și completă evaluare a sânilor, se recurge la examinări suplimentare, așa cum este cazul ecografiei mamare, utilizată de rutină la pacientele tinere, mamografiei cu tomosinteză sau mamografiei digitale, tehnică prin care imaginile multiple ale sânilor sunt capturate din diverse unghiuri și reconstruite într-o manieră tridimensională, sau rezonanței magnetice nucleare (RMN). Examenul RMN identifică leziuni infraclinice care nu pot fi identificate ecografic sau mamografic și se utilizează de rutină la pacientele cu risc crescut de cancer mamar.

Legătura dintre densitatea mamară crescută și cancerul mamar nu este extrem de bine înțeleasă, dar este dovedit faptul că o densitate mamară crescută poate crește riscul apariției cancerului mamar. Potrivit unor studii, acest risc este de 4‑5 ori mai mare. În plus, femeile cu sâni denși diagnosticate cu cancer mamar prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta un cancer mamar contralateral. Este încă neclar dacă tentativele de a reduce densitatea sânilor se regăsesc și în scăderea riscului de cancer.

Femeile cu sâni cu densitate crescută trebuie să identifice împreună cu medicul curant riscul de cancer mamar, prin prisma factorilor de risc și a istoricului familial. Plecând de la acest punct, se inițiază programul de screening apelând la investigațiile imagistice cu o frecvență adecvată fiecărei paciente în parte. 

Există proceduri de a preveni sau trata sânii denși? Nu există. În schimb, pot fi luate măsuri în ceea ce privește stilul de viață, care poate influența riscul apariției cancerului mamar, cum ar fi: menținerea unui nivel constant al greutății corporale, activitate fizică regulată, renunțarea la alcool și fumat.

Cum se poate scădea riscul de cancer mamar?

Reducerea riscului de cancer mamar implică o serie de măsuri preventive care vizează factori de risc ce pot fi modificați, precum și monitorizarea atentă a sănătății prin screening regulat. Deși nu se poate elimina complet riscul de a dezvolta cancer mamar, adoptarea unor obiceiuri sănătoase și luarea unor decizii informate pot contribui semnificativ la scăderea acestuia.

Menținerea unei greutăți sănătoase

Există o legătură între obezitate și un risc crescut de cancer mamar, mai ales după menopauză. Grăsimea corporală suplimentară poate crește nivelurile de estrogen, ceea ce poate stimula dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul sânului. Prin urmare, este important să se mențină o greutate corporală sănătoasă pe parcursul vieții, prin alimentație echilibrată și activitate fizică.

Exerciții fizice regulate

Studiile arată că activitatea fizică regulată poate reduce riscul de cancer mamar. Se recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate intensă pe săptămână. Exercițiile fizice ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, la reducerea nivelului de estrogen și la îmbunătățirea sănătății generale.

Reducerea consumului de alcool

Consumul de alcool este asociat cu un risc crescut de cancer mamar. Femeile care consumă alcool, chiar și în cantități moderate (de exemplu, un pahar pe zi), au un risc mai mare comparativ cu cele care nu consumă deloc. Limita ideală este de a consuma cât mai puțin alcool posibil sau chiar de a renunța complet la consum.

Adoptarea unei alimentații hrănitoare

O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, poate contribui la reducerea riscului de cancer mamar. Alimentele bogate în antioxidanți și fibre (cum ar fi legumele crucifere – broccoli, conopidă, varză), pot oferi protecție împotriva cancerului. De asemenea, consumul moderat de grăsimi sănătoase (cum ar fi acizii grași Omega-3 din pește), reducerea grăsimilor saturate și evitarea grăsimilor trans pot ajuta la prevenirea unor afecțiuni.

Un regim alimentar bogat în fibre și sărac în carne roșie și alimente procesate poate fi benefic. Unele studii sugerează că soia (care conține fitoestrogeni) poate avea un efect protector, în special dacă este consumată la menopauză.

Alăptarea

Alăptarea poate reduce riscul de cancer mamar, în special dacă este prelungită pentru un an sau mai mult. Mecanismul exact nu este pe deplin înțeles, dar se crede că scăderea expunerii la estrogen pe parcursul sarcinii și alăptării poate contribui la această protecție. 

Limitarea terapiei hormonale după menopauză

Terapia de substituție hormonală (TSH) combinată, care include estrogen și progesteron, a fost asociată cu un risc crescut de cancer mamar dacă este utilizată pe termen lung (mai mult de 3-5 ani). Dacă o femeie trebuie să urmeze terapie hormonală pentru a ușura simptomele menopauzei, este recomandat să discute cu medicul despre riscuri și să folosească cea mai mică doză eficientă pentru cea mai scurtă perioadă posibilă.

Monitorizarea sănătății sânilor

Autopalparea regulată a sânilor poate ajuta la identificarea schimbărilor anormale. Deși nu este considerată o metodă primară de depistare a cancerului mamar, femeile ar trebui să își cunoască bine sânii și să fie atente la orice modificare, cum ar fi:

  • Noduli sau mase noi
  • Modificări ale formei sau dimensiunii sânului
  • Schimbări la nivelul pielii (încrețire, roșeață)
  • Modificări ale mameloanelor (inversare, secreții neobișnuite)

Este important să se consulte medicul pentru orice schimbare neobișnuită.

Mamografiile regulate sunt esențiale pentru detectarea precoce a cancerului mamar. Recomandările pentru frecvența mamografiilor variază în funcție de vârstă și factorii de risc:

Femeile cu vârsta între 40-49 de ani: Este recomandat să discute cu medicul despre când să înceapă screeningul, în funcție de riscurile personale.
Femeile cu vârsta de 50-74 de ani: Este indicat să facă mamografie la fiecare doi ani, deși medicul poate recomanda o altă frecvență.
Femeile cu risc crescut (istoric familial de cancer mamar, mutații genetice, cum ar fi BRCA1 sau BRCA2): Pot necesita screeninguri mai frecvente și alte investigații.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Cancer Institute - Dense Breasts: Answers to Commonly Asked Questions
https://www.cancer.gov/types/breast/breast-changes/dense-breasts
NCBI - Breast density and risk of breast cancer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10091988/
Studiul „Breast density and risk of breast cancer”, apărut în Int J Cancer. 2023 Mar 15; 152(6): 1150–1158. Published online 2022 Oct 27. doi: 10.1002/ijc.34316, autori: Elsebeth Lynge et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0