Otita la copii: simptome si tratament

Dureroasa si generatoare de disconfort puternic si urechi infundate, otita la copii este in plin sezon primavara si vara, fiind provocata de raceli si umezeala.

Ce trebuie sa stim despre otita la copii 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Otita la copii reprezinta o inflamatie a urechii de tip acut sau cronic, aparand la orice varsta a copilului, chiar si la nou nascut. 

La copiii prescolari sau scolari exista factori predispozanti precum vegetatiile adenoide (polipii), guturaiul sau gripa – cauzate de virusuri. Otita la copii se poate instala dupa o perioada mai lunga lunga de raceli consecutive, febra, urechi infundate, secretii nazale care isi modifica culoarea spre galben ori verde. 

Cand copilul are nasul afectat si respira pe gura, sinusurile si urechile pot suferi din acest motiv. Nu exista bariere intre nas, sinusuri, ureche si gat, care comunica si in consecinta pot fi simultan inflamate in cadrul acelei raceli.

Nediagnosticate si netratate corespunzator, inflamatiile de la nivelul tractului auditiv pot duce la complicatii precum sinuzite, rinosinuzite si otite medii. 

In timp se instaleaza scaderea auzului, repetate infectii locale, mastoidita, otomastoidita, infectii cerebrale, infectii locale, tromboza de sinus cavernos etc. Unele dintre aceste complicatii sunt foarte grave. 

Otita externa

Initial inflamatia se localizeaza la nivelul pielii din conductul auditiv extern si are de multe ori o legatura cu activitatile acvatice, prin urmare se intalneste des la copiii si persoanele care merg la piscina si carora le intra multa apa in ureche.  

De multe ori aceste persoane folosesc necorespunzator betisoare de urechi, uneori provocand rani superficiale si chiar maltratandu-si urechea prin folosirea lor excesiva. Betisoarele nu sunt periculoase, dar folosirea lor necorespunzatoare este. 

Pentru a curata bine urechea de apa sau secretii, urechea trebuie trasa in sus la nivelul superior al pavilionului extern, eliberandu-se astfel canalul si betisorul capata o directie potrivita, oblica fata de timpan. 

Betisorul se strecoara usor, absorbind doar umiditatea excesiva si curatand delicat si superficial. Nu trebuie insistat. 

 

 

Otita medie

Otita urechii medii reprezinta o complicatie care poate duce la o supuratie a urechii medii, adica la o scurgere de puroi. Asta inseamna ca timpanul se perforeaza si lichidul acumulat in spatele lui se va scurge prin conduct. 

Afectiunea este insotita de durere pulsatila, scaderea auzului prin perforarea membranei timpanului, care se agraveaza daca nu se intervine la timp, eventual nu se repara timpanul printr-o operatiune chirurgicala. O complicatie si mai grava a otitei este raspandirea infectiei din urechea medie catre osul mastoidian (mastoida) aflat in vecinatate. Din acest punct infectia se poate raspandi pana la nivel cerebral generand un abces cerebral.  

Neglijarea otitei medii poate da nastere unei o alte complicatii, paralizia nervului facial, cu imobilizarea hemifetei. 

Tratamentul

Include manevre locale de aspiratie, administrarea de medicamente topice locale cu caracter antiinflamator, antibiotice locale. In cazul otiteti externe bacteriene, se poate introduce in ureche un tampon de vata imbibat in alcool boricat sau rivanol, stors foarte, foarte bine. Acasa, se poate aplica la nivelul urechii un patch (compresa cu gel special) incalzit in apa calda si infasurat in prosop, ce amelioreaza durerea.  

Se recomanda odihna, mentinerea unei temperaturi constante in camera, activitati usoare.
Picaturile pentru ureche pot ameliora durerea, intrucat contin anestezice locale, antiinflamatoare, dezinfectante, uleiuri; picaturile pot fi usor incalzite inainte de aplicare. Nu se folosesc picaturile pentru ureche fara sfatul medicului, mai ales daca copilul are tuburi de dren in ureche.

De asemenea, pot fi de folos picaturile nazale, dezobstruante si dezinfectante, mai ales daca nasul este infundat.

Medicul apreciaza daca terapia locala trebuie dublata si  de tratamentul general medicamentos cu antiinflamator, antibiotic, antihistaminic. Complicatiile grave se trateaza chirurgical. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0