Cancerul mamar avansat, o noua provocare pentru imunoterapie

Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer diagnosticat la nivel mondial. În fiecare an, mai mult de 10% din totalul cancerelor diagnosticate în toată lumea sunt reprezentate de cele mamare. La nivel global, cancerul la sân reprezintă cea de-a doua cauză de mortalitate prin cancer la femei. Să vedem ce opțiuni de tratament sunt disponibile în prezent și la ce mai lucrează lumea științifică.

Cancerul la sân reprezintă 12,5% dintre toate cazurile anuale noi de cancer la nivel mondial, ceea ce îl face cel mai frecvent cancer din lume. Statistic vorbind, rata de supraviețuire la 5 ani a crescut dramatic în ultimii 50 de ani, cu aproape 30%. Supraviețuirea la 5 ani în stadiile localizate depășește 95%, în vreme ce stadiile local avansate ajung la 5 ani într-un procent de 75%. Din păcate, în stadiul 4 de boală, stadiul cu metastaze la distanță, supraviețuirea ajunge abia undeva în jur de 25%.

Recomandările Experților DOC

Terapia în cancerul mamar

Opțiunile de tratament în cancerul la sân sunt mai multe și se personalizează pentru fiecare pacientă în parte.

Intervenția chirugicală și abordări clasice

În stadiile incipiente, principalul gest terapeutic rămâne intervenția chirurgicală, limitată sau radicală, în funcție de fiecare caz în parte. Ulterior, în funcție de stadiul bolii, precum și de caracteristicile moleculare ale tumorii, intervenția chirugicală este urmată de chimioterapie, radioterapie sau terapie țintită (inclusiv hormonoterapie).

Terapii țintite

Tumorile care exprimă o genă defectivă intitulată HER2 și care reprezintă aproximativ 25% din totalul tumorilor maligne mamare, beneficiază de terapii țintă anti HER2. Arsenalul terapeutic deja s-a diversificat, plecând de la consacratul și deja clasicul tratament cu trastuzumab, anticorp monoclonal anti HER2 care, practic, a revoluționat tratamentul acestor tipuri de tumori.

De peste 10 ani, această moleculă se folosește fie în scop adjuvant, fie, mai nou, în scop neoadjuvant, cu rezultate semnificative în ceea ce privește supraviețuirea fără progresia bolii sau supraviețuirea globală la pacientele cu boala localizată sau local avansată. De asemenea, în boala metastatică HER2 pozitivă, trastuzumabul reprezintă baza tratamentului sistemic.

În ultimii ani, arsenalul terapeutic pentru cancerul mamar s-a îmbogățit cu noi molecule, având drept țintă familia receptorilor proteici HER2, așa cum ar fi pertuzumab, deja standard terapeutic în boala metastatică, alături de trastuzumab și chimioterapie sau lapatinib, terapie de linia a doua, după eșecul trastuzumab în prima linie.

În același registru de boală intră și trastuzumab emtansine, cunoscut și sub abrevierea TDM1, care este un anticorp monoclonal anti HER2 legat de un agent chimioterapic care este eliberat la nivel tumoral prin calea HER2. Indicația standard pentru TDM1 rămâne linia a doua de tratament în boala metastatică, după eșecul terapiei citostatice sau cu trastuzumab în prima linie terapeutică.

Din păcate, multe dintre pacientele ale căror tumori exprimă niveluri crescute ale genei HER2 progresează sau recidivează, în ciuda terapiei target administrate. De asemenea, pacientele ale căror tumori prezintă receptori hormonali și care, o bună perioadă de timp, răspund semnificativ la terapia hormonală, la un moment dat devin refractare la aceste medicamente.

Nu în ultimul rând, tumorile triplu negative (tumori fără expresia genei HER2 și fără receptori hormonali) sunt tumori a priori agresive, dificil de tratat și, în general, cu prognostic negativ, iar principalul tratament al acestui tip particular de tumoră rămâne chimioterapia.
Întrucât multe dintre terapiile actuale au, în continuare, o rată de eșec semnificativ, în special în boala avansată sau metastatică, eforturile se îndreaptă către găsirea de noi soluții terapeutice.

Imunoterapie

Cu toate că neoplaziile mamare sunt considerate ca fiind slab imunogene, tot mai multe studii preclinice și clinice, deopotrivă, sugerează potențialul terapeutic al imunoterapiei în acest tip de cancere și în special în cancerele mamare HER2 pozitive sau în cancerele triplu negative.

Per total, imunoterapia prezintă avantaje-cheie comparativ cu chimioterapia sau terapia target, atât prin prisma toxicității, efectele secundare fiind semnificativ mai mici, ceea ce permite administrarea acestei terapii pentru perioade mai lungi de timp, singură sau în asociere cu agenți chimioterapici sau cu terapia țintă, fără să aducă toxicități notabile pe lângă acestea, cât și prin prisma eficienței.

În condițiile imunoterapiei, instalarea rezistenței este mai puțin probabilă, aceasta datorându-se probabil capacității sistemului imun de a recunoaște și de acționa asupra mai multor antigene tumorale concomitent, în acest fel adaptându-se continuu la modificările celulelor canceroase.

Inhibitorii punctelor de control/imunomodulatori

O direcție terapeutică ce a revoluționat terapia în cadrul cancerelor pulmonare și a melanoamelor maligne metastatice este reprezentată de către inhibitorii punctelor de control. Plecând de la rezultatele remarcabile ale imunoterapiei în aceste localizări de boală, o serie de studii clinice s-au concentrat către utilizarea acestor produși și în cancerul mamar.

La ora actuală, sunt o multitudine de studii clinice de fază I sau II, care au drept actori imunoterapii de genul pembrolizumab (anticorp anti PD1), nivolumab (anticorp anti PD1), ipilimumab (anticorp anti CTLA‑4), durvalumab (anticorp anti PD-L1) sau atezolizumab (anticorp anti PD-L1), în monoterapie sau asociere cu chimioterapia, hormonoterapia sau terapia țintă.

Vaccinuri

Rolul vaccinurilor este de a stimula răspunsul imun împotriva antigenelor specifice sau asociate tumorii, pe această cale punând în mișcare celulele imune împotriva celulelor neoplazice care exprimă aceste tipuri de antigene. Și pe această direcție sunt, în acest moment, în derulare o serie întreagă de trialuri clinice care studiază aceste vacinuri în monoterapie sau în asociere cu alte terapii specifice.

Dintre acestea, cel mai reprezentativ este NeuVax, un vaccin care scade riscul de recidivă la pacientele cu expresie modestă a genei HER2, operate, sau la pacientele triplu negative sau cu ganglioni axilari pozitivi, ca terapie de mentenanță, după terapia oncologică standard.

Terapia celulară adoptivă

Aceasta are drept principiu recoltarea de celule T de la o pacientă cu cancer mamar, modificarea genetică a acestora sau prin acțiune chimică, în vederea creșterii activității acestora și reintroducerea în torentul circulator, în vederea îmbunătățirii răspunsului imun antitumoral.

Terapia cu virusuri oncolitice

Are drept bază administrarea de virusuri modificate care stimulează autodistrugerea celulelor tumorale și, pe această cale, creșterea răspunsului imun antitumoral. Un asemenea virus cu rezultate promițătoare în cancerul mamar metastatic este PexaVec.

Anticorpii monoclonali

La ora actuală au fost aprobați și încă se mai studiază și o serie de anticorpi monoclonali care au drept țintă antigene specifice tumorale, cum ar fi margetuximab, a cărui țintă este gena HER2, sau glembatumumab vedotin, cu țintă NMB, o glicoproteină exprimată de către tumorile mamare triplu negative.

Se anticipează că interesul în identificarea de noi opțiuni de imunoterapie în cancerul la sân va crește exponențial, iar una dintre opțiuni ar putea deveni disponibilă pentru multe dintre paciente.

Succesul imunoterapiei în cancerul mamar va depinde de identificarea celei mai adecvate strategii pentru fiecare tip particular de tumoră și pentru stadiul de boală. Micromediul leziunilor metastatice este, în general, ostil răspunsului imun secundar probabil sintezei de citokine imunosupresive, care blochează un răspuns imun antitumoral eficient. 

De aceea, pe de o parte, utilizarea doar a unei terapii vaccinale în acest stadiu de boală este insuficientă. Pe de altă parte, o terapie mai agresivă, așa cum este terapia celulară adoptivă cu celule T, nu își are locul în stadii incipiente, în aceste situații rămânând ca standard terapeutic tratamentul clasic oncologic.

Răspunsul imun nu este întotdeauna unitar și depinde, esențial, de tipul de tumoră. De exemplu, cancerele mamare cu receptori hormonali pozitivi prezintă o infiltrare cu celule T în stroma peritumorală de aproximativ 10%, de aproximativ 15% în tumorile HER2 pozitive și de aproximativ 20% în tumorile triplu negative.

Tocmai datorită acestor diferențe și în privința imunoterapiei se vorbește din ce în ce mai mult despre personalizare, iar strategiile viitorului nu prea îndepărtat vor reuni combinații terapeutice de genul anticorpi monoclonali și inhibitori ai punctelor de control sau vaccin asociat cu anticorpi monoclonali și altele.

Ce se mai studiază în prezent ca potențial tratament pentru cancerul mamar?

Un studiu pe animale realizat la Universitatea din Adelaide, Australia a constatat că un nou medicament aflat în teste, CDDD11-8, inhibă cu succes creșterea cancerului de sân triplu negativ fără efecte secundare toxice. 

Terapia țintită pentru cancerul la sân triplu negativ rămâne o provocare clinică din cauza eterogenității tumorii, spun oamenii de știință. Deoarece aceste cancere au caracteristici cheie ale cancerelor dependente de transcripție, țintirea transcripției prin intermediul unor regulatori precum kinaza 9 dependentă de ciclină (CDK9) are potențialul ca strategie terapeutică. 

Medicamentul este conceput pentru a fi administrat pe cale orală și acționează prin țintirea acestei proteine specifice din tumora canceroasă numită CDK9, care accelerează creșterea celulelor. Prin inhibarea acestei proteine, medicamentul oprește eficient cancerul. 

Deși pare promițător ca tratament potențial pentru cancerul de sân triplu negativ, acest nou inhibitor selectiv de CDK9 are nevoie să se mai lucreze asupra lui înainte de a putea fi testat în studii cu participanți umani. De asemenea, va mai fi nevoie de cercetări care să arate dacă medicamentul ar fi util și pentru alte forme de cancer de sân.

Newsletter DOC dedicat

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Metastatic Breast Cancer
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21497-metastatic-breast-cancer
Nature - Selective inhibition of CDK9 in triple negative breast cancer
https://www.nature.com/articles/s41388-023-02892-3
Studiul „Selective inhibition of CDK9 in triple negative breast cancer”, apărut în Oncogene 43, 202–215 (2024). https://doi.org/10.1038/s41388-023-02892-3, autori: Mustafa, E.H., Laven-Law, G., Kikhtyak, Z. et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0