Cum poti sa ajuti o colega sau prietena diagnosticata cu cancer mamar |Sfaturi pentru apartinatori

Dacă o prietenă sau o colegă apropiată a fost diagnosticată recent cu cancer mamar, iată ce lucruri poți face pentru a o ajuta și pentru a o sprijini în această perioadă.

Pentru început, reține că este imposibil de spus cu certitudine ce anume îi va fi de folos și ce nu prietenei sau colegei tale diagnosticate cu cancer mamar, deoarece fiecare femeie reacționează diferit la un astfel de diagnostic și nu toate pacientele vor dori același tip sau nivel de sprijin din partea apropiaților. Este important să afli ce vrea persoana, dar și să vezi indiciile și semnalele pe care le transmite și nu te teme să îi oferi sprijinul tău.

Ajut-o din punct de vedere emoțional

Este important să îi arăți prietenei sau colegei tale că ești acolo, lângă ea, pentru a o asculta. Nu te teme că nu vei ști ce să îi spui, trebuie doar să fii tu însăți. Uneori, cuvintele nu sunt necesare, iar prietena ta va aprecia că ești alături de ea. Oferă-i sprijinul tău necondiționat, încurajeaz-o și respectă-i deciziile. Răspunde-i în funcție de dorințele pe care le are și trateaz-o în mod normal, fără să te îngrijorezi în privința unor lucruri mărunte.

Fii alături de ea

Dacă simți nevoia, plângi împreună cu prietena sau colega ta, râzi împreună cu ea și ascult-o atunci când simte nevoia să îți împărtășească ceva. Las-o să vorbească cu tine despre orice.

Sun-o și viziteaz-o, în termenii ei

Amintește-i că te afli acolo, lângă ea, că îi ești alături în orice situație. Spune-i că te poate suna sau că te poate vizita dacă își dorește acest lucru sau îți poate cere ție să vii la ea.

Este important și să stabiliți anumite reguli: de pildă, este bine să o întrebi când este cel mai bun moment al zilei pentru a o suna sau pentru a o vizita, pentru a vă vedea - și nu uita că este posibil să obosească foarte ușor, mai ales în urma tratamentelor pentru cancerul mamar.

Dacă știi că prietena sau colega ta nu doarme noaptea și de multe ori stă cu ochii în tavan, ingrijorându-se, este important să îi comunici că nu te deranjează dacă te sună la miezul nopții, ca să vorbiți.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Respectă-i tăcerile

Respectă faptul că vor fi și momente în care bolnava nu va dori să stea de vorbă cu nimeni și că va avea nevoie să petreacă un timp singură. Bineînțeles, tu îi poți fi alături în alte moduri, așa că este esențial să îi transmiți asta. Reține că este posibil că tu să fii cea care trebuie să facă primul pas, în a-i oferi sprijin prietenei sau colegei tale. Nu te simți ofensată dacă nu îți răspunde imediat, poți încerca din nou, după un timp, să îi oferi susținerea ta.

Oferă-i șansa de a se simți bine și de a se distra

La început și chiar pe durata mai multor luni de la momentul diagnosticului de cancer mamar, prietena sau colega ta va simți că lumea ei se rezumă doar la această boală cumplită. Puteți face - dacă starea de sănătate îi permite - o activitate de care v-ați bucurat amandouă în trecut și care v-a făcut întotdeauna plăcere: de exemplu, mergeți la shopping sau luați masa în oraș doar voi două.

O poți ajuta și cu lucruri practice

Poate că prietena sau colega ta va dori să facă mai multe lucruri în timpul tratamentului, însă cu toate acestea, efectele adverse ale chimioterapiei pot să îngreuneze anumite activități de zi cu zi și poate că nu îi este tocmai ușor să îți ceară ajutorul.

Este important să fii clară atunci când te oferi să o ajuți, pentru ca amândouă să puteți colabora cât mai bine. De exemplu, dacă vezi că nu îți dă răspunsuri clare la întrebări precum „Ce pot face pentru tine?” ori „Cum pot să te ajut?” este mai bine să o întrebi: "Vrei să iau eu copiii de la școală mâine?" sau „Vrei să îți fac eu cumpărăturile astăzi?".

Iată în ce alte privințe te poți oferi să o ajuți pe această persoană diagnosticată cu cancer mamar:

  • curățenia locuinței, aspiratul suprafețelor și podelelor
  • spălatul hainelor și călcarea lor
  • dacă este pasionată de grădinărit sau are plante cultivate în grădină, te poți oferi să te ocupi tu de ele
  • poți pregăti masa ori poți pregăti mai multe preparate, care pot fi păstrate la frigider
  • o poți ajuta în privința transportului până la spital și drumului de la spital spre casă, atunci când are controale medicale
  • poți să îi duci copiii la școală sau la grădiniță ori te poți oferi să îi iei de la școală/grădiniță
  • te poți oferi, atunci când este cazul, să stai peste noapte sau peste zi cu copiii.

Ce să NU faci și să nu spui unei persoane bolnave de cancer mamar?

  • Nu îi oferi cu forța tot felul de sfaturi și nu îi prezenta toate rezultatetele studiilor despre cancer despre care ai citit tu în ultima vreme. Faptul că un studiu a arătat că o substanță, de exemplu, are potențial ca viitor medicament pentru tratarea unui cancer mamar nu însemnă că acel medicmaent va fi fabricat sau pus pe piață în viitorul apropiat.
  • Nu îi spune vorbe de genul „Știu cum te simți” pentru că, dacă nu cumva ai avut chiar tu cancer, nu ai de unde să știi ce e în sufletul ei sau cum se simte fizic. Poți spune, cel mult, „Nu pot să-mi imaginez cum te simți”.
  • Nu îi vorbi de sus, nu fi sarcastic și nu încerca să o învinovățești pentru boala pe care o are, spunându-i lucruri precum „Eu ți-am zis că nu e bine să fumezi” sau altele de acest gen. Bolnava are oricum multe de îndurat din cauza situației prin care trece ca să mai asculte și astfel de vorbe.
  • Dacă ai simptome de răceală sau alte semne ale unor infecții, nu îți vizita prietena sau colega bolnavă de cancer, deoarece sistemul ei imunitar este extrem de slăbit în această perioadă. Explică-i la telefon de ce nu poți veni, ca să știe exact.

Despre cancerul mamar

Cancerul la sân începe cel mai frecvent în celulele care căptușesc canalele sânului. Aproximativ 70 din 100 (deci 70%) dintre cancerele de sân nu au caracteristici speciale atunci când celulele sunt privite la microscop și sunt numite cancer de sân invaziv fără tip special (NST). Invaziv înseamnă că celulele canceroase s-au răspândit în afara canalelor și în țesutul mamar din jur. Aproape 15 din 100 de cancere de sân (deci 15%) sunt carcinom lobular invaziv, ceea ce înseamnă că boala a început în lobulii sânului și s-a răspândit în afara lor în țesutul mamar din jur. Pe lângă acestea, există și alte tipuri mai rare de cancer la sân.

Newsletter DOC dedicat

Riscul de cancer la sân crește în caz de kilograme în plus (supragreutate sau obezitate), de aceea, femeile care nu sunt la o greutate normală ar trebui să ceară sfatul medicului de familie dacă vor să slăbească și să-și scadă, astfel, și riscul de cancer. În principiu, o alimentație cu mai multe legume și fructe și mai puține grăsimi animale și zahăr și activitate fizică regulată ajută la slăbit și la menținerea unei greutăți adecvate.

Alți factori de risc pentru cancerul mamar sunt consumul mare de alcool, sedentarismul și terapia de substituție hormonală pentru a reduce simptomele menopauzei. Și administrarea pilulelor contraceptive crește riscul de cancer mamar, dar mai puțin.

Printre simptomele cancerului mamar se numără apariția unui nodul sau a unei formațiuni îngroșate la sân sau la nivel de axilă, o schimbare în dimensiunea, forma sau felul în care se simte sânul, modificări ale pielii la nivelul sânilor, cum ar fi încrețirea, erupția cutanată sau înroșirea pielii, scurgerea unui lichid din mamelon la o femeie care nu este însărcinată și care nu alăptează și modificări ale poziției mamelonului.

Principalele tratamente pentru cancerul la sân includ intervenția chirurgicală, chimioterapia, radioterapia, terapia hormonală (numită și terapie endocrină), diverse medicamente țintite împotriva cancerului și medicamente pentru întărirea oaselor (bifosfonați). Tratamentul depinde de unde anume este situat cancerul la sân, de cat de mare este tumora, dacă s-a răspândit, ce tip de cancer este, dar și de starea generală de sănătate a pacientei.

După tratament, este posibil ca medicii să indice pacientei controale regulate timp de cel puțin 5 ani, deoarece este posibil ca boala să recidiveze sau să apară un nou cancer.

În cazul în care cancerul de sân reapare în zona pieptului, sânilor sau axilelor sau în pielea din apropierea locului sau cicatricei inițiale, se numește recidivă locală. Dacă s-a răspândit la peretele toracic sau la pielea sânului ori la ganglionii limfatici din jurul pieptului, gâtului și sub sâni, dar nu s-a răspândit în alte zone ale corpului, se numește cancer de sân local avansat. În cazul în care cancerul s-a răspândit la oase, plămâni, ficat și creier, se numește cancer secundar sau metastatic. O astfel de recidivă poate fi depistată în timpul unei mamografii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - How to Be a Friend to Someone with Cancer
https://www.cancer.org/treatment/caregivers/how-to-be-a-friend-to-someone-with-cancer.html
NHS - Breast Cancer in Women
https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0