Otita la copii: simptome și tratament
Otita la copii: simptome și tratament
Otita la copii: simptome și tratament
Dureroasă și generatoare de disconfort puternic și urechi înfundate, otita la copii este în plin sezon primăvara și vara, fiind provocată de răceli și umezeală.
Otita la copii reprezintă o afecțiune frecventă în rândul celor mici, caracterizată de inflamația și infecția urechii. Otita reprezintă o infecție a urechii, care poate afecta atât urechea externă, cât și urechea medie. Când vine vorba de otită la copii, este important să fii conștient de simptomele și tratamentul acestei afecțiuni. Iată câteva informații despre simptomele și tratamentul otitei la copii.
Ce trebuie să știm despre otita la copii
Otita la copii reprezintă o inflamație a urechii de tip acut sau cronic, apărând la orice vârstă a copilului, chiar și la nou născut.
La copiii preșcolari sau școlari există factori predispozanți precum vegetațiile adenoide (polipii), guturaiul sau gripa – cauzate de virusuri. Otita la copii se poate instala după o perioadă mai lungă de răceli consecutive, febră, urechi înfundate, secreții nazale care își modifică culoarea spre galben ori verde.
Când copilul are nasul afectat și respiră pe gură, sinusurile și urechile pot suferi din acest motiv. Nu există bariere între nas, sinusuri, ureche și gât, care comunică și în consecință pot fi simultan inflamate în cadrul acelei răceli.
Nediagnosticate și netratate corespunzător, inflamațiile de la nivelul tractului auditiv pot duce la complicații precum sinuzite, rinosinuzite și otite medii.
În timp se instalează scăderea auzului, repetate infecții locale, mastoidită, otomastoidită, infecții cerebrale, infecții locale, tromboză de sinus cavernos etc. Unele dintre aceste complicații sunt foarte grave.
Simptomele otitei la copii
Simptomele otitei la copii pot varia în funcție de tipul și gravitatea infecției, dar pot include următoarele:
- Durere de ureche - Copilul tău se poate plânge de dureri de ureche, poate trage de urechea respectivă sau poate fi sensibil la atingerea acesteia.
- Probleme auditive - Poate apărea o scădere a auzului sau o senzație de ureche înfundată.
- Febră - Otita poate fi însoțită de febră, iar temperatura corpului copilului poate crește.
- Secreții din ureche - În unele cazuri, pot apărea secreții galben-verzui sau cu aspect purulent din ureche.
- Iritabilitate și tulburări de somn - Copilul tău poate fi irascibil, agitat sau poate avea dificultăți în a adormi din cauza durerii.
Otita externă
Inițial inflamația se localizează la nivelul pielii din conductul auditiv extern și are de multe ori o legătură cu activitățile acvatice, prin urmare se întâlnește des la copiii și persoanele care merg la piscină și cărora le intră multă apă în ureche.
De multe ori aceste persoane folosesc necorespunzător bețișoare de urechi, uneori provocând răni superficiale și chiar maltratându-și urechea prin folosirea lor excesivă.
Bețișoarele nu sunt periculoase, dar folosirea lor necorespunzătoare este.
Pentru a curăța bine urechea de apă sau secreții, urechea trebuie trasă în sus la nivelul superior al pavilionului extern, eliberându-se astfel canalul și bețișorul capătă o direcție potrivită, oblică față de timpan.
Bețișorul se strecoară ușor, absorbind doar umiditatea excesivă și curățând delicat și superficial. Nu trebuie insistat.
Simptomele otitei externe pot include:
- Durere la nivelul urechii - Copilul tău poate acuza dureri intense sau disconfort în urechea afectată. Durerea poate fi exacerbată atunci când copilul mișcă urechea sau atinge zona afectată.
- Mâncărime și senzație de arsură - Copiii cu otită externă pot simți o senzație persistentă de mâncărime sau arsură la nivelul canalului auditiv.
- Roșeață și umflături - Urechea externă poate prezenta semne vizibile de inflamație, cum ar fi roșeață și umflături în jurul canalului auditiv.
- Secretii auriculare - Otita externă poate determina apariția de secreții în ureche, care pot fi transparente sau pot avea un aspect purulent.
- Durere la înghițire sau la mișcarea maxilarului - Unii copii pot simți dureri în timpul înghițirii sau atunci când deschid gura larg.
- Sensibilitate la atingere - Zona afectată poate fi sensibilă la atingere, iar copilul poate resimți durere când este atins în jurul urechii.
Otita medie
Otita urechii medii reprezintă o complicație care poate duce la o supurație a urechii medii, adică la o scurgere de puroi. Asta înseamnă că timpanul se perforează și lichidul acumulat în spatele lui se va scurge prin conduct.
Afecțiunea este însoțită de durere pulsatilă, scăderea auzului prin perforarea membranei timpanului, care se agravează dacă nu se intervine la timp, eventual nu se repară timpanul printr-o operațiune chirurgicală. O complicație și mai gravă a otitei este răspândirea infecției din urechea medie către osul mastoidian (mastoidă) aflat în vecinătate. Din acest punct, infecția se poate răspândi până la nivel cerebral generând un abces cerebral.
Neglijarea otitei medii poate da naștere unei o alte complicații, paralizia nervului facial, cu imobilizarea hemifetei.
Simptomele otitei urechii medii pot include:
- Durere de ureche - Copilul tău poate acuza dureri intense și continue la nivelul urechii afectate. Durerea poate deveni mai severă în timpul nopții sau când copilul se așează în poziție culcată.
- Probleme auditive - Otita urechii medii poate afecta temporar capacitatea de auz a copilului. Poate părea că copilul nu aude bine sau are dificultăți în înțelegerea conversațiilor.
- Febră - Infecția urechii medii poate fi însoțită de febră. Temperatura corpului copilului poate crește peste nivelul normal.
- Secreții auriculare - În unele cazuri, pot apărea secreții galben-verzui sau cu aspect purulent din urechea afectată.
Iritabilitate și schimbări comportamentale - Copilul tău poate fi irascibil, agitat sau neobișnuit de neliniștit din cauza durerii și disconfortului asociate cu otita.
Tratamentul
Dacă observi simptomele descrise mai sus la copilul tău, este important să consulți medicul pediatru. Doar un medic poate confirma diagnosticul de otită și poate recomanda un tratament adecvat.
Cel mai des, tratamentul include manevre locale de aspirație, administrarea de medicamente topice locale cu caracter antiinflamator, antibiotice locale. În cazul otiteti externe bacteriene, se poate introduce în ureche un tampon de vată îmbibat în alcool boricat sau rivanol, stors foarte, foarte bine. Acasă, se poate aplica la nivelul urechii un patch (compresă cu gel special) încălzit în apă caldă și înfășurat în prosop, ce ameliorează durerea.
Se recomandă odihnă, hidratare adecvată, menținerea unei temperaturi constante în cameră și activități ușoare.
Picăturile pentru ureche pot ameliora durerea, întrucât conțin anestezice locale, antiinflamatoare, dezinfectante, uleiuri. Picăturile pot fi ușor încălzite înainte de aplicare. Nu se folosesc picăturile pentru ureche fără sfatul medicului, mai ales dacă copilul are tuburi de dren în ureche.
De asemenea, pot fi de folos picăturile nazale, dezobstruante și dezinfectante, mai ales dacă nasul este înfundat.
Medicul apreciază dacă terapia locală trebuie dublată și de tratamentul general medicamentos cu antiinflamator, antibiotic, antihistaminic. Complicațiile grave se tratează chirurgical.
Este important să păstrezi urechea copilului curată și uscată. Evită introducerea obiectelor în ureche și asigură-te că copilul nu își scarpină urechea excesiv.
Este important să menționez că aceste recomandări sunt generale și că fiecare caz de otită poate necesita abordări specifice. Este întotdeauna recomandat să consulți medicul pentru a primi un diagnostic adecvat și un plan de tratament special pentru copilul tău.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Ear Infections in Children” - https://www.nidcd.nih.gov/health/ear-infections-children
“Middle ear infection (otitis media)” - https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/middle-ear-infection-otitis-media#:~:text=Most%20middle%20ear%20infections%20(otitis,are%20appropriate%20for%20their%20age.
“Ear Infection (Otitis Media)” - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8613-ear-infection-otitis-media
“Ear Infection (Otitis Media)” - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/otitis-media
Te-ar mai putea interesa și...