Vitaminele prenatale: de ce sunt importante în sarcină

Sunt cu adevărat necesare vitaminele prenatale în sarcină? Când ar trebui luate? Pentru cât timp? Dacă ți-ai pus și tu aceste întrebări, e bine să știi că prima metodă recomandată pentru a obține vitaminele necesare în timpul sarcinii este să ai o alimentație echilibrată. Însă vitaminele prenatale sub formă de suplimente pot completa carențele pe care le-ai putea avea în urma alimentației. E indicat, deci, să le iei și pe acestea în perioada în care încerci să rămâi însărcinată, dar și după ce ai rămas însărcinată.

Vitamine prenatale vs. vitamine obișnuite

Dacă te întrebi în ce fel diferă vitaminele prenatale de cele obișnuite, e bine să știi că, în cele concepute special pentru sarcină, există mai mult acid folic și fier decât în complexul standard. Acidul folic ajută la prevenirea defectelor de tub neural (anomalii ale creierului și ale coloanei vertebrale), iar fierul contribuie la creșterea și dezvoltarea fătului. De asemenea, fierul previne anemia, afecțiune caracterizată printr-un număr mic de globule roșii în sânge. În complexul de vitamine și minerale prenatale pe care îl iei de la farmacie intră de obicei multe elemente, precum calciul, zincul, tiamina, riboflavina, vitaminele C, D, B12 și E. Calciul și vitamina D au o importanță crucială în special în trimestrul al treilea de sarcină, când are loc creșterea și dezvoltarea rapidă a oaselor fătului.

Când e cel mai bine să le iei

Momentul cel mai bun pentru a începe să iei vitamine prenatale este înainte de a concepe. E bine să începi administrarea lor din vreme deoarece tubul neural al copilului se dezvoltă în timpul primei luni de sarcină, deci într-o perioadă în care e posibil să nici nu-ți dai seama că ești însărcinată. Dacă, totuși, sarcina nu a fost planificată și nu ai luat vitaminele prenatale din timp, e indicat să începi să le iei imediat ce ai aflat că ești gravidă. Medicul îți va recomanda să le iei pe toată perioada sarcinii și posibil și după naștere, în cazul în care decizi să alăptezi

Descoperă soluțiile experților DOC

 

Deși vitaminele prenatale se pot cumpăra direct de la farmacie, e recomandat să discuți în prealabil cu medicul, pentru ca acesta să ți le indice pe cele care sunt cele mai potrivite pentru tine. În general, fiecare complex conține acid folic, fier, calciu și vitamina D, însă, în funcție de fiecare persoană în parte, poate fi nevoie și de alte substanțe nutritive. De asemenea, dacă ai dat naștere deja unui copil cu defect de tub neural, medicul poate recomanda să iei un supliment separat de acid folic, mărind deci cantitatea obișnuită obținută din complexul de vitamine.

Ce efecte secundare pot avea

Pentru femeile care au grețuri în timpul sarcinii, vitaminele pot crește această senzație neplăcută. Dacă te afli în această situație, încearcă să iei vitaminele fie seara, înainte de culcare, fie în timpul zilei, dar alături de o gustare. Dacă observi că nimic nu funcționează, discută cu medicul tău pentru a găsi cea mai bună soluție pentru tine. De asemenea, aportul de fier din complexul de vitamine poate să contribuie la apariția constipației. În acest caz, e necesar să bei în fiecare zi suficientă apă (8 pahare sau chiar mai mult) și să consumi și supe, să incluzi mai multe fibre în dietă (provenite din legume crude, leguminoase gătite, cereale, nuci, migdale, orez brun, cartofi copți, căpșuni, zmeură) și să faci mișcare în limitele recomandate de medic. În cazul în care te confrunți în continuare cu constipația, medicul îți va recomanda anumite laxative.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu înlocuiesc o alimentație adecvată

Nu uita că vitaminele prenatale, deși sunt extrem de utile, trebuie să vină ca o completare a unei diete sănătoase, nu ca o înlocuire a acesteia. Din alimentație, poți lua acid folic din legumele verzi cu frunze (spanac, varză, salată verde etc.), leguminoase, diverse tipuri de nuci și citrice. Fierul se regăsește în alimente precum linte, năut, fasole, mazăre, spanac, semințe de dovleac, carne roșie, ficat, curcan, tofu. Pentru aportul de calciu, consumă smochine uscate, migdale, broccoli, varză, nuci, brânză, iaurt, sardine cu oase. Vitamina D, care ajută la absorbția calciului, se poate obține din peștii grași (ton, macrou, somon, hering), ficat de vită, ouă, ciuperci. De asemenea, expunerea la soare pentru 20 de minute crește cantitatea de vitamina D din organism.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-vitamins/art-20046945
https://www.webmd.com/baby/guide/prenatal-vitamins#1 
https://www.newsmax.com/fastfeatures/foods-contain-prenatal-vitamins/2015/10/09/id/695552/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0