Gene care au mutatii si sunt implicate in cancerul mamar ereditar

1. Cancerul mamar poate fi și ereditar
2. Mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2
3. Alte gene asociate cu cancerul mamar ereditar
   a. PTEN
   b. ATM
   c. CHEK2
   d. TP53
   e. CDH1
   f. PALB2
   g. STK11
   h. BARD 1
   i. BRIP1
4. Testele genetice, o variantă de luat în calcul la persoanele cu risc de cancer mamar 

Recomandările Experților DOC

Cancerul mamar poate fi și ereditar

Când vorbim despre cancerul mamar, există anumiți factori de risc care, potrivit specialiștilor, nu pot fi modificați: genul feminin, înaintarea în vârstă, anumite gene moștenite de la părinți, faptul că persoana are un istoric familial de cancer mamar etc. În acest articol, ne îndreptăm atenția în direcția eredității și în direcția genelor implicate în dezvoltarea cancerului de sân.

Asociația Americană a Cancerului spune că aproximativ 5% până la 10% dintre cazurile de cancer mamar ar fi ereditare, ceea ce înseamnă că boala rezultă direct de pe urma genelor defecte (numite mutații), transmise de la unul dintre părinți. Cele mai comune gene asociate cu un risc crescut de cancer mamar ereditar sunt BRCA1 și BRCA2. Persoanele care moștenesc aceste mutații au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer de sân, dar și cancer ovarian, comparativ cu populația generală. 

Persoanelor care au un istoric familial puternic de cancer mamar sau de alte tipuri de cancer asociate cu mutații genetice specifice (cum ar fi cancerul ovarian sau de prostată) le sunt recomandate testele genetice.

Mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2

Cea mai frecventă cauză a cancerului mamar ereditar este o mutație genetică moștenită în cazul genei BRCA1 sau al genei BRCA2. În celulele normale, sănătoase, aceste gene ajuta la producerea unor proteine care repară ADN-ul deteriorat. Versiunile cu mutații ale acestor gene pot duce la dezvoltarea unor celule anormale, care pot duce apoi la cancer. Femeile care moștenesc o mutație BRCA1 sau BRCA2 au un risc de 45-65% de a dezvolta cancer de sân până la vârsta de 70 de ani, comparativ cu un risc general de aproximativ 12%. 

Alte gene asociate cu cancerul mamar ereditar

Și alte mutații genetice pot duce la cancerele mamare ereditare. Aceste mutații ale genelor sunt mai puțin comune, iar majoritatea dintre ele nu cresc riscul de a dezvolta cancer mamar la fel de mult pe cât îl cresc genele BRCA. Iată ce alte gene care suferă mutații pot duce la apariția cancerului mamar:

PTEN

În mod normal, gena PTEN ajută la reglarea dezvoltării celulelor. Mutațiile moștenite ale acestei gene pot cauza sindromul Cowden, o boală rară care face ca persoanele afectate să aibă un risc mai mare de tumori canceroase și necanceroase în sâni, tractul digestiv, glanda tiroidă, uter și ovare.

ATM

Gena ATM ajută la repararea ADN-ului deteriorat. Faptul că un om moștenește o copie anormală a acestei gene a fost asociat cu o rată mai mare de cancer mamar în unele familii.

CHEK2

Gena CHEK2 este un alt aliat care, în mod normal, ajută la repararea ADN-ului. O mutație la nivelul genei CHEK2 poate dubla riscul de cancer la sân.

TP53

Gena TB53 este cea care dă instrucțiunile necesare pentru a se produce o proteină numită p53, care oprește dezvoltarea celulelor anormale. Mutațiile acestei gene, moștenite de la părinți, determină sindromul Li-Fraumeni, iar persoanele care suferă de acest sindrom au un risc crescut de cancer mamar, precum și de a face alte cancere, precum leucemia, tumori la creier și sarcoame.

CDH1

Mutațiile genetice ale acestei gene provoacă un cancer gastric ereditar difuz. Femeile care au mutații în interiorul acestei gene au un risc crescut de a face cancer mamar lobular invaziv.

PALB2 

Gena PALB2 produce o proteină care interacționează cu proteina pe care o produce gena BRCA2. Mutațiile apărute la această genă pot duce la un risc mai mare de cancer la sân.

STK11

Defectele care apar în interiorul acestei gene pot duce la sindromul Peutz-Jeghers, iar persoanele cu această tulburare au un risc mult mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv la sân.

BARD1

Gena BARD1 lucrează împreună cu gena BRCA1 pentru a repara ADN-ul deteriorat. O mutație în interiorul genei BARD1 crește riscul unei femei de a face cancer mamar.

BRIP1

Și gena BRIP1 lucrează în organism pentru repararea ADN-ului. Dacă o persoană moștenește o mutație a genei BRIP1, acest lucru este asociat cu un risc mai mare de cancer mamar și de cancer ovarian.

Pe lângă acestea, există numeroase alte mutații la nivelul genelor care pot duce la cancer mamar. Oamenii de știință de la Institute of Cancer Research, din Londra, au anunțat la un moment dat că au mai asociat alte 110 gene cu un risc crescut de cancer mamar, în cadrul unui studiu amplu. Acest studiu a folosit o tehnică genetică specială, pentru a analiza „hărțile” regiunilor din AND care erau asociate cu un risc moștenit de cancer mamar.

Echipa de cercetători a putut astfel să identifice 110 noi gene care ar fi corelate cu un risc mai mare de cancer mamar, în cele 33 de regiuni ale ADN-ului pe care le-au studiat. În alte 30 de zone din ADN, cercetătorii nu au putut să descopere niciun fel de gene specifice.

Testele genetice, o variantă de luat în calcul la persoanele cu risc de cancer mamar

Există teste genetice disponibile și la noi în țară, folosite pentru a se afla dacă o persoană are o mutație la gena BRCA1 sau BRCA2. Desigur, sub îndrumarea unui consilier genetic, persoanele interesate pot să efectueze testări genetice și pentru a se analiza alte mutații, cum ar fi genele ATM, CHEK2, PTEN, CDH1, TP53, RAD50, MRE11A, MSH6, PALB2, NBN, PMS2, RAD51C sau SEC23B, atât individual, cât și ca parte dintr-un panel mai mare care include genele BRCA1 și BRCA2.

Înainte de efectuarea testului genetic, este important să ai o discuție cu un medic specialist în genetica medicală sau un consilier genetic. Această evaluare va lua în considerare istoricul tău familial și personal de cancer. Specialistul îți poate evalua riscul de a purta o mutație genetică pe baza:

  • Numărului de rude care au avut cancer mamar sau alte tipuri de cancer (ovarian, pancreatic, de prostată);
  • Vârsta la care au fost diagnosticate rudele tale cu cancer;
  • Rudelor apropiate (de gradul I sau II) cu mutații genetice cunoscute (BRCA1, BRCA2).

Consilierul genetic îți va explica avantajele și dezavantajele testelor genetice, riscurile și limitele acestora. Este esențial să înțelegi implicațiile testului înainte de a lua o decizie. De asemenea, consilierul îți va explica ce măsuri preventive și de gestionare a riscului pot fi luate în cazul în care testul este pozitiv pentru o mutație genetică. Consilierea ajută, de asemenea, la gestionarea impactului emoțional pe care rezultatele testului îl pot avea asupra ta și asupra familiei tale.

Testele genetice se efectuează de obicei pe baza unei mostre de ADN, care poate fi prelevată din sânge (o mostră de sânge este cea mai frecventă metodă de prelevare pentru testare genetică) sau salivă (în unele cazuri, o mostră de salivă poate fi folosită pentru a extrage ADN-ul necesar pentru testare).

Laboratorul va analiza ADN-ul tău pentru a căuta mutații genetice în gene specifice, cum ar fi BRCA1, BRCA2 sau alte gene asociate cu cancerul mamar (TP53, PALB2, CHEK2 etc.). Această analiză poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de complexitatea testului și de laboratorul utilizat.

Dacă testul identifică o mutație cunoscută care crește riscul de cancer, se consideră că ai un risc crescut de a dezvolta cancer mamar și/sau alte tipuri de cancer, cum ar fi cel ovarian. Ce poți face în acest caz?

  • Teste imagistice mai frecvente, cum ar fi mamografiile sau RMN-urile, pentru a detecta cancerul în stadii timpurii;
  • Intervenții preventive, cum ar fi mastectomia profilactică (îndepărtarea preventivă a sânilor) sau ooforectomia (îndepărtarea ovarelor);
  • Administrarea la recomandarea medicului a unor medicamente, cum ar fi tamoxifenul, pentru a reduce riscul de cancer.

Dacă testul nu identifică nicio mutație cunoscută, înseamnă că nu ai o predispoziție genetică cunoscută pentru cancerul mamar. Totuși, acest lucru nu elimină complet riscul de cancer mamar, deoarece există și alți factori de risc pentru a dezvolta această boală (stilul de viață, expunerea la factori de mediu etc.). 

În unele cazuri, testul poate identifica o mutație genetică a cărei semnificație nu este clară. Acest lucru înseamnă că nu se știe cu certitudine dacă mutația respectivă crește riscul de cancer. În astfel de cazuri, monitorizarea regulată este importantă și rezultatele testului trebuie interpretate cu prudență. 

Când ar trebui să iei în considerare testarea genetică?

  • Dacă ai rude de gradul I sau II (mame, surori, mătuși) care au fost diagnosticate cu cancer de sân sau ovarian, în special la vârste tinere, sub 50 de ani;
  • Ai mai multe rude pe aceeași linie familială cu cancer mamar, ovarian, pancreatic sau de prostată;
  • Ești de origine evreiască așkenazi (acest grup etnic prezintă un risc mai mare de a purta mutațiile BRCA).

Testarea genetică este un instrument valoros pentru identificarea riscului ereditar de cancer mamar. Cu ajutorul consilierii genetice și a supravegherii medicale, poți lua măsuri preventive și de monitorizare personalizate pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer sau pentru a-l detecta într-o fază incipientă. 

Newsletter DOC dedicat

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Predictive genetic tests for cancer risk genes
https://www.nhs.uk/conditions/predictive-genetic-tests-cancer/
MDPI - Genetic Basis of Breast and Ovarian Cancer: Approaches and Lessons Learnt from Three Decades of Inherited Predisposition Testing
https://www.mdpi.com/2073-4425/15/2/219
Studiul „Genetic Basis of Breast and Ovarian Cancer: Approaches and Lessons Learnt from Three Decades of Inherited Predisposition Testing”, apărut în Genes 2024, 15(2), 219; https://doi.org/10.3390/genes15020219, autori: Valeria Barili, Beatrice Bortesi et al.
Nature - Capture Hi-C identifies putative target genes at 33 breast cancer risk loci
https://www.nature.com/articles/s41467-018-03411-9
Studiul „Capture Hi-C identifies putative target genes at 33 breast cancer risk loci”, apărut în Nat Commun 9, 1028 (2018). https://doi.org/10.1038/s41467-018-03411-9, autori: Joseph S. Baxter et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0