Cum calmezi colicile bebelușilor

Când un bebeluș sănătos plânge sau se frământă frecvent pentru o perioadă lungă de timp, e posibil să se confrunte cu colicile.

În cazul în care copilul plânge în mod regulat mai mult de 3 ore pe zi, una dintre cauze ar putea fi reprezentată de colici. Colica poate începe la câteva săptămâni după naștere și de obicei se agravează între 4 și 6 săptămâni de viață ale sugarului. Bebelușii scapă, în general, de colici până la vârsta de 3-4 luni.

Colicile nu par să ia naștere dintr-un motiv clar. Uneori, nimic din ceea ce întreprinde părintele nu ușurează plânsul copilului. Acest lucru poate fi foarte frustrant, gestionarea colicilor bebelușului crescând și mai mult stresul părinților deja stresați și extrem de obosiți.

Care sunt simptomele colicilor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este un lucru normal ca bebelușii să se agite și să plângă, dar sugarii care au colici plâng mai mult decât cei care nu se confruntă cu această problemă. În rest, nu au probleme de sănătate. Colica este definită ca plânsul care durează mai mult de 3 ore pe zi timp de cel puțin 3 zile pe săptămână, timp de mai mult de 3 săptămâni. Alte caracteristici ale colicilor pot include:

  • Plânsul fără un motiv evident (de exemplu, bebelușului nu îi este foame și nici nu are nevoie să i se schimbe scutecul)  
  • Plânsul în jurul aceleiași ore în fiecare zi (bebelușii cu colici sunt adesea mai obosiți spre sfârșitul zilei, dar acest lucru se poate întâmpla oricând)
  • Încleștarea pumnilor și încolăcirea picioarelor în timpul plânsului, ca și cum ar resimți o durere foarte mare
  • Colorarea feței sugarului în roșu-aprins în timpul plânsului.

Când copilul plânge, el poate să înghită aer, ceea ce poate duce la apariția gazelor, iar burtica lui să arate umflată sau să se simtă tensionată la atingere. S-ar putea ca bebelușul să prezinte o ușurare a simptomelor după eliminarea gazelor sau după ce au loc mișcările intestinale.

Ce provoacă apariția colicilor

Medicii nu sunt siguri care sunt cauzele care duc la apariția colicilor. Cercetătorii au analizat numeroase motive posibile ale colicilor, iar unii dintre factorii care contribuie la aceste neplăceri ar putea include:

  • Durere sau disconfort cauzat de gaze sau de indigestie
  • Un sistem digestiv care nu este complet dezvoltat
  • Supraalimentarea sau subalimentarea bebelușului
  • Sensibilitate la formulă sau la laptelele matern 
  • Suprastimularea
  • O formă precoce de migrenă
  • O reacție emoțională la frică, frustrare sau exaltare.

Cum se diagnostichează colicile

Daignosticul de colică se pune de către medicul pediatru, după ce va efectua un examen fizic și va examina istoricul bebelușului și simptomele pe care le are. Medicul ar mai putea efectua unele teste pentru a exclude alte potențiale probleme.

Poate fi prevenită sau evitată colica?

Se pare că în prezent nu există modalități de prevenire a colicilor bebelușului.

Cum se tratează colicile

În cazul în care bebelușul are colici, există anumite lucruri pe care părinții le pot face pentru a încerca să evite eventualii factori declanșatori. Există, de asemenea, lucruri pe care aceștia le pot încerca pentru a calma plânsul copilului.

Atenție la hrănirea copilului

Dacă alăptezi, ai grijă ce mănânci și cei bei, pentru că tot ceea ce consumi este transmis prin lapte copilului și îl poate afecta. Evită cofeina și ciocolata, care acționează ca stimulente. De asemenea, evitați produsele lactate și nucile, la care copilul poate fi alergic. Dacă iei anumite medicamente, citește prospectul pentru a afla dacă acestea influențează negativ alăptarea. Cere sfatul medicului dacă totuși trebuie neapărat să le iei.

Dacă îți hrănești copilul cu formulă pentru bebeluși, ai putea încerca o marcă diferită, deoarece bebelușii pot fi sensibili la anumite proteine din formulă. Încearcă să oferi copilului porții mai mici și mai dese, evită să-l hrănești prea repede și să-l supraalimentezi. Hrănirea cu biberonul trebuie să dureze aproximativ 20 de minute. În cazul în care bebelușul mănâncă prea repede, utilizează o tetină cu o gaură mai mică, pentru a încetini alimentarea. Poți încerca încălzirea formulei la temperatura corpului sau alege să hrănești copilul într-o poziție verticală.

Ia copilul în brațe

Bebelușii care au colici răspund la diferite moduri de a fi ținuți în brațe sau balansați. Poți încerca următoarele:

  • Ține bebelușul pe braț sau în poală, în timp ce îi masezi spatele.
  • Ține copilul în poziție verticală, dacă are gaze.
  • Leagănă ușor copilul în brațe sau folosind unui leagăn pentru sugari.
  • Mângâie copilul.

De asemenea, bebelușii răspund diferit la mișcări și stimuli. Alte lucruri care pot ajuta la calmarea copilului includ:

  • Asigurarea unui contact suplimentar între pielea lui și pielea părintelui care îl ține în brațe.
  • O melodie pe care i-o poți cânta încet.
  • O baie caldă (nu fierbinte) sau un prosop cald pe stomacul bebelușului.
  • Asigurarea unui tip de „zgomot alb”, precum cel emis de un ventilator, aspirator, mașină de spălat, uscător de păr sau mașină de spălat vase.
  • Oferirea unei suzete.
  • O plimbare cu copilul în căruciorul lui.
  • Administrarea unor picături cu simeticonă. Acestea sunt de ajutor în caz de gaze intestinale, aerofagie și tulburări dispeptice.

Colicile nu cauzează probleme pe termen lung

Colicile nu provoacă niciun fel de probleme pe termen scurt sau pe termen lung pentru copilul tău, însă pot fi dificile pentru voi, ca părinți. Poate fi greu să îngrijești de un bebeluș care nu încetează să plângă și s-ar putea să te simți copleșit sau frustrat. Dacă te simți în acest fel, este important să ceri ajutor unei persoane apropiate de încredere, care ar putea să țină bebelușul în brațe, să-i cânte sau să-l plimbe în brațe pentru a-l liniști. 

E important să nu bruschezi copilul: scuturarea unui bebeluș poate provoca leziuni cerebrale grave și poate duce chiar la moarte. Gândește-te că nu tu ai provocat colicile, deci încearcă să nu te simți vinovat pentru felul în care se simte bebelușul. De asemenea, amintește-ți că aceste colici vin și pleacă - majoritatea bebelușilor scapă de ele în momentul în care ajung la 3-4 luni. Nu uita: doar pentru că bebelușul tău are colici nu înseamnă că are o problemă de sănătate și că există multe modalități de a-l liniști.

Trebuie să contactezi imediat medicul pediatru dacă plânsul bebelușului este asociat cu febră, vărsături, scaune sângeroase sau constipație.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Colic
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/symptoms-causes/syc-20371074

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0