Skincare in timpul sarcinii: ce ai voie si ce nu?
Skincare in timpul sarcinii: ce ai voie si ce nu?
Skincare in timpul sarcinii: ce ai voie si ce nu?
Sarcina vine la pachet și cu unele neplăceri, printre care acneea hormonală sau petele hiperpigmentare, cunoscute și ca pete de sarcină. De aceea, e nevoie să îți optimizezi rutina de îngrijire a tenului pentru a nu rămâne cu urme greu de corectat. De altfel, este important să știi că multe ingrediente din produsele cosmetice nu sunt indicate în timpul sarcinii. Așa că este bine să te documentezi pentru a face alegerile potrivite.
Unele produse de curățare, loțiuni de corp și de față, precum și spray-urile autobronzante conțin ingrediente care nu sunt indicate în timpul sarcinii, deoarece pot interfera cu dezvoltarea normală a fătului, în timp ce altele trebuie evitate postpartum pentru că se pot transfera în laptele matern.
De exemplu, unele produse de îngrijire și unele cosmetice pot conține niveluri ridicate de substanțe chimice toxice și pot să nu fie sigure de utilizat în timpul sarcinii. Este important să ai în vedere, mereu, lista de ingrediente a oricărui produs cosmetic pe care îl cumperi în această perioadă și, dacă ai nelămuriri, să te consulți cu medicul obstetrician sau dermatolog.
Mai jos, ai o listă cu cele mai des întâlnite ingrediente din produsele de skincare, alături de recomandări sau contraindicații.
Ce ai voie și ce nu ai voie să folosești în sarcină
Aluminum Chloride
Acest ingredient relativ controversat se regăsește, cel mai adesea, în produsele antiperspirante, fiind principalul agent anti-transpirație. Deși este, în continuare, dezbătut în privința siguranței sale în sarcină, există cercetări care sugerează că are potențial cancerigen și că se poate transfera în laptele matern, deși nu există nicio concluzie cu privire la aceste două aspecte. Este de preferat, însă, să îl eviți, deoarece paza bună trece primejdia rea.
Acizi AHA și BHA
Acizii cu rol exfoliant sunt deosebit de populari la ora actuală, datorită multiplelor beneficii pe care le pot aduce pielii. În plus, aceștia sunt eficienți în lupta contra acneei. Acidul salicilic (BHA) este un exfoliant foarte bun pentru piele, iar o cantitate mică de produs folosită în îngrijirea pielii este sigură în timpul sarcinii. Dacă ai luat în considerare să folosești exfolianți cu acid glicolic sau acid lactic (AHA) pentru că ai pielea uscată în timpul sarcinii, trebuie să știi și că acest produs este util și poate fi folosit în siguranță.
Totuși, specialiștii atrag atenția că în concentrații mici de până la 2%, este puțin probabil ca acidul salicilic și acidul lactic să prezinte un risc pentru făt – dar nu ar trebui să fie utilizate în procente mari, cum ar fi cele găsite în peelingurile chimice. De aceea, cel mai bine este să discuți cu medicul care îți monitorizează sarcină înainte de a folosi astfel de produse.
Acid azelaic
Acest tip de acid are rol antibacterian și este folosit, în special, în tratamentul rozaceei, dar și în cel acneei, deoarece are proprietăți antiinflamatoare și antipigmentare. Prin urmare, nu există nicio contraindicație de folosire în timpul sarcinii, așadar îl poți utiliza fără grijă. Mai mult decât atât, specialiștii spun că acidul azelaic poate îmbunătăți aspectul petelor maro de pe ten.
Peroxid de benzoil
Această substanță este, probabil, printre cele mai des folosite tratamente împotriva acneei, dar, din păcate, cercetările indică faptul că folosirea sa în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului, deci este contraindicată.
Dihydroxyacetone (DHA)
Acest ingredient se găsește în produsele autobronzante și nu este recomandat în timpul sarcinii. Deși efectele concrete asupra fătului nu sunt, în prezent, cunoscute, DHA este unul dintre ingredientele cu absorbție în organism, așadar este mai bine să îl eviți.
Acid tranexamic
Acidul tranexamic este un ingredient despre care nu se știe că ar reprezenta contraindicații în utilizarea locală pe pielea cu hiperpigmentare în timpul sarcinii. Totuși, nu există suficiente date pentru ca acesta să fie recomandat fără rezerve. Iar din acest motiv, ar trebui să discuți cu medicul înainte să îl folosești.
Uleiuri esențiale
Deși multe mămici se bucură de efectele terapeutice ale aromaterapiei și se folosesc de uleiuri esențiale pentru remedierea grețurilor de dimineață sau pentru durerile de spate, este recomandat să te consulți cu medicul obstetrician în privința uleiurilor pe care le poți folosi în siguranță. În principiu, uleiurile esențiale de mandarine, mușețel și mentă pot fi folosite fără probleme, în timp ce uleiurile de ienupăr, cimbru și salvie trebuie evitate.
Acid hialuronic
Când vine vorba de hidratare, acidul hialuronic este o substanță foarte apreciată, datorită proprietăților umectante. Dacă obișnuiești să folosești acid hialuronic în rutina de îngrijire a tenului, poți sta linistită, deoarece este unul dintre ingredientele sigure de folosit în cele nouă luni de sarcină.
Perturbatorii endocrini
Acestea sunt substanțe chimice sintetice („făcute de om”) care au proprietăți asemănătoare hormonilor și care:
- Pot influența negativ funcțiile endocrine și reproductive ale organismului;
– Pot crește riscul de cancer sensibil la hormoni (cum ar fi cancerul de sân);
– Pot favoriza apariția unor probleme de dezvoltare la copii.
Femeile însărcinate sunt foarte vulnerabile, deoarece perturbatorii endocrini pot traversa placenta și pot afecta fătul. Parabenii, ftalații și triclozanii sunt perturbatorii endocrini cei mai folosiți pe scară largă în produsele de înfrumusețare și de îngrijire personală.
Parabeni
Parabenii sunt folosiți pe post de conservanți în anumite produse cosmetice, precum șamponul. Cercetări mai vechi arată că aceștia cresc nivelul de estrogen din organism. De altfel, un studiu din 2012 a descoperit prezența parabenilor și a aluminiului în probele prelevate de la multe femei care au suferit mastectomii după ce au fost diagnosticate cu cancer de sân. Chiar dacă nu a fost identificată nicio legătură cauzală între parabeni și cancerul de sân, specialiștii le recomandă gravidelor să evite produsele care au în compoziție parabeni.
Ftalații
Sunt substanțe chimice folosite pentru a crește flexibilitatea rezistenței materialelor plastice, dar și ca solvenți pentru multe alte substanțe chimice. Se găsesc cu precădere în produsele cosmetice și de îngrijire personală, cum ar fi lacuri de unghii, parfumuri, săpunuri, șampoane și produse de îngrijire a părului (spray, geluri și spume), loțiuni de corp și creme de corp.
Niacinamide
Niacinamidele sunt un derivat al vitaminei B, adesea folosite în tratamentul acneei, al rozaceei și pentru atenuarea aspectului de pori dilatați. În plus, niacinamidele susțin repararea barierei naturale a pielii, au proprietăți antiinflamatoare, și pot fi folosite, fără niciun risc, pe durata sarcinii.
Retinoizi
Derivații din vitamina A, cum ar fi retinolul, tretinoina, acidul retinoic sau retinaldehyde se găsesc atât în produsele antiacneice, cât și în cele anti-aging. Cu toate acestea, retinoizii au fost asociați, în urma cercetărilor, cu malformații ale fătului și trebuie evitați în timpul sarcinii. Câtă vreme ești însărcinată, optează pentru un ser anti-îmbătrânire care nu conține retinol sau derivați. Dacă produsele pe bază de retinoizi fac parte din rutina ta de îngrijire a pielii, este recomandat să te consulți cu medicul obstetrician sau dermatolog în privința momentului potrivit de reintroducere a acestora după sarcină.
Vitamina C
Vitamina C este deosebit de utilă în atenuarea petelor hiperpigmentare, stimularea sintezei de colagen la nivelul pielii și redarea luminozității acesteia, iar vestea cea mai bună este că poate fi folosită, fără niciun risc, pe parcursul sarcinii.
Hidrochinonă
Este un ingredient care se folosește în produsele pentru tratarea hiperpigmentării pielii și poate fi prescris doar de dermatologi sau de medicul de familie. Nu este un ingredient recomandat în sarcină, așa că mare atenție la produsele pe care le folosești, întrucât se găsește și în multe produse de albire a pielii.
Formaldehidă
Este un ingredient care se folosea în unele tratamente profesionale de îndreptare a părului. În 2014 utilizarea sa a devenit foarte limitată după ce mai multe studii au arătat că acesta este cancerigen. Prin urmare, nu trebuie folosit în timpul sarcinii.
Protecție solară în sarcină
Potrivit specialiștilor de la Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie, substanțele active care se găsesc în cremele de protecție solară nu reprezintă un risc în timpul sarcinii. Ba mai mult, aceștia recomandă utilizarea zilnică a cremei de protecție solară pe tot parcursul anului, nu doar vara. În cazul în care observi că pielea ta este mai sensibilă în timpul sarcinii, optează pentru o cremă de protecție solară care are în compoziție substanțe active minerale, precum dioxid de titan și/sau oxid de zinc, deoarece acestea sunt mai bine tolerate.
Este machiajul mineral sigur în sarcină?
Întrucât pielea este mai sensibilă în timpul sarcinii, poți opta fără griji pentru produse minerale de machiaj, pe bază de dioxid de titan și oxid de zinc. Acestea nu au în compoziție ingrediente care pot irita pielea, cum ar fi parfumul sau conservanții.
Creme și seruri împotriva celulitei
Specialiștii le recomandă femeilor gravide să evite cremele și serurile împotriva celulitei întrucât pot să aibă în compoziție ingrediente care nu sunt sigure în sarcină, precum retinoli, DMAE (dimetilaminoetanol) și cofeină. Așa cum am menționat mai sus, retinolii, o formă de vitamina A, pot favoriza apariția unor malformații congenitale severe, iar cofeina este un stimulent care ar trebui consumat doar în cantități limitate în timpul sarcinii.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Safety of skin care products during pregnancy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114665/
International Forum for Wellbeing in Pregnancy - Safe use of cosmetics and personal care products during pregnancy
https://www.ifwip.org/pregnancy-cosmetics/?cn-reloaded=1
Te-ar mai putea interesa și...