Cum pregătești organismul pentru o sarcină sănătoasă

În pregătirea unei sarcini, e bine să fie urmați mai mulți pași, precum vizita la medic, adoptarea unei alimentații echilibrate, administrarea unor vitamine prenatale și efectuarea unor exercitii fizice.

Dacă îți dorești să devii mamă, e bine să te pregătești pentru sarcină înainte de concepție, pentru a-ți crește șansele de a avea un copil sănătos. De ce e nevoie să ții cont?

Mergi la medic

Înainte de a rămâne însărcinată, discută cu medicul tău despre faptul că vrei să ai un copil. Astfel, acesta te va întreba despre istoricul tău de sănătate și despre orice boli pe care le ai în prezent, care ar putea afecta sarcina sau medicamentele pe care le iei, îți va indica vaccinurile de care ai putea avea nevoie și pașii pe care i-ai putea face înainte de sarcină, pentru a preveni anumite defecte la naștere. Vei face și un set de analize pentru a depista eventualele probleme de sănătate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Afecțiuni. Dacă în prezent suferi de o anumită boală (boli cu transmitere sexuală, diabet, boli tiroidiene, hipertensiune arterială și alte boli cronice), tratează-te cu conștiinciozitate pentru a te vindeca sau respectă regulile pentru a ține boala sub control dacă este vorba de o afecțiune cronică.

Stil de viață și comportamente. Traiul intr-un mediu stresant sau abuziv, lucrul cu substanțe toxice și alte situații care pot afecta sănătatea fizică și psihică trebuie discutate cu medicul, care te poate ajuta cu consiliere, tratament și alte servicii de asistență.

Medicamente. Administrarea anumitor medicamente în timpul sarcinii poate provoca defecte grave la naștere. Acestea includ unele medicamente eliberate pe bază de rețetă, dar și medicamente pe care le poți lua fără rețetă și suplimente pe bază de plante. Dacă planifici o sarcină, trebuie să ceri sfatul medicului legat de orice medicament sau supliment iei și de necesitatea lui.

Vaccinuri. Unele vaccinări sunt recomandate înainte de a rămâne însărcinată, în timpul sarcinii sau imediat după naștere. Vaccinările potrivite la momentul potrivit te ajută să-ți menții sănătatea și să împiedici îmbolnăvirea de anumite afecțiuni care să-ți creeze probleme pentru restul vieții.

Ia un supliment de acid folic

Este recomandat ca toate femeile care își doresc să rămână însărcinate să ia un supliment zilnic de acid folic. Suplimentul recomandat este de 400 de micrograme de acid folic în fiecare zi înainte de a rămâne însărcinată, iar după ce concepția s-a produs, suplimentul va fi luat în continuare în fiecare zi până la 12 săptămâni de sarcină. Acidul folic reduce riscul ca fătul să aibă un defect de tub neural, cum ar fi spina bifida. Un defect al tubului neural este atunci când măduva spinării fetusului (parte a sistemului nervos al corpului) nu se formează normal.

Unele femei sunt sfătuite să ia acest supliment într-o doză mai mare de 5 miligrame zilnic. Este posibil să fie necesar să iei un supliment de 5mg de acid folic dacă:

  • tu sau tatăl biologic al copilului aveți un defect de tub neural
  • anterior ai avut o sarcină afectată de un defect de tub neural
  • tu sau tatăl biologic al copilului aveți antecedente familiale de defect de tub neural
  • suferi de diabet
  • iei medicamente antiepileptice.

Nu îți face griji dacă rămâi însărcinată pe neașteptate și nu ai luat până în acel moment un supliment de acid folic. Începe să îl iei de îndată ce ai aflat de sarcină și până treci de primele 12 săptămâni.

Dacă e nevoie de alte suplimente alimentare, în cazul în care în urma analizelor apar anumite carențe, medicul îți va recomanda ce anume trebuie să iei. E necesar să nu îți administrezi nimic după ureche.

Renunță la fumat

Fumatul în timpul sarcinii a fost asociat cu o varietate de probleme de sănătate, inclusiv naștere prematură, greutate scăzută a copilului la naștere, sindromul de moarte subită a sugarului, avort, probleme de respirație pentru copil sau respirație șuierătoare în primele 6 luni de viață.

Renunțarea la fumat poate fi dificilă, oricât de mult ți-ai dori, așa că, dacă simți că nu știi cum să procedezi, e indicat să discuți cu medicul. Acesta te va ajuta să îți faci un plan pe care să-l poți respecta. Fumul pe care îl inhalezi din țigările altor persoane poate dăuna și el fătului așa că cere-le partenerului, prietenilor și rudelor fumătoare să nu fumeze în apropierea ta.

Elimină alcoolul

Când e vorba de sarcină, cea mai sigură abordare este să nu bei deloc alcool. Nu bea alcool nici când încerci să rămâi gravidă și nici după ce ai obținut sarcina. Alcoolul poate fi transmis fătului și îi poate face rău pe termen lung; cu cât bei mai mult, cu atât este mai mare riscul.

Păstrează o greutate sănătoasă

Dacă ai un exces de greutate, este posibil să ai probleme în a rămâne însărcinată, iar tratamentul de fertilitate este mai puțin probabil să funcționeze. Dacă ești supraponderală (adică ai un IMC peste 25) sau obeză (un IMC mai mare de 30) ai un risc crescut de probleme în timpul sarcinii, cum ar fi hipertensiunea arterială, formarea unor cheaguri de sânge, avort spontan și diabet gestațional.

Adoptă o dietă adecvată

Să ai o alimentație sănătoasă și să faci exerciții fizice moderate este recomandat și înainte de sarcină și în timpul sarcinii. Consumă legume și fructe bine spălate, crude sau gătite, carne de pasăre de curte bine gătită, ouă de țară, pâine integrală, iaurt, lapte pasteurizat, brânză. Evită produsele cu aditivi alimentari și grăsimi trans, brânzeturile de tip camembert și alte lactate nepasteurizate (pot conține bacteria listeria, care poate cauza avort), carnea crudă sau insuficient gătită, pateurile de carne și vegetale, ouăle crude sau insuficient gătite, peștele crud și rechinul.

Ai grijă de sănătatea mentală

Toată lumea se simte îngrijorată, neliniștită, tristă sau stresată uneori, iar dacă te pregătești pentru o sarcină, cu atât mai mult ai putea să-ți faci diferite griji. Dacă aceste sentimente se accentuează și îți afectează activitățile și calitatea vieții de zi cu zi, discută cu medicul sau cu un psihoterapeut care te pot sfătui și îți pot indica diverse opțiuni de tratament.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
CDC - Planning for Pregnancy
https://www.cdc.gov/preconception/planning.html
NHS - Planning your pregnancy
https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/planning-pregnancy/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0