Vitaminele prenatale: de ce sunt importante în sarcină

Sunt cu adevărat necesare vitaminele prenatale în sarcină? Când ar trebui luate? Pentru cât timp? Dacă ți-ai pus și tu aceste întrebări, e bine să știi că prima metodă recomandată pentru a obține vitaminele necesare în timpul sarcinii este să ai o alimentație echilibrată. Însă vitaminele prenatale sub formă de suplimente pot completa carențele pe care le-ai putea avea. E indicat, deci, să le iei și pe acestea în perioada în care încerci să rămâi însărcinată, dar și după ce ți s-a confirmat sarcina.

Sarcina este o etapă importantă în viața unei femei. Aceasta are nevoie de o alimentație echilibrată, pentru creșterea și dezvoltarea fătului. Cu toate acestea, poate fi o provocare pentru viitoarele mămici să consume o dietă bine echilibrată, care oferă toți nutrienții esențiali în timpul sarcinii. De aceea, suplimentele prenatale sunt o opțiune viabilă. 

Vitamine prenatale versus vitamine obișnuite

Dacă te întrebi în ce fel diferă vitaminele prenatale de cele obișnuite, e bine să știi că, în cele concepute special pentru sarcină, există mai mult acid folic și fier decât în complexul standard. Acidul folic ajută la prevenirea defectelor de tub neural (anomalii ale creierului și ale coloanei vertebrale), iar fierul contribuie la creșterea și dezvoltarea fătului. De asemenea, fierul previne anemia, afecțiune caracterizată printr-un număr mic de globule roșii în sânge. În complexul de vitamine și minerale prenatale pe care îl iei de la farmacie intră de obicei multe elemente, precum calciul, zincul, tiamina, riboflavina, vitaminele C, D, B12 și E. Calciul și vitamina D au o importanță crucială în special în trimestrul al treilea de sarcină, când are loc creșterea și dezvoltarea rapidă a oaselor fătului.

Care sunt vitaminele care nu trebuie să-ți lipsească în timpul sarcinii

Fierul

Este un mineral esențial pentru susținerea creșterii și dezvoltării fetale, precum și pentru prevenirea anemiei la femeile însărcinate. Din cauza cererii crescute de fier în timpul sarcinii, femeile însărcinate riscă să sufere carențe în acest nutrient esențial1.

De aceea, se recomandă adesea suplimente de fier femeilor însărcinate care prezintă riscul de a dezvolta deficit de fier sau anemie. Fierul este important pentru producerea de hemoglobină și celule roșii din sânge, precum și pentru susținerea transferului de oxigen către fătul care se dezvoltă în pântec.

Este important de știut că aportul excesiv de suplimente de fier poate provoca constipație, greață și alte reacții adverse adverse. Dacă te confrunți cu astfel de simptome, discută cu medicul care-ți monitorizează sarcina. 

Suplimente de calciu

Acestea joacă un rol crucial în sprijinirea creșterii și dezvoltării oaselor fetale în timpul sarcinii. Femeile însărcinate care nu au o cantitate adecvată de calciu prezintă un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune gestațională sau preeclampsie, ambele putând duce la complicații grave atât pentru ea, cât și pentru făt.

Suplimente cu acizi grași Omega-3

Suplimentele acestea sunt recomandate femeilor însărcinate care nu pot obține suficienți acizi grași Omega-3, inclusiv acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA), prin dietă.
Acizii grași Omega-3 sunt vitali pentru dezvoltarea corectă a creierului fetal și a ochilor. Mai mult decât atât, ajută la reducerea riscului de travaliu prematur, greutate mică la naștere și depresie postpartum.  

Sunt totuși necesare studii suplimentare pentru a evalua doza optimă de suplimente de Omega-3, eficacitatea acestora în reducerea riscului de complicații ale sarcinii și potențialele efecte secundare.  

Suplimente de acid folic

Acidul folic este important pentru dezvoltarea tubului neural fetal și poate ajuta la prevenirea malformațiilor congenitale, cum ar fi spina bifida. Suplimentele de acid folic sunt de obicei luate înainte de concepție și în timpul primului trimestru de sarcină, deoarece aceasta este perioada critică pentru formarea tubului neural fetal.  

Când e cel mai bine să iei vitamine prenatale

Momentul cel mai bun pentru a începe să iei vitamine prenatale este înainte de conceperea copilului. E bine să începi administrarea lor din vreme deoarece tubul neural al copilului se dezvoltă în timpul primei luni de sarcină, deci într-o perioadă în care e posibil să nici nu-ți dai seama că ești însărcinată. Dacă, totuși, sarcina nu a fost planificată și nu ai luat vitaminele prenatale din timp, e indicat să începi să le iei imediat ce ai aflat că ești gravidă. Medicul îți va recomanda să le iei pe toată perioada sarcinii și posibil și după naștere, în cazul în care decizi să alăptezi. 

Deși vitaminele prenatale se pot cumpăra direct de la farmacie, e recomandat să discuți în prealabil cu medicul, pentru ca acesta să ți le indice pe cele care sunt cele mai potrivite pentru tine. În general, fiecare complex conține acid folic, fier, calciu și vitamina D, însă, în funcție de fiecare persoană în parte, poate fi nevoie și de alte substanțe nutritive. De asemenea, dacă ai dat naștere deja unui copil cu defect de tub neural, medicul poate recomanda să iei un supliment separat de acid folic, mărind deci cantitatea obișnuită obținută din complexul de vitamine.

Momentul din zi când iei suplimente este un factor important care poate afecta eficacitatea acestora. Anumite suplimente, cum ar fi fierul, sunt absorbite cel mai bine pe stomacul gol, în timp ce altele, cum ar fi calciul, sunt cel mai bine absorbite cu alimente. În plus, se recomandă ca femeile însărcinate să evite să ia suplimente prenatale cu ceai, cafea sau alte băuturi care pot conține compuși care le împiedică absorbția.  

Ce efecte secundare pot avea vitaminele prenatale

Pentru femeile care au grețuri în timpul sarcinii, vitaminele pot crește această senzație neplăcută. Dacă te afli în această situație, încearcă să iei vitaminele fie seara, înainte de culcare, fie în timpul zilei, dar alături de o gustare. Dacă observi că nimic nu funcționează, discută cu medicul tău pentru a găsi cea mai bună soluție pentru tine. De asemenea, aportul de fier din complexul de vitamine poate să contribuie la apariția constipației. 

În acest caz, e necesar să bei în fiecare zi suficientă apă (8 pahare sau chiar mai mult) și să consumi și supe, să incluzi mai multe fibre în dietă (provenite din legume crude, leguminoase gătite, cereale, nuci, migdale, orez brun, cartofi copți, căpșuni, zmeură) și să faci mișcare în limitele recomandate de medic. În cazul în care te confrunți în continuare cu constipația, medicul îți va recomanda anumite laxative.

Sunt vitaminele prenatale eficiente?

Ar mai trebuie să știi și că starea sănătății femeilor însărcinate ar putea avea un impact semnificativ asupra eficacității suplimentelor prenatale. Femeile însărcinate cu afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi diabetul sau boala celiacă, pot să aibă nevoi diferite de vitamine. De exemplu, femeile diabetice pot avea nevoie de doze mai mari de acid folic, deoarece afecțiunea poate crește riscul de defecte ale tubului neural la copil. În mod similar, femeile cu boală celiacă pot necesita suplimente suplimentare de vitamina D și calciu din cauza malabsorbției acestor nutrienți în intestin.

De altfel, pentru ca suplimentele alimentare să-și facă treaba, este important și ca viitoarea mamă să adopte o dietă echilibrată.  Potrivit unor studii mai vechi, femeile însărcinate care adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată au mai multe șanse să absoarbă nutrienții necesari din suplimentele pe care le iau decât cele care au o dietă nesănătoasă.

Prin urmare, femeile care urmează să devină mame ar trebui să se asigure că din dieta lor nu lipsesc cerealele integrale, fructele, legumele, proteinele ​​slabe și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Toate acestea sunt bogate în vitaminele și mineralele esențiale, precum vitamina D, calciul și fierul.

În schimb, o dietă bogată în alimente procesate, grăsimi saturate și trans și zahăr poate împiedica absorbția nutrienților și poate crește riscul de complicații în timpul sarcinii. De aceea, dacă ai aflat că ești însărcinată, ar trebui să te concentrezi pe adoptarea unei diete sănătoase și variate și să iei și suplimente prenatale pentru a te asigura că bebelușul tău se dezvoltă normal. 

Eficacitatea suplimentelor poate fi influențată și de combinațiile lor. De exemplu, aportul concomitent de suplimente de calciu și fier poate împiedica absorbția ambilor nutrienți. De aceea, este esențial să te consulți cu medicul care îți monitorizează sarcina și să discuți care este cea mai potrivită combinație de suplimente pentru tine. 

Vitaminele prenatale nu înlocuiesc o alimentație adecvată

Nu uita că vitaminele prenatale, deși sunt extrem de utile, trebuie să vină ca o completare a unei diete sănătoase, nu ca o înlocuire a acesteia. Din alimentație, poți lua acid folic din legumele verzi cu frunze (spanac, varză, salată verde etc.), leguminoase, diverse tipuri de nuci și citrice. 

Fierul se regăsește în alimente precum linte, năut, fasole, mazăre, spanac, semințe de dovleac, carne roșie, ficat, curcan, tofu. Pentru aportul de calciu, consumă smochine uscate, migdale, broccoli, varză, nuci, brânză, iaurt, sardine cu oase. Vitamina D, care ajută la absorbția calciului, se poate obține din peștii grași (ton, macrou, somon, hering), ficat de vită, ouă, ciuperci. De asemenea, expunerea la soare pentru 20 de minute crește cantitatea de vitamina D din organism.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The American College of Obstetricians and Gynecologists - Nutrition During Pregnancy
https://www.acog.org/womens-health/faqs/nutrition-during-pregnancy
1 Studiul „A critical evaluation of prenatal supplements: Are they meeting the mark?”, J Family Med Prim Care. 2023 Dec 21, Mayur B Wanjari, Sampada V Late, Ranjana Sharma, Pratiksha K Munjewar 
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10866212/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0