

De ce are copilul de pana in 2 ani accese de furie
De ce are copilul de pana in 2 ani accese de furie
De ce are copilul de pana in 2 ani accese de furie
Exista momente in care, pur si simplu, nu te poti intelege cu copilul tau, oricate eforturi ai face in acest sens. Aparent fara niciun motiv, copilul incepe sa planga in hohote, tipa si loveste cu mainile si cu picioarele in toate directiile. Daca deja a mancat, a dormit si a baut apa, nu ai idee care ar putea fi motivul crizelor sale.
Copilul nu plange niciodata fara motiv, chiar daca tu nu identifici nicio cauza evidenta pentru criza sa. Trebuie sa fii foarte atent la detalii pentru a observa ce ii declanseaza celui mic furia de necontrolat.
Cele mai comune cauze ale furiei aparent nemotivate
Creierul ii este stimulat in exces
Copiii se pot simti coplesiti daca sunt expusi la zgomote foarte puternice, daca se afla intr-un loc extrem de aglomerat si daca simt ca totul in jurul lor este haotic. Creierul experimenteaza in asemenea situatii un fel de “scurtcircuit” care ii declanseaza senzatia de teama si apoi o criza de plans in hohote, tipete si furie dezlantuita. Poti evita asemenea situatii tinandu-i pe copiii foarte mici departe de agitatie sau expunandu-i la asemenea situatii in mod treptat, nu brusc.
Creierul sau nu este dezvoltat suficient
Cortexul prefrontal, care este responsabil cu comportamentul social si cu autocontrolul, se dezvolta incepand cu varsta de 3 ani si este complet dezvoltat odata ce copilul implineste 6 ani. Asadar, nu poti avea pretentia de la cel mic sa stie sa se comporte in societate sau sa se abtina cand are o criza de plans in cele mai nepotrivite momente. Intelege-l si fa tot posibilul pentru a-l calma.
Simte ca nu detine controlul
O criza de furie se petrece, de regula, atunci cand copilul este coplesit de emotii pe care nu le poate controla. Anxietatea si furia sunt cateva exemple de asemenea emotii care pun stapanire pe copilul tau. Asadar, daca ii refuzi copilului tau ceva, se poate simti nedreptatit si i se activeaza dorinta de “fugi sau lupta”. De aici iesirile nervoase cu tipete si pumni aruncati in toate directiile. Poti preveni asta incercand sa ii distragi atentia cu alte activitati care reprezinta interes pentru copil.
Ii pui prea multe intrebari
Cercetatorii sunt de parere ca parintele care ia atitudine in fata crizei nervoase a copilului nu face altceva decat sa o alimenteze. Intrebarile pe care i le pui incercand sa iti dai seama ce are nu fac altceva decat sa fie pe post de paie aruncate pe un foc. Oricat de dificil ar fi sa procedezi astfel, specialistii sunt de parere ca o asemenea criza trebuie tratata cu indiferenta. Ignora copilul nervos, nu incerca sa il calmezi, nici sa il certi. Pur si simplu prefa-te ca nu exista. Astfel, cel mic este fortat sa accepte situatia si sa se obisnuiasca cu ea, pentru ca apoi sa inceteze cu plansul.
Nu poate sa comunice ce isi doreste
Un copil de 2 ani stie exact ce il supara, vrea sa iti spuna, insa nu stapaneste limbajul atat de bine incat sa reuseasca sa iti comunice ce are pe suflet. Asadar, devine frustrat si plange in hohote de ciuda.
Sursa foto: Shutterstock