Cum poți relua alăptarea dacă regreți că ai întrerupt-o

Poate că ai avut un început mai dificil cu alăptarea, lucru care este perfect normal, și ai decis să întrerupi procesul, dar asta nu înseamnă că nu poți relua. Motivele pentru care unele mame renunță la alăptat sunt multiple, uneori chiar și împotriva dorinței lor (de exemplu, atunci când copilul este separat temporar de mamă din rațiuni medicale). 

Cu toate acestea, este bine de știut că reluarea alăptării, cu puțin efort efort și răbdare, este posibilă, dacă știi ce ai de făcut. În primul rând, este bine să ai așteptări realiste, dar și persoane apropiate care să te susțină, pentru că vei avea nevoie de încurajare și optimism. 

De asemenea, trebuie să ai în vedere că există anumiți factori favorizanți, care îți pot facilita reluarea alătptării. Fiecare mamă trăiește propria experiență, așadar este bine să te adaptezi la propriul ritm și să îți asculți corpul. Unele femei vor putea relua alăptarea în numai câteva săptămâni, în timp ce pentru altele, acest proces poate dura mai mult. Fiecare gram de lapte contează, așadar bucură-te de orice mică victorie. 

Iată care sunt cei mai importanți factori în procesul de reluare a alăptării:

  • Cu cât e mai mic copilașul, cu atât e mai ușor să reiei alăptarea. Mamele cu bebeluși de 3-4 luni au, de obicei, rata cea mai crescută de succes în privința reluării alăptării. 
  • Cu cât producția de lapte era mai bogată pe perioada inițială de alăptare, cu atât îți va fi mai ușor să reiei procesul.
  • Cu cât exersezi mai des alăptarea sau pomparea de lapte, cu atât mai ușor va putea fi reinițiată. 
  • Interesul pentru laptele de la sân al copilului contează, de asemenea, în acest proces.
  • Nu în ultimul rând, răbdarea și perseverența.

Cât durează procesul de reluare a alăptării?

După cum spuneam mai devreme, fiecare corp reacționează diferit, dar, în principiu, primele rezultate ar trebui să apară undeva la 2 săptămâni de la prima încercare. Unii specialiști sunt de părere că timpul necesar pentru reluarea cu succes a alăptării este aproape egal cu cel al pauzei făcute. 

Sfaturi pentru a reinduce alăptarea

Rezervele de lapte suferă suișuri și coborâșuri pe perioada alăptării, și este normal ca în unele zile să produci mai mult lapte, iar în altele mai puțin.  De aceea, chiar și dacă ai făcut o pauză semnificativă de la alăptare, trebuie să te aștepți la rezultate discrepante, de la o zi la alta, până se revine la normal. Producția de lapte funcționează, în principiu după mecanismul următor: cu cât cel mic consumă mai mult lapte, cu atât mai mult vei produce. Așadar, cel mai important sfat pentru a relua alăptarea este să încerci să alăptezi sau să pompezi lapte cât mai des. 

Orice stimulare a sânului va transmite un semnal organismului, solicitând lapte. Așadar, pentru a obține o cantitate suficientă de lapte, este recomandat să pompezi sau să încerci să alăptezi între 8 și 12 ori pe zi, sau la fiecare 2-3 ore, inclusiv noaptea, de câte ori este nevoie. 

La început, e posibil să remarci foarte puțin lapte sau deloc. Cu răbdare și perseverență, însă, rezultatele nu vor întârzia să apară. Un aspect important de reținut este că nu toți bebelușii vor dori să reia alăptarea la sân, după o pauză, dar foarte mulți reiau obiceiul fără probleme, mai ales dacă le oferi sânul în momentele cheie ale zilei, de exemplu imediat după ce s-a trezit din somn, după băiță sau în momentele de joacă, petrecute cu el în brațe.  

Dacă cel mic este receptiv la alăptare, e bine să ai în vedere următoarele:

  • Lasă-l pe cel mic să se hrănească ori de câte ori vrea.
  • Nu îl priva de formulă. E posibil ca laptele produs de tine să nu fie suficient, iar cel mic are nevoie de nutrienți pentru a se dezvolta armonios. 
  • Nu renunța la pompă. Aceasta stimulează lactația.
  • Petrece cât mai mult timp cu cel mic aproape de sânul tău. Apropierea mamă-bebeluș stimulează nivelul de prolactină din corp, care duce la o producție de lapte sporită. 
  • Dacă micuțul refuză alăptarea, sau nu vrea să stea la sân des, este important să pompezi lapte frecvent pentru a te asigura că producția de lapte este suficientă. Reobișnuiește-l pe cel mic cu gustul de lapte matern, iar, încet, încet, există posibilitatea să accepte, în cele din urmă, sânul. 

Pe lângă cele menționate mai sus, este recomandat să optezi pentru un supliment cu efect galactogog, pentru a da un imbold producției de lapte. De asemenea, există numeroase rețete de terci de ovăz sau de biscuiți din ovăz cu efect galactogog, precum și ceaiuri pentru stimularea lactației. Te poți consulta cu medicul pediatru, dar și cu un consultant în alăptare pentru cele mai bune opțiuni pentru tine. 

Dacă constați că bebelușul nu este interestat, poți apela la mai multe trucuri, printre care:

  • Încearcă să alăptezi când bebelușul este semi-adormit, sau imediat după ce s-a trezit.
  • Petrece cât mai mult timp cu el în brațe, în timp ce micuțul doarme. De multe ori, acesta va vrea sânul în timpul somnului, în mod instinctiv. 
  • Limitează, pe cât posibil, accesul bebelușului la biberon și suzetă. Permite-i să se reobișnuiască cu sânul.
  • Încearcă să îi oferi sânul în timp ce îl legeni sau îl plimbi în brațe. 
  • Stoarce puțin lapte pe suprafața sfârcului, înainte de a-i oferi sânul.

Nu în ultimul rând, nu uita că răbdarea este esențială în procesul de reluare a alăptării, iar majoritatea bebelușilor, după o perioadă, se vor reacomoda. Nu lăsa, în schimb, să treacă timpul, pentru că bebelușii mai mari se reobișnuiesc mai greu. Dacă cel mic nu se poate readapta, nu e un capăt de lume. Îl poți hrăni cu lapte pompat, direct din biberon, fără a-i pune în pericol sănătatea. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - How to Start Breastfeeding Again If You’ve Stopped (or Never Started)
https://www.healthline.com/health/relactation 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0