Remedii din plante (fitoterapie) pentru stres

Atunci când te confrunți cu anxietatea, iar stresul nu îți dă pace, poți apela la ajutoare din natură, pentru că unele remedii care au la bază plantele te pot ajuta să te liniștești când funcționezi pe bază de stres. Pentru început, e bine să ceri sfatul unui medic specialist în fitoterapie, pentru că plantele pot avea numeroase efecte adverse și interacțiuni negative cu medicamentele pe care le iei deja dacă te tratezi de anumite afecțiuni.

Stresul și anxietatea sunt experiențe cu care mulți oameni se întâlnesc frecvent. Din fericire, există modalități simple și remedii din plante care te pot ajuta când vorbim de stres și anxietate. De pildă, poți lua în considerare ideea de a apela la suplimentele alimentare și ceaiuri, pe care le poți administra la recomandarea unui medic care are și competențe în fitoterapie.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce înseamnă fitoterapie?

Fitoterapia este o ramură a medicinei alternative care utilizează plantele medicinale pentru a trata sau preveni diverse afecțiuni și probleme de sănătate. Practicanții fitoterapiei utilizează, deci, plantele pentru proprietățile lor terapeutice, care pot include substanțe chimice active cu potențial benefic pentru sănătate. Plantele medicinale pot fi utilizate sub formă de infuzii, decocturi, tincturi, capsule sau extracte pentru a trata diverse afecțiuni, de la probleme digestive și respiratorii până la afecțiuni mai complexe.

Este important să subliniem că fitoterapia nu înlocuiește întotdeauna tratamentele medicale convenționale, ci este utilizată mai degrabă ca o formă suplimentară de îngrijire sau prevenire, de obicei sub supravegherea unui specialist în domeniu.

Este util să mergi la fitoterapeut dacă suferi de stres cronic și anxietate?

Fitoterapia se poate dovedi o opțiune utilă ca parte a unui plan integrat de gestionare a stresului și anxietății. Fitoterapeutul îți poate oferi îndrumare și sfaturi personalizate, luând în considerare starea ta de sănătate generală, istoricul medical și eventualele interacțiuni cu alte medicamente sau tratamente.

Unele plante utilizate în fitoterapie sunt cunoscute pentru proprietățile lor calmante și antistres, însă e bine de reținut că reacțiile la astfel de tratamente pot varia de la o persoană la alta, iar dozele și formele de administrare pot fi importante, de aceea poate fi nevoie de mai multe încercări pentru a găsi cele mai bune remedii pentru stres și pentru a gestiona mai bine anxietatea. Dacă ai auzit că un remediu anume a funcționat pentru un cunoscut al tău, acest lucru nu îți garantează că va fi util și pentru tine.

Remedii pentru stres care combat și anxietatea

Mai multe suplimente alimentare pe bază de plante sunt folosite în fitoterapie pentru a reduce stresul și anxietatea. Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvent utilizate:

Roinița

Aceasta este un membru din familia mentei, care a fost îndelung studiat pentru efectele sale anti-anxietate. Pentru a face un ceai, adaugă o linguriță sau două de frunze de roiniță uscate într-o cană cu apă fierbinte. Lasă să se infuzeze timp de 5-10 minute, apoi strecoară și bea. Există și suplimente pe bază de extract de roiniță disponibile sub formă de capsule sau tincturi (e important să respecți dozele indicate pe ambalajul produsului sau să urmezi indicațiile medicului specialist în fitoterapie).

Ashwagandha

Numită și ginseng indian, este o plantă folosită în medicina ayurvedică pentru a trata stresul și anxietatea. Mai multe studii sugerează că ginsengul indian este eficient în acest sens. Ashwagandha a fost asociată cu scăderea nivelului de cortizol, un hormon al stresului. Prin reglarea acestui hormon, poate ajuta la reducerea reacțiilor organismului la stres. Se crede că Ashwagandha are și proprietăți antiinflamatorii, ceea ce poate contribui la reducerea inflamației asociate cu stresul cronic. Ashwagandha poate fi luată sub formă de suplimente, capsule, pulbere sau tincturi, cu atenție la respectarea dozei.

Ceaiul verde

Acest tip de ceai are mulți antioxidanți de genul polifenolilor, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Ceaiul verde poate să ajute în caz de stres și de anxietate, prin creșterea nivelurilor de serotonină. Atenție, însă, la cantități: dacă bei un ceai verde dimineața, înainte de orice masă, acest lucru te ajută să capeți concentrare, energie și o dispoziție bună. Dacă, însă, bei mai multe căni pe zi, s-ar putea să obții efecte nedorite cum ar fi anxietate crescută și insomnie, deoarece ceaiul verde conține și cofeină.

Valeriana 

Pe lista de remedii pentru stres și gestionarea anxietății se numără și valeriana. Rădăcina de valeriană (Valeriana officinalis) este un remediu popular, care ajută la obținerea unui somn mai bun, datorită efectelor sale tranchilizante. Această plantă conține acid valerianic, care alterează receptorii acidului gamma-aminobutiric (GABA), pentru a reduce anxietatea. Pentru a face un ceai de valeriană, adaugă una sau două lingurițe de rădăcină uscată într-o cană cu apă fierbinte, lasă să infuzeze 10-15 minute, apoi strecoară și bea ceaiul cu aproximativ 30 de minute înainte de culcare. Valeriana este disponibilă sub formă de suplimente - capsule, tincturi etc.

Kava-kava (sau simplu: kava)

Kava este un membru psihoactiv al familiei piperului. A fost folosită vreme îndelungată în zona Pacificului de Sud, dar a ajuns și în Europa, pentru a trata stresul ușor și anxietatea, susținând și instalarea unui somn odihnitor. Se găsește sub formă de suplimente alimentare ca atare sau în amestecuri cu alte plante antistres și antianxietate.

Busuiocul

Această plantă utilizată pe scară largă drept condiment are acțiune antidepresivă; este recomandat în afecțiunile sistemului nervos; este recomandat în stările corelate cu anxietatea, în depresii, în stările de oboseală, insomnie, migrene sau tensiune nervoasă. Busuiocul poate fi administrat sub formă de infuzie, printre altele. Infuzia se prepară dintr-o lingură de frunze și flori, la o cană cu apă clocotită. După mesele principale, bei câte o cană de ceai.

Teiul

Unele studii au dovedit că uleiul esențial de tei, care conține substanțe benefice, are acțiune neurosedativă. Florile de tei se recomandă ca remedii cu proprietăți sedative ale sistemului nervos și sunt recomandate și în insomnii. Pentru a prepara un ceai de tei, pune o mână de flori într-un ibric cu 300 ml de apă, când apa dă în clocot, fierbe ceaiul pentru 5 minute, apoi oprește focul și acoperă ibricul timp de alte 10 minute. Apoi, strecoară ceaiul și bea-l cald. Poți să bei două sau trei căni pe zi, îndulcite cu puțină miere sau ca atare. Atenție, cantitățile mari de ceai de tei provoacă somnolență.

Hameiul

Datorită substanțelor din compoziție, produsele pe bază de hamei au acțiune sedativă. Produsele fitoterapeutice pe baza conurilor de hamei sunt recomandate în stările de neliniște, anxietate și insomnie. Experții spun că îndeosebi combinația de extract de hamei cu extract de valeriană induce un somn liniștit. Hameiul se poate administra și sub formă de infuzie. Se folosește o lingură de plantă la o cană cu apă clocotită. Se strecoară și se bea câte o cană, înainte de mesele principale.

Isopul

Datorită componentelor sale, uleiul esențial de isop are acțiune sedativă și tonică, printre altele. Aromaterapia recomandă uleiul esențial de isop și în cazul afecțiunilor sistemului nervos, în stările de anxietate, oboseală, tensiune nervoasă și stres. Isopul poate fi preparat sub formă de infuzie. Poți să folosești una sau două lingurițe de plantă, la o cană cu apă clocotită. Din această infuzie, poți bea două sau trei căni pe zi. Isopul se găsește și în diferite preparate, pe care le poți lua la recomandarea medicului fitoterapeut.

Ce mai poți face în viața de zi cu zi pentru a gestiona stresul și anxietatea?

  • Activitățile fizice, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau yoga, pot reduce nivelul de stres și pot îmbunătăți starea de spirit prin eliberarea de endorfine. Orice sport sau formă de mișcare care îți face plăcere te ajută să combați stresul și să ții mai bine sub control anxietatea.
  • Practicile de respirație profundă și meditație pot fi de mare ajutor la calmarea minții și reducerea anxietății și a stresului. Încearcă să aloci câteva minute zilnic pentru a te concentra asupra respirației tale - poți instala o aplicație pe telefon de care să te folosești în acest scop.
  • Asigură-te că ai un program regulat de somn și că acorzi importanță odihnei. Lipsa somnului poate contribui semnificativ la stres și anxietate, deci caută să ai obiceiuri bune seara, care să îți crească șansele de a dormi bine: nu bea nimic cu cofeină și alcool cu mai multe ore înainte de ora de culcare, nu exagera cu cantitățile de mâncare seara, fă o baie caldă și citește câteva pagini dintr-o carte.
  • Menține legături trainice cu oamenii care îți sunt dragi. Fie că te întâlnești mai des cu ei și aveți activități împreună, fie că vă vedeți mai rar, dar țineți legătura prin telefon sau în scris, important este să ai câțiva oameni de nădejde în viața ta, pe care îi simți că te apreciază și că le e dragă compania ta. Relațiile sociale îți pot oferi sprijin emoțional, o stare psihică mai bună și te pot ajuta la depășirea stresului atunci când ai nevoie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Reduce Stress in 10 Minutes and Improve Your Well-Being
https://www.cdc.gov/emotional-wellbeing/features/reduce-stress.htm
NCBI - Common herbs for stress: The science and strategy of a botanical medicine approach to self-care
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9737923/
Studiul „Common herbs for stress: The science and strategy of a botanical medicine approach to self-care”, apărut în J Interprof Educ Pract. 2023 Mar; 30: 100592. Published online 2022 Dec 10. doi: 10.1016/j.xjep.2022.100592, autor: Joshua Burns
NCBI - Medicinal Plants Used for Anxiety, Depression, or Stress Treatment: An Update
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9500625/
Studiul „Medicinal Plants Used for Anxiety, Depression, or Stress Treatment: An Update”, apărut Molecules. 2022 Sep; 27(18): 6021. Published online 2022 Sep 15. doi: 10.3390/molecules27186021, autori: Maša Kenda et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0