Sunt sanii densi mai predispusi aparitiei cancerului mamar?

Nu de putine ori, examinarea mamografica efectuata de screening sau intamplator a evidentiat prezenta unor sani cu densitate crescuta.

Sanii sunt alcatuiti din tesut gras, tesut glandular si tesut conjunctiv de sustinere. Densitatea sanului este invers proportionala cu cantitatea de tesut adipos de la nivelul sanului, ceea ce inseamna ca, cu cat sanii sunt mai bogati in tesut gras, cu atat mai putin densi sunt.

Daca peste 50% dintre femeile cu greutate normala prezinta sani densi, doar 20% dintre femeile obeze prezinta aceasta caracteristica. Potrivit statisticilor mai mult de 40-50% dintre femeile cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani prezinta o densitate crescuta a sanilor.

Densitatea mamara nu este o notiune clinica. Ea reprezinta o entitate radiologica, frecvent descrisa in protocoalele mamografice. Densitatea mamara variaza considerabil cu varsta si statusul ponderal, sanii densi fiind apanajul persoanelor tinere si slabe. Mai mult de 50-60% dintre femeile cu varste cuprinse intre 40 si 45 ani au sani densi, comparativ cu doar 20% dintre femeile cu varste cuprinse intre 70 si 75 de ani.

Nu de putine ori, densitatea mamara poate fi atribuita diverselor medicamente hormonale, asa cum este cazul femeilor in postmenopauza care, din diverse motive, primesc tratament substitutiv hormonal si care poate creste densitatea sanilor.

O data cu inaintarea in varsta, sanii devin mai putin densi si mai bogati in grasime. Medicatia substitutiva hormonala poate creste densitatea mamara. In schimb, femeile care prezinta un risc crescut de a dezvolta un cancer mamar si care primesc terapie antiestrogenica de tipul Tamoxifen-ului, au o tendinta semnificativa de scadere a densitatii tesutului glandular.

Nu in ultimul rand, densitatea mamara crescuta este atribuita si factorului genetic. De foarte multe ori, la o femeie cu sani densi se identifica mama sau bunica cu acelasi gen de problema.

Legatura dintre densitatea mamara crescuta si cancerul mamar nu este inca cunoscuta, dar este dovedit faptul ca o densitate mamara crescuta poate creste riscul aparitiei cancerului mamar. De asemenea, este inca neclar daca tentativele de a reduce densitatea sanilor se regasesc si in scaderea riscului de cancer.

Exista o simptomatologie specifica sanilor densi?

Fara indoiala nu. Exista, adesea, parerea ca sanii densi trebuie sa fie fermi si mari. Ori sani fermi nu inseamna, in mod automat, ca ei sunt si densi. Densitatea sanilor se modifica in timp, prin acumulare progresiva de tesut gras, secundara modificarilor hormonale.

Diagnosticul de densitate crescuta al sanilor este eminamente radiologic. Examinarea de rutina, dupa varsta de 40 de ani, ramane mamografia. Potrivit mamografiei, din punctul de vedere al densitatii sanilor, pacientele se impart in 4 categorii:

1. cele cu sani cu predominanta tesutului gras,

2. cele cu sani densi insular,

3. cele cu sani cu densitate eterogena,

4. cele cu sani cu densitate extrema.

Pe examinarea mamografica, tesutul adipos apare intunecat (radiotransparent), in vreme ce tesutul glandular ca si cel conjunctiv, apar deschise la culoare, in tonuri de gri sau alb (radioopac). In linii mari, cu cat sanii sunt mai "deschisi la culoare", din considerente radiologice desigur, cu atat sunt mai densi.

Marea majoritatea a femeilor (8 din 10) se situeaza in categoriile de densitate insulara sau eterogena. Foarte rar se intalnesc femei cu sani cu densitate extrema sau cu tesut gras exclusiv.

Pentru ca neoplaziile mamare apar pe mamografie sub forma unor imagini albe sau gri deschis, acestea pot fi foarte usor confundate sau nu sunt identificate in cazul unor sani cu densitate eterogena sau extrema, din cauza modificarilor mamografice care le pot masca.

In aceste conditii, pentru o corecta si completa evaluare a sanilor, se recurge la examinari suplimentare, asa cum este cazul ecografiei mamare, utilizata de rutina la pacientele tinere, mamografiei cu tomosinteza sau mamografiei digitale, tehnica prin care imaginile multiple ale sanilor sunt capturate din diverse unghiuri si reconstruite intr-o maniera tridimensionala, sau rezonantei magnetice nucleare(RMN).

Examenul RMN identifica leziuni infraclinice care nu pot fi identificate ecografic sau mamografic si se utilizeaza de rutina la pacientele cu risc crescut de cancer mamar.

Exista proceduri de a preveni sau trata sanii densi?

Desigur nu. In schimb, pot fi luate masuri in ceea ce priveste stilul de viata, care poate influenta riscul aparitiei cancerului mamar, cum ar fi: mentinerea unui nivel constant al greutatii corporale, activitate fizica regulata, renuntarea la alcool si fumat.

Exista vreo legatura intre densitatea crescuta a tesutului mamar si cancer?

Legatura dintre densitatea mamara crescuta si cancerul mamar nu este inca cunoscuta, dar este dovedit faptul ca o densitate mamara crescuta poate creste riscul aparitiei cancerului mamar. Potrivit unor studii, acest risc este de 4-5 ori mai mare. In plus, femeile cu sani densi diagnosticate cu cancer mamar prezinta un risc semnificativ mai mare de a dezvolta un cancer mamar contralateral. Este inca neclar daca tentativele de a reduce densitatea sanilor se regasesc si in scaderea riscului de cancer.

Ce e de facut?

Femeile cu sani cu densitate crescuta trebuie sa identifice impreuna cu medicul curant riscul de cancer mamar, prin prisma factorilor de risc si a istoricului familial. Plecand de la acest punct, se initiaza programul de screening apeland la investigatiile imagistice cu o frecventa adecvata fiecarei paciente in parte.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0