Reconstructia mamara: intre beneficii si riscuri

Diagnosticul de cancer mamar reprezinta pentru majoritatea femeilor un adevarat cutremur, atat prin prisma implicatiilor, cat si a deciziilor care trebuie luate, in special la pacientele care sufera mastectomie.

reconstructie-mamara

Acestea trebuie sa se familiarizeze atat cu optiunile terapeutice si posibilele efecte secundare ale acestora, cat si cu prognosticul pe termen scurt si lung al cancerului mamar, dar in plus trebuie sa ia in calcul si posibilitatea efectuarii interventiei de reconstructie mamara, element extrem de important in reabilitarea schemei corporale cu impact deosebit asupra calitatii vietii pacientelor.

Mastectomia este in continuare perceputa ca o interventie mutilanta care, pe langa neajunsurile fizice inerente acestui tip de interventie, are si implicatii psihice (perceptia pierderii feminitatii, etc.).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In Statele Unite ale Americii sunt diagnosticate anual, la ora actuala, peste 200.000 de cazuri noi de cancer mamat invaziv. Peste 100.000 de cazuri sufera interventia chirugicala de reconstructie mamara, cu o tendinta progresiva de crestere a acestui numar. In Romania, desi exista un Program National de Reconstructie Mamara functional, destul de putine paciente recurg la interventia chirurgicala reconstructiva.

Tehnicile de reconstructie mamara au cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii ani. Reconstructia autologa cu tesuturi proprii de genul musculaturii dorsale sau grasimii de pe fese sau abdomen, implanturi saline sau cu gel siliconic sunt tot atatea optiuni viabile. In plus, reconstructia 3D a mamelonului reprezinta, pentru multe paciente, pasul final de sustinere in recapatarea apectului familiar legat de propriii sani, chiar daca, din punct de vedere psihic, lucrurile nu sunt intru totul acoperite.

Calitatea vietii si beneficiile psihosociale ale interventiei reconstructive postmastectomie ofera multor femei oportunitatea recastigarii increderii de sine.

Interventia reconstructiva nu este lipsita de riscuri. Este o interventie chirurgicala standard, care poate fi asociata cu complicatii secundare anesteziei, infectiei sau complicatii hemoragice. Infectia implantului necesita intotdeauna indepartarea acestuia si inlocuirea cu un altul. Reconstructia autologa poate fi insotita de necroza fragmentului muscular implantat si rejectia acestuia.

Toate pacientele care sufera o mastectomie se plang de parestezii sau anestezie la nivelul peretelui toracic, simptome care pot fi permanente si definitive. Acestea pot avea impact asupra functiei sexuale, iar mastectomia poate afecta negativ schema corporala (perceptia corpului).

In aceste conditii, o pacienta care a suferit o mastectomie si doreste o reconstructie mamara trebuie sa aiba o discutie detaliata cu chirurgul asupra variantelor de reconstructie posibile, dar si a potentialelor complicatii ale fiecarei proceduri in parte, in aceste conditii, pacienta luand cea mai buna decizie in deplina cunostinta de cauza. In aceasta ecuatie intra atat radioterapeutul, cat si oncologul medical, cat si chirurgul plastician. In final, decizia de reconstructie ramane extrem de personala si se bazeaza pe informatiile furnizate de catre echipa medicala.

Cand se poate efectua operatia de reconstructie mamara?

De regula, reconstructia sanului are loc in timpul mastectomiei sau la scurt timp dupa operatia de mastectomie si, in unele cazuri, dupa lumpectomie.

Sa nu uitam, insa, ca operatia de reconstructie mamara poate fi efectuata si dupa multe luni sau chiar la cativa ani dupa operatia de mastectomie ori cea de lumpectomie.

Cine sunt candidatele pentru o operatie de reconstructie mamara

Un numar mare dintre femeile care au avut o interventie chirurgicala conservatoare a tesutului sanului sau sanilor nu au nevoie de reconstructie mamara. Chiar si asa, unele paciente pot avea o deformare a structurii sanului, ca rezultat al interventiei chirurgicale pentru cancerul mamar, cum se intampla in cazul in care o femeie are o tumora de dimensiuni mari, intr-un san cu dimensiune mica. Aceste femei ar putea fi candidatele pentru diferite tipuri de reconstructie mamara - cu folosirea unor implanturi mamare mai mici sau prin folosirea grasimii din alte zone ale corpului - pentru a se putea reface forma sanului.

Exista, asadar, mai multe tipuri de chirurgie reconstructiva disponibile, iar in unele cazuri, procesul de reconstructie mamara inseamna ca pacienta poate avea nevoie de mai multe operatii.

Principalele doua tipuri de operatii care pot fi efectuate pentru a reconstrui forma sanului pacientei au in vedere:

- folosirea implanturilor mamare cu silicon sau cu solutie salina

- folosirea tesuturilor din corpul pacientei.

In unele situatii, implanturile si procedurile cu tesuturi proprii sunt folosite impreuna de medicul chirurg, pentru a reconstrui sanul pacientei.

Reconstructia mamara imediata poate avea beneficii

Specialistii* aduc in discutie reconstructia imediata a sanului (adica in acelasi timp cu mastectomia), explicand ca ea ofera pacientei anumite beneficii asupra imaginii fata de propriul corp si asupra calitatii vietii. In trecut, insa, reconstructia imediata a sanului era un concept foarte nepopular, deoarece existau motive de ingrijorare cum ca rezectia sau detectarea recurentei locale a cancerului mamar ar putea fi compromisa. In prezent, aceste motive de ingrijorare nu mai reprezinta bariere in calea reconstructiei imediate a sanului, iar expertii subliniaza ca procedura imediata are avantaje clinice si psihologice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

*"Breast reconstruction after mastectomy for breast cancer", publicat in 2011 in CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l'Association medicale canadienne; Jennica Platt, Nancy Baxter, Toni Zhong.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0