De ce alăptarea îmbunătățește imunitatea bebelușilor?

Deși s-a dovedit că alăptarea are multe beneficii pentru bebeluș, cercetări recente au dezvăluit o nouă perspectivă asupra mecanismelor biologice ale efectelor pozitive pe termen lung ale alăptării, cum ar fi în ceea ce privește imunitatea bebelușilor. 

Există dovezi cum că alăptarea este asociată cu perspective mai bune asupra sănătății unei persoane la vârsta copilăriei și apoi la maturitate. De exemplu, cercetări anterioare au arătat că bebelușii care sunt hrăniți la sân sunt mai puțin susceptibili să dezvolte astm, obezitate și boli autoimune mai târziu în viață, comparativ cu cei care sunt hrăniți exclusiv cu formulă. Cu toate acestea, până în prezent, mecanismele imunologice responsabile de aceste efecte au fost foarte puțin înțelese.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

După naștere, alimentația sugarului este esențială pentru dezvoltare sa, cât și pentru sănătatea generală1. Iar oamenii de știință atrag atenția că alăptarea în primele 1.000 de zile ar putea atenua factorii de risc și pot preveni patologiile metabolice și imune. 

În acest sens, laptele matern a fost clasificat drept standardul de aur pentru alimentația sugarilor în timpul vieții postnatale timpurii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), alăptarea trebuie să ofere sprijin nutrițional nou-născutului nu mai târziu de 1 oră de la naștere și laptele matern să fie hrană exclusivă cel puțin în primele 6 luni, iar apoi necesarul nutrițional să fie suplimentat cu alimente solide până la vârsta de 2 ani sau mai mult. De fapt, alăptarea în primele 6 luni de viață ale unui sugar scade riscul de exces de greutate și obezitate, diabet de tip 2 și alte boli cronice netransmisibile la sugar, atrag atenția specialiștii. 

Ce conține laptele matern?

Laptele matern are în compoziție până la mii de molecule bioactive distincte care protejează împotriva infecțiilor și inflamației și contribuie la maturizarea imunitară și la dezvoltarea corectă a organelor. În plus, alăptarea este o sursă de colonizare bacteriană a intestinului sugarului. O microbiotă sănătoasă permite antrenamentul imun adecvat la nou-născut și răspunsul imunogen într-o viitoare provocare la vârsta adultă. Iar oamenii de știință atrag atenția că folosirea formulei de lapte în locul alăptării favorizează răspunsul imun inadecvat și susceptibilitatea la patologii metabolice și imune la nou-născut.  

Ar mai trebui să știi și că laptele matern este un fluid bioactiv extraordinar de complex, foarte variabil, cu modificări ale compoziției în funcție de stadiul alăptării (de la colostru până la alăptarea târzie), momentul zilei și starea fiziologică/nutrițională a mamei. 

Până și practicile obstetrice în timpul travaliului joacă un rol critic în inițierea alăptării eficiente. De exemplu, travaliul indus cu oxitocină a fost asociat negativ cu inițierea eficientă a alăptării la 36 de ore după naștere, ceea ce sugerează că inducerea travaliului cu oxitocină ar trebui utilizată doar în cazuri speciale, arată studii mai vechi. 

Bebelușii hrăniți la sân au mai multe celule imunitare

Într-un studiu, publicat în ianuarie 2021 în jurnalul medical Allergy2, cercetătorii au descoperit că un tip specific de celule imunitare - numite celule T reglatoare - se extind în primele trei săptămâni de viață la bebelușii alăptați la sân și sunt aproape de două ori mai abundente decât la bebelușii hrăniți cu formulă. Aceste celule controlează, de asemenea, răspunsul imunitar al bebelușului împotriva celulelor materne transferate cu laptele matern și ajută la reducerea inflamației.

Studiul - susținut de Centrul de Cercetare pentru Reconstrucție Chirurgicală și Microbiologie a Institutului Național pentru Cercetări în Sănătate (NIHR SRMRC) - a arătat că bacteriile specifice, numite Veillonella și Gemella, care susțin funcția celulelor T reglatoare, se află în număr mai mare în intestinul bebelușilor alăptați. Rezultatele studiului, afirmă cercetătorii, subliniază practic importanța alăptării.

Autorii studiului mai spun că influența tipului de lapte primit asupra dezvoltării răspunsului imunitar în primele câteva săptămâni de viață nu a fost studiată anterior. Înainte de această cercetare, importanța remarcabilă și implicarea timpurie a acestui tip specific de celule la bebelușii alăptați nu erau cunoscute. Oamenii de știință își exprimă speranța că această nouă perspectivă va duce la o creștere a ratelor de alăptare și că mai mulți copii vor beneficia de avantajele oferite de laptele matern. 

Studiul este punctul culminant al unui proiect unic de cercetare de trei ani care analizează datele de la 38 de mame și copiii lor, cu toții în stare bună de sănătate. Cantități mici de probe de sânge și scaun au fost colectate la naștere la Spitalul de femei din Birmingham și apoi din nou mai târziu în timpul vizitelor la domiciliu, când bebelușii aveau trei săptămâni. 

16 dintre cei 38 de bebeluși (42%) au fost alăptați exclusiv pe durata studiului, în timp ce nouă bebeluși au primit hrană mixtă, iar 13 bebeluși au fost hrăniți exclusiv cu formulă. Cercetătorii intenționează să studieze în continuare acest mecanism biologic la nou-născuții bolnavi și la cei prematuri care au dezvoltat complicații inflamatorii.

De altfel, în primele săptămâni de viață postnatală, sistemul imunitar adaptativ al nou-născutului este imatur, insuficient și ineficient pentru a proteja împotriva agenților patogeni. În consecință, susceptibilitatea la infecții este crescută, iar probabilitățile de îmbolnăvire și deces cresc. De fapt, nașterea este considerată o tranziție cu multe repercursiuni pentru nou-născut, care este expus la un mediu nou cu un ecosistem microbian divers în comparație cu cel din uter. De asemenea, nou-născuții se confruntă cu o susceptibilitate sporită la infecții, în timp ce prezintă o reacție limitată la vaccinare, în special în primele luni de viață. 

Prin alăptare, ajung la sugar substanțele necesare care răspund oricăror agenți patogeni externi periculoși, crescând capacitatea lor de supraviețuire. Cercetări mai vechi arată că mamele oferă protecție imunitară pasivă prin transmiterea anticorpilor în colostru în primele 2-4 zile de alăptare. De asemenea, dovezile experimentale în modelele umane confirmă câteva mecanisme implicate în transferul imun matern către nou-născut, cum ar fi transferul leucocitelor materne (MLT) și microchimerismul, infiltrarea celulelor materne în țesuturile nou-născutului.

Ce e bine să faci dacă alăptezi?

Alegerile pe care le faci în viața de zi cu zi sunt extrem de importante când alăptezi - la fel ca atunci când erai însărcinată. Ce astfel de alegeri e bine să faci în perioada de alăptare, pentru binele tău și al bebelușului?

Adoptă o dietă sănătoasă

Pentru a-ți menține energia, respectă elementele de bază pentru o alimentație sănătoasă, cum ar fi introducerea în dieta zilnică a multor legume proaspete sau fierte ori la cuptor, fructe proaspete și cereale integrale (pâine integrală, paste integrale, orez brun). De asemenea, medicul îți poate recomanda administrarea zilnică a unui supliment alimentar cu efect de reglare a fluxului de lapte matern și, de asemenea, cu efect tonic pentru mamă. Astfel de suplimente pot conține ingrediente precum pueraria tuberosa, ashwagandha, leptadenia reticulata.

Bea multe lichide

Apa, sucul natural de legume sau de fructe, fără zahăr adăugat, și laptele te pot ajuta să rămâi hidratată. Nu trebuie să bei exagerat de multe astfel de lichide: doi, maxim trei litri pe zi sunt suficienți. Cantitățile moderate de cofeină sunt, în general, considerate în regulă, dar e bine să reduci cofeina dacă ți se pare că interferează cu somnul bebelușului.  

Odihnește-te cât mai mult

Lipsa de energie și de somn sunt probleme frecvente în perioada de după naștere. Proaspăta mamă încearcă de multe ori să facă mai multe lucruri decât este în stare și nu cere ajutor persoanelor apropiate. Pentru a-ți păstra starea de sănătate fizică și psihică, e necesar să te odihnești bine. Pe cât posibil, e indicat să dormi atunci când și bebelușul doarme. De asemenea, permite-le celor dragi să-ți dea o mână de ajutor la treburile casei, gătit sau cumpărături.

Acordă atenție îngrijirii sânilor

După fiecare hrănire, este bine să lași laptele să se usuce în mod natural pe mamelon. Dacă te grăbești, usucă-l ușor cu un prospo curat. Între hrăniri, folosește tampoane de sutien și schimbă-le des. Când te speli, redu la minimum cantitatea de săpun, gel de duș sau alte produse de curățare în zona mameloanelor. Dacă acestea sunt uscate sau crăpate, utilizează un produs specific de îngrijire a zonei după fiecare hrănire, pentru a calma disconfortul și pentru a păstra hidratarea. Atenție, dacă ai dureri la fiecare hrănire sau dacă bebelușul nu ia în greutate, cere sfatul medicului!

Nu fuma

Pe lângă faptul că tutunul face rău fumătorului, poate aduce prejudicii de sănătate și celor din jur. Fumatul în timpul alăptării expune bebelușul la nicotină, care poate interfera cu somnul acestuia. Cel mic ar putea fi, de asemenea, expus riscului unei arsuri de țigară dacă fumezi lângă el și, nu mai puțin important, fumatul pasiv îi poate crește riscul de boli respiratorii. 

Fii precaută cu medicamentele pe care le iei

Multe medicamente pot fi luate în siguranță în perioada alăptării, urmând instrucțiunile medicului. Dacă ai o afecțiune cronică pentru care trebuie să iei tratament medicamentos, e bine să discuți cu medicul dacă este sau nu recomandat să alăptezi. De asemenea, întreabă medicul pediatru dacă bebelușul are nevoie de suplimente de vitamina D, mai ales dacă este hrănit doar la sân. Este posibil ca laptele matern să nu îi ofere suficientă vitamină D, care îl ajută să absoarbă calciu și fosfor, substanțe nutritive necesare dezvoltării și menținerii oaselor puternice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate.Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - Breastfeeding promotes early neonatal regulatory T‐cell expansion and immune tolerance of non‐inherited maternal antigens
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.14736
Studiul „Breastfeeding Contributes to Physiological Immune Programming in the Newborn”, Front Pediatr. 2021, Alberto Camacho-Morales, Mario Caba, Martín García-Juárez, Mario Daniel Caba-Flores, Rubí Viveros-Contreras, Carmen Martínez-Valenzuela
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8567139/#B1
2. Studiul „Breastfeeding promotes early neonatal regulatory T cell expansion and immune tolerance of non‐inherited maternal antigens”, apărut în Allergy, 2021; DOI: 10.1111/all.14736, autori: H.L. Wood et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33432577/
Centers for Disease Control and Prevention - Breastfeeding Benefits Both Baby and Mom
https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpao/features/breastfeeding-benefits/index.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0