Tot ce trebuie să știi despre ciclul menstrual

Ciclul menstrual spune foarte multe despre starea de sănătate a unei femei. Este foarte important să îți monitorizezi menstruația cu un calendar menstrual și să știi ce ai de făcut în cazul în care observi unele probleme: să te adresezi, în primul rând, medicului ginecolog.

Este esențial să știi în orice moment când a început ultima ta menstruație și cât a durat. Monitorizarea ciclului menstrual te poate ajuta să înțelegi ce este normal pentru tine, să poți identifica momentul ovulației și să depistezi modificări importante, cum ar fi întârzierea menstruației sau sângerări menstruale anormale. Un instrument util în acest sens este calendarul menstrual.

Cu toate că, de obicei, dereglările menstruale nu semnifică ceva grav, uneori ele pot semnala probleme de sănătate, așa că, dacă ai observat în calendarul menstrual că menstruația ți-a venit mult mai târziu decât în mod normal, poți să îi comunici acest lucru medicului tău ginecolog. 

Ce este ciclul menstrual? 

Ciclul menstrual reprezintă totalitatea modificărilor lunare ale organismului femeii, în vederea pregătirii corpului pentru eventualitatea unei sarcini. În fiecare lună, unul dintre ovare eliberează un ovul - proces numit ovulație. În același timp, se petrec unele modificări hormonale care pregătesc uterul pentru o posibilă sarcină. Dacă are loc ovulația și ovulul eliberat nu este fertilizat (fecundat), mucoasa uterului va fi eliminată prin vagin. Acest fenomen se numește menstruație. 

Ciclul menstrual normal 

Ciclul menstrual, măsurat în zile începând din prima zi a unei menstruații până în prima zi a următoarei menstruații, nu este la fel la fiecare femeie. Menstruația poate apărea o dată la 21-35 zile și poate avea o durată între 2 și 7 zile. În primii ani după debutul menstruației, ciclurile menstruale, adică intervalele de timp dintre două menstruații, sunt de regulă mai lungi.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ciclurile menstruale se scurtează și devin mai regulate, iar un calendar menstrual poate fi de mare ajutor femeii, pentru că prin intermediul unui astfel de instrument, se pot urmări modificările apărute (absența menstruației, întârzierile menstruației, durata ovulației etc.).

Ciclurile menstruale pot fi regulate, având aproximativ aceeași lungime în fiecare lună, sau pot fi ușor neregulate. Menstruațiile pot fi reduse că volum sau cu sângerări abundente, pot fi dureroase sau nedureroase, mai lungi sau mai scurte. În toate aceste cazuri, vorbim de cicluri menstruale și/sau menstruații normale. Prin urmare, termenul de „normal” reprezintă ceea ce este normal pentru tine, însă este posibil că „normalitatea” să însemne cu totul altceva pentru alte femei (există femei care au, de exemplu, menstruație la fiecare 35 de zile, altele au menstruație la 26 de zile etc.).
Anumite metode contraceptive modifică ciclul menstrual. În aceste cazuri, este bine să discuți cu medicul ginecolog, pentru a fi informată cu privire la efectele acestora asupra menstruației tale.

Monitorizarea ciclului menstrual 

Pentru a ști ce este normal pentru ține, este important să ții evidența ciclurilor menstruale pe un calendar menstrual sau într-o aplicație specială, instalată pe telefon. Notează în calendarul menstrual, în fiecare lună, data de început a fiecărei menstruatii, pe o perioadă de câteva luni consecutive, pentru a identifica dacă menstruațiile tale sunt sau nu regulate. În timp, aplicația ce are la bază calendarul menstrual va ști să facă „predicții” și estimări și te va anunța cu câteva zile înainte că urmează să ai menstruație sau ovulație.

Dacă ai semne de întrebare legate de menstruația ta, notează în fiecare lună următoarele aspecte: 
• Data la care s-a încheiat menstruația - Cât durează de regulă menstruația ta? Este mai lungă sau mai scurtă decât în mod obișnuit? 
• Fluxul - Notează abundența fluxului sangvin menstrual. Este mai redus sau mai abundent decât în mod obișnuit? Câte absorbante trebuie să schimbi pe zi? 
• Sângerarea anormală - Observi sau nu că sângerezi între două menstruații? 
• Durerea - Descrie orice durere apărută în cursul menstruației. Este o durere mai accentuată decât de obicei? 
• Alte modificări - Ai observat modificări de dispoziție sau de comportament în cursul menstruației? Modificările menstruației au fost declanșate de un eveniment nou, deosebit? 

Anumite aplicății pentru smartphone au la bază un calendar menstrual, iar în acest calendar „inteligent” poți nota prima zi a menstruației, poți vedea o estimare a zilei sau a zilelor în care are loc ovulația, poți vedea când este perioada fertilă din lună și multe alte informații utile.

Cauzele ciclului menstrual neregulat

Ciclul menstrual neregulat poate avea diferite cauze, cum ar fi: 
Sarcina sau alăptarea - Întârzierea sau absența menstruației poate reprezenta un semn precoce de sarcină. Alăptarea, de regulă, întârzie reapariția menstruației după naștere.
• Tulburările de alimentație (anorexia nervoasă), scăderea extremă în greutate sau activitatea fizică excesivă.
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) - Aceasta este o tulburare hormonală caracterizată prin apariția de mici chisturi ovariene și menstruatii neregulate. 
• Insuficiență ovariană prematură (insuficientă ovariană primară) - Aceasta reprezintă pierderea funcției ovariene normale înaintea vârstei de 40 de ani. Se manifestă prin menstruații neregulate sau rare timp de ani de zile.
• Boala inflamatorie pelvină (BIP, anexita) - Aceasta este o infecție a organelor genitale interne, care poate produce sângerări menstruale neregulate. 
• Fibroamele uterine - Acestea sunt tumori benigne (necanceroase) ale uterului, care pot produce menstruații abundente și sângerări între menstruații. 

Cum pot fi prevenite dereglările menstruale? 

La unele femei, administrarea de pilule contraceptive reglează ciclurile menstruale. Cu toate acestea, unele dereglări menstruale nu pot fi combătute. 
Consultul ginecologic periodic asigură un diagnostic timpuriu al unor afecțiuni din sfera genitală. În plus, este recomandat să discuți cu medicul ginecolog în următoarele situații: 
• Menstruația este absentă de peste 90 zile și nu eșți însărcinată. 
• Menstruațiile devin neregulate după ce, până nu demult, au fost regulate.
• Menstruația durează mai mult de 7 zile.
• Fluxul menstrual este mai abundent decât de obicei și trebuie să schimbi mai mult de un absorbant sau tampon la 1-2 ore. 
• Intervalul dintre menstruații este mai mic de 21 zile sau mai mare de 35 zile. 
• Sângerezi între menstruații.
• Ai dureri accentuate în cursul menstruației. 
• Faci febră sau te simți rău după utilizarea de tampoane intravaginale. 

În concluzie, monitorizarea ciclului menstrual cu ajutorul unei aplicății care are la bază un calendar menstrual te ajută să știi ce este și ce nu este normal pentru tine. Dacă ai întrebări sau te îngrijorează ceva anume în legătură cu ciclul tău menstrual, discută cu medicul ginecolog.

Când este perioada cea mai fertilă a unei femei?

Teoretic, specialiștii spun că există o perioadă scurtă de timp când o femeie poate să rămână însărcinată și că aceasta este în preajma ovulației. Este dificil de stabilit cu exactitate când are loc ovulația, însă potrivit calculelor, în cazul majorității femeilor, ovulația are loc aproximativ cu 10 până la 16 zile înainte de următoarea menstruație.

Nu este tocmai corect să spunem că toate femeile sunt fertile în ziua a 14-a a ciclului menstrual, pentru că acest lucru ar fi valabil pentru femeile care au un ciclu menstrual regulat, cu o durată de 28 de zile, însă regula cu ovulația în ziua a 14-a nu se va aplica femeilor care au cicluri menstruale mai scurte sau mai lungi. Dacă dorești să rămâi însărcinată, medicul îți poate explica cum să îți calculezi perioada fertilă și ce semne sau simptome te ajută să o identifici.

Cum să îți faci un calendar menstrual

Dacă nu ești fanul numărul unu al aplicațiilor de mobil și ți se pare complicat să notezi în telefon anumite aspecte legate de ciclul menstrual, îți poți face un calendar menstrual. Este o modalitate simplă, ușoară, prin care îți poți nota informații esențiale despre sănătatea sistemului reproducător.

Iată cum poți să îți faci propriul calendar menstrual, în mai puțin de 5 minute:

Mai întâi, trebuie să te decizi ce vei folosi pentru a marca informații despre menstruația ta în calendarul menstrual. Poți să scrii pur și simplu „ziua 1”, „ziua 2” etc. sau poți alege să folosești un simbol care îți place.

Exemplu: multe femei aleg să încercuiască în calendarul menstrual prima și ultima zi a menstruației. Folosește un marker ori un pix roșu pentru a identifica mai ușor pe calendarul tău menstrual zilele în care ai avut menstruație.

Pasul următor: în fiecare zi în timpul menstruației, descrie fluxul tău menstrual pe calendarul tău special. A fost un flux menstrual abundent, mediu sau redus? În funcție de acesta, folosește markerul sau pixul roșu pentru a nota în calendarul menstrual litera „A” (dacă fluxul menstrual a fost abundent), litera „M” (dacă vrei să notezi că a fost un flux menstrual mediu) sau litera „R” (pentru fluxul redus). Dacă fluxul menstrual a fost extrem de abundent sau extrem de redus, poți face un alt simbol alături de litera pe care ai folosit-o pentru a descrie menstruația.

Pasul următor: Dacă te confrunți cu semnele ori simptomele sindromului premenstrual, poți nota informațiile acestea pe calendarul menstrual, în fiecare zi a lunii respective. Descrie cum te simți și ce tip de simptome ai într-o anumită zi sau perioadă. Dacă ai dureri de cap, te simți balonată sau ai retenție de apă, notează aceste simptome.

În unele zile te simți euforică sau te simți mai tristă? Notează și aceste aspecte pe calendarul menstrual. Este suficient să scrii un cuvânt sau două despre cum te simți în fiecare zi, iar aceste detalii te vor ajuta să vezi dacă există un tipar ce iese la iveală înainte de menstruație, pentru că în acest fel îl vei ajuta pe medicul tău să determine dacă suferi de sindromul premenstrual.

De ce ai nevoie pentru a-ți face propriul calendar menstrual:

* Folosește un calendar de perete, cu pătrate sau spații mari alocate pentru fiecare zi, pentru a scrie în acele zone, astfel încât să ai spațiu suficient pentru a descrie cum te simți în unele zile.
* Începe prin a-ți face chiar astăzi calendarul menstrual sau poți aștepta până în prima zi a următoarei tale menstruații.

Este foarte simplu, așa cum ai văzut, să îți faci un calendar menstrual: trebuie doar să îți cumperi un calendar suficient de mare și să ai la îndemână un marker ori un pix roșu. Desigur, poți alege orice altă culoare îți place și poți da frâu liber creativității când vine vorba de calendarul menstrual.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2