Detectarea precoce a cancerului mamar: de ce este atat de importanta

Cancerul la san este uneori descoperit dupa ce au aparut simptomele, insa multe paciente cu cancer mamar nu prezinta niciun fel de semne. De aceea este atat de important screeningul, adica investigatiile facute in mod regulat pentru depistarea precoce a unui posibil cancer mamar.

Detectarea cancerului de san se poate face intr-un stadiu incipient

Detectarea cancerului mamar atunci cand boala se afla intr-un stadiu incipient ar putea reduce rata de deces (cauzat de aceasta boala) semnificativ pe termen lung. Cel mai important lucru pentru cel mai bun prognostic pentru pacienta este sa se identifice celulele canceroase intr-un stadiu incipient.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De-a lungul anilor, oamenii de stiinta au studiat multe abordari folosite in diagnosticarea cancerului mamar, cum ar fi mamografia, RMN-ul (imagistica prin rezonanta magnetica nucleara), ultrasonografia (ecografia), CT-ul (tomografia computerizata), tomografia cu emisie de pozitroni si biopsia mamara si chiar teste imagistice mai noi (experimentale).

De ce este atat de importanta depistarea precoce?

Medicii spun ca detectarea timpurie a bolii reprezinta cheia succesului in ceea ce priveste supravietuirea in fata unei boli cum este cancerul mamar.

Pentru a preveni decesele survenite in urma cancerului la san, cele mai importante strategii sunt descoperirea cat mai timpurie a cancerului si gasirea unui tratament optim pentru boala.

Un cancer mamar care este descoperit timpuriu, chiar cand este vorba de o tumora de dimensiuni mici, care nu s-a extins la alte celule si tesuturi, este mai usor de tratat cu succes, spun expertii din cadrul American Cancer Society.

Ce inseamna screening?

Obiectivul testelor sau analizelor de screening pentru cancerul mamar este de a gasi boala inainte ca aceasta sa provoace aparitia simptomelor, cum ar fi un nodul pe care pacienta il poate simti. Screening este un termen care se refera la testele si examenele folosite pentru a descoperi o boala la persoanele care nu prezinta niciun fel de simptome. Detectarea precoce inseamna, asadar, descoperirea si diagnosticarea unei boli mai devreme decat daca pacienta ar fi asteptat ca simptomele sa inceapa sa apara.

Potrivit expertilor americani, cancerele mamare descoperite in timpul investigatiilor de rutina (de screening) tind sa fie mai mici si delimitate doar in zona sanului.

Poti citi aici mai multe despre recomandarile in ceea ce priveste screeningul acestei boli, pentru femeile care au un risc mediu de cancer mamar.

Rata de supravietuire la 5 ani, mai mare daca boala este depistata in stadiul 0 sau 1

Pana cand oamenii de stiinta vor reusi sa gaseasca un leac pentru aceasta boala grava, practicile folosite pentru depistarea precoce a cancerului mamar, cum ar fi mamografia, consultul senologic, autoexaminarea lunara a sanilor, ecografia mamara raman in continuare unele dintre cele mai importante modalitati ce pot fi folosite pentru a detecta cancerul la san devreme si pentru a imbunatati ratele de supravietuire. Dimensiunea tumorii la momentul in care a fost detectata si stadiul cancerului in acel moment afecteaza in mod semnificativ prognosticul pacientei.

Potrivit American Cancer Society, rata de supravietuire la 5 ani scade rapid pe masura ce cancerul de san progreseaza in urmatorul stadiu. Pe baza informatiilor de la femeile diagnosticate cu cancer mamar intre anii 2008 si 2014, expertii americani spun ca:

  • un cancer mamar localizat are o rata relativa de supravietuire la 5 ani de 99%; localizat inseamna ca nu exista niciun semn ca tumora s-a extins in afara sanului;
  • un cancer mamar regional are o rata relativa de supravietuire la 5 ani de 85%; regional inseamna ca, de fapt, cancerul s-a extins in afara sanului, la structurile din apropiere sau la ganglionii limfatici din vecinatate;
  • un cancer mamar distal are o rata relativa de supravietuire la 5 ani de 27%; distal inseamna ca tumora s-a extins catre partile indepartate ale corpului, cum ar fi plamanii, ficatul sau oasele pacientei.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/american-cancer-society-recommendations-for-the-early-detection-of-breast-cancer.html
  • American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/breast-cancer-survival-rates.html

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0