Plante pentru sănătatea femeilor

De mii de ani, câteva plante au fost folosite cu succes pentru atenuarea problemelor feminine: de la durerile de cap şi cele lunare, cauzate de menstruație până la tulburările de dispoziţie şi problemele apărute odată cu intrarea la menopauză.

Remediile din plante au fost utilizate pe scară largă în întreaga lume pentru a atenua durerile și a restabili vigoarea organismului. Câteva plante susțin în mod special sănătatea femeilor, oferind beneficii precum echilibrarea hormonală, ușurarea durerilor, un nivel de energie constant și o stare de spirit îmbunătățită.

Crețișoara

Frunzele de crețișoară sunt folosite sub formă de infuzie pentru atenuarea simptomelor menopauzei (cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne), precum și pentru probleme menstruale (reglează fluxul menstrual și ușurează durerea). În unele cazuri de endometrioză care duce la sângerare excesivă, crețișoara poate să tonifice uterul.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Această plantă conține substanțe astringente și taninuri care au multe beneficii pentru sănătate. Astfel, poate fi utilizată pentru tratarea și chiar vindecarea unor răni și ajută și la calmarea unor probleme ale pielii, cum ar fi erupțiile cutanate sau acneea. De asemenea, crețișoara tratează mușcăturile și înțepăturile de insecte, inflamațiile și probleme digestive precum diareea ușoară.

Coada-șoricelului

Având o arie largă de răspândire, această plantă a fost frecvent folosită în medicina tradițională pentru a stimula sângerarea în anumite afecțiuni, cum ar fi amenoreea (o absență anormală a menstruației). Pe post de emenagog, coada-șoricelului poate ajuta la stimularea fluxului de sânge în zona pelvină, precum și a uterului, provocând astfel apariția menstruației. Deși această utilizare a plantei nu a fost confirmată până în prezent de cercetările clinice, coada-șoricelului, sub formă de ceai sau de capsule, este folosită cu succes de multe femei.

Urzica 

Bogată în minerale și în fier, urzica este un antidot puternic pentru anemie. Este extrem de hrănitoare pentru organism atât înainte, cât și după menstruație, precum și după naștere și în cazul unui avort spontan. De asemenea, urzica susține sănătatea rinichilor, curăță infecțiile tractului urinar și, pentru multe persoane, s-a dovedit eficientă la reducerea alergiilor sezoniere. Se consumă sub formă de infuzie.

Trifoiul roșu

Despre trifoiul roșu se știe că reduce creșterea anormală a celulelor cervicale (displazie cervicală) și că proprietățile sale antiinflamatorii ajută la reducerea acneei asociate cu ciclul mentsrual. Deoarece crește nivelul de estrogen, trifoiul roșu este util la menopauză pentru că reduce uscăciunea vaginală, bufeurile și transpirațiile nocturne. Se recomandă a fi consumat sub formă de ceai, tinctură sau capsule.

Vitex

O altă plantă care poate fi de ajutor în diverse probleme legate de sănătatea femeilor, vitex îmbunătățește funcția glandei hipofize, care reglează secreția de hormoni. Vitex este folosit ca un stimulent pentru fertilitate și este sigur de utilizat în sarcină pentru prevenirea avortului, în cazul în care există un istoric de avorturi (e recomandat, totuși, ca femeile însărcinate să ceară sfatul medicului înainte de a lua această plantă).

Vitex stimulează producția de lapte la proaspetele mame, poate contribui la readucerea menstruației pentru femeile care suferă de amenoree și pentru unele femei s-a dovedit util în reducerea chisturilor ovariene. Este, de asemenea, un aliat puternic pentru femeile aflate în perioada pre/post-menopauză și ajută la ușurarea simptomelor asociate. Vitex se absoarbe cel mai bine în corp sub formă de tinctură sau de capsule. 

Cohoșul negru (black cohosh)

Această plantă a fost folosită cu succes pentru anumite persoane în locul terapiei de substituție hormonală, fiind astfel de folos femeilor aflate la menopauză (și cu mult mai puține efecte adverse). Cohoșul negru ajută la atenuarea simptomelor menopauzei, precum bufeurile, tulburările de somn, durerile corporale, iritabilitatea și alte modificări ale dispoziției. Cohoșul negru este de asemenea utilizat pentru a trata sindromul ovarelor polichistice și contribuie la reducerea pierderilor de masă osoasă asociate cu osteoporoza. Se poate administra sub formă de capsule.

Luminița de seară (primrose)

Această plantă se administrează cel mai eficient sub formă de ulei. Datorită nivelului ridicat de acizi grași esențiali, luminița de seară sprijină creșterea sănătoasă a părului și a pielii și reduce inflamațiile din organism. Conținutul de aciși grași susține, de asemenea, producția normală de hormoni, ușurează durerile cauzate de ciclul menstrual și reduce acneea de cauză hormonală. Se administrează sub formă de capsule.

Pelinul

Deși nu există dovezi științifice care să îi ateste eficacitatea, pelinul a ajutat anumite persoane să își atenueze simptomele bolii Crohn și ale osteoartritei, și se pare că este util, sub formă de ceai, și pentru tratarea libidoului scăzut, a indigestiei și a lipsei poftei de mâncare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Women’s Wellness Collective - Herbs for Women
https://thewomenswellnesscollective.com/journal/healing-herbs-for-women
Health Embassy - Amazing benefits of Lady Mantle
https://healthembassy.co.uk/en/blogs/13_Mantle.html
Dr. Axe - Yarrow uses for Wounds, Inflamation and Digestion
https://draxe.com/nutrition/yarrow/
Web MD - Wormwood
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-729/wormwood

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0