Durerea de sâni: când este normală și când ar trebui să ne îngrijoreze

În timpul ciclului menstrual, diferiți hormoni sexuali determină schimbări la nivelul țesutului mamar, aspect care poate duce la apariția durerilor de sâni. Deși durerea de sâni nu este anormală, afectând între 50 și 70% dintre femei, mai ales în perioada menstruației, există și situații când acest disconfort poate semnala o afecțiune ascunsă.

Mastalgia (durerea de sâni) poate fi ciclică, asociată cu ciclul menstrual sau aciclică, atunci când provine de la nivelul sânului sau de la nivelul mușchilor ori articulațiilor din apropiere.

Cauze durere de sâni

Durerile de sâni pot avea mai multe cauze, printre care:

Existența unor noduli la sân

O femeie poate avea țesut fibrochistic la nivelul sânilor, ceea ce înseamnă că va dezvolta noduli benigni, deci necanceroși, care tind să se mărească și să se micșoreze în funcție de menstruație.

Chisturile mamare

Printre cauzele durerilor de sâni se numără și chisturile mamare, care provoacă dureri frecvente cu o prezentare bruscă.

Recomandările Experților DOC

Fluctuațiile hormonale

Hormonii importanți pentru reproducere pot influența mastalgia; durerea de sâni ciclică pare să aibă o legătură puternică cu hormonii și cu ciclul menstrual. Acest tip de durere adeseori scade în intensitate sau dispare odată cu apariția unei sarcini sau odată cu menopauza.

Nivelurile mari de prolactină

Nivelurile crescute de prolactină, un hormon eliberat de glanda pituitară, pot cauza, de asemenea, durere de sâni.

Traumatismele sau infecțiile

Și traumatismele sau infecțiile la nivelul sânilor, mastita sau abcesul mamar, pot provoca dureri.

Ectazia ductală

Ectazia ductală provoacă o dilatare a ductului produsă de intrarea materialului lipidic prin peretele ductului ducând la inflamație, febră și durere de sâni non-ciclică; adeseori rezultă din modificările care au loc în ductele mamare (canalele galactofore din sâni). Acest lucru poate avea ca rezultat dezvoltarea chisturilor mamare.

Anumite medicamente 

Și unele medicamente (antidepresive, contraceptive orale, tratamente de substituție hormonală etc.), unele terapii hormonale, inclusiv unele tratamente pentru infertilitate sau contraceptivele orale pot fi asociate cu durerile de sâni.

Sânii foarte mari

Întinderea ligamentelor Cooper din cauza sânilor mari, pendulari poate fi o cauză a durerii de sâni. În cazul dimensiunilor mari ale sânului, neplăcerile sunt însoțite de dureri cervicale, dorsale și la nivelul umerilor; femeile cu sânii foarte mari pot avea dureri de acest gen non-ciclice.

Cancerul de sân

Foarte rar cancerul de sân este cauza durerilor, pentru că de cele mai multe ori această boală nu se manifestă în acest mod.

Alimentația

Dieta și stilul de viață pot fi asociate cu durerea de sân; unele dovezi indică faptul că aportul mare de grăsimi animale și cofeină, precum și fumatul, pot declanșa durere de sâni.

Terapia de substituție hormonală

O altă cauză a durerii de sâni poate fi terapia de substituție hormonală la femeile aflate la menopauză.

Alte afecțiuni

Tromboflebita subcutanată a sânului și venelor peretelui toracic poate cauza dureri de sâni.

Dacă durerea persistă mai mult de câteva săptămâni, este localizată într-o zonă bine delimitată, pare că se agravează cu timpul și interferează cu activitățile zilnice, programează-te la medic pentru un consult de specialitate (control senologic).

Simptomele durerii de sâni

Durerea de sâni este descrisă ca o sensibilitate cronică, arsură ascuțită sau senzație de constricție la nivelul sânului. Durerea de sâni ciclică se manifestă prin:

 • Disconfort la nivelul ambilor sâni în preajma ovulației și până la începutul menstruației;
 • Tumefacție mamară (umflarea sânilor);
 • Durere localizată în special în partea superioară și cea laterală a sânului, care poate iradia la nivelul axilei.

Durerea de sâni aciclică este mai rar întâlnită și se caracterizează printr-o senzație de strânsoare sau de arsură constantă ori intermitentă la unul dintre sâni, durerea extinzându-se ulterior difuz.

Tratament pentru durere de sâni

Tratamentul durerilor de sâni variază în funcție de cauza acestora. Terapia poate consta în:

 • schimbări de ordin alimentar, cum ar fi reducerea consumului de metilxantine (găsite în băuturi precum cafeaua, ciocolata, ceaiul și unele băuturi răcoritoare), dar și de sare de bucătărie;
 • administrarea de antiinflamatoare  nesteroidiene topice (AINS); acestea oferă o ușurare la 70-92% dintre femei;
 • medicamente care reglează activitatea hormonală și suplimente cu vitamina E și calciu;
 • administrarea unor suplimente pe bază de plante precum piperul călugărului (Vitex Agnus Castus), acizi grași Omega 3, vitamina D
 • purtarea unui sutien ferm, dar confortabil, care poate, de asemenea, să contribuie la atenuarea durerii de sâni.

În cazul în care, după 6 luni de utilizare a terapiei de primă linie, pacientele au dureri de sân persistente si puternice, care le afectează calitatea vieții, se poate administra tamoxifen, de obicei prima alegere pentru tratament, în special la pacientele cu mastalgie refractară severă.

Unele dintre efectele secundare ar putea fi uscăciunea vaginală, bufeurile, creșterea riscului de cheaguri de sânge, cataractă, accident vascular cerebral, dureri articulare și crampe la picioare. Pacientele trebuie chestionate cu privire la un risc crescut pentru unele dintre aceste afecțiuni înainte de a iniția administrarea acestui medicament.

Newsletter DOC dedicat

Implicarea suplimentară poate fi benefică din partea medicilor endocrinologi pentru inițierea unor terapii de substituție hormonală precum danazolul, aprobat în SUA pentru gestionarea durerii de sân, care s-a dovedit că ușurează simptomele mastalgiei la 80% dintre femei sau medicamente modulatoare selective ale receptorilor de estrogen -  ormeloxifenul pare a fi eficient, dar nu este autorizat in Uniunea Europeană.

În unele cazuri, chiar și specialiștii în medicină holistică, în acupunctură și kinetoterapie pot fi de folos pentru a gestiona durerile de sâni. O altă abordare poate implică psihoterapia; dovezile dintr-un studiu de cohortă au demonstrat că 70% dintre femeile cu mastalgie ar putea diminua durerile, fără a fi nevoie de intervenție farmacologică.

Cum poți îmbunătăți natural sănătatea sânilor?

Menține-ți o greutate sănătoasă

Relația dintre obezitate și cancerul de sân nu este pe deplin înțeleasă, dar se știe că este important ca femeile să îți mențină o greutate sănătoasă pentru a reduce riscul de boală. Producția de estrogen în țesutul adipos al femeilor după menopauză este un factor major. La femeile obeze, țesuturile canceroase sunt expuse la mai mult estrogen decât la femeile cu o greutate normală. Acest lucru poate stimula creșterea și progresia cancerului.

Practică o formă de mișcare

Femeile care sunt active fizic sunt cu 25% mai puțin susceptibile să dezvolte cancer de sân decât femeile sedentare. Cercetările arată că exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea cancerului de sân prin stimularea funcției imunitare, eliminarea obezității și scăderea nivelului de estrogen și insulină.

Hidratează-te adecvat și adoptă o alimentație echilibrată

Bea zilnic cel puțin 6 pahare cu apă și ceai de plante neîndulcit. Umple-ți farfuria cu mai multe legume în fiecare zi. Broccoliul, varza, pepenele roșu și cerealele integrale sunt alimente care ajută la scăderea riscului de cancer. Crește aportul de acizi grași Omega 3, care se găsesc în nuci, semințe de chia, hering, sardine, somon. Evită zaharurile rafinate și grăsimile animale, care cresc riscul de cancer la sân.

Limitează alcoolul la o băutură pe zi

Femeile care beau mai mult de un pahar cu bere sau vin pe zi prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de sân. Femeile care consumă trei sau mai multe băuturi pe săptămână după ce au fost diagnosticate cu cancer de sân prezintă un risc mai mare ca boala să reapară.

Ai grijă la aportul de vitamine, în special vitamina D

Femeile cu un nivel scăzut de  vitamina D  pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân, iar supraviețuitoarele bolii cu un nivel scăzut de vitamina D pot avea un risc mai mare de recurență a cancerului de sân. Cea mai bună sursă de vitamina D provine de la soare, astfel încât femeile care nu au parte de foarte multă expunere solară zilnică pot acea deficit de vitamina D. În acest caz, e bine să discute cu medicul despre administrarea unui supliment de vitamina D3.

Mergi la controale regulate

Controlul regulat al sânilor prin consultație clinică și imagistică - ecografie și mamografie - , face parte din procesul preventiv activ de depistare timpurie a oricăror modificări și găsirea celor mai bune soluții terapeutice. Vârsta este importantă în privința metodei imagistice de evaluare a sănătății sânului:

 • sub 30 de ani: ecografia este prima alegere, având în vedere acuratețea acesteia. Cu toate acestea, mamografia ar trebui sugerată dacă există o constatare suspectă la ecografie sau dacă pacienta are antecedente familiale de cancer de sân la menopauză.
 • între 30 și 39 de ani: se indică ecografie cu recomandare de mamografie unilaterală sau bilaterală. Această recomandare se bazează pe faptul că există dovezi puternice în literatura de specialitate privind cancerele mici găsite la locul de referință al durerii identificate prin mamografie, dar nu prin ecografie.
 • peste 40 de ani: mamografie într-un an, ecografie în anul următor și tot așa.

Descoperă soluțiile experților DOC

O dată la câțiva ani, printr-o consultație la ginecolog, poți solicita efectuarea unui profil hormonal care poate ajuta la depistarea oricăror fluctuații de ordin endocrin.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med – Mastodynia
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32644675/
Studiul „Mastodynia”, PMID: 32644675 Bookshelf ID: NBK559249, 2021, autori: Saul Grullon, Samuel Bechmann
Pub Med – Clinical management of idiopathic mastalgia: a systematic review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31039960/
Studiul „Clinical management of idiopathic mastalgia: a systematic review”, apărut în J Prim Health Care, 2018 Dec;10(4):312-323. doi: 10.1071/HC18026, autori: Shazia P. Hafiz, Nicola L. P. Barnes, Cliona C Kirwan 
Cleveland Clinic – 5 Ways to Boost Breast Health 
https://health.clevelandclinic.org/5-ways-to-boost-breast-health/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0