Diagnosticul de hipercolesterolemie, asociat cu un risc mai mic de cancer mamar

Dupa ce au investigat informatiile obtinute in 14 ani de studiu, realizat pe mai mult de 1 milion de paciente, cercetatorii au descoperit ca femeile diagnosticate cu valori mari ale colesterolului in sange au avut sanse mai mici de a dezvolta cancer de san, comparativ cu femeile care nu aveau hipercolesterolemie.

Speculand asupra acestor constatari, oamenii de stiinta sugereaza ca acestea arata ca administrarea statinelor ar putea proteja impotriva cancerului mamar si spun ca este nevoie de cercetari mai aprofundate pentru a confirma aceasta teorie.

Cercetatorii de la Universitatea Aston din Marea Britanie si-au prezentat concluziile la Congresul Societatii Europene de Cardiologie ESC 2017, in Barcelona, Spania, anul trecut si le-au publicat apoi in "European Heart Journal".

Cancerul de san este acea forma de cancer care incepe cand celulele se dezvolta anormal in tesutul mamar. Desi si barbatii pot dezvolta cancer mamar, boala este mult mai frecvent intalnita la femei.

In randul femeilor de la nivel mondial, cancerul mamar este cea mai comuna forma de cancer si a cincea cea mai comuna cauza de deces de pe urma cancerului, arata statisticile.

Toate celulele animale au nevoie de colesterol pentru a functiona normal, iar acesta este o componenta esentiala a peretilor/membranelor celulei. Totodata, colesterolul este important pentru productia de vitamina D, de compusii care ajuta digestia si de hormoni.

Valorile mari ale colesterolului si cancerul mamar

Sangele transporta colesterolul prin tot corpul, in interiorul lipoproteinelor, mici "picaturi" de grasime care sunt invelite in proteine.

Chiar si asa, daca avem prea mult colesterol in sange, acesta este un factor de risc bine stabilit pentru afectiunile cardiovasculare, precum infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Cercetatorii care au realizat acest studiu nou noteaza si faptul ca unele studii au sugerat ca valorile crescute ale colesterolului ar putea fi un risc pentru cancer.

"Anterior, noi am gasit o asociere intre a avea valori crescute ale colesterolului si a dezvolta cancer mamar, asa ca am creat acest studiu pentru a putea urmari pacientii longitudinal si pentru a analiza relatia aceasta mai in profunzime", a declarat dr. Rahul Potluri, autorul principal al studiului.

El si colegii sai au folosit datele din studiul ACALM (un algoritm pentru comorbiditati, asocieri si mortalitate). El a fondat echipa pentru studiul ACALM (Algorithm for Comorbidities, Associations, Length of stay and Mortality) la Aston Medical School.

Sanse mai mici de a face cancer mamar

Studiul a colectat informatii de la peste 1 milion de pacienti care au fost internati la mai multe spitale din nord-vestul Angliei, intre anii 2000 si 2013.

Cercetatorii au analizat dosarele participantilor de sex feminin de 40 de ani si peste aceasta varsta, care au fost sau nu diagnosticati cu valori crescute ale colesterolului la inceputul perioadei studiului si care nu aveau cancer de san in acel moment.

Pentru analiza aceasta, echipa de cercetatori a inclus 16.043 de femei care au fost diagnosticate cu valori mari ale colesterolului si un grup alcatuit din acelasi numar de femei, care se potrivea cu varsta celorlalte participante, in care femeile nu aveau colesterolul mare, pentru comparatie. Varsta medie a femeilor a fost de 66 de ani.

Dupa ce au comparat 14 ani de informatii in care cele doua grupuri au fost urmarite, cercetatorii au descoperit o proportie mai mica in cazul femeilor cu valori crescute ale colesterolului care au dezvoltat cancer de san, in comparatie cu grupul care nu a avut un astfel de diagnostic la inceputul studiului (0,5%, in comparatie cu 0,8%).

O analiza si mai amanuntita a scos la iveala sanse semnificativ mai reduse de cancer de san in randul pacientelor cu colesterolul crescut, in comparatie cu pacientele care nu au avut un diagnostic de hipercolesterolemie.

Grupul care a fost diagnosticat cu colesterol crescut la inceputul studiului a avut, de asemenea, rate mai mici de deces in comparatie cu grupul de femei care nu avea hipercolesterolemie.

Echipa de cercetatori a concluzionat ca studiul lor amplu, longitudinal, arata ca diagnosticul de valori crescute ale colesterolului "are un efect extrem de protector in ceea ce priveste dezvoltarea ulterioara a cancerului mamar". Desi nu au investigat motivele care stau la baza acestor rezultate, cercetatorii sugereaza ca "tratamentul cu statine sau un stil de viata mai sanatos ar putea contribui" la un risc mai mic de cancer de san.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0