Cancerul mamar: relatia dintre dimensiunile tumorilor si metastaze

In cazul pacientelor cu cancer la san, dimensiunea tot mai mare a tumorii in momentul diagnosticului este asociata cu o probabilitate mai mare de a fi implicati si ganglionii limfatici axilari si cu o mortalitate mai mare specifica acestui cancer mamar.

Cu toate acestea, spun oamenii de stiinta, aceasta relatie este bazata pe studiile care combina toate tumorile mai mici de 1 centimetru intr-o singura categorie si toate tumorile mai mari de 5 cm sunt incluse intr-o alta categorie. Aceasta clasificare neprelucrata poate eclipsa o descriere nuantata a efectelor pe care le are dimensiunea tumorii (in ceea ce priveste toata gama de dimensiuni posibile).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta au examinat relatia dintre dimensiunea tumorii primare de la san, statusul ganglionilor limfatici si metastazele la distanta in cadrul unui grup de 819.647 de femei diagnosticate cu cancer mamar invaziv primar, intre anii 1990 si 2014. Toate pacientele din aceasta cohorta au avut o tumora primara cunoscuta cu dimensiuni cuprinse intre 1 si 150 mm (aceasta fiind cea mai mare dimensiune). Pacientele au fost impartite in mai multe categorii, adica in 15 grupuri, la intervale de 10 mm in ceea ce priveste dimensiunea tumorii primare.

Rezultatele au aratat ca dintre cele 819.647 paciente cu tumori mamare invazive, cu dimensiuni intre 1 si 150 mm, a existat o corelatie non-liniara intre cresterea dimensiunii tumorii si prevalenta metastazelor ganglionilor limfatici la momentul diagnosticului, prevalenta metastazelor la distanta la diagnostic (stadiul 4) si rata de mortalitate la 15 ani, specific axata pe cancerul mamar, de-a lungul intregului spectru de paciente.

In cazul tumorilor foarte mici (cele care aveau sub 10 mm) si in cazul tumorilor foarte mari (mai mari de 60-90 mm) a existat o corelatie foarte slaba intre dimensiunea tumorii si riscul de metastaze.

Concluziile cercetatorilor au fost ca relatia dintre dimensiunea tumorii de la san, statusul ganglionilor limfatici si metastazele la distanta in cazul pacientelor cu cancer mamar invaziv nu este o relatie liniara. Aceste rezultate pun sub semnul intrebarii modelul conventional pe care se axau pana acum specialistii, cum ca, de fapt, capacitatea tumorii primare mamare de a metastazia creste pe masura ce tumora devine tot mai mare.

Ce este cancerul mamar metastatic sau avansat

Cancerul mamar metastatic este clasificat si drept cancer mamar in stadiul 4. Asta inseamna ca celulele canceroase s-au extins si au ajuns la alte parti ale corpului. De regula, acestea includ plamanii, ficatul, oasele sau creierul.

Cancerul mamar in stadiul 4: cum metastazeaza cancerul

Raspandirea sau extinderea celulelor canceroase in cazul acesta, de regula, incepe prin intermediul unui pas (sau mai multor pasi) dintre cei de mai jos:

Celulele canceroase invadeaza celulele sanatoase din apropiere. Cand celulele sanatoase sunt acaparate sau invadate, si acestea pot replica/produce mai multe celule anormale.

Celulele canceroase patrund in sistemul limfatic sau in sistemul circulator. Celulele canceroase circula prin peretii vaselor limfatice sau vaselor de sange din apropiere.

Migratia prin circulatie - celulele canceroase sunt transportate de sistemul limfatic si de fluxul sanguin catre alte parti ale corpului pacientei.

Celulele canceroase se adapostesc in capilare - Celulele canceroase se opresc din miscarea lor obisnuita, pe masura ce se adapostesc in capilare, la o localizare anume, la distanta, si se divid si migreaza apoi in tesutul din apropiere.

Se dezvolta noi tumori mici - Celulele canceroase formeaza tumori mici in zona noua din corp, numite micrometastaze.

Prognosticul si rata de supravietuire

Cancerul mamar metastatic nu este la fel pentru fiecare pacienta care are aceasta boala. Potrivit expertilor, simptomele pacientei cu aceasta boala in stadiul 4 vor depinde de gradul de raspandire a celulelor canceroase in corp.

Societatea Americana a Cancerului spune ca rata de supravietuire de 5 ani dupa diagnostic pentru persoanele cu cancer mamar in stadiul 4 este de 22%. Acest procent este considerabil mai scazut decat cancerul la san in stadiile incipiente. In stadiul 3, rata de supravietuire la 5 ani este de 72%, iar in stadiul 2, aceasta este de peste 90%. Deoarece ratele de supravietuire sunt mai mari in stadiile precoce ale cancerului mamar, diagnosticul timpuriu si tratamentul timpuriu sunt cruciale.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "The relationship between tumour size, nodal status and distant metastases: on the origins of breast cancer.", publicat in 2018 in Breast Cancer Research and Treatment, autori Sopik V, Narod SA.
  • National Breast Cancer Foundation - https://www.nationalbreastcancer.org/metastatic-breast-cancer

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0