Remedii din plante pentru efectele adverse ale tratamentului cancerului mamar

Tratamentul pentru cancerul de sân (chimioterapie, radioterapie etc.) poate provoca multe efecte adverse extrem de neplăcute pentru pacientă, însă există numeroase remedii din plante care pot fi de ajutor pentru combaterea acestor inconveniente.

Pentru cancerul de sân există șase tipuri de tratament standard: intervenția chirugicală, radioterapia, chimioterapia, terapia hormonală, terapia țintită și imunoterapia. Majoritatea pacientelor cu cancer de sân au o intervenție chirurgicală pentru a elimina tumora, însă operația este însoțită de chimioterapie sau radioterapie.

Radioterapia poate avea ca efecte secundare, printre altele, dureri de cap, amețeală, greață, oboseală extremă, iar printre neplăcerile cauzate de chimioterapie se numără, de asemenea, oboseala, schimbările de dispoziție și greața. În plus, pacienta care se tratează de cancer mamar se confruntă cu stresul acestui diagnostic, ceea ce îi poate da simptome de anxietate.

Newsletter DOC dedicat

Diversele forme de terapie pentru cancerul la sân pot fi, deci, solicitante pentru organismul pacientei, însă unele remedii naturiste se pot dovedi utile în gestionarea efectelor adverse ale tratamentelor. Iată despre ce este vorba:

Remedii din plante pentru oboseală

Oboseala este un efect advers frecvent al tratamentelor pentru cancerul la sân. Pentru a lupta împotriva acestei reacții, poți lua în calcul anumite remedii naturiste.

Păpădie

Păpădia poate să aibă multe beneficii, inclusiv faptul că e un remediu util pentru senzația de oboseală. Un studiu științific efectuat pe animale a descoperit dovezi importante care susțin această idee. După ce au ingerat extract de păpădie, șoarecii din cadrul studiului au putut să înoate mai mult timp fără să obosească. Extractul de păpădie a ajutat și la menținerea glicemiei la un nivel optim.

Poți lua păpădie sub formă de ceai, de tinctură sau sub formă de pilulă. Cere sfatul medicului și nu administra remediile din păpădie sub mai multe forme, în același timp. Urmează cu strictețe indicațiile de pe produs sau instrucțiunile medicului.

Polen, ginseng și lemn dulce

Poți trata oboseala și poți avea mai multă energie și dacă iei anumite suplimente de genul celor cu polen de albine, ginseng și lemn dulce.

Remedii din plante pentru greață

Unul dintre cele mai utilizate remedii naturiste pentru greață este ghimbirul. Pentru a combate stările neplăcute, poți să iei fie capsule cu ghimbir de la un magazin naturist, fie să bei ceai de ghimbir (pentru a-l prepara, fierbe câteva felii de ghimbir crud pentru 10 minute, strecoară ceaiul și adaugă o linguriță de zeamă de lămâie și, după gust, o linguriță de miere).

Remedii din plante pentru insomnie

Pacientele care fac tratament pentru cancerul mamar se pot confrunta și cu insomnii, însă unele remedii naturiste pot fi de ajutor.

Valeriană și roiniță

Este important să ai un somn de calitate în timpul nopții, ca să te simți suficient de odihnită și să poți face față fiecărei zile. Poți încerca, după ce vei cere sfatul medicului tău, o combinație de valeriană și roiniță. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că femeile aflate la menopauză au avut o îmbunătățire a calității somnului atunci când au luat acest gen de supliment.

Poți să iei combinația de valeriană și roiniță sub formă de capsulă, ceai sau tinctură. Nu uită să urmezi recomandările medicului specialist în terapiile cu plante, referitoare la doze și timp de administrare. Și alte suplimente îți pot fi benefice pentru insomnii și anume magneziu combinat cu calciu, melatonină sau lavandă.

Remedii din plante pentru bufeuri

Și bufeurile por apărea în timpul tratamentului pentru cancer, așa că iată ce remedii naturiste poți testa:

Valeriană

Un alt studiu a arătat că femeile aflate la menopauză și-au redus severitatea bufeurilor prin administrarea unor capsule cu valeriană. Participantele la studiu au luat 225 miligrame de valeriană, de trei ori pe zi, vreme de 8 săptămâni. Poți încerca valeriana sub formă de capsule, ceai sau tinctură și nu uita să respecți dozele recomandate de medicul fitoterapeut.

Există și alte suplimente care pot reduce frecvența și severitatea bufeurilor cauzate de tratamentul pentru cancerul mamar: acizii grași Omega-3, soia, uleiul de primulă (sau luminița nopții), vitamina E, trifoiul roșu, ceaiul de salvie, sunătoarea.

Remedii din plante pentru anxietate și stres

Dacă treci printr-o perioadă stresantă, poți folosi ceaiurile de mușețel și de lavandă sau uleiurile esențiale din aceste plante pentru a te calma. Totodată, poți lua un supliment alimentar cu probiotice, magneziu, vitamine și minerale, pentru că și acest gen de produs te poate ajută să reduci stresul.

Înainte de a include în regimul tău o vitamină sau un tip de probiotice, discută cu medicul tău specialist. Nu uita că vitaminele și mineralele au posibile efecte adverse și pot să interacționeze cu unele medicamente pe care le iei în prezent.

Remedii din plante pentru imunitate

În perioada tratamentului pentru cancerul de sân, este posibil ca sistemul tău imunitar să fie slăbit, de aceea este important să îl întrebi pe medicul tău specialist ce fel de plante și suplimente din plante îți recomandă.

Usturoi

De exemplu, extractul de usturoi poate contribui la detoxificarea organismului. Un studiu a sugerat că extractul de usturoi are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar și că poate să stimuleze funcția celulelor imunitare. În plus, extractul de usturoi poate reduce inflamația din corp și combate stările de oboseală. 

Poți lua extract de usturoi sub formă de capsule, însă nu uita să ceri sfatul medicului tău înainte de a începe cura, pentru că acest remediu poate avea interacțiuni cu anumite antibiotice, cu unele medicamente care suprimă sistemul imunitar sau cu cele care încetinesc coagularea sângelui.

Totodată, dacă vrei să îți ajuți sistemul imunitar și să ai o stare generală de sănătate mai bună, poți lua următoarele tipuri de suplimente: cu echinacea, soc, zinc, probiotice, extract de frunze de măslin, turmeric și ceai verde.

Nu uita! Dacă vrei să îți administrezi un remediu din plante care să te ajute să combați stările neplăcute, discută, înainte de toate, cu medicul tău, pentru ca acesta să îți explice potențialele beneficii și posibilele riscuri ale fiecărui remediu care te interesează.
Aceste remedii nu trebuie confundate cu tratamentele pentru cancer! Așadar, remediile nu înlocuiesc planul de tratament prescris de medic, ci sunt menite doar să te ajute să scapi de efectele secundare ale acestor tratamente.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Types of Cancer Treatment 
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0