Detectarea precoce a cancerului mamar: de ce este atat de importanta

Cancerul la sân este uneori descoperit după ce au apărut simptomele, însă multe paciente cu cancer mamar nu prezintă niciun fel de semne. De aceea este atât de important screeningul pentru cancer, adică investigațiile făcute în mod regulat pentru detectarea precoce a unui posibil cancer mamar.

La femei, cancerul de sân este primul ca incidență și mortalitate în comparație cu toate tipurile de cancer. Metodele de screening pentru acest cancer sunt palparea sânilor și tehnici de imagistică a sânilor, cum ar fi mamografia, ultrasonografia, imagistica prin rezonanță magnetică și tomosinteza digitală a sânilor.

Multe studii randomizate multiple au ajuns la un consens, și anume că mamografia de screening de rutină ar trebui să fie oferită femeilor cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, mai degrabă decât femeilor din grupa de vârstă 40 până la 49 de ani sau femeilor cu vârste de peste 70 de ani. 

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Detectarea cancerului mamar se poate face într-un stadiu incipient

Detectarea cancerului mamar atunci când boala se află într-un stadiu incipient ar putea reduce semnificativ rata de deces cauzat de această boală pe termen lung. Cel mai important lucru pentru cel mai bun prognostic pentru pacientă este să se identifice celulele canceroase într-un stadiu incipient, prin screening pentru cancer.

De-a lungul anilor, oamenii de știință au studiat multe abordări folosite în diagnosticarea cancerului mamar, cum ar fi mamografia, RMN-ul (imagistica prin rezonanță magnetică nucleară), ultrasonografia (ecografia), CT-ul (tomografia computerizată), tomografia cu emisie de pozitroni și biopsia mamară și chiar teste imagistice mai noi, experimentale.

Mamografia, cea mai bună metodă de screening pentru cancerul mamar

Mamografia este o modalitate de radiografie cu doze mici pentru imagistica detaliată a sânului și, în prezent, este cea mai bună metodă de screening. Mamografia digitală poate fi aplicată mai bine pentru a diagnostica cancerul de sân la sânii denși. De asemenea, poate fi utilizată tomosinteza sau mamografia 3D, ceea ce îmbunătățește capacitatea de a depista cancere de dimensiuni mici și scade probabilitatea unor rezultate fals pozitive. 

Scorul BI-RADS, format de interepretare a leziunilor mamare

Leziunile mamare sunt interpretate într-un format standardizat în rândul radiologilor, numit scor BI-RADS. Acest scor arată mai multe categorii:

0 – Este nevoie de mai multe informații. Poate fi necesară o altă mamografie.
1– Fără anomalie. Se continuă cu screening-ul de rutină.
2 – Afecțiuni benigne ale sânilor, cum ar fi chisturile. Se continuă cu screening-ul de rutină.
3 – Este detectat un element anormal, dar care probabil nu este cancer. Se recomandă o altă mamografie în următoarele șase luni.
4 – Suspiciune de cancer. Poate fi nevoie în continuare de o biopsie.
5 – Foarte sugestiv pentru cancer. Este nevoie cu siguranță de o biopsie.

De ce este atât de importantă depistarea precoce?

Medicii spun că detectarea timpurie reprezintă cheia succesului în ceea ce privește supraviețuirea în fața unei boli cum este cancerul mamar. Pentru a preveni decesele survenite în urma cancerului la sân detectat prea târziu, cele mai importante strategii sunt descoperirea cât mai timpurie a cancerului și găsirea unui tratament optim pentru fiecare pacientă.

Newsletter DOC dedicat

Un cancer mamar care este descoperit timpuriu, chiar când este vorba de o tumoră de dimensiuni mici, care nu s-a extins la alte celule și țesuturi, este mai ușor de tratat cu succes, spun experții din cadrul American Cancer Society.

Ce înseamnă screening pentru cancer?

Obiectivul testelor sau analizelor de screening pentru cancerul mamar este de a găsi boala înainte că aceasta să provoace apariția simptomelor, cum ar fi un nodul pe care pacienta îl poate simți. Așadar, screening este un termen care se referă la testele și examenele folosite pentru a descoperi o afecțiune la persoanele care nu prezintă niciun fel de simptome. Detectarea precoce înseamnă descoperirea și diagnosticarea unei boli mai devreme decât dacă pacienta ar fi așteptat că simptomele să înceapă să apară.

Potrivit experților americani, cancerele mamare descoperite în timpul investigațiilor de rutină tind să fie mai mici și delimitate doar în zona sânului. Poți citi aici mai multe despre recomandările în ceea ce privește screeningul pentru cancer, pentru femeile care au un risc mediu de a face această boală. 

De când și până când trebuie făcut screening-ul pentru cancer mamar?

O vârstă mai mică de inițiere (40 de ani sau chiar mai puțin) și utilizarea RMN-ului și/sau a ecografiei poate fi luată în considerare pentru femeile cu rude de gradul I cu cancer de sân. O combinație de RMN mamar anual plus mamografie pentru cancerul de sân este recomandată la femeile care sunt purtătoare de mutație BRCA. 

Femeile cu un risc mediu de cancer de sân ar trebui să continue mamografia de screening până la vârsta de cel puțin 75 de ani; trebuie luate în considerare sănătatea generală și speranța de viață a fiecărei femei.

Rata de supraviețuire la 5 ani, mai mare dacă boala este depistată în stadiul 0 sau 1

Până când oamenii de știință vor reuși să găsească un leac pentru această boală gravă, practicile folosite pentru depistarea precoce a cancerului mamar, cum ar fi mamografia, consultul senologic, autoexaminarea lunară a sânilor, ecografia mamară rămân în continuare unele dintre cele mai importante modalități ce pot fi folosite pentru a detecta cancerul la sân devreme și pentru a îmbunătăți ratele de supraviețuire. Dimensiunea tumorii la momentul în care a fost detectată și stadiul cancerului în acel moment afectează în mod semnificativ prognosticul pacientei.

Potrivit American Cancer Society, rata de supraviețuire la 5 ani scade rapid pe măsură ce cancerul mamar progresează în următorul stadiu. Pe baza informațiilor de la femeile diagnosticate cu cancer mamar între anii 2008 și 2014, experții americani spun că rata de supraviețuire diferă.

Când poate fi rata de supraviețuire de 99%?

Un cancer mamar localizat are o rată relativă de supraviețuire la 5 ani de 99%; localizat înseamnă că nu există niciun semn că tumora s-a extins în afara sânului.

Rata de supraviețuire de 85%

Un cancer mamar regional are o rată relativă de supraviețuire la 5 ani de 85%; regional înseamnă că, de fapt, cancerul s-a extins în afara sânului, la structurile din apropiere sau la ganglionii limfatici din vecinătate.

Rata de supraviețuire de 27%

Un cancer mamar distal are o rată relativă de supraviețuire la 5 ani de 27%; distal înseamnă că tumora s-a extins către părțile îndepărtate ale corpului, cum ar fi plămânii, ficatul sau oasele pacientei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society – American Cancer Society Recommendations for the Early Detection of Breast Cancer 
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/american-cancer-society-recommendations-for-the-early-detection-of-breast-cancer.html
NIH - Breast Cancer Screening
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556050/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0