Multe femei nu-si mai fac mamografii dupa rezultate fals-pozitive

Un nou studiu arata ca trauma dupa primirea unei mamografii cu rezultat fals-pozitiv ar putea sa le determine pe majoritatea femeilor sa intarzie sau sa renunte la testarile ulterioare.

Un rezultat fals-pozitiv inseamna ca pe mamografie apare o anomalie care sugereaza ca ar putea fi vorba de cancer. Dar dupa teste, precum biopsia sau ecografiile suplimentare, aceasta se dovedeste a fi benigna.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intre timp, totusi, e posibil ca pacienta sa treaca prin dureri si diferite proceduri si sa decida sa amane sau sa nu mai faca urmatoarea mamografie. Expertii in cancer mamar sunt de parere ca ar fi o greseala potential fatala, deoarece detectarea tumorilor in faza incipienta poate salva vieti.

"Din pacate, la femeile de peste 50 de ani, neefectuarea unei mamografii o data la doi ani inseamna nedepistarea in proportie de 30% a cancerelor", a declarat dr. Stefanie Zalasin, specialist in ecografii mamare, care a analizat noile constatari. "Daca pacienta este asigurata ca majoritatea mamografiilor si chiar a biopsiilor sunt normale, atunci anxietatea legata de mamografii se poate reduce semnificativ", afirma Zalasin, medic la Northern Westchester Hospital din Mount Kisco, New York.

Noul studiu a fost condus de Firas Dabbous, manager al cercetarilor privind rezultatele axate pe pacienti de la Advocate Lutheran General Hospital (Spitalul General Luteran Advocate) din Park Ridge, Illinois.

 

 

Echipa sa a examinat peste 741.000 de ecografii mamare de la aproape 262.000 de femei din zona orasului Chicago. Studiul a aratat ca putin peste 12% din mamografii au avut un rezultat fals-pozitiv. In timp ce 15% dintre femeile care au primit un rezultat negativ dupa efectuarea mamografiei nu au figurat cu o mamografie ulterioara in baza de date, numarul a crescut la 22% in cazul femeilor care au primit un rezultat fals-pozitiv.

Iar in cazul femeilor cu mai mult de o mamografie inregistrata in baza de date, cele care au primit un rezultat negativ dupa prima mamografie erau cu 36% mai predispuse sa efectueze o alta ecografie in urmatorii trei ani, fata de cele care au primit un rezultat fals-pozitiv dupa prima mamografie, au declarat cercetatorii.

De asemenea, durata medie de amanare a celei de-a doua ecografii mamare era de 13 luni pentru cele care la prima mamografie au primit un rezultat fals-pozitiv, a subliniat grupul Dabbous.

Amanarile si mamografiile neefectuate ar putea sa aiba un impact asupra sanatatii femeilor, au mai adaugat autorii studiului. Acestia au constatat ca riscul de a fi diagnosticat cu cancer mamar in faza terminala in urmatorii patru ani a fost de 0,4%, pentru femeile cu un rezultat fals-pozitiv, si de 0,3%, pentru femeile cu un rezultat negativ. Cercetatorii au afirmat ca diferenta este semnificativa din punct de vedere statistic.

Constatarile sugereaza „trebuie sa incurajam mai activ femeile care au primit ecografii mamare cu rezultate fals-pozitive sa respecte recomandarile privind ecografiile mamare de rutina, pentru ca s-a demonstrat ca reduc mortalitatea legata de cancerul mamar”, a declarat Dabbous intr-un comunicat de presa din revista.

Zalasin a fost de acord. Aceasta a declarat ca cercetarile anterioare au aratat ca "femeile cu o mamografie cu rezultat fals-pozitiv risca, de fapt, mult mai mult sa se imbolnaveasca ulterior de cancer mamar. De aceea, este extrem de important ca femeile sa continue sa efectueze ecografii mamare anuale, chiar daca in trecut au avut o mamografie cu rezultat fals-pozitiv."

Dr. Kavita Patel este specialist in ecografii mamare si conduce Centrul de Imagistica al Spitalului Lenox Hill, din New York City.  Aceasta a subliniat ca majoritatea anomaliilor care apar pe mamografii si care necesita analize suplimentare se dovedesc a fi benigne (necanceroase). Potrivit cercetarilor anterioare, Patel a declarat ca, din 1.000 de femei care-si fac mamografii, in jur de 100 revin pentru ecografii mamare suplimentare, din cauza aparitiei unor anomalii pe ecografiile respective.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aproximativ 61 din cele 100 de femei "isi vor face inca o ecografie care va arata ca totul este in regula", a mai spus Patel. "Nouasprezece vor recurge la biopsie si doar cinci vor fi diagnosticate cu cancer mamar", a mai adaugat aceasta. Patel a mai spus ca, "daca cancerul este depistat in acest fel, rata de vindecare este foarte ridicata".

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0